BEST OF SURINAME
kolibrie bij Kabalebo Nature Resort

In drie weken kennismaking met de plantagegeschiedenis en de historische binnenstad, vanuit een comfortabel verblijf de marroncultuur ervaren en verblijf in een luxe lodge in de onbewoonde jungle.

Prijs v.a. € 3.519,- incl. vlucht
Prijs v.a. € 2.686,- excl. vlucht

Highlights

 • Historisch Paramaribo
 • Plantage en koloniale historie
 • Reuzenschildpadden (seizoen feb t/m juli)
 • Marroncultuur van BovenSuriname
 • Onbewoonde Amazone jungle

Reisinformatie

De naam zegt het al, ‘het beste van Suriname’ in 21 dagen. Een zeer afwisselende rondreis voor iedereen die Suriname echt goed wil leren kennen en de grote diversiteit aan landschappen wil zien, maar wel op een comfortabele manier.
De basis in Paramaribo is een comfortabel hotel met een lekker zwembad en een grote tuin. Iedere keer krijgt u hier weer het prettige gevoel van ‘thuiskomen’. Vanuit dit hotel bent op loopafstand van de binnenstad waar u overdag veel kunt beleven en ’s avonds heerlijk kunt eten.
De koloniale tijd en het gedeeld verleden van Suriname en Nederland komt tot leven wanneer u het Commewijne gebied bezoekt en de gids u vertelt over de plantages en hun geschiedenis. In het district Saramacca gaat u volledig op in het lokale leven.
Verder is er veel aandacht voor de ongerepte en overweldigende natuur. Zo bezoekt u het Bigi Pan Natuurreservaat met haar vele vogels en reist u naar zowel het bewoonde als onbewoonde deel van de jungle. U verblijft in het gebied van de Marrons, de afstammelingen van de gevluchte slaven, met hun indrukwekkende en goed geconserveerde Afrikaanse cultuur en rituelen.
Voor het ‘neusje van de zalm’, als het gaat om totaal ongerepte regenwoud, vliegt u naar het Kabalebo Resort. Het resort is gelegen in het diepe binnenland, ver weg van de bewoonde wereld. Hier wordt u ‘s ochtends gewekt door het doordringende geluid van de overvliegende ara’s, zwermen de kolibries in het rond op zoek naar nectar bij bloeiende struiken en is de kans dat u de zeldzame harpij arend spot aanzienlijk. Grotere zoogdieren (bv. tapirs en katachtigen) worden hier ook regelmatig waargenomen, met name tijdens de lage waterstand (tussen september-november).

Vertrekdagen Dinsdag
Aantal dagen 21 dagen
Min. aantal personen 2
Vervoer bus, boot, binnenlandse vlucht
Accommodatie 2-persoonskamer / appartement
Reisschema Conform dag tot dag programma

Reisschema

Dag 1 - Aankomst in Suriname

Bij aankomst op de luchthaven van Suriname, de Johan Adolf Pengel International Airport, staat er een busje voor u klaar dat u naar Hotel Torarica brengt. Dit hotel ligt  zeer aantrekkelijk in het hartje van het centrum. Door het zwembad met zonneterras en de tropische tuin, die doorloopt tot aan de romantische pier in de Suriname rivier, geeft dit hotel ook een ‘buiten’ gevoel.

Dag 2 – Paramaribo

Na het uitgebreide ontbijt is er tijd om op eigen gelegenheid de stad te verkennen. Maak met behulp van onze stadswandeling en de bijgevoegde plattegrond een informatieve wandeling door het oude stadscentrum van Paramaribo. De wandeling leidt langs mooie koloniale gebouwen, indrukwekkende houten kerken, de gezellige Waterkant met de Javaanse eetstalletjes, het Onafhankelijkheidsplein,  de kleurrijke markt en de bloemenstands met prachtige tropische bloemen. Ook kunt u een bezoek brengen aan een van de interessante musea in Paramaribo, waaronder Fort Zeelandia.

