Back to the Basics
remko klein wildlife kamp suriname

De perfecte reis voor avonturiers en natuurliefhebbers voor wie “back to the basics” en “back to nature” als muziek in de oren klinkt in combinatie met een meerdaagse fietstour om het district Commewijne te verkennen.

Prijs v.a. € 2.169,- (excl. vlucht)
Prijs incl. KLM vlucht op aanvraag, afhankelijk van de vertrekdatum

Highlights

 • Primitief verblijf in onbewoond tropisch regenwoud onder leiding van een gespecialiseerde ‘wildlife gids’
 • Fietsen door het Surinaamse platteland
 • Oude plantages
 • Saramaccaanse marron cultuur
 • Maratacca rivier en Bigi Pan natuurreservaat

Reisinformatie

Back to the Basics is uitermate geschikt voor natuurliefhebbers die niet vies zijn van een beetje avontuur en actie. De reis gaat regelrecht van de gebaande paden af en laat u de meest pure vorm van Suriname zien. Zo overnacht u in een zeer eenvoudig kamp aan de Maratakka rivier waar bijna geen toerist komt en de dieren zich nog laten zien, en gaat u varen in het vogelrijke Bigi Pan natuurreservaat. Per fiets trekt u er 5 dagen zelf op uit. Wij regelen de overnachtingsplekken, de fiets en voorzien u van de mogelijke fietsroutes. Dit is een ideale manier om Suriname en haar gastvrije bevolking te leren kennen.
Met een gids ‘hopt’ u van lodge naar lodge in het gebied van de Marrons. Deze afstammelingen van de gevluchte slaven leven nog steeds volgens de oude Afrikaanse tradities midden in de jungle. U bevindt zich hier in het adembenemend mooie binnenland en vaart door indrukwekkende stroomversnellingen.
Daar waar u eerder nog sliep op bedden in eenvoudige hutjes, zal de laatste tour nog een stapje verder gaan: met een wildlife gids bouwt u nu zelf hangmattenkampjes en wordt er zelfgevangen vis geroosterd op een vuurtje. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

VertrekdagenDonderdag
Aantal dagen23 dagen
Min. aantal personen2
Vervoerbus, boot, fiets, 4WD
Accommodatie2-persoonskamers, (hangmatten) kampjes en tentjes, 
ReisschemaVerzorgd

Reisschema

Dag 1 - Aankomst in Suriname

Bij aankomst op de luchthaven van Suriname, de Johan Adolf Pengel International Airport, staat de chauffeur klaar die u per privébusje naar Appartementen Bloemendaal in Groningen brengt. De eerste dagen kunt u rustig acclimatiseren in deze kleinschalige en gezellige accommodatie met zwembad. Niets moet, maar alles kan. Het complex biedt maaltijdservice. Indien er na aankomst een diner gewenst is, kunnen wij deze vooraf bestellen.

Dag 2 – Groningen

In de koelkast treft u alle ingrediënten aan voor een uitvoerig “doe-het-zelf” ontbijt: verse broodjes, thee, koffie, eieren, beleg en fruit. Voordat de broodjes de oven in gaan en de koffie pruttelt, kunt u alvast een duik in het zwembad nemen. Anoeska, de bedrijfsleidster, informeert u graag over de mogelijkheden voor uitstapjes. Een absolute aanrader is een boottochtje in de vroege ochtend over de Saramacca rivier. Het vroege opstaan wordt beloond; de mysterieuze ochtendnevel boven de rivier en de nog niet te felle zon leveren prachtige plaatjes op. Het is ook het tijdstip waarop de aapjes en vogels zich het beste laten zien. Met een kopje koffie of thee aan boord is het plezierig wakker worden. U kunt ook een ritje per fiets maken naar een lokale warung in Groningen of naar het nabijgelegen opvangcentrum voor luiaarden. Vanwege het ontbreken van fietspaden is fietsen in het donker niet aan te raden. Daarom raden wij u ook voor deze avond de maaltijdservice bij het appartementencomplex aan.

