Via een collega kwamen we bij Suzette terecht. Wat een goede tip was dat. Na een paar mooie gesprekken, waarbij Suzette goed luisterde en de juiste vragen wist te stellen, kwam ze met een voorstel waar we heel gelukkig van werden: contacten met de bevolking en wat grenzen verleggen door diep het oerwoud in te gaan waarbij we zouden gaan slapen in hangmatten… Dankzij Suzette hebben we een onvergetelijke reis gehad. 

Paramaribo

We begonnen in Paramaribo, waar we sliepen in een prettig hotel: Holland Lodge. De volgende dag kregen we een rondleiding door de stad. Boeiende info en zo kom je op plekken waar je anders niet zo gauw zou komen.
De volgende bestemming was Mariënbosch. Op de fiets, terwijl het stortregende, via korjalen over de Surinamerivier en de Commowijne, over smalle paadjes naar de voormalige plantage. Daar genoten van het gastheerschap van de eigenaar. Een swamptour en het spotten van dolfijnen maakten de belevenis compleet.

Slapen in een huis op palen

De dagen daarna zijn we naar Bigi Pan en de Maratakkarivier geweest. Slapen in een huis op palen op water is bijzonder. Daarnaast heerlijk gevaren, een kleine miereneter en veel vogels gezien. Bij Tante Gerda aan de Maratakkarivier genoten van haar gastvrijheid. Wat een rust aan een rivier op een uur varen van Wageningen, waar verder niemand woont. Toekans, papegaaien, ara’s, roodkopgieren en een spidermonkey maakten ons extra blij. Een echt oerwoudgevoel!

Op weg naar Sintiadam

Na even een paar dagen het gas er af bij lieve mensen op Saramacasa3, ons voorbereid op acht dagen met als eindpunt Sintiadam. Met de auto tot Atjoni en dan alles inladen in een korjaal. Via Pingpe, langs stroomversnellingen (sula’s) naar Kajana. Drie keer alles uitladen en via een paadje langs de sula, de volgende boot in. We hebben geslapen in Kajana, het dorp bezocht en een kijkje genomen in het schooltje. Wat moeten ze zij zich behelpen met een tekort aan leermiddelen.
Vijftig km verder varend, zonder bewoning, kwamen we aan in Sintiadam, onze verblijfplaats voor vier nachten. Uitzicht op de stroomversnelling op een eilandje. Twee lange, fantastische wandelingen gemaakt naar de Schildpadberg en de Bloemenberg. Door maagdelijk oerwoud, langs fraaie planten, struiken en bomen. Onze sympathieke gidsen gaven uitleg over de geneeskrachtige werking, het kunnen gebruiken van “de telefoonboom” bij verdwalen en geuren zoals bij een boom die rook naar Ameretto. Ook over eetbare palmhart en watervoorraden in lianen werd verteld. We zagen bladpadden, veelkleurige gifkikkers, rotshanen, apen zoals de brulaap, een landschildpad enz. Er was ook tijd om te zwemmen bij de sula. De gids maakte de lekkerste gerechtjes klaar, onder andere met verse vis uit de rivier. Bij vertrek vanaf deze bijzondere plek werden we begeleid door toekans en twee reuzen ara’s.

Terug in de bewoonde wereld bezochten we de Brokopondo dam en namen we afscheid van een bijzonder mens en een puike gids. Met hem kun je de hele wereld aan.
Met twee dagen op Palulu Camping, in een bijzonder stukje oerwoud vlakbij het vliegveld, namen we afscheid van Suriname.

Karel, Linda en Mats