Hartelijk dank voor de organisatie van onze reis naar de drie Guyana ’s. Het is per saldo een waardevolle reis geworden, die we hebben afgerond op Martinique en Guadeloupe.
Het onderdeel Suriname is een zeer waardevol onderdeel van de reis geweest. We zijn er uitermate goed ontvangen en begeleid. Het verblijf op de Peperpot is echt een aanrader. Mooie locatie, prima maaltijden en verzorging. Een goed begin van onze reis. Onze gids heeft ons uitgebreid Paramaribo laten zien. De professionaliteit van de begeleiding was prima. Paramaribo is een mooie stad waarin je je al snel “thuis” voelt. Vriendelijke mensen. Het hotel in Paramaribo waar wij verbleven was nieuw, maar goed ingericht met prima service. Heel aardige medewerkers.
Brits Guyana: ongerepte cultuur en indrukwekkende watervallen
Vervolgens zijn wij per auto richting de grens met Brits Guyana gereden. Dat was de moeite waard. Je krijgt een goed indruk van het leven buiten Paramaribo. Leuk om te ontdekken dat de Nederlanders/Surinamers in de regio Nickerie een aantal waterstaatkundige ingrepen hebben verricht waardoor de huidige, zeer professionele rijstcultuur kon ontstaan. Een moderne vorm van landbouw; grootschalig en professioneel.
Het verblijf in Nieuw Nickerie was goed. Daar hebben we kennis gemaakt met onze gids voor Brits Guyana. De overtocht per boot verliep moeizaam omdat de dagen ervoor vanwege een defect aan het veerpont er een enorme rij wachtenden was. Uiteindelijk is het gelukt de overkant te bereiken. Er is een duidelijk verschil met het gebied vanaf de rivier naar de hoofdstad George Town in vergelijking met het stuk Paramaribo naar de Brits Guyaanse grens. Minder gebied is in cultuur gebracht en dus meer ongerepte natuur. Georgetown geeft op onderdelen een ander beeld dan Paramaribo. Enerzijds is de dagelijks markt aan de waterkant zeer kleurrijk en levendig. Anderzijds maakt het oude koloniale gedeelte van Georgetown deels een vervallen indruk. Ook valt op dat veel daklozen op straat verblijven. De waarschuwing niet alleen de straat op te gaan en zeker niet in avond en nacht klopt. Ons hotel was goed, zij het dat je er geen maaltijden kon gebruiken. Gelukkig was er in de buurt een hotel waar dat wel mogelijk was. De tweede dag in Georgetown heeft onze gids ons met behulp van de auto van zijn vriendin naar het vliegveld gebracht voor de vliegtocht naar de Kaieteur waterval. De waterval is zeer indrukwekkend. Door de vele regen die de dagen ervoor was gevallen, was de waterpartij van de waterval massaal. Het verblijf en de begeleiding bij de waterval was uitstekend. De derde dag, een zondag, is een park bezocht met twee kaaimannen. Dit onderdeel van het verblijf in Georgetown had wat meer “body” mogen hebben.
Thuis in Paramaribo
De maandag er op met vliegtuig terug naar Suriname met een aankomst op “Zorg en hoop”. Terug in Paramaribo voelt dat als weer thuis te zijn. Terug in het zelfde hotel. Prima. De dag erna vertrokken naar Anaula. Op weg naar de boot zie je dat er een enorme hoeveelheid hout wordt gekapt en vervoert richting China! Ook krijg je onderweg een indruk van de gevolgen van de goudwinnerij. Het bezoek aan de Jodensavanne was interessant. Het verblijf in Berg en Dal was goed. De dag erna richting Anaula. Mooie vaartocht en een uitstekend verblijf op Anaula. Wij waren de enige gasten. Goede keuken, prima gids en mooi programma. Getracht ’s avonds kaaimannen te spotten, de dag erna verschillende dorpen bezocht. Een uitstekend onderdeel van onze reis naar Suriname. Weer terug in Paramaribo, in het zelfde hotel.
Naar Frans Guyana
De volgende dag per auto naar de grens met Frans Guyana. Daar in Albina was op dat moment een bijeenkomst met de vicepremier Ronnie Brunswijk die uit dat deel van Suriname komt. Overigens maakt dat stadje, dat lang geleden een welvarend bestaan moet hebben geleid, een vervallen indruk, alhoewel een begin is gemaakt met de renovatie van Albina. Opvallend was overigens dat veel mensen die wij spraken positief waren over Ronnie Brunswijk als één van de weinige politici, die altijd zijn belofte waarmaakt.
Omdat in het weekend het reguliere pontveer tussen Suriname en Frans Guyana niet vaart, per particuliere boot met andere gasten en huisraad (zonder douane controle etc.!) de overtocht naar Saint Laurent in Frans Guyana. Het geboekte hotel was niet beschikbaar. Vervolgens onderdak gezocht in een ander, nabij gelegen hotel. In Saint Laurent uitgebreid de verschillende – niet meer in gebruik zijnde – gevangenissen bezocht, alsmede de lokale markt etc. Maar op zondag moet je er eigenlijk niet zijn omdat dan alle restaurants zijn gesloten! Derhalve improviseren met de maaltijden. De dag erna op weg naar Kourou. Aldaar uitgebreid de site van de lanceerinrichtingen van de Europese ruimtevaart bezocht. Er is een interessante tentoonstelling over de Europese ruimtevaart, die we bezochten. Frans Guyana wordt voor een groot gedeelte “gedragen” door de vele medewerkers die verbonden zijn aan het ruimtevaartprogram van de Europese Unie. Dat merk je ook aan de vele Europeanen die in de hoofdstad Cayenne verblijven. In Cayenne is overigens evenals in Georgetown Brits Guyana een stadsgedeelte waar je vanwege de criminaliteit niet moet komen. De dagen in Cayenne hebben we op eigen gelegenheid gedaan en zelf ingevuld. Op de dag van ons vertrek heeft de chauffeur die ons naar het vliegveld bracht nog een tour gemaakt rond Cayenne.
Buurlanden met elkaar vergelijken
Per saldo is het een boeiende reis geworden. Aardig is om de drie buurlanden met elkaar te kunnen vergelijken. Suriname biedt de toerist veel mogelijkheden. Een combinatie met Brits Guyana en Frans Guyana is zeker aan te bevelen. Enkel in dat geval de zondag mijden. Overigens biedt Paramaribo, in tegenstelling tot Georgetown en Cayenne, voor de toerist die bezinning zoekt op de zondag vele kerken en synagogen. Voor elk wat wils.
Met vriendelijke groet,
Jan van Eijk.