Suriname van Oost naar West
paramaribo suriname unesco erfgoed

Een reis langs de hele kuststrook van Oost naar West, enkele dagen in het plantagedistrict, kennismaking met de indianen- & marroncultuur, bezoek aan natuurreservaten en op zoek naar reuze schildpadden.

Prijs v.a. € 2.429,- (incl. vlucht)
Prijs v.a. € 1.596,- (excl. vlucht)

Highlights

 • Historische binnenstad, districten & plantages
 • de indianen & marroncultuur
 • Natuurreservaten Brownsberg & Galibi
 • Zeeschildpadden (maart-juli)

Reisinformatie

Deze reis geeft u in 16 dagen een zeer compleet beeld van Suriname. U reist langs de gehele kustvlakte van Oost naar West door de verschillende districten, genietend van een grote variëteit aan landschappen, en daarnaast verblijft u ook in het binnenland.
Naast de historie en de gedeelde geschiedenis die u in de stad en tijdens het plantagebezoek ‘voelt’, verblijft u in een Indianen dorp en bij een Marron gemeenschap, en maakt tijdens deze reis zodoende kennis met de verschillende culturen die Suriname rijk is.
De natuur van Suriname is overweldigend en maakt prominent deel uit van deze tour. Zo bezoekt u het natuurpark Brownsberg en maakt u een boottocht in het vogelrijke Bigi Pan natuurreservaat. In de periode maart-juli kunt u getuige zijn van het legproces van de reuzenschildpadden.
Suriname van Oost naar West is een zeer gevarieerde, leerrijke maar tegelijkertijd ook ontspannen reis waarin u veel tochten per boot maakt. De locaties waarin u verblijft zijn persoonlijke en kleinschalige met enig comfort.

Vertrekdagen Donderdag
Aantal dagen 16 dagen
Min. aantal personen 2
Vervoer bus, boot
Accommodatie 2-persoonskamer / appartement
Reisschema Conform dag tot dag programma

Reisschema

Dag 1 - Aankomst in Suriname

Bij aankomst op de luchthaven van Suriname, de Johan Adolf Pengel International Airport, staat de chauffeur klaar die u per privébusje naar Appartementen Bloemendaal in Groningen brengt. De eerste dagen kunt u rustig acclimatiseren in deze kleinschalige en gezellige accommodatie met zwembad. Niets moet, maar alles kan. Het complex biedt maaltijdservice. Indien er na aankomst een diner gewenst is, kunnen wij deze vooraf bestellen.

Dag 2 – Groningen

In de koelkast treft u alle ingrediënten aan voor een uitvoerig “doe-het-zelf” ontbijt: verse broodjes, thee, koffie, eieren, beleg en fruit. Voordat de broodjes de oven in gaan en de koffie pruttelt, kunt u alvast een duik in het zwembad nemen. Anoeska, de bedrijfsleidster, informeert u graag over de mogelijkheden voor uitstapjes. Een absolute aanrader is een boottochtje in de vroege ochtend over de Saramacca rivier. Het vroege opstaan wordt beloond; de mysterieuze ochtendnevel boven de rivier en de nog niet te felle zon leveren prachtige plaatjes op. Het is ook het tijdstip waarop de aapjes en vogels zich het beste laten zien. Met een kopje koffie of thee aan boord is het plezierig wakker worden. U kunt ook een ritje per fiets maken naar een lokale warung in Groningen of naar het nabijgelegen opvangcentrum voor luiaarden. Vanwege het ontbreken van fietspaden is fietsen in het donker niet aan te raden. Daarom raden wij u ook voor deze avond de maaltijdservice bij het appartementencomplex aan.

