Drie weken naar Suriname en Curaçao. Wij, een gezin met 3 kinderen van 10, 11 en 13 jaar oud, hebben voor het eerst zo’n lange reis met elkaar gemaakt. En wat was het een avontuur!

No spang!

Suriname en Curaçao zijn niet met elkaar te vergelijken en hebben allebei geweldige karakteristieken. Van ‘het bos’ (de jungle) in Suriname met haar veelal ongerepte natuur, bijzondere vegetatie en geweldige dieren tot een bewoond (Curaçao) en onbewoond eiland (klein Curaçao) met witte standen, talloze tropische vissen en een helderblauwe zee. Het zat allemaal in deze reis. In goed overleg met Suzette hebben we onze trip afgestemd met een combinatie van activiteiten, afgewisseld met rust. De verhouding hiertussen was perfect. Onze kinderen konden alle activiteiten prima uitvoeren en hebben genoten van de diversiteit. Hieronder een kleine impressie per locatie waar we verbleven. Maak jij je druk of het wel allemaal goed op elkaar aansluit en of het vervoer een probleem is? Wij hebben géén enkele keer hoeven wachten op een taxi, korjaal, boot of gids. Er wordt gezorgd voor lunchpakketten en water. Alles was perfect geregeld. Enkele bedrijven stemmen in Suriname de tijd ook nog via Whatsapp met je af. Het Surinaamse ‘No spang’ is hier echt van toepassing.

Paramaribo / Holland Lodge

Tour ParamariboWat een bijzondere stad is Paramaribo. Zéér multicultureel, waarbij wij toevallig daar waren tijdens het Hindoestaanse nieuwjaar. Samen met onze gids hebben we een festival bezocht en extra van deze cultuur mogen proeven. Letterlijk en figuurlijk. We hebben diverse markten bezocht en alle hotspots gezien. De historie voel je op diverse plekken zoals bij Fort Zeelandia. De uitleg van de geschiedenis is daarom tijdens de tour door de stad ook een vast onderdeel. KookworkshopAanvullend aan deze tour hebben we dag erna de Marron markt en de grote centrale markt bezocht. Echt een aanrader. We hebben deze met Dronica bezocht (de lokale vertegenwoordiging van Suriname Holidays die ons ter plekke heeft ondersteund waar nodig, maar die we eigenlijk niet nodig hebben gehad omdat alles zo goed was geregeld). Met haar hebben we de boodschappen gedaan voor de kookworkshop die voor ’s middags gepland stond. Irene heeft deze kookworkshop verzorgd en dat was een geweldige activiteit. We hebben genoten van haar gezelligheid, warmte, enthousiasme en haar samenwerking met onze kinderen. We hebben heerlijke Baka Bana’s, Javaanse loempia’s en saoto soep gemaakt. En vervolgens genoten van een heerlijke maaltijd! Echt een aanrader voor gezinnen die van koken houden.

 

Frederiksdorp

FrederiksdorpToen de taxibus ons bij de rivier afzette, stond de boot naar Frederiksdorp al klaar. Een bijzondere locatie, waar je plantages kunt bezoeken, een swamptour (moerastocht) kunt maken inclusief kaaiman spotten. We hebben naar dolfijnen gezocht – en gevonden – en zijn naar de (oude) suikerfabriek gefietst. Historie en natuur zijn op de locatie met elkaar verbonden. Het vangen van een kaaiman en het zien van een grote groep dolfijnen waren hierbij de hoogtepunten. Houd je niet van muskieten (muggen)? Dan kun je hier eerlijk gezegd beter niet naartoe gaan. Deze locatie, dicht bij de moerassen, staat bekend als een prikgevoelige locatie. Tip: neem géén Deet mee vanuit Nederland (deze werkt niet goed), maar koop Tropical Bush in de supermarkt in Paramaribo. Daar is deze overal te koop voor een ‘prikkie’ 😉.
Extra compliment voor de kookstaf en begeleiding in Frederiksdorp. Het eten is super, waarbij we veelal een buffet hadden. Bij ietwat mindere drukte kon je á la carte bestellen. Prima geregeld.
Let op: het water uit de douche en kraan is niet drinkbaar daar het grondwater is. Veilig douchen is geen probleem. Het is ook ietwat bruinig. Dus kijk daar niet raar van op.

