Wat hebben wij een geweldige vakantie gehad. Het was echt genieten!
In de eerste plaats was alles top geregeld door jou/jullie. De hele reis verliep echt soepel.
Wij hebben genoten van de lieve mensen, de prachtige natuur, het heerlijke eten. Alles kan en mag in Suriname hoorden we op de eerste dag toen we iemand met een schildpad achterop zijn fiets zagen rijden, en inderdaad, dat klopt.
 
Ook in Paramaribo hebben wij ons prima vermaakt.
De accommodaties en activiteiten waren afwisselend, erg leuk. Aniek heeft van iedere ‘bouwsteen’ een evaluatie geschreven. Dat doet ze altijd, dan beoordelen we het met elkaar en schrijft zij er nog wat bij.
We zijn heel blij dat we ook voor Kabalebo hebben gekozen, dat was fantastisch, wat een belevenis.
Wellicht spreken we elkaar nog wel. We gaan nu aan de slag om een fotoboek te maken zodat we nog lang na kunnen genieten van deze reis.
fam. van den Bosch
 

Beoordelingen reis Suriname

Groningen, appartementen Bloemendaal
Slaapplek: 7
Accommodatie: 8
Eten: 7,5
Omgeving: 7,5
Activiteiten: 6,5

Na de lange vlucht en rit met het busje konden we hier even rustig bijkomen en acclimatiseren. We werden gastvrij ontvangen door Anouska, die de rest van ons verblijf ook alles regelde. Het appartement was prima, goede bedden, wel een beetje krap omdat we al onze bagage nog bij ons hadden. De gehele accommodatie is erg mooi en ruim met een lekker zwembad en een leuk prieeltje aan de rivier waar je heerlijk kan zitten. In de ochtend hadden we een doe-het-zelf-ontbijt: in de koelkast stond alles om zelf een vers ontbijtje te maken. De eerste avond was er bij aankomst souto soep, lekker als lichte maaltijd na de reis. De tweede avond aten we wat de kok had gemaakt, was ook prima. Een stukje verder aan de weg zit een Chinese supermarkt op loopafstand, voor wat drinken of zoutjes. We zijn ook op de fiets naar de luiaardenopvang geweest. Daar kregen we een uitleg over wat ze daar doen en liepen we langs de luiaards die er op dat moment zaten. Het is niet zo groot, wel interessant om te horen.

Bigi Pan
Slaapplek: 5
Accommodatie: 8,5
Eten: 8,5
Omgeving: 9
Activiteiten: 7,5

We werden door Eric, die ons de volgende dag zal meenemen naar zijn eigen Maratakkakampje, naar de bootopstapplaats voor Bigi Pan gebracht. Daar hebben we ook kennis gemaakt met de drie anderen die met ons mee gingen. De slaapplek was hier een soort slaapzaal met een rij bedden. De bedden waren wat minder en de slaapzaal was erg warm, maar de rest van de bouwsteen maakte dat ruimschoots goed. De accommodatie is gebouwd op palen en je kan ‘binnen’ in een hangmat chillen en buiten op een vlonder in het zonnetje zitten. Het staat midden op het meer, dus heb je een prachtig uitzicht. Het eten is hier erg lekker. Bij aankomst verse hapjes en het ontbijt, de lunch en het avondeten is een versbereid mini buffet, je kan zelf opscheppen wat je lekker vindt. We hebben met een korjaal een vogelspottocht gemaakt en we kwamen daarbij ook een kaaiman tegen. De tweede dag gingen we naar een stuk op het meer waar je kon zwemmen. De bodem bestaat uit een soort modder/klei, maar het is niet vies. Daarna gingen we het visnet ophalen, dat zat helemaal vol!

Maratakka
Slaapplek: 7
Accommodatie: 8
Eten: 8,5
Omgeving: 9
Activiteiten: 7

Na ons verblijf op het Bigi Pan meer kwam Eric ons weer ophalen en hij nam ons mee over het water diep de jungle in, naar zijn Maratakkakampje. Hier sliepen we in een soort grote kooi, ook op een rijtje naast elkaar, de bedden waren hier wat beter. In de kooi stond ook een eettafel en een redelijk grote keuken. Op het water ligt een groot vlonder waar je kan zitten. ’s Ochtends word je wakker van de dierengeluiden en kijk je vanuit je bed de jungle in. Ook hier wordt uitgebreid en lekker gekookt. We hebben het nabijgelegen dorpje Cupido bezocht, waar nog één mevrouwtje woont. Voor het kampje, bij het vlonder, hebben we in het zachte cola-water gezwommen. De volgende dag hebben we een junglewandeling gemaakt met Eric en Diego, een indiaan. Een avontuurlijke route, maar helaas weinig dieren gezien. Eric is een vriendelijke man die graag vertelt over wat hij allemaal heeft gezien en gedaan.

Paramaribo, Eco resort inn
Slaapplek: 7,5
Accommodatie: 6,8
Eten: 7,5
Omgeving: 6
Activiteiten: 7,5

Hier konden we steeds even goed douchen, wassen en herpakken. De eerste keer hadden we twee kamers naast elkaar, de andere twee keer waren de kamers wat verder uit elkaar, dat was soms wat onhandig. De bedden liggen lekker, er is een goede airco en de badkamer is prima, beetje krappe douche. Het hotel is wel ingericht op zoveel mogelijk mensen opvang, dus het is best druk en vol. Het ontbijt was een groot buffet met veel keuze. De eerste avond kwamen we laat aan en hebben we bij het restaurant van het hotel gegeten, dat was niet zo lekker en relatief duur. De nabije omgeving is niets bijzonders, alleen gebouwen, maar binnen 10 min lopen ben je in het centrum. We hebben fort Zeelandia bezocht, dat was interessant en indrukwekkend, zeker omdat veel dingen niet eens zo lang geleden zijn. Verder hebben we een beetje rondgelopen en -gekeken en op verschillende plekken wat gedronken en gegeten. Als de zon schijnt krijg je het al snel warm in de stad, dus we zijn er niet zo lang achter elkaar geweest.

