Beste Suzette,

We zijn alweer bijna twee weken terug in Nederland nadat we een fantastische tijd in Suriname hebben doorgebracht. We hebben heel veel gezien en gedaan. Dit dankzij de rondreis die jij, naar aanleiding van onze gesprekken bij jou op kