Hierbij een klein verslag van onze reis door Suriname

Wij hebben een fantastische reis gehad. Alles was uitstekend georganiseerd. De eerste week was het heel heet. De tweede kwamen er gelukkig af en toe wolken voor de zon en aan het eind van de derde week begon de regentijd. We hadden dus de perfecte periode om in Suriname te reizen. Wij hebben veel gezien en ook regelmatig met Surinamers gesproken.

Voor Gert was het hoogtepunt Bigi Pan met die bomen vol met honderden witte reigers en roze ibissen. Voor mij waren dat de dorpjes aan de Suriname rivier. Vooral daar waar we niet echt de toerist waren, maar meer de gast van de gids. We hebben veel gewacht, maar ook veel gezien en echt contact gehad met een aantal vrouwen en kinderen (tellen in het Nederlands, papagaaitje leef je nog, vader Jacob, en touwtje springen met een touw dat ik voor de gelegenheid had meegebracht). De volwassen Marrons spraken geen Nederlands, maar de kinderen leerden dat wel op school.

Elke plaats was anders en elke gids had zijn eigen kwaliteit. De ene was heel gezellig en de andere wist veel te vertellen. Zo kwamen we veel te weten over de cultuur en de natuur. Er werd goed voor ons gezorgd. Zo kregen we drinken en lekkers toen we gingen plonseren bij een stroomversnelling in de rivier. Al die tochtjes in de korjalen kon mij niet lang genoeg duren. Geweldig! Alleen viel het zitten op die houten bankjes op den duur niet mee :-).

Het verblijf aan de Maratakka was heel basic en leuk. En Erik was erg onderhoudend.

In Kabalebo hebben we minder dieren gespot dan we gehoopt hadden, maar het met elkaar (2×10 personen) zoeken naar vogels en kaaimannen maakte het toch tot een bijzonder deel van de reis. Vooral de grote groep vlinders die we op het zand zagen waren magisch. De tapir en de ocelot lieten zich gelukkig ook zien.

Het fietsen was wel leuk, vooral om even lichamelijk bezig te zijn, maar niet zo bijzonder als de rest (vooral niet voor Gert die, na afloop bleek, allemaal bulten ter hoogte van zijn zitbeensknobbel had.)

Het was fijn om het grootste gedeelte van de reis samen te doen, maar af en toe anderen erbij was ook weer heel gezellig.

Kortom het was een bijzondere reis. Dank jullie wel voor het samenstellen.

Suzette was in dezelfde periode als wij in Suriname en iedereen was vol lof over jullie.

Truus en Gert Jonkers, 9-29 november 2019