Dag 3 t/m 5 - Plantage Frederiksdorp

In de ochtend wordt u opgehaald bij Hotel Torarica  en vertrekt u richting Mariënburg waar u  de bootoversteek maakt naar  Plantage Resort Frederiksdorp. Deze historische plantage is omgevormd tot een comfortabele accommodatie met zwembad. De komende dagen is dit resort uw thuis. Bij aankomst wordt u verwelkomd door het team, is er een historische wandeling op het terrein en gaat u op een boot met de gids op zoek naar dolfijnen. In het seizoen (maart t/m juli) maakt u tevens samen met een gids  een boottocht door de swamp (moeras) richting het Matapica strand  waar u met wat geluk het gehele proces van eieren leggen van de enorme zeeschildpadden meemaakt. Ook de tocht erheen heeft veel te bieden qua flora en fauna. Vele vogels huizen in dit gebied en de gids doet zijn uiterste best  om de verscholen kaaimannen te vinden  Op de tweede dag maakt u na een heerlijk ontbijt een fietstocht in oostelijke richting naar Kronenburg. U passeert diverse oude plantages, sluizen en kanalen. De gids vertelt u over de historie en de verschillende culturen in het district. Na afloop gaat u terug naar Frederiksdorp waar de fietsen worden ingeleverd. De rest van de dag kunt u helemaal zelf invullen. Neemt u bijvoorbeeld een welverdiende plons in het zwembad of gaat u languit in de hangmat totdat u weer kunt aanschuiven voor het diner. Op de laatste dag wordt u in de ochtend bij de pier opgehaald voor de tour naar de Warappakreek.

De programma’s zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 5 t/m 6 - Warappakreek en Plantage Bakkie

U wordt per boot opgehaald bij Plantage Frederiksdorp en vanaf hier vaart u naar de oude plantage Reynsdorp, ook wel ‘Bakkie’ genoemd. Op deze plantage brengt u de nacht door in een goed verzorgde. U wordt hier ontvangen door de gastvrouw en/of gastheer. Na een heerlijke lunch is de middag vrij te besteden . U kunt bijvoorbeeld een wandeling op Bakkie maken, het museum bezoeken en uitleg krijgen over de botanische tuin. Er groeien verschillende gewassen die op de plantages werden verbouwd (denk aan katoen, koffie en suikerriet). Ook zijn er diverse kruiden en medicinale planten geplant waar de gids alles over uitlegt. In de avond kan er op verzoek  een tocht gemaakt worden door de kreek om op zoek te gaan naar kaaimannen en reptielen. De volgende dag staat een boottrip door de Warappakreek op het programma. Deze kreek werd na de afschaffing van de slavernij steeds minder gebruikt en raakte daardoor dichtgeslibd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de natuur ongestoord zijn gang kon gaan. Deze kreek is een paar jaar geleden opnieuw uitgegraven. U vaart door tunnels van overhangende bomen met continue wisselende vegetatie. Onderweg zijn er verschillende stops zoals bij de suikerfabriek met machines uit 1830. De overblijfselen van een suikerrietpers, stoommachines en stoomketels zijn uniek en fascinerend. Verder ziet u tijdens de tocht oude sluizen, de oorspronkelijke ringdammen met giftige cactussen en een oude kameelbrug. De omgeving verandert drastisch zodra de kreek overgaat in het Warappakanaal. Dit kanaal is ooit door slaven uitgegraven. Hier heeft u een weids uitzicht over het unieke parwa-landschap met mysterieuze dode bomen. In dit gebied zijn veel verschillende vogels te zien, waaronder de krabbenbuizerd, de specht, de lepelaar en de prachtige rode ibis. Het kilometerslange kanaal mondt uit in de Atlantische oceaan. Hier ligt een klein ruig strand. Bij laag water vormen zich modderbanken waarop duizenden vogels tegelijk hun voedsel bij elkaar scharrelen. Na een korte wandeling op het strand en een bezoek aan een vogelhut begint de terugreis door de kreek, die door de wisseling in het getij een heel ander uiterlijk heeft. Na een korte stop op Bakkie of Alliance, vaart de boot terug naar Alkmaar en gaat u verder per bus naar Hotel Torarica te Paramaribo.