Dag 3 - Vertrek naar Maratakka

In de ochtend wordt u opgehaald voor de tour naar Maratakka en Bigi Pan. Per comfortabele minibus met airco maakt u een trip door de districten Saramacca en Coronie. Uw gids vertelt u onderweg over de historie van de Nederlandse kolonisten die zich hier vestigden om de landbouw te bedrijven. Onderweg worden de nodige stops gemaakt voor een kopje koffie of om mooie plaatjes te schieten van de prachtige architectonische houten huisjes en wisselende landschappen. In Coronie bezoekt u een klein vliegveld om de landbouwvliegtuigen te bezichtigen die in deze omgeving actief zijn. Om ongeveer 13.30 uur staat er een uitgebreide lunch voor u klaar bij een Javaanse dame thuis te Wageningen. Vervolgens stapt u aan boord van de boot en vaart u in ongeveer 1 uur naar het jungle kamp aan de Maratakka rivier. Het betreft een zeer eenvoudig slaapverblijf met enkele bedden en hangmatten. Op het terrein is een eenvoudig toilet en een douche aanwezig. Baden is overigens ook aan te raden in de rivier. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk zoals een wandeling door de jungle, een bezoek aan het Inheemse dorp Cupido, varen door de kreekjes op zoek naar wild, etcetera. In dit gebied worden veel dieren gespot zoals apen, neusbeertjes, ara’s, zeekoeien en reuzenotters Zelf vonden wij het ‘magisch’ om in het donker op het vlonder aan de rivier een drankje te nuttigen te midden van de vele vuurvliegjes; terwijl er in de jungle keuken door kokkin Yvonne een zalige maaltijd bereid wordt.

Dag 4 en 5 - Bigi Pan

In de ochtend is er voor het vertrek naar Bigi Pan nog tijd voor een activiteit. Uiteraard wordt er ook een heerlijk ontbijtje klaargemaakt. Het terug varen is een tweede kans om de grote ruggen van de zeekoeien en de vele vogels  te zien. Vanaf Wageningen reist u dan vervolgens naar Nieuw Nickerie waar wederom de boot gepakt wordt voor de tocht door het Bigi Pan natuurreservaat.

Tijdens deze tocht door de mangrove zult u een diversiteit aan vogels kunnen spotten. Veel steltlopers, reigers, maar ook roofvogels en spechten voelen zich hier helemaal thuis. Met wat geluk komt u ook rode ibissen tegen die door het eten van krabbetjes en garnalen prachtig donkerrood van kleur zijn. Regelmatig worden er ook kleine kaaimannen gespot. U  verblijft in een eenvoudige accommodatie op het Bigi Pan meer. Douchen is mogelijk middels mandien (met een emmertje). Vanaf de accommodatie op het meer worden er diverse boottochtjes gemaakt. Een prachtig tijdstip is de schemer, de lucht wordt mooi oranje gekleurd en de vogels gaan zich klaarmaken voor de nacht in de bomen. Afhankelijk van de waterstand wordt er ook een boottocht gemaakt naar het modderstrand waar zich kunt wentelen in de heilzame modder. Op de laatste dag wordt u weer afgezet bij de steiger waar de chauffeur op u staat te wachten voor de transfer naar de stad.

Dag 6 - Paramaribo

Vandaag heeft u de hele dag de tijd om Paramaribo te ontdekken. Dit kan op eigen gelegenheid, maar we kunnen ook aanvullend op deze reis een stadstour van een halve dag organiseren met een gids. Mocht u  interesse hebben voor het zelf bereiden van Surinaamse gerechten dan kunnen wij de Njan Switi citytour/kookworkshop aanvullend op dit programma aanbieden. Dit is een combinatie van een city tour / marktbezoek met een kookworkshop.

Dag 7 t/m 11 - Fietsen naar Meerzorg (plantagegebied) en Boxel - Paramaribo

Na het ontbijt is het tijd om de huurfietsen op te halen voor de komende 5 dagen  en op de fiets te stappen richting het Commewijne district. De routebeschrijving krijgt u van ons en omdat u op eigen gelegenheid fietst, bepaalt u het tempo en de stops tijdens deze tocht zelf. Bij de fietsverhuur krijgt u 2 fietstassen voor uw bagage voor de komende dagen. Uw eerste overnachtingsplek is in Meerzorg. De afstand vanaf Paramaribo is ongeveer 15 km. Alle appartementen zijn compleet nieuw ingericht en van alle gemakken voorzien. Op het terrein staan veel verschillende fruitbomen. U plukt dus ’s morgens de papaja’s of bananen zo van de bomen. Voor wat afkoeling is er een klein maar fijn zwembad op het terrein. Wat wilt u nog meer? Vanuit deze locatie kunt u leuke uitstapjes op de fiets maken naar bijvoorbeeld Plantage Peperpot en de oude vervallen suikerplantage Mariënburg.

