Het was een geweldig avontuur!

Van 8 tot 20 September ben ik alleen afgereisd naar Suriname.

Apetina

Apetina

Voor de vakantie ben ik met de hulp van Suzette van Suriname Holidays een op maat gerichte reis wezen uitstippelen.
De vakantie begon voor mij al vroeg in het kleine maar fijne reisbureau te Haarlem, waar je al wat leuke indrukken krijgt van wat Suriname zowel te bieden heeft (door de mooie foto’s en posters van Suriname aan de muur).
Tijdens het gesprek werd er serieus en deskundig naar mijn persoonlijke wensen geluisterd, daaropvolgend werden er diverse excursies aan mij aangeboden.
Ik heb uiteindelijk gekozen voor de 5 daagse Apetina/Tebutop excursie (deze kun je ook langer doen) en de fietstocht naar de Peperpot plantages.
Mijn slaapverblijf voor en tussen de excursies door, heb ik ook van tevoren via het reisbureau geboekt, ik wilde dat graag low budget houden dus ben ik wezen overnachten in het kleine maar fijne guesthouse Un Pied A Terre te Paramaribo.
Na aankomst op het vliegveld van Zanderij werd ik zoals verwacht/afgesproken, opgehaald en afgezet door het ingehuurde taxi bedrijf ter plaatse, om daarna na een klein uurtje gereden te hebben uiteindelijk aan te komen bij het guesthouse.
Na een kort nachtje slapen, ben ik dag 2 met behulp van een gids (boekje) en routebeschrijving door Paramaribo gaan lopen, en heb ik daar diverse highlights bezichtigd, waaronder het historische Fort Zeelandia (tegenwoordig een museum).
Dag 3 stond geheel in het teken van mijn reis/excursie naar de binnenlanden.
Met de snelle hulp van een binnenlands vliegtuig (zit in de excursie) kwam ik in een mum van tijd aan op Drietabbetje, het beginpunt van mijn reis naar de jungle.
Met een klein groepje van 7 mede reizigers, 2 gidsen, bootsman en een kokkin, zijn we in de korjaal (boot) richting het eerste Marron dorpje gevaren en hebben we de daar onze hangmattenkampje opgezet.
Onderweg zie je de pracht en schoonheid van de uitgestrekte jungle om je heen, dit in combinatie met de rust (buiten de herrie van de buitenboord motor van de boot om) is een verademing vergeleken het drukke leven in het westen waar wij ons dagelijks vertoeven.
Dag 2 van de excursie was een wat langere zit in de korjaal dan de dag daarvoor, om vervolgens een ander Marron stam aan te doen.
Bij aankomst in het dorp werden we hartelijk ontvangen door de bewoners, hierna kregen we een korte rondleiding in het dorp en werd er door onze gids interessante informatie gegeven over de leefwijze en gewoontes van deze Marron stam.
Als kers op de taart namen we deel aan een gebruikelijke ceremonie die werd gehouden door het plaatselijke stamhoofd ofwel (hulp) Granman, die ons hierbij welkom heette in zijn dorp.
Na de rondwandeling, kregen we de mogelijkheid ons af te koelen in de rivier, om daaropvolgend aan te schuiven voor een feestelijk avondmaal dat de ingehuurde kokkin voor ons had voorgeschoteld.
Dag 3 werd een nog langere maar aangename zit in de korjaal richting de Inheemsen (ofwel indianen).
Tijdens deze rit zijn we diverse stroomversnellingen (Sula’s) tegenkomen, waarbij de laatste ons letterlijk een halt toeriep.