* Door de wisseling van het getij heeft deze trip geen vaste vertrektijd of volgorde

Dag 7 t/m 9 - Anaula Nature Resort

In de vroege ochtend vertrekt u met de bus vanaf het hotel richting Atjoni. Daar ligt de korjaal te wachten die u verder brengt naar Anaula Nature Resort. Het onderkomen is gebouwd op een eilandje in de Ferulasivallen. U overnacht in comfortabele 2-persoonslodges met veranda waar u kunt luieren en genieten van de prachtige omgeving. Het resort beschikt over een zwembad met zonnedek. In de avonduren kunt u een drankje aan de bar gebruiken. Anaula ligt vlakbij het prachtige marrondorpje Gunsi, bekend om het houtsnijwerk van de lokale bewoners. Ook het dorp Nieuw Aurora ligt vlakbij het resort. Hier is een missiepost met o.a. een schooltje en een medische post. Tijdens een bezoek aan de dorpen maakt u kennis met de eeuwenoude tradities die de voorouders uit Afrika meenamen. U maakt verder verschillende trips per korjaal over de rivier en een boswandeling met uitleg over de flora en fauna van het regenwoud. Op de laatste dag vertrekt u weer richting de stad en heeft u een vrije avond in Paramaribo.

Dag 10 - Vrije dag in Paramaribo

Vandaag heeft u een vrije dag. Neemt u vooral een kijkje op een van de vele kleurrijke markten, de interessante musea of verken de stad op een huurfiets. ‘s Avonds kunt u heerlijk eten in een van de voortreffelijke restaurantjes die Paramaribo rijk is. Uiteraard voorzien we u  van goede adresjes. Mocht u interesse hebben voor het zelf bereiden van Surinaamse gerechten dan kunnen we de Njan Switi citytour/kookworkshop aanvullend op dit programma aanbieden. Dit is een combinatie van een city tour / marktbezoek met een kookworkshop.

Dag 11 t/m 12 - Nw Nickerie en Bigi Pan

Vandaag wordt u opgehaald voor een twee daagse tour richting het Westen. U krijgt veel informatie  over de 3 districten die u vandaag bezoekt. Het eerste district is Saramacca, met als hoofdstad Groningen en ligt aan de Saramaccarivier. Ooit stond hier een fort en was er aan de overzijde van de rivier een leprakolonie. Later heeft een groepje Nederlandse boeren (boeroes) uit de omgeving van Groningen (NL) tevergeefs geprobeerd om zich hier te vestigen. De boeroes vormen vandaag de dag een kleine  bevolkingsgroep in Suriname. Groningen  is zich pas na de aanleg van de Oost-West verbinding gaan ontwikkelen, maar het is nog steeds alsof de tijd hier stil staat. Ook het vissersdorp Boskamp, met de traditionele rokerijen, wordt aangedaan. Via het kokosdistrict Coronie met de wuivende palmen langs de weg, de houten huisjes en de kleine witte kerkjes, gaat de reis verder richting de eindbestemming Nickerie. In de middag staat er een  wandeling op het programma door Nieuw Nickerie, een overwegend Hindoestaans stadje met ongeveer 8.000 inwoners. Met een drankje kunt u genieten van de zonsondergang bij de Zeedijk, iets buiten de stad. U overnacht  in het centrum van Nw, Nickerie.

Na het  ontbijt vertrekt u richting het Bigi Pan natuurreservaat  voor een vaartocht. Tijdens deze tocht door de mangrove en over het meer zult u een diversiteit aan vogels kunnen spotten. Veel steltlopers, reigers, maar ook roofvogels en spechten voelen zich hier helemaal thuis. Met wat geluk komt u ook rode ibissen tegen die door het eten van krabbetjes en garnalen prachtig donkerrood van kleur zijn. Regelmatig worden er ook kleine kaaimannen gespot. Na de tocht door het natuurreservaat  en de lunch is het tijd om de reis voort te zetten richting Groningen waar u de komende dagen  verblijft in een kleinschalig appartementen complex met zwembad aan de Saramacca rivier. In de avond  kunt u hier gebruik maken van de maaltijdservice.

