We hebben in Suriname een mooie herinnering gemaakt..

 

Al een tijdje droomden we van een vakantie met de kinderen en hun vriendjes/vriendin.

Heerlijk een paar weken met zijn 8-en op avontuur in een mooi land. De keuze viel op Suriname en na ons eerst bezoek aan Suriname Holidays waren we helemaal verkocht en konden we niet wachten om te gaan.

 

Op 13 Oktober stapten we met zijn allen op het vliegtuig en landden we een kleine 9 uur later in Suriname. De eerste verwondering was er direct; één KLM toestel en verder niets op de hele luchthaven…..  Vanaf de eerste dag hebben we genoten en is de verwondering gebleven.

 

De eerste dagen verbleven we in Paramaribo in Holland Lodge. Een leuk kleinschalig hotel met gastvrije mensen. Een plaats waar je aan het eind van de middag even lekker kon relaxen na de activiteiten in de stad. Paramaribo leerden we kennen per fiets. De eerste dag met een gids en later met elkaar. Lekker op het fietsje naar Fort Zeelandia, naar Blauwgrond om Javaans te eten en naar de kookworkshop bij Irene. Dit was zeker ons hoogtepunt in Paramaribo. Eerst naar de markt en dan met elkaar aan de slag met de masoesa moksi alesie. Wat hebben we gelachen en na afloop lekker gegeten.

 

De volgende bestemming was Mariënbosch. Op de fiets het plantagegebied in en dan slapen in een echt plantagehuis, heel eenvoudig maar ook weer met zoveel gastvrijheid.

Het fietsen viel wel een beetje tegen, wat was het warm in oktober. ’s Avonds kaaimannen gespot en heerlijk roti gegeten bij de moeder van de gids. De volgende morgen dolfijnen kijken, een trip die meneer Asoud nog even snel voor ons geregeld had. Met heel veel geduld zorgde onze bootsman ervoor dat we er veel hebben gezien. Een mooie ervaring en zo fijn dat je nergens in Suriname het gevoel hebt dat je één van de vele toeristen bent.  ’s Avonds weer even vertrouwd in Holland Lodge, nog wat zwemmen, lekker eten en vroeg het bedje in om fit te zijn voor onze jungle ervaring.

De volgende morgen op tijd op weg naar de Fredberg. Fred kwam ons ophalen ondanks het feit dat hij zelf niet meeging op de trip. We vonden dat erg leuk want je bent toch benieuwd naar de man achter het verhaal van de Fredberg.  Na een lekkere lunch in het basiskampje gingen we op weg met onze gids Marcel en kok Geffrey, twee ontzettend leuke mannen. Ze vertelden ons veel over de jungle, de planten en dieren. De eerste nacht sliepen we heel erg back-to-basic in de grot, nou ja slapen….. Hangmatteren moet je echt leren. De tweede nacht in het kampje boven op de Fredberg. De nachtelijke geluiden maakten veel indruk, vooral de brulapen in de verte. Dat geluid is echt  “de stem van het oerwoud”. De Fredberg is uniek. Het uitzicht is overal overweldigend mooi. ’s Avonds vliegen de ara’s langs de berg op weg naar hun slaapplaats. De volgende morgen hebben we de Cock of the Rock nog gespot. Wat een bijzondere fluorescerend oranje vogel.

Na dit avontuur hebben we nog een aantal dagen heerlijk gerelaxt in Knini Paati.

Een kleinschalig jungle resort op een heel mooi plek aan de boven Surinamerivier. We hebben een Marondorp bezocht, heerlijk gezwommen, gevist en een gezellig feestje ter ere van de bootsman meegemaakt.

Op de laatste dag werd Frans ontzettend verwend omdat hij jarig was. Hij werd om half 7 toegezongen, alles was versierd en er was allerlei lekkers voor hem. Wat een gastvrijheid.

De laatste dag brachten we door op Palulu, een camping in Zanderij. De camping ligt op een kleine 10 minuten van het vliegveld aan de colakraak. Hier kregen we in de schemering nog een grote groep doodshoofdaapjes te zien. Samen met de heerlijke BBQ een mooie afsluiting van een geweldige vakantie. We zijn echt van Suriname gaan houden.