Dag 3 - Groningen - Nieuw Nickerie

Vandaag wordt u opgehaald voor een twee daagse tour richting het Westen. U krijgt veel informatie  over de 3 districten die u vandaag bezoekt. Het eerste district is Saramacca, met als hoofdstad Groningen en ligt aan de Saramaccarivier. Ooit stond hier een fort en was er aan de overzijde van de rivier een leprakolonie. Later heeft een groepje Nederlandse boeren (boeroes) uit de omgeving van Groningen (NL) tevergeefs geprobeerd om zich hier te vestigen. De boeroes vormen vandaag de dag een kleine  bevolkingsgroep in Suriname. Groningen  is zich pas na de aanleg van de Oost-westverbinding gaan ontwikkelen, maar het is nog steeds alsof de tijd hier stil staat. Ook het vissersdorp Boskamp, met de traditionele rokerijen, wordt aangedaan. Via het kokosdistrict Coronie met de wuivende palmen langs de weg, de houten huisjes en de kleine witte kerkjes, gaat de reis verder richting de eindbestemming Nickerie. In de middag staat er een  wandeling op het programma door Nieuw Nickerie, een overwegend Hindoestaans stadje met ongeveer 8.000 inwoners. Met een drankje kunt u genieten van de zonsondergang bij de Zeedijk, iets buiten de stad. U overnacht  in het centrum van Nw, Nickerie.

Dag 4 - Nieuw Nickerie - Bigi Pan - Paramaribo

Na het ontbijt vertrekt u richting het Bigi Pan natuurreservaat  voor een vaartour. Tijdens deze tocht door de mangrove zult u een diversiteit aan vogels kunnen spotten. Veel steltlopers, reigers, maar ook roofvogels en spechten voelen zich hier helemaal thuis. Met wat geluk komt u ook rode ibissen tegen die door het eten van krabbetjes en garnalen prachtig donkerrood van kleur zijn. Regelmatig worden er ook kleine kaaimannen gespot. Na de tocht door het natuurreservaat  en de lunch is het tijd om de reis voort te zetten richting Paramaribo waar u  overnacht in een comfortabel kleinschalig guesthouse/appartementencomplex midden in het centrum van Paramaribo. De accommodatie heeft een grote tuin met een klein zwembad, hierdoor heeft u geen idee dat u zich midden in het centrum bevindt.

Dag 5 - Paramaribo

In de ochtend wordt u opgehaald door een gids en gaatt u de ‘Wooden City of the Caribbean’  bekijken. De wandeling leidt langs mooie koloniale gebouwen, indrukwekkende houten kerken, de gezellige Waterkant met de Javaanse eetstalletjes, het Onafhankelijkheidsplein,  de kleurrijke markt en de bloemenstands met prachtige tropische bloemen. Ook kunt u een bezoek brengen aan een van de interessante musea in Paramaribo, waaronder Fort Zeelandia. De middag kunt u naar eigen inzicht invullen.  ’s Avonds kunt u een van de vele ‘keukens’ die Suriname rijk is gaan uitproberen. Wordt het Javaans, Creools, Chinees of toch een lekkere Hindoestaanse roti? Uiteraard voorzien wij u van goede adresjes.

Dag 6 t/m 7 - Zeeschildpadden te Galibi (seizoen van maart t/m juli)

Vanaf Paramaribo vertrekt u per minibus via de beroemde ‘Bosjesbrug’ over de Suriname rivier richting Albina. Hier stapt u in een piaka (indiaanse boot) en vaart u richting  Christiaankondre, waar u in de middag aankomt. Na de late lunch is er tijd om te relaxen en volgt aan het eind van de middag een dorpswandeling. Er is gelegenheid om bij de lokale bevolking souvenirs te kopen.

’s Avonds (of de volgende dag na het ontbijt; afhankelijk van het getijde) vaart u in ongeveer een uur naar de legstranden. Onder leiding van lokale gidsen van Stichting Natuurbeheer Suriname (Stinasu) wordt gezocht naar schildpadden die eieren komen leggen. Een magisch ritueel waar u getuige van kunt zijn.

Buiten het legseizoen wordt er een culturele avond georganiseerd met  dans en muziek van de lokale Carib indianen.

De volgende ochtend wordt er na het ontbijt een wandeling gemaakt  richting het vrouwenhuis van het dorp en bezoekt u de  lokale school. In de loop van de ochtend wordt de oversteek gemaakt naar het Frans Guyanese  dorp Saint Laurent.  Hier bezoekt u de beroemde gevangenis Camp de la Transportation (Bagno)  waar Papillon gevangen heeft gezeten. Bij voldoende tijd wordt er nog een korte wandeling door het Franse plaatsje gemaakt. Hier kunt u bijvoorbeeld de plaatselijke markt bezoeken en bij een echte Franse boulangerie een baguette of een pain au chocolat kopen. Na de lunch steekt u per boot de rivier weer over naar de Surinaamse kant en wordt u naar Hotel de Plantage gebracht teTamanredjo in het district Commewijne.

Dag 8 t/m 9 - Hotel de Plantage en dagtocht naar de Warappakreek in het plantagegebied

Hotel de Plantage ligt op het grondgebied van de voormalige plantage Montpellier, waar voornamelijk cacao werd verbouwd. In de mooie tuin liggen de diverse huisjes, elk met een eigen terrasje met een en in de tuin bevindt zich een heerlijk zwembad.

Het restaurant van Hotel De Plantage biedt rondom uitzicht over het gehele terrein. Hier bent u elke ochtend tussen 08.30 en 10.00 uur welkom voor een ontbijtbuffet.

Vandaag gaat u na het ontbijt de Warappakreek dagtocht maken langs oude plantagegronden, door prachtig mangrove gebied tot aan de ruige kust van Suriname. Een afwisselende trip vol historie en ongerepte natuur. U bezoekt ook Plantage Bakkie waar uw gastvrouw een heerlijke lunch met lokale producten voor u verzorgt. De eigenaar van Hotel de Plantage brengt u naar de rivier waar u op de boot stapt voor deze tour. Aan het einde van deze tour wordt u naar uw volgende logeeradres gebracht te Boxel. Hier verblijft u wederom in een heel kleinschalige en persoonlijke accommodatie op een prachtig plekje aan de Parakreek.

Dag 10 t/m 11 - Tour naar Brownsberg & Ston Island

Vandaag vertrekt u richting het binnenland naar Brownsberg natuurpark en het Brokopondo Stuwmeer.  Met de 4WD rijdt u vanaf Boxel in Zuidelijke richting. Het laatste stukje rijdt u een steile bosweg omhoog de berg op. Hier begint het natuurreservaat. Omdat er niet gejaagd mag worden in het natuurpark, is de kans erg groot vandaag dieren te spotten. Afhankelijk van de aankomsttijd en de groep wordt er eerst een wat langere wandeling (2,5 uur ongeveer) naar een van de lager gelegen watervallen gemaakt. De gids bekijkt  de lokale omstandigheden  en de conditie van de deelnemers. Er zijn namelijk meerdere wandelingen mogelijk en de een is zwaarder dan de ander.  Onderweg zal de gids vaak uitleg geven over de flora en fauna die hier voorkomt. Iedereen die zin heeft in een verkoelende waterstraal kan onder de waterval gaan staan. Let wel; in de droge tijd zal het een kleine straal zijn. De terugweg zal iets meer inspanning vergen omdat er omhoog richting het plateau gewandeld wordt. Na deze wandeling staat er een welverdiende warme lunch klaar.

Na de lunch is er nog tijd voor een klein wandelingetje vanaf het plateau. Vanaf hier heeft u met helder weer een prachtig uitzicht over het Van Blommenstein Stuwmeer. Ook kunt u de plek zien waar u vanavond zult overnachten. Dit is het schiereiland ‘Ston Island’. In de namiddag rijdt u hier per bus in ongeveer 20 minuten naar toe. U verblijft hier in eenvoudige huisjes. Neem nog even een heerlijk verfrissende duik in het meer vanaf het zwemstrandje en zie hoe de zon mooi onder gaat. Na de avondmaaltijd en een drankje onder de sterren lekker vroeg naar bed want we raden aan om vroeg op te staan. Tussen 06.00 en 06.30 uur komt de zon op en dat levert een prachtig mystiek decor op. Dit is het tijdstip om mooie foto’s te maken van het meer waar de woudreuzen nog bovenuit steken.