Dag 13 t/m 15 - Groningen

In de koelkast treft u alle ingrediënten aan voor een uitvoerig “doe-het-zelf” ontbijt: verse broodjes, thee, koffie, eieren, beleg en fruit. Voordat de broodjes de oven in gaan en de koffie pruttelt, kunt u alvast een duik in het zwembad nemen. Anoeska, de bedrijfsleidster, informeert u graag over de mogelijkheden voor uitstapjes. Een absolute aanrader is een boottochtje in de vroege ochtend over de Saramacca rivier. Het vroege opstaan wordt beloond; de mysterieuze ochtendnevel boven de rivier en de nog niet te felle zon leveren prachtige plaatjes op. Het is ook het tijdstip waarop de aapjes en vogels zich het beste laten zien. Met een kopje koffie of thee aan boord is het plezierig wakker worden. U kunt ook een ritje per fiets maken naar een lokale warung in Groningen of naar het nabijgelegen opvangcentrum voor luiaarden. Vanwege het ontbreken van fietspaden is fietsen in het donker niet aan te raden. Daarom raden wij u ook voor deze avond de maaltijdservice bij het appartementencomplex aan.

Op da laatste dag wordt u opgehaald door een chauffeur voor de volgende tour naar Kabalebo.

Dag 15 t/m 19 - Kabalebo Nature Resort

Onze chauffeur haalt u op voor een transfer naar vliegveld Zorg en Hoop. Vanaf dit kleine vliegveld, dat  net buiten het centrum  van Paramaribo ligt, vertrekt uw vliegtuigje richting het Kabalebo Nature Resort. Al snel na vertrek vliegt u boven een onmetelijk groot ‘broccoli veld’ waartussen de rivieren zich een weg banen. Midden in dit gebied, waar helemaal geen mensen wonen, landt u voor de deur van het Resort op een grasbaan.

Een heerlijke lunch staat al voor u klaar en deze eerste dag maakt u met de gids een korte wandeling in de omgeving. Tijdens uw verblijf  geniet u van de ongerepte jungle en een uitstekende verzorging. Dit stukje Amazone regenwoud is het leefgebied van vele vogels. Maar ook vlinders, kikkers, verschillende soorten apen en andere zoogdieren zoals tapirs, capibara’s , reuzenotters een poema, jaguar of een luiaard kunt u hier tegenkomen. De activiteiten worden door de crew  samengesteld. Afhankelijk van de waterstand en weersomstandigheden bieden ze een zo afwisselend mogelijk programma aan met junglewandelingen, tochten over de rivier per korjaal en per kajak. Per dag kunt u kiezen uit 2 activiteiten, waarbij de een meestal fysiek wat zwaarder is dan de ander. Op de laatste dag vliegt u na de lunch terug naar de stad en bent u in de loop van de middag weer terug in hotel Torarica.

Dag 20 - Dag van vertrek

De laatste uren kunt u nog even lekker relaxen in de tuin van Torarica of  nog even wat leuke souvenirs gaan kopen in de stad. Van onze chauffeur krijgt u de exacte tijd door dat u opgehaald wordt om naar de luchthaven te gaan.

Dag 21 - Aankomst Amsterdam

Aankomst op Schiphol Airport in de ochtend.