Palulu

Palulu ParadiseDonovan en zijn kleine team van Palulu Paradise hebben ons een paar dagen heerlijk verzorgd. Je eet veelal met de andere gasten (klein gezelschap) samen aan tafel en dat is erg gezellig. Het is eten wat de pot schaft en we hebben hiervan genoten. Van ontbijt tot diner, het was perfect geregeld en echt heerlijk! Van Surinaamse Haas tot een zelfgemaakt ananas- of zuurzakijsje. De locatie is bijzonder. Vlakbij het vliegveld en midden in de natuur met allerlei dieren om je heen en kreekjes waar je heerlijk in kunt zwemmen. De stromingen hebben gezorgd voor veel plezier voor onze kinderen. Heerlijk verkoelend!

We verbleven in de Vijver lodge. Met 5 personen een prachtig verblijf. Bedden met klamboes en eigen (zeer net) sanitair. Verder een eigen zithoek en de mogelijkheid om een kampvuur te maken. Waar ze je ook graag bij helpen. Het hout wordt geregeld en voor je het weet zit je midden in de jungle op je stoeltje te luisteren naar de natuur en te genieten van het vuur. Tip: boek deze locatie vlak na aankomst in Suriname of juist net voor vertrek. Je zit echt op een paar kilometer van het vliegveld. Donovan is in het verleden gids geweest in Suriname en heeft veel kennis over de natuur, het eten etc. Hij vertelt je graag wat hij weet en brengt dit ook met humor.

Brownsberg / Ston Island

Waterval bij BrownsbergTijdens onze rit naar Brownsberg / Ston Island vernamen we dat onze eigenlijke gids plotseling in het ziekenhuis was opgenomen. Erg vervelend voor deze gids uiteraard. In eerste instantie zou de chauffeur de tocht en begeleiding naar Brownsberg dan alleen met ons gaan uitvoeren, maar na overleg met zijn organisatie hebben ze besloten om het bezoek aan Brownsberg een dag later te laten plaatsvinden. Een prima oplossing, waarbij we in Ston Island kennis maakten met Rayan, onze (vervangende) gids. Hij kwam speciaal van zijn vrije dag terug om ons te gidsen en verzorgen. En wat hebben we genoten van zijn kennis en verhalen. Rayan is één met de natuur en dat heeft hij ook op ons overgebracht. Van samen koken in de vroege ochtend tot het late diner en het bezoek aan de Brownsberg. Rayan heeft altijd aandacht en tijd voor je. Ziet hij onderweg iets, dan wordt er gestopt, gekeken, uitleg gegeven en de tijd genomen om van iets te genieten. De foto dat hij opgaat in een kleine waterval vinden wij prachtig.

De route naar de Brownsberg is zéér bijzonder. Het wegdek is zéér zéér slecht en maar een klein aantal chauffeurs kan deze weg veilig rijden begrepen we. Onze chauffeur, Style is zijn bijnaam, doet dit met verve. Vol vertrouwen rijdt hij de berg op en geeft hij ons ook het vertrouwen dat het altijd goed komt. Ben niet bang voor deze tocht, maar geniet ervan. Boven op de berg hebben we van de lunch genoten en daarna zijn we met Rayan naar de Leoval waterval gelopen. Er bestaat nog de mogelijkheid naar de 2e waterval (2 uur extra heen en terug) te lopen, maar dat vonden onze kids toch een brug te ver. Op de vraag ‘Is er ook nog iets anders mogelijk?’ kwam er meteen een alternatief. We zijn off-road met Rayan gegaan en met zijn manchette hebben we ons een weg gebaand door de jungle, waarbij we uitkwamen bij nog een kleine waterval. Een geweldige ervaring!

P.S. op Ston Island kun je in het heerlijke meer zwemmen tussen de piranha’s. Wees niet bang, dit zijn vegetariërs, grapte onze gids. Feitelijk komt het erop neer dat je prima kunt zwemmen, mits je géén wondjes hebt of je met eten in het water gaat. Er is nog nooit iets gebeurd. Het water is echt heerlijk warm. En voor de vroege vogels: de zonsopgang is geweldig…

 

