“We gaan 9 uur vliegen en dan logeren we de eerste nacht in Groningen”. Zo krijg je direct alle aandacht als je vertelt over je vakantieplannen. Dat het dan gaat over Groningen in Suriname levert direct veel vragen op. En nu kunnen we er uitgebreid over vertellen. Wat een prachtige reis hebben we gemaakt; alles klopte qua organisatie! En wat een aardige mensen hebben we ontmoet! En overal heerlijk gegeten, echt waar. 

Oerwoudgeluiden als meditatie

Vanuit Wageningen gingen we met de boot naar Maratakka. Hier hebben we veel geleerd over het regenwoud en de dieren die er wonen. Het is zo bijzonder om daar een paar dagen te verblijven: zonder wifi maar mét een rivierwaterdouche; de oerwoudgeluiden kun je als meditatie gebruiken. De gastvrijheid van Kas en kookkunsten van Gerda maken deze dagen onvergetelijk. Daarna werden we ‘overgedragen’ aan hun zoon Sergio en zijn vrouw Wendy (zij kookt ook al zo heerlijk) voor een bezoek aan Bigi Pan, het vogelparadijs. We zagen de eerste flamingo’s weer die terugkeerden en hadden geluk dat we ook rode ibissen in volle vlucht konden spotten.

Inkopen doen op de markt

In Paramaribo logeerden we tussen alle uitstapjes telkens in Villa Famiri. Het gastvrije personeel en (eerlijk gezegd) ook de kamer met airco maakten het tot een fijne ‘thuisbasis’. We deden de stadstour waar we veel prachtige huizen zagen. Gerestaureerd en nog ‘onder constructie’, het staat allemaal door elkaar heen. Met Mahieda kochten we de ingrediënten voor onze kookworkshop op de centrale markt. Mahieda moest ons goed in de gaten houden, anders dwaalden we maar door op de markt: je kijkt je ogen uit naar al dat heerlijks! Bob leerde van Irene hoe we masoes moksi alesie met gerookte vis, gedroogde garnalen en gebakken vis konden klaarmaken. Zo gaat dat thuis ook altijd, Bob kookt en ik ben er bij voor de gezelligheid zeg maar 😊.

Kookworkshop

Picknicken in een sula

Op plantage Mariënbosch logeerden we in het prachtig opgeknapte plantagehuis van Saoed. Het eerste deel van de tocht naar de zeeschildpadden die eieren komen leggen op het strand, maakten we mee achterop een brommer (!) in plaats van de boot. De waterstand was te laag voor de korjaal…
Op Brownsberg wees de gids ons op unieke planten en bomen en klauterden we naar de Leo-watervallen. Na de overnachting op Ston Island, een schiereiland in het Brokopondostuwmeer, werden we getrakteerd op een mooie zonsopgang. Aansluitend gingen we vanuit Atjoni per korjaal naar jungle resort Pingpe aan de Boven-Surinamerivier. Ook hier hebben we weer mooie wandelingen gedaan in het oerwoud en naar de Ananasberg met gastheer en gids Chapeau. En we konden kijken hoe het leven van de Saramaccaners zich afspeelt naast en in de rivier. En wie wil er nu geen picknicklunch meemaken in de Tapawatra Sula?

De laatste dagen brachten we door op plantage Peperpot, dat direct naast het natuurpark Peperpot ligt. De apen die er wonen zijn net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. Bij restaurant Pepre Patu kun je verrukkelijk eten op de veranda van de historische directeurswoning.

Jantine Huizing

Achterop de brommer Zonsopgang op Ston Islandboodschappen van de markt