Accommodaties

Voorzieningen per locatie

 • Torarica: kamer met eigen douche/toilet/airco. Ontbijtbuffet
 • Plantage Frederiksdorp: historische politiewoning met eigen douche/toilet/airco. Volpension (obv beperkte kaart)
 • Plantage Bakkie: eenvoudige vakantiewoning met veranda, eigen douche/toilet/airco/ventilator (alleen koud water). Zowel de 2-persoons als 3-4 persoonshuisjes beschikken over 1 airco. Volpension.
 • Anaula Nature Resort: lodge met eigen douche/toilet/airco. Volpension.
 • Residence Inn in Nw Nickerie: kamer met eigen douche/toilet/airco. Ontbijtbuffet.
 • Appartementen Bloemendaal: appartement met balkon, open keuken, eigen douche/toilet, ventilator. Keuze uit  een 2-persoonsbed of 2 aparte bedden. Doe-het-zelf ontbijt
 • Kabalebo Nature Resort/Inspiration Point Lodge: eigen douche/toilet/airco. Volpension.

Aanvullende informatie rondreizen

Inbegrepen kosten bij rondreizen:
Reiskosten
 • Intercontinentale vluchten met KLM, Economy Class op de aangegeven data. In geval van combinatiereizen ook de regionale vluchten.
 • Ticketing kosten
 • Vervoerskosten en  transfers (ook van en naar de luchthaven)
Belasting
 • Luchthaven- en lokale belastingen
  (luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen kunnen wijzigen, evt. verhogingen zullen wij moeten doorbelasten)
Verblijf
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt  (2-persoonskamer  tenzij anders aangegeven) conform  reisprogramma
 • Bij verblijf  in het binnenland zijn alle maaltijden (incl. koffie, thee en water)  inbegrepen.
Excursies
 • De in het reisprogramma opgenomen excursies in het binnenland.
 • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door  een Nederlands sprekende gids.
Informatie
 • Na bevestiging ontvangt u een map met informatie en reisbescheiden per post.
 • Tot slot kunt u aangeven of u van ons een geplastificeerde kaart van Suriname of het boekje ‘Te Gast in Suriname wilt ontvangen.

Bijkomende kosten bij rondreizen

Niet inbegrepen:
Reiskosten
 • Eenmalige reserveringskosten (€ 30,00).
 • Een toeristenkaart of visum (informatie via www.consulaatsuriname.nl ) .
 • In geval van een fietstocht betaalt u een borg voor uw fietshuur (€ 50,00 per fiets).
 • Voor een huurauto moet u ook  rekening houden met  brandstofkosten en eventueel extra accessoires.
Verzekeringen
 • Reis- en annuleringsverzekering.
  Voor reizen naar het binnenland is een reisverzekering verplicht.
Verblijf
 • Niet genoemde maaltijden in het reisprogramma.
 • Tijdens de trips naar het binnenland de alcoholische- en frisdranken.
 • Bij deze rondreis zijn wij uitgegaan van twee volwassenen. Uiteraard zijn andere samenstellingen mogelijk. De prijs en kamerindeling is dan op aanvraag.
Excursies
 • Facultatieve excursies.
Diversen
 • Upgrades.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.

KLM vlucht informatie

Rondreis incl KLM vlucht
Suriname Holidays stelt uw rondreis naar Suriname samen op basis van KLM vluchten. Bij de combinatie rondreizen met Curaçao wordt uw KLM terugvlucht vanaf Curaçao geboekt. De doorvlucht vanaf Paramaribo naar Curaçao wordt ook voor u geboekt. Deze vluchten worden meestal uitgevoerd door Surinam Airways dat is de best beschikbare optie op dit moment.

Landarrangement
Wilt u liever zelf uw vlucht regelen of heeft u al een vlucht geboekt, boekt u dan het landarrangement van deze rondreis. Belangrijk is dat u ons uw vluchtgegevens doorgeeft zodat wij uw rondreis goed laten aansluiten op uw aankomst- en vertrekvlucht.  De meeste rondreizen zijn uitgewerkt op basis van een bepaalde vertrekdag. Als u op een andere dag arriveert, is het mogelijk de volgorde van het programma aan te passen zodat het aansluit op uw vluchtschema.
Houdt u rekening met evt. meerkosten als er iets in de volgorde van de reis verandert.

knop reis boeken klein

Reissoort:    ~icon_sleeping  -icon_nature  -icon_history  ~icon_culture