Knini Paati

Knini PaatiMet de korjaal vertrekken we vanuit Atjoni (feitelijk het ‘busstation’ voor korjalen) over de Surinamerivier naar Knini Paati. Gerund door ‘locals’ is dit echt een ‘must see’! Wat zijn we hier goed verzorgd. Geweldige huisjes op een prachtig terrein. Een ontvangst met een kokosnoot (drankje), snackmomenten tussendoor. Je wordt volledig in de watten gelegd. We hebben gezwommen in de sula’s (stroomversnellingen) en een bezoek aan het dorp en Saamaka museum in Pikin Slee. Het geeft een goede indruk van het leven van de Marrons vroeger en nu. En ga je naar Knini Paati dan adviseren we je om het pakket te pakken met de jungle overnachting. Onze gids Kukcy heeft ons, samen met de bootsman Filip en twee ondersteuners (twee jongemannen van 15 en 17, Nathaniël en Darryl), begeleid. Na een wandeltocht van zo’n 3 ½ uur, welke voor ons gezin prima te doen was, kwamen we aan in het hangmattenkamp. Daar stond de lunch al klaar en waren het proviand en de hangmatten al door de boot via een alternatieve route naar daar gebracht. In de avond heeft Rob samen met Filip de visnetten uitgezet in de rivier en in de vroege ochtend zijn ze met de kano deze gaan ophalen. De gevangen (grote) Anjoemara hebben we direct voor het ontbijt klaargemaakt. Niet normaal voor ons Nederlanders, maar het was heerlijk! Knini Paati

Een dag met Kukcy optrekken, betekent verhalen vertellen, het hebben over geschiedenis, culturen, verschillen tussen Nederland en Suriname, raadsels oplossen, samen vlechten met natuurlijke junglematerialen, samen eten koken, de afwas doen in de rivier en ga zo maar door. Een heerlijke ervaring met een bijzonder (gezellig) gezelschap!

Houttuyn Wellness Resort

Houthuys Wellness Resort

Houttuyn Wellness River is een resort waar we kwamen om even bij te komen. En daarvoor is dit een prima locatie. We hebben ons  met het gehele gezin laten masseren, waar iedereen van heeft genoten. De verblijfslocatie (glamping tent) was prima, echter bij het ontvangst bleek een bed te weinig aanwezig te zijn. Na melding hiervan bij de receptie werd dit voor de eerste nacht keurig opgelost door ons een 2e tent aan te bieden waarin een 2-persoonsbed stond. Voor de 2e overnachting was inmiddels een slaapbank bijgezet in onze tent. Het zwembad bij Houttuyn is zeer mooi. Het ontbijt was inbegrepen; prima verzorgd en luxe. De lunch en diner waren a la carte. Door personele problemen in de keuken viel dat wat tegen. Om 3.15uur in de nacht stond onze taxichauffeur klaar. Hij heeft ons keurig afgezet op het vliegveld. Onze geweldige tour door Suriname is voorbij, maar wat hebben we genoten! Gelukkig zit de reis er nog niet op en stappen we in het vliegtuig naar ‘Dushi Curaçao’.

Curaçao (Scuba Lodge)

Aangekomen in Curacao werden we opgewacht door de taxi die ons naar Scuba Lodge bracht. Voor vijf nachten onze verblijfslocatie; wat  een prachtig boutique hotel dat we iedereen kunnen aanraden. Je loopt in 5 minuten naar hartje centrum met vele leuke winkeltjes, restaurants, de pondjesbrug. Ons appartement bestond uit 2 geschakelde appartementen (4 en 2 persoons). Daardoor hadden we met zijn 5-en, drie slaapkamers, 3 badkamers, 2 keukens, 2 balkons…alles keurig schoon en zéér sfeervol. Het ontbrak er werkelijk aan niets. Van een koelkast met ijsblokjesmachine, tot een wasmachine, alles was aanwezig. Verder ook complimenten aan al het personeel, dat zéér behulpzaam is. Van het regelen van een huurauto, een bezoek aan Klein Curaçao of het ophangen van je was die toevallig net klaar is tijdens het poetsen. En dat alles met een stralende glimlach. Bij/in het hotel ligt het restaurant De heeren @ sea wat geweldig aan zee ligt. Het ontbijt is werkelijk super en zeer uitgebreid. Maar ook voor een heerlijke lunch of diner hoef je eigenlijk niet weg. Uiteraard hebben we het gehele eiland verkend en vele baaien bezocht, gesnorkeld, met schildpadden gezwommen en genoten van het heerlijke helderblauwe water. Het bezoek met Mermaid Boat Trips aan Klein Curaçao maakte de Curaçaobeleving compleet.

 

CuracaoDe combinatie van deze twee landen in één reis is super! We kunnen dit dan ook van harte aanbevelen. Vertrouw dit gerust toe aan Suriname Holidays. Niets dan lof voor de organisatie. Suzette, nogmaals van harte bedankt voor alles.

Groeten,

Rob, Jessie, Isis, Liv en Kay