We hebben een fantastische vakantie gehad. Na aankomst 2 nachten geacclimatiseerd in Bloemendaal waar we kennis konden maken met het klimaat, de gastvrijheid van Suriname en een eerste kennismaking hadden met de natuur en het heerlijke eten. Ook een bezoek gebracht aan de luiaardenopvang .Wat een gedrevenheid voelden we daar.

Bigi Pan was onze volgende stek. Opgehaald door Erik , met onderweg veel informatie over de streek, arriveerden we met de boot ( met veel uitleg over vogels die we zagen) op Bigi Pan. Fantastisch. Een zeer simpel onderkomen maar zeker voldoend aan de verwachtingen. We hebben een boottocht gemaakt over het meer en hadden het geluk om met volle maan te zien hoe honderden kleine zilverreigers en rode ibissen een plek zochten voor de nacht.

 

Wat een feest om mee te maken. De volgende morgen weer een tocht gemaakt door het mangrove landschap. Vervolgens naar een kamp aan de Maratakka rivier. Dat overtrof alles. Wat een fantastisch verblijf hadden we daar. Prachtige jungle, wandelingen, uitleg, heerlijk eten en een geweldige rivier om in te zwemmen. Dit was zeker  voor ons een hoogtepunt. Terug naar Paramaribo waar we een rondleiding hebben gehad langs de highlights. Wij zijn geen stadsmensen maar een aantal monumenten waren prachtig.

Ons volgende plekje was op Bakkie. Na een tocht over de Warappakreek bleven we 2 nachten logeren. De kreek was prachtig alleen veel muskieten, maar aangezien we de enige gasten waren, hadden we alle aandacht en hebben we heel veel geleerd over het land en over de plantages.

 

Onze volgende  plek was via de Brownsberg, waar we een wandeling maakten naar een waterval die er door de droogte niet was,naar Stone Island. Een bijzondere ervaring om te kijken naar land dat onder water is gezet doordat er een stuwdam is gebouwd. Toen door naar Knini Paati. Een in verhouding iet luxer verblijf. Zeer plezierig. Mooie huisjes ,prima eten en mooie excursies gemaakt. We hebben genoten van het Samaaka Museum, waar we uitvoerig hebben geleerd over de leefwijzes van de Saramakanen. De tochten over de rivier , met de lage waterstanden, waren ook fantastisch om mee te maken. Hoe knap men manoeuvreert tussen de rotsen door. We hebben daar ook onze eerste echte tropische buien gehad. Heerlijk was dat.

Terug naar Paramaribo waren we daar op een zondag. De taxi heeft ons om 6.30 opgehaald en afgezet bij het Onafhankelijkheidsplein, om te kijken naar de vogeltjes.  Een zeer aparte ervaring om daar de mannen met hun vogels te zien in de strijd om de beste zangvogel. Wij waren bij de halve finales bleek achteraf, dus er was nogal wat spanning onderling. De beste vogel kost een vermogen nl. Leuk om mee te maken.

 

Daarna vlogen we naar Palumeu. Daar hebben we ook weer een fantastische 5 dagen gehad. We waren blij dat het af en toe bewolkt was want het was erg heet in de zon. Veel excursies gedaan. Ontbijt ergens aan de rivier, een jungletocht er achteraan. Een luie dag met een heerlijke  BBQ lunch regens aan de rivier, waar we konden zwemmen, luieren in een hangmat of lekker lezen. We zijn naar het dorp geweest waar we rond gelopen hebben , de school gezien, de cassavewortels die uitgeperst worden en vervolgens, als ze verwerkt en gebakken zijn, op het dak van het huis te drogen worden gelegd. Bijzonder. Uiteindelijk konden we prachtige sieraden kopen die de vrouwen maken van zaden die ze, zonodig, zelf verven. Ook hier hadden we een indiaanse gids die ons veel kon vertellen en was het eten weer geweldig.

Kortom het was een fantastische reis. Die volledig heeft voldaan aan onze verwachtingen en waar we nog lang aan terug zullen denken. Het was erg warm en vochtig, de helft van de tijd last gehad van muskieten, maar dat wisten we van te oren. We kunnen iedereen aanraden om dit land op deze, voor ons uitgekiende manier, te bezoeken. We danken Suzette en haar  collega’s voor de geweldige organisatie.

 

Michiel en Hestia Kamphuis