 

Gelukkig hadden er een aantal onder ons waterschoenen mee genomen, en hebben zij samen met de hulp van de gidsen de boot uit de Sula getild, zodat we onze tocht konden vervolgen.
Bij aankomst in het dorp kregen we ook hier weer een aangenaam ontvangst, plus een wandeling met uitgebreide informatie over de leefwijze van de Inheemsen.
Wat ook leuk was, dat er een aantal Inheemsen bewoners de Nederlandse taal machtig waren, zodat je dus echt met hun kon babbelen over van alles en nog wat.
Dag 4 stond in het teken van de pittige wandeltocht naar de Apetina Tebu top, ofwel gezegd de heilige berg van de Inheemsen.
Een goede conditie is geen overbodige luxe als je deze top wilt gaan beklimmen.
Hij was in verhouding misschien niet zo hoog, maar de steile helling in combinatie met de warme zon vergt doorzettingsvermogen.
Eenmaal aan de top, had je een prachtig uitzicht over de jungle en rivieren, en zag je in de verte een aantal andere bergen.
Na afloop van deze sportieve beklimming, hebben we met zijn allen onze mooie ervaring gedeeld en hebben we afsluitend gesmuld van ons avondmaal.
Op dag 5/6 zijn we helemaal weer terug gevaren naar het beginpunt Drietabbetje (4 a 5 uur varen), en hebben we daar overnacht in een hangmattenkampje, de dag daarop zijn we ‘s morgens weer teruggevlogen naar Paramaribo (vliegveld Zorg en Hoop).
Na dit avontuur, heb ik eerst even de tijd genomen om alle indrukken van het prachtige binnenland een plekje te geven.
Vervolgens met nieuwe opgedane energie, heb ik een optionele excursie bijgeboekt ter plaatse bij Cathrin Judell die een klein reisbureau heeft in het centrum van Paramaribo en samenwerkt met Suriname Holidays.
Ik koos voor de tweedaagse Brownsberg Stone Island tour (tijdens het verblijf op Stone Island heb je mooi uitzicht op het Brokopondo stuwmeer).
Hierna heb ik op mijn een na laatste dag, de fietstocht naar de Peperpot plantage gedaan.
Het begin punt van de tour is ‘Bij Zus en Zo’ in hartje Paramaribo, om van daaruit met een gids naar de Plantages te fietsen.
Onderweg neem je het veerpontje naar de overkant van de rivier, en kom je in het Javaanse gedeelte van Paramaribo terecht.
Na een klein uurtje fietsen kom je op de plek van bestemming aan, en zie je met eigen ogen een oude suikerriet plantage die destijds door de Nederlanders is gesticht.( later werd hier ook koffie en cacao verbouwd).
De oude fabriek van de plantage is nog in een oude staat.
Helaas ontkwam ik niet aan de gedachten, aan/van de barbaarse slavenpraktijken die hier in het verleden zijn verricht, wat natuurlijk een zwarte bladzijde is in onze vaderlandse geschiedenis, dat maakte mijn gevoel tijdens deze fietstocht ook wel een beetje dubbel, desalniettemin is het een excursie die je in mijn ogen gedaan moet hebben als je in Suriname bent.
Na het bezichtigen van de oude fabriek en opslagloods rijdt je op de fiets nog binnendoor langs weggetjes waar de plantages vroeger hebben gelegen, en/ook doe je een bezichtiging aan het net nieuw opgezette museum ter plaatse.(over de geschiedenis en het verloop van de vroegere plantages).
Op de terugreis heb ik samen met de gids nog een overheerlijke roti gegeten langs een van de vele Warrungs die je langs de kant van de weg tegenkomt.

Hierbij ben ik aangekomen bij de afsluiting van mijn reisverslag/recensie.
Ik wil Suzette en haar collega(s) nogmaals van harte bedanken voor hun geweldige adviezen en hulp bij het uitstippelen van mijn reis naar Suriname.
In mijn ogen/ervaring heb ik achteraf een hele goede en misschien wel de beste keuze gemaakt om mijn reis door Suriname Holidays te laten regelen, het was een geweldige avontuur!

Met vriendelijke groeten,

Eelco (29 jaar)

 

 

Apetina-Tebu-top

Apetina Tebu top

Apetina-Tebu-top

Apetina Tebu top