Tijdens de fietstocht maakt u met fiets en al een oversteek per lokale boot naar de andere kant van de rivier. Na twee overnachtingen fietst u op eigen tempo naar Boxel (ongeveer 25 km fietsen). Hier verblijft u wederom in een heel kleinschalige en persoonlijke accommodatie op een prachtig plekje aan de Parakreek. Gastheer Bertus en gastvrouw Jenny zitten boordevol plannen en maken de mensen in de omgeving stuk voor stuk enthousiast om iets te gaan ondernemen voor hun gasten. Zo kunt u bij de buurvrouw cassavebrood leren bakken en een andere keukenprinses organiseert Roti kookworkshops. Trekt u er liever op uit dan kunt u op de fiets naar bijvoorbeeld Domburg of Lelydorp, of naar een nabijgelegen Wellness centre voor een heerlijke massage, lunch en duik in het zwembad. Ook is het mogelijk een massage bij het Guesthouse te organiseren. Informeer bij ons naar de mogelijkheden indien u dit interessant vindt.. Na twee overnachtingen te Boxel stapt u op de fiets richting Paramaribo, waar u ook overnacht. Dit is ongeveer 28 kilometer.

Dag 12 t/m 16 - Lodge hopping tour Boven Suriname gebied

In de ochtend wordt u vanaf uw logeeradres opgehaald en vertrekt per minibusje richting het Brokopondo stuwmeer. Onderweg passeert u de transmigratiedorpen in Brokopondo. Deze dorpen zijn ontstaan doordat mensen het gebied noodgedwongen moesten verlaten tijdens de bouw van de stuwdam. Waar nu het stuwmeer is  lagen ooit talloze marron dorpen. Per korjaal vaart  u een stuk over het meer. Op één van de eilanden (voormalige bergtop) staat een lunch voor u klaar en is er gelegenheid om op traditionele manier te leren vissen. U overnacht in een nabijgelegen eenvoudige accommodatie.

In de loop van de ochtend vertrekt u richting  Atjoni. Hier gebruikt u de lunch, waarna u in de korjaal stapt voor een lange boottocht over de Boven-Surinamerivier. Tijdens de vaartocht ziet u diverse marrondorpen en inwoners  die in de rivier  baden of de was doen. De bootsman manoeuvreert  vakkundig door de vele stroomversnellingen. Het massieve groene jungle gordijn omringt de rivier aan beide oevers en zorgt voor schilderachtige plaatjes. Na ongeveer 3 tot 4 uur varen arriveert u op uw overnachtingsplek. De huisjes liggen vlakbij de Tapawatra stroomversnelling.

De derde dag van uw lodge hopping tour wordt een rustige dag die u waarschijnlijk voor een deel doorbrengt  bij de Tapawatra Sula. Het is een genot om af te koelen in dit natuurlijke bubbelbad. Terug op het logeeradres staat de avondmaaltijd klaar  en wordt de avond afgesloten met een kampvuur.

De volgende dag vaart u weer terug in noordelijke richting, met de stroom mee. Na twee tot drie uur varen komt u aan op uw bestemming, lodge Koto Hati. Meneer Petrusi, de kapitein van het naastgelegen dorp, is tevens de beheerder van Koto Hati, wat ‘rust in je hart’ betekent. De schoolkinderen en de mensen uit het dorp komen altijd even kijken als er weer nieuwe gasten zijn gearriveerd. Vandaag bezoekt u het Saamaka Marronmuseum in het dorp Pikin Slee. Het museum staat in het teken van het cultureel erfgoed van de marrons, die zich wisten te ontworstelen aan de slavernij op de plantages aan de kustvlakten, en diep in het Surinaams regenwoud hun eigen leefgemeenschappen vestigden. De oude Saramacaanse cultuur  maakt hier nog prominent deel uit van het dagelijks leven.

De laatste dag is aangebroken. Na het ontbijt  vertrekt u per korjaal richting Atjoni. Na de lunch, wordt de reis per minibus voortgezet richting Palulu Paradise  waar u aan het eind van de middag  arriveert. Na aankomst kunt u zich opfrissen in de ijskoude kreek. Voordat u voldaan van het diner aan de Surinaamse nacht begint in uw hangmat, nodigt het kampvuur uit om erbij te komen zitten voor een drankje onder de sterrenhemel.