Hierna is het tijd voor het ontbijt. Voordat u hier vertrekt maakt u nog een korte boottocht  met een authentieke korjaal richting Baboon Island. Hier woont slechts één familie naast de brulapen en een  luiaard. De gids brengt u naar een centrale plek  waar u wordt opgehaald.

Dag 11 t/m 14 - Knini Paati 4 daagse tour

U wordt rond 11 uur opgehaald vlakbij Ston Island en reist door naar Atjoni. In de middaguren komt u op het eiland Knini Paati aan en kunt u gelijk genieten van een heerlijke warme maaltijd. Er is tijd om te relaxen in de sula (stroomversnelling) en  er wordt een boswandeling gemaakt met een gids. Na het avondeten wordt er een nachtelijke boottocht  gemaakt met onder andere als doel kaaimannen te spotten. U overnacht in comfortabele lodges.

Na een stevig ontbijt om 8.00 uur maakt u een interessante dorpswandeling  in één van de dichtbij gelegen dorpen en maakt u kennis  met de marroncultuur. Een uitgebreide warme lunch is inbegrepen. Bestaat de groep uit minimaal 4 mensen dan kunt u meedoen aan de traditionele dans.  Alle indrukken kunt u nog even op u laten inwerken alvorens er aangeschoven wordt voor het diner.

Op dag 3 mag u heerlijk ontbijten om 8.00 uur. De uitchecktijd is om 9.00 uur. Uw avontuur begint nu, want  u gaat het bos in naar het Knini Paati jungle kamp. Hier worden  er verschillende activiteiten  ontplooid zoals vis vangen op traditionele wijze die u in het bos klaarmaakt om als warme maaltijd te eten. U slaapt in een hangmat **(met klamboe) en brengt  deze dag door ver van alle luxe. Bij mooi weer wordt er een kampvuur gemaakt en kunt u luisteren naar de fascinerende verhalen van onze gids en natuurlijk alle geluiden in het bos.

Na een avontuurlijke overnachting wandelt u terug naar het ressort waar uw junglekleding wordt ingeruild voor schone kleding. Een warme maaltijd staat u te wachten. Hierna vertrekt u richting Boxel voor nog een overnachting aan de Parakreek. Bertus en Jenny zijn benieuwd naar de avonturen van de tussenliggende dagen.

Het programma is onder voorbehoud van lokale omstandigheden.

** Wanneer u liever niet in een hangmat wilt overnachten, kan het programma ook vanuit uw lodge worden voortgezet en verblijft u dus 3 nachten in de lodge in plaats van 2.

Dag 15 - Dag van vertrek

De laatste uren kunt u nog even lekker relaxen in de tuin van uw accommodatie. Ook is het mogelijk om een massage in het prieel in de tuin te organiseren. Van onze chauffeur krijgt u de exacte tijd door dat u opgehaald wordt om naar de luchthaven te gaan.

Dag 16 - Aankomst Amsterdam

Aankomst op Schiphol Airport in de ochtend.

Accommodaties

Voorzieningen per locatie

 • Appartementen Bloemendaal: appartement met balkon, open keuken, eigen douche/toilet, ventilator. Keuze uit  een 2-persoonsbed of 2 aparte bedden. Doe-het-zelf  ontbijt.
 • Residence Inn Nw. Nickerie: kamer met eigen douche/toilet/airco. Ontbijtbuffet
 • Paramaribo: kleinschalig, centraal gelegen Guesthouse/ appartementen complex, eigen douche/toilet/airco. Logies incl. ontbijt.
 • Galibi: eenvoudige kamer,  bedden en klamboes, eigen douche en toilet (alleen koud water). Volpension.
 • Hotel de Plantage: huisje, eigen douche/toilet/ventilator/klamboe. Logies incl. ontbijt.
 • La Ressource: appartement, eigen douche/toilet/airco (alleen koud water). Logies incl. ontbijt.
 • Brownsberg en Ston Island: authentiek, eenvoudige hutjes, bedden en klamboes, gedeeld sanitair (alleen koud water). Volpension
 • Knini Paati: lodge met eigen douche/toilet (alleen koud water) en hangmatten kampje (of indien gewenst 3 nachten in de lodge) . Volpension.

