Recept uit de Surinaamse Keuken
Moksi Alesi Masoesa
Moksi Alesi Masoesa
Vandaag wil ik graag het recept van een wat onbekender gerecht delen. Het gaat om een gerecht uit de Creoolse keuken de Moksi Alesi. Het betekent gemengde rijst en er zijn wel meer dan 18 variaties van. De oorsprong van dit gerecht is ontstaan bij de slaven die met allerlei restjes vlees en vis een voedzame en smakelijke maaltijd bereidden.
Kookworkshop in Paramaribo
Tijdens mijn bezoek aan Suriname in 2016 maakte ik voor het eerst kennis met de variant Moksi Alesi Masoesa. Masoesa is een plant in de gember familie. De vruchten van deze plant worden gebruikt om de rijst geel te kleuren. De rijstschotel wordt met vis en kool bereid. In Suriname leerde ik het gerecht te bereiden tijdens de kookworkshop van Irene. Zij is onze vaste kokkin voor de kookworkshops die we organiseren in Suriname. Veel van onze klanten hebben leuke herinneringen aan haar workshop. In ieder geval leerde ik die dag samen met onze klanten Margreet en Marielle om het gerecht klaar te maken. Het was echt een succes, krijg er nu al zin in terwijl ik eraan terugdenk! Later heb ik het thuis nog een aantal keer gemaakt maar de smaak van de (gerookte) vis vonden mijn kinderen wat te heftig, daarvoor in de plaats gebruikte ik dan kip en zoutvlees.
Recept
Moksi Alesi Masoesa
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram rijst (gestoomde rijst – gewassen)
- Masoesa poeder (verkrijgbaar bij de toko of anders kurkuma gebruiken voor de gele kleur)
- 2 eetlepels gedroogde garnalen (minuutje laten weken in water)
- 200 gram grof gesneden spitskool
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (gehakt)
- 1 grote tomaat
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 1 madam Jeanette peper (optioneel)
- Blikje kokosmelk
- Zout of maggiblokjes naar smaak toevoegen
- 100 gram gerookte vis (of zoutvlees – eerst ontzouten)
- 8 stukken vis (of kip)
- Olie om in te bakken/braden
- Een vuurvaste pan die ook in de oven kan
- Schone theedoek (natgemaakt)
Bereiding
Oven voorverwarmen op 220 graden.
Fruit de ui, knoflook samen met de tomaat en de tomaten puree. Voeg de geweekte garnalen en de gerookte vis (of zoutvlees) toe, voor de kip variant voeg ook de kipstukken toe en bak het goed door. Daarna goed omscheppen en water toevoegen (ongeveer 3 glazen) en ongeveer 5 minuten laten koken.
De gewassen rijst, de kokosmelk, masoesapoeder toevoegen en laten koken tot het vocht is verdampt.
De gesneden kool op de rijst leggen en omscheppen. Optioneel: voor de smaak de Madame Jeanette Peper op de rijst leggen (hij mag niet kapot gaan). De pan met een natte, schone theedoek bedekken en dan de deksel erop plaatsen. De pan in de voorverwarmde oven nog een half uur laten stomen. I.p.v. de oven kan de pan ook op laag vuur met een sudderplaatje, let dan op dat de rijst niet aanbrandt.
Na de stoomtijd de pan uit de oven halen, voorzichtig de peper verwijderen. Spicy types kunnen de gestoomde peper in kleine stukjes snijden en bij het gerecht eten.
Voor de variant met vis:
De verse vis inleggen met knoflook en zout en dan droog krokant bakken in de olie zoals ze het in Suriname gewend zijn.
Serveren met ingelegde komkommer en gebakken banaan.
Njan Switi!
Suzette
Meer weten over de Surinaamse keuken?
Waarschijnlijk hebben de meeste mensen al kennis gemaakt met typische gerechten uit de Surinaamse keuken zoals roti, bami, nasi en pom. De oorsprong van deze gerechten zijn net zo divers als de bevolking van Suriname. Er zijn gerechten uit de Javaanse, Creoolse, Chinese en de Hindoestaanse keuken te vinden. Zelf Joodse en Libanese invloeden zijn te herleiden in Surinaamse recepten. En de Hollandse erwtensoep heeft een tropische twist gekregen. Voor een compleet overzicht van de Surinaamse keuken kan ik het Groot Surinaams Kookboek van Diana Dubois van harte aanbevelen. Er is ook een heruitgave verschenen.