Tijdens deze reis verschillende hoogtepunten gehad, steeds denk je dat het niet beter wordt!

Een maand Suriname in sept/okt 2023

In sept 2022 zijn we al met de voorbereiding voor deze reis begonnen met een mail naar Suzette van Suriname Holidays, aanbevolen door een vriend.
Die aanbeveling geven wij weer door, want na 2 bezoeken in Haarlem, leuke stad trouwens, en veelvuldig contact over de mail met Suzette hadden wij een reisvoorstel wat helemaal bij ons paste en kon het avontuur beginnen! Onze rondreis bracht ons in deze maand op veel verschillende plaatsen die allemaal op hun manier prachtig waren. Naast de plaatsen waren er ook de contacten met de lokale bewoners van Suriname, dat geeft je een goed beeld van het leven in dit land, ook al blijft het wel wat vertekend doordat je er als toerist bent, denken wij. De natuur is prachtig met een veelvoud aan flora en fauna, te veel gezien om allemaal op te kunnen noemen.

Deze reis heeft ons opeenvolgend gebracht in Groningen bij Appartementen Bloemendaal, een kamp aan de Maratakka rivier bij de familie Kasidi, Bigi Pan in Tante Gerda’s lodge, Paramaribo in het kleinschalige en gezellige Vila Famiri, Plantage Mariënbosch in het plantage gebied, Sutopia Resort als uitvalsbasis voor het natuurpark Peperpot, bezoek aan de Bronwsberg met overnachting op Ston island aan het Brokopondomeer, dorpje Jaw Jaw aan de Boven Suriname rivier, kampjes langs de Boven Suriname rivier en hangmattenkamp op Sintia Dam, Palulu Paradise als uitvalsbasis voor het laatste deel, West Suriname Wild life, tijdens deze laatste week hebben we overnacht in Apoura, bij de Blanche Marie watervallen, ergens in het Bakhuis gebergte in de natuur, Falawatra Green resort, kamp in de natuur aan de Commewijne rivier en de laatste nacht weer op Palulu Paradise. Op elke plek zijn de voorzieningen weer anders of helemaal niet aanwezig; heerlijk zachte matras met airco tot een hangmat, met bedden in allerlei varianten er tussen in, douche en toilet of niet, voor ons was het allemaal prima.

Tijdens deze reis verschillende hoogtepunten gehad, steeds denk je dat het niet beter wordt!
De natuur, dieren en rust op de Maratakka rivier, waar het leuk vissen was op meervallen, de vele vogels op Bigi Pan, waar het water wel erg laag stond. Het culturele erfgoed in Paramaribo en een kerkdienst bezoeken. Het fietsen door het plantage gebied met een zwamp en kaaimannentoer vanaf het plantagehuis. Ook de rivierdolfijnen daar gevonden tijdens een boottocht.
De vele dieren die we gezien hebben tijdens een kajaktour in de avond door het natuurpark Peperpot en ook met de kajak over het Brokopondomeer met alle uitstekende kale boomstammen.
Het dorpsleven van de Marrons in het dorpje Jaw Jaw aan de Boven Surinamerivier en tocht met korjaal en verblijf op Sintia Dam met alleen maar natuur om ons heen.
Het echte hoogtepunt was toch wel de laatste week, West Suriname Wild Life met als gidsen Dion en Laurell. Wat weten deze mensen veel van de natuur en de dieren die erin leven! Deze week was back to basic met alle spullen voor deze week mee in de auto, maar wat hebben we ervan genoten.
Hoogtepunten waren het vangen van een Anjoemara bij de Blanche Marie Watervallen, een harpijarend in het Bakhuis Gebergte en als kers op de taart een zwarte jaguar die rustig de weg overstak terwijl wij daar reden met de auto.

Mocht je nog twijfelen of Suriname het waard is om te bezoeken? Ik zou zeggen boeken bij Suzette en niet te kort, want doordat we er een maand waren hebben we veel gezien en gedaan en was er tijd genoeg om overal echt te verblijven in plaats van direct door. Dat maakt het de moeite waard!

Elsbeth en Willem Dirk