Frederiksdorp
Slaapplek: 6,8
Accommodatie: 6,5
Eten: 8,3
Omgeving: 9
Activiteiten: 9,3

Bij aankomst moesten we lang wachten op ons huisje, maar na wat wisselingen kregen we de dokterswoning toegewezen. Sven en ik sliepen op de bovenverdieping, papa en mama beneden, waar ook het badkamertje was. Beide kamers hebben airco. De medewerkers deden hun best, maar het was eigenlijk te druk op het terrein. Er komen vooral in het weekend veel dagjesmensen, waardoor er geen handdoeken waren en we lang op het eten moesten wachten. Dat is zonde van de unieke plek. Het eten was wel erg lekker, het was niet gehaast afgemaakt. De omgeving is mooi, midden in de natuur en de oude plantage heeft natuurlijk een indrukwekkende geschiedenis. De activiteiten waren super: ondanks dat er bijna geen kans op schildpadden was omdat het seizoen al was afgelopen, hebben we er tijdens de schildpaddentour toch één gezien, en ook een paar baby-schildpadjes, superschattig! De volgende dag hadden we de dolfijnentour, na een stuk varen kwamen we meerdere groepjes dolfijnen tegen, heel gaaf. Ook waren de gidsen erg aardig.

Knini Paati
Slaapplek: 7,6
Accommodatie: 8,5
Eten: 7,2
Omgeving: 9
Activiteiten: 8

In Knini Paati hadden we ons eigen knusse huisje met airco, ruime maar wel koude douche en vier bedden die er precies in pasten. Het fijnste was de veranda met twee hangmatten en uitzicht op de rivier en jungle. Er is een prima zwembad, een bar en voldoende overdekte zitruimte. Het eten was elke dag ongeveer hetzelfde, wel oké. De omgeving was dus wederom erg mooi, helaas weinig dieren gezien omdat alles wordt gejaagd en opgegeten door de mensen uit de dorpen in de buurt. We zijn naar een stroomversnelling geweest waar je even kon zwemmen, ’s avonds hebben we kaaimannen gespot en vanaf de boot naar de sterren gekeken en de volgende dag zijn we naar het dorpje van de gids Bernard geweest. Dat was interessant maar ook gek om doorheen te lopen: de mensen leven echt nog van de natuur, maar hebben wel een mobieltje. En je loopt soms gewoon door iemands achtertuin! De laatste avond hadden we een culturele dansavond, allemaal lekker meegedanst.

Kabalebo
Slaapplek: 9
Accommodatie: 9,5
Eten: 8,5
Omgeving: 10
Activiteiten: 9,5

Kabalebo was echt een top bouwsteen. We sliepen in de panorama suite, een huisje hoog op palen met een veranda met hangmatten.. Er is airco, een ruime douche en een koelkast gevuld met drankjes die je onbeperkt kan pakken. De accommodatie is heel ruim opgezet, lekker zwembad met bar en genoeg zitplaats overal. De manager Vivianne komt elke avond even bij je aan tafel zitten om je programma en wensen te bespreken voor de volgende dag. Het eten wordt allemaal vers bereid en ook hier is weer ruim voldoende keuze, zeker als je bedenkt dat alles ingevlogen moet worden. De omgeving is natuurlijk super: midden in de jungle en verder niks in de buurt, de dieren komen gewoon langs je huisje wandelen. Bij aankomst wordt de groep verdeeld in kleine groepjes mensen en je krijgt dan een gids die elke excursie met je meegaat. We zijn naar een waterval geweest waar we gingen zwemmen, terwijl er onderaan de waterval een kaaiman ons in de gaten hield. Verder hebben we gekajakt, gewandeld, gevoetbald op de air strip, piranha’s gevist, meerdere mooie boottochtjes in de korjaal gemaakt en vooral heel veel dieren gezien.

Meerzorg, Sutopia
Slaapplek: 8,5
Accommodatie: 8,8
Eten: 9
Omgeving: 7,5
Activiteiten: 8,8

Sutopia was een goede en fijne afsluiting van onze reis. We hadden twee kamers naast elkaar dus konden we makkelijk heen en weer lopen. De kamers zijn erg ruim, met keukentje, eettafel en prima badkamer. Het terrein is redelijk groot, leuk ingericht en goed verzorgd. Er is een zwembadje, een soort torentje met hangmatten bovenin en een grote overkapping waar je eet en lekker kan zitten. De eigenaren, Jenny en Marcel, zijn heel aardig en betrokken. Je hebt hier een doe-het-zelf-ontbijt, alles wat je nodig hebt ligt in de koelkast. We hebben beide avonden bij Jenny gegeten, zij maakt op aanvraag een heerlijke Surinaamse maaltijd klaar. Na het eten gingen we met z’n allen bij de grote bank zitten om te kletsen met thee en wat lekkers. De directe omgeving is niet zo bijzonder, het ligt aan een rivier en verder voornamelijk huizen. Jenny heeft ons naar de ingang van natuurpark Peperpot gebracht, waar we hebben gewandeld en onderweg een grote groep doodshoofdaapjes tegenkwamen! We zijn ook een paar keer met Jenny meegereden als ze een boodschap nodig had, zo hebben we toch de omgeving nog een beetje verkend.