Aanvullende informatie rondreizen

Inbegrepen kosten bij rondreizen:
Reiskosten
 • Intercontinentale vluchten met KLM, Economy Class op de aangegeven data. In geval van combinatiereizen ook de regionale vluchten.
 • Ticketing kosten
 • Vervoerskosten en  transfers (ook van en naar de luchthaven)
Belasting
 • Luchthaven- en lokale belastingen
  (luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen kunnen wijzigen, evt. verhogingen zullen wij moeten doorbelasten)
Verblijf
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt  (2-persoonskamer  tenzij anders aangegeven) conform  reisprogramma
 • Bij verblijf  in het binnenland zijn alle maaltijden (incl. koffie, thee en water)  inbegrepen.
Excursies
 • De in het reisprogramma opgenomen excursies in het binnenland.
 • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door  een Nederlands sprekende gids.
Informatie
 • Na bevestiging ontvangt u een map met informatie en reisbescheiden per post.
 • Tot slot kunt u aangeven of u van ons een geplastificeerde kaart van Suriname of het boekje ‘Te Gast in Suriname wilt ontvangen.

Bijkomende kosten bij rondreizen

Niet inbegrepen:
Reiskosten
 • Eenmalige reserveringskosten (€ 30,00).
 • Een toeristenkaart of visum (informatie via www.consulaatsuriname.nl ) .
 • In geval van een fietstocht betaalt u een borg voor uw fietshuur (€ 50,00 per fiets).
 • Voor een huurauto moet u ook  rekening houden met  brandstofkosten en eventueel extra accessoires.
Verzekeringen
 • Reis- en
  Voor reizen naar het binnenland is een reisverzekering verplicht.
Verblijf
 • Niet genoemde maaltijden in het reisprogramma.
 • Tijdens de trips naar het binnenland de alcoholische- en frisdranken.
 • Bij deze rondreis zijn wij uitgegaan van twee volwassenen. Uiteraard zijn andere samenstellingen mogelijk. De prijs en kamerindeling is dan op aanvraag.
Excursies
 • Facultatieve excursies.
Diversen
 • Upgrades.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.

KLM vlucht informatie

Rondreis incl KLM vlucht
Suriname Holidays stelt uw rondreis naar Suriname samen op basis van KLM vluchten. Bij de combinatie rondreizen met Curaçao wordt uw KLM terugvlucht vanaf Curaçao geboekt. De doorvlucht vanaf Paramaribo naar Curaçao wordt ook voor u geboekt. Deze vluchten worden meestal uitgevoerd door Surinam Airways dat is de best beschikbare optie op dit moment.

Landarrangement
Wilt u liever zelf uw vlucht regelen of heeft u al een vlucht geboekt, boekt u dan het landarrangement van deze rondreis. Belangrijk is dat u ons uw vluchtgegevens doorgeeft zodat wij uw rondreis goed laten aansluiten op uw aankomst- en vertrekvlucht.  De meeste rondreizen zijn uitgewerkt op basis van een bepaalde vertrekdag. Als u op een andere dag arriveert, is het mogelijk de volgorde van het programma aan te passen zodat het aansluit op uw vluchtschema.
Houdt u rekening met evt. meerkosten als er iets in de volgorde van de reis verandert.

knop reis boeken klein

Reissoort:    ~icon_sleeping  -icon_nature  -icon_history  ~icon_culture