(Let  op: dit programma onder voorbehoud van lokale omstandigheden en vooral ook de waterstand)

Dag 17 - Palulu Paradise

Grote kans dat u gewekt bent door het Palulu-ochtend-orkest. Het Palulu ontbijt staat al klaar met zelf gemaakte jam en brood en een scharreleitje. In overleg met de beheerders kan er een mooie wandeling gemaakt worden. Er zijn diverse mogelijkheden met of  zonder de begeleiding van een gids. De beheerders vertellen u hier graag meer over. Palulu is ook heel geschikt om te ontspannen in een hangmat en te zwemmen in de frisse kreek. Niets moet; alles mag. U verblijft in tentjes met matrassen. Op het terrein zijn keurige sanitaire voorzieningen aanwezig.

Dag 18 t/m 21 - Wildlife West Suriname Tibiti & Boven Saramacca

Deze tour staat in het teken van natuur en het spotten van dieren. De Wildlife gids komt naar Palulu Paradise en rond  9 uur  vertrekt u. U rijdt over een bauxiet weg richting een oude houtconcessie van Bruynzeel. Onderweg is er tijd om vogels te spotten en te zwemmen in kreken. Onderweg wordt geluncht  en laat in de middag komt u aan op plaats van bestemming. Samen met de gids wordt een eigen kamp gebouwd. De hangmatten worden opgehangen onder een stuk zeil; of wanneer u dat liever wilt, worden er stretchers meegenomen waaromheen ook een klamboe wordt gedrapeerd. Na deze activiteit is het heerlijk om nog even te ‘baden’ in de Tibiti rivier. Dit is tevens een goede plek om te hengelen dus wellicht staat er een vers gevangen visje gegrild op houtvuur op het menu. De gids gaat in de avonduren met u op zoek naar reptielen en overige nachtdieren.

In de ochtend is er tijd om uit te slapen, een lekker jungle ontbijtje te nuttigen, te relaxen, te zwemmen en eventueel nog wat te hengelen. Na de lunch wordt het kamp weer afgebroken om de route te vervolgen naar de tweede bestemming, de Goliath kreek. Na 3 uur rijden over de bauxiet weg gaat de reis verder over een zandweg die langs verlaten weilanden van veehouders naar de Goliath kreek leidt. Afhankelijk van de staat van de weg, de dieren die onderweg gespot worden en overig ‘oponthoud’ komt u na ongeveer een uur rijden aan bij de kreek. Ook hier wordt er eerst een kamp  gemaakt waarna u  nog een tocht kunt maken opzoek naar ‘nachtelijk leven’ in het bos. Kans op katachtigen is in dit gebied zeer groot! ‘Sribi switi’ oftewel slaap lekker!

Afhankelijk de nachtelijke avonturen wordt gezamenlijk bepaald hoe laat het vertrek is naar de Tibiti sula. Eenmaal terug over de zandweg naar de bauxietweg is het zo’n 3 uur rijden naar de bestemming. Onderweg bestaat er zeker weer een grote kans om diverse dieren te zien en wordt ook de lunch genuttigd.

Aangekomen bij Tibiti sula wordt voor de laatste keer het kamp gemaakt en is er nog wat tijd om een verfrissende ‘watermassage’ te ervaren in deze stroomversnelling. Na het avondeten wordt bekeken wat de avond / nacht te bieden heeft. De gids doet zijn best zoveel mogelijk te zien of te horen.

De volgende dag keert u terug naar Palulu Paradise, maar niet zonder de terugweg te benutten om dieren te spotten. Er wordt rustig gereden en er worden een aantal stops gemaakt. De avond brengt u door te Palulu in een tentje met matras.

Dag 22 - Vertrek richting de internationale luchthaven

De transfer naar de luchthaven wordt verzorgd door de beheerder van Palulu Paradise. Tot die tijd kunt u lekker ontspannen.

Dag 23 - Aankomst in Amsterdam

In de ochtend komt u aan met de vlucht vanuit Suriname op Amsterdam – Schiphol Airport.

