Geïnspireerd door mijn lieve collega, soulmate, friend forever Roy en met zoveel dank aan Suzette die alles in de strijd gooide om mijn wensen te verstrengelen met de vele mogelijkheden in Suriname en zijn deel van het Amazoneregenwoud; mijn eerste verre reis ooit is onvergetelijk geworden. Het was meer dan één groot avontuur!!

Harmonie in Paramaribo

Paramaribo, een drukke bruisende stad met arm en rijk, met pracht en praal en vervallen huizen, koloniale rijkdom en allerlei gebedshuizen zo ook culturen; alles leeft met en naast elkaar in een harmonie waar we in Nederland nog wat van leren kunnen. Waar je ook bent, het is een feest van de gevleugelden die de gehele dag je oren binnen dringen, waarvan ik de “grietjebie” verreweg het meeste mis nu.

Wandelende encyclopedieën

De zeer veelzijdige meerdaagse trips naar de resorts waren fenomenaal, zéér goed verzorgd, met fantastische gidsen die werkelijk wandelende encyclopedieën zijn!! Tevens word je enorm in de watten gelegd want…” u heeft vakantie, wij koken, doen de afwas” etc, etc. Dit houdt onder meer in dat er om half 7 ‘s morgens al ‘n thermoskan gekookt water wordt neergezet bij je deur met thee of koffie, om de dag te starten.
Bigi Pan Akira Overwater Resort, nabij Nickerie met zijn rijstvelden en moerassen, palmen en bananenteelt; een waar vogelparadijs van zilverreigers, rode ibissen, de reuze Amerikaanse ijsvogel t/m de brilkaaiman, otters en een natuurschoon van swamp om oneindig mooi in rond te varen met de meest mooie sunrises en sunsets. Hier kun je naar hartenlust onthaasten in ‘n gezellige lodge op palen, boven ‘t geklets van (brak)water vertoeven, tot en met een modderbad nemen aan toe!

Korjaalboten, sula’s en marrondorpen

Niet te vergelijken met de resorts in de Boven-Suriname rivier met zijn sula’s midden in het regenwoud waar alle vervoer per korjaalboten gaat. Wat een belevenis, natuurschoon, rust en rijkdom aan culturen. Via Atjoli (letterlijk en figuurlijk: einde v/d weg) en korjaal naar ‘t resort Anaula. Dit brengt je de mooie cabana’s met een sprookjesachtig panorama over de rivier, prachtige flora en fauna, aapjes voeren, baden in de sula en het bezoek aan een marrondorp waar je veel leert over hun geschiedenis, hedendaagse levensstijl, de heilzame schors v/d cashewboom, casava persen, drogen en tot broden bakken, etc. etc. Zo ook de culturele avond met dans en zang, om nooit te vergeten!!

 Baden in een sula

Mangrovebossen en watervallen

Plantage Bakkie biedt ook weer een heel andere natuurschoon van mangrove begroeiing waarlangs de boottocht ons ter plaatse brengt. Rijk aan historie met hun museum waar Bas vol passie van alles over vertelt en de tuin met z’n vijver is zo mooi en vol van kruiden en allerlei eetbare planten en vruchten, leguanen, vlinders, etc. etc. March, de eigenaresse tovert een mega smakelijke lunch op tafel met o.a. Tarpon vis, ‘t was overheerlijk.
Tussendoor nog genoten in ’t Jacana Amazon Wellness Resort midden in Paramaribo, zeker aan te bevelen!! Om vervolgens af te sluiten met Brownsberg en Ston Island, wat mooi!! De tocht naar het plateau boven was al ‘n avontuur op zich, chapeau voor de chauffeurs!! Het super uitzicht met lunch en de pittige wandeling naar de Leoval maakten alles goed en je wordt beloond met een heerlijke koele waterval. Daarna naar Ston Island, dat betoverend mooi ligt in ‘t Brokopondo meer. Waar je kunt baden en de megamooie zonsondergang en zonsopgang waarnemen, peddelen in de kano of een visje vangen met de lokale bevolking. Alles is even gaaf!!

Brownsberg Onder de Leowaterval

Het was de reis van m’n leven, zo divers, en ik heb nog ZOVEEL niet eens gezien. Je kunt het eigenlijk niet verwoorden, je moet er zijn!! En… de hoeveelheid insecten valt alles mee, zeker in ‘t regenwoud!!

Met vriendelijke groeten,
Coba