Accommodaties

Voorzieningen per locatie

 • Appartementen Bloemendaal: appartement met balkon, open keuken, eigen douche/toilet, ventilator. Keuze uit  een 2-persoonsbed of 2 aparte bedden. Doe-het-zelf ontbijt.
 • Maratakka: eenvoudig kamp, gedeelde eenvoudige sanitaire voorzieningen (alleen koud water). Volpension.
 • Bigi Pan: eenvoudig onderkomen op het Bigi Pan meer, gedeelde sanitaire voorzieningen (alleen koud water). Volpension.
 • Holland Lodge: kamer, eigen douche/toilet/airco. Logies incl. ontbijt.
 • Sutopia: appartement, eigen douche/toilet/airco. Logies incl. ontbijt.
 • La Ressource: appartement, eigen douche/toilet/airco (alleen koud water). Logies incl. ontbijt.
 • Boven Suriname: eenvoudige hutjes, veelal eigen douche en toilet maar in sommige gevallen deelt u het sanitair (alleen koud water). Eventueel is het mogelijk om 1 nacht in een hangmattenkampje te verblijven. Volpension.
 • Palulu Paradise: koepeltentjes met matrassen, gedeelde douches/toilet  (alleen koud water). Volpension.
 • Tibiti & Boven Saramacca: basiskampjes in de natuur, hangmatten met klamboes of stretchers met klamboes (van te voren aangeven). Geen sanitaire voorzieningen. U baadt in de rivier. Volpension.

Aanvullende informatie rondreizen

Inbegrepen kosten bij rondreizen incl. vlucht:
Reiskosten
 • Intercontinentale vluchten met KLM, Economy Class op de aangegeven data. In geval van combinatiereizen ook de regionale vluchten.
 • Ticketing kosten
 • Vervoerskosten en  transfers (ook van en naar de luchthaven)
Belasting
 • Luchthaven- en lokale belastingen
  (luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen kunnen wijzigen, evt. verhogingen zullen wij moeten doorbelasten)
Verblijf
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt  (2-persoonskamer  tenzij anders aangegeven) conform  reisprogramma
 • Bij verblijf  in het binnenland zijn alle maaltijden (incl. koffie, thee en water)  inbegrepen.
Excursies
 • De in het reisprogramma opgenomen excursies in het binnenland.
 • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door een Nederlandssprekende of Engelssprekende gids.
Informatie
 • Informatie ter voorbereiding bij de bevestiging, verstuurd per mail
 • Reisbescheiden en vouchers per mail (of versturen per post met extra’s tegen bijbetaling)

Bijkomende kosten bij rondreizen

Niet inbegrepen:
Reiskosten
 • Intercontinentale vluchten (indien u excl. vlucht boekt)
 • Consumenten bijdrage SGR € 5,00 per persoon
 • Eenmalige reserveringskosten (€ 30,00).
 • Een z.g. entry fee voor Suriname
  Meer informatie leest u op de site van VFS Global of het Consulaat-Generaal van de Republiek Suriname in Amsterdam
 • evt. verplicht gestelde gezondheidsverklaringen en / of  vaccinatiebewijs
 • In geval van een fietstocht betaalt u een borg voor uw fietshuur (€ 50,00 per fiets).
 • Voor een huurauto moet u ook  rekening houden met  brandstofkosten en eventueel extra accessoires.
Verzekeringen
 • Reis- en annuleringsverzekering.
  Voor reizen naar het binnenland is een reisverzekering verplicht.
Verblijf
 • Niet genoemde maaltijden in het reisprogramma.
 • Tijdens de trips naar het binnenland de alcoholische- en frisdranken.
 • Bij deze rondreis zijn wij uitgegaan van twee volwassenen. Uiteraard zijn andere samenstellingen mogelijk. De prijs en kamerindeling is dan op aanvraag.
Excursies
 • Facultatieve excursies.
Diversen
 • Upgrades.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.

KLM vlucht informatie

Rondreis incl KLM vlucht
Suriname Holidays stelt uw rondreis naar Suriname samen op basis van KLM vluchten. Bij de combinatie rondreizen met Curaçao wordt uw KLM terugvlucht vanaf Curaçao geboekt. De doorvlucht vanaf Paramaribo naar Curaçao wordt ook voor u geboekt. Deze vluchten worden meestal uitgevoerd door Surinam Airways dat is de best beschikbare optie op dit moment.

Landarrangement
Wilt u liever zelf uw vlucht regelen of heeft u al een vlucht geboekt, boekt u dan het landarrangement van deze rondreis. Belangrijk is dat u ons uw vluchtgegevens doorgeeft zodat wij uw rondreis goed laten aansluiten op uw aankomst- en vertrekvlucht.  De meeste rondreizen zijn uitgewerkt op basis van een bepaalde vertrekdag. Als u op een andere dag arriveert, is het mogelijk de volgorde van het programma aan te passen zodat het aansluit op uw vluchtschema.
Houdt u rekening met evt. meerkosten als er iets in de volgorde van de reis verandert.

knop reis boeken klein

Reissoort:    ~icon_sleeping  -icon_nature  -icon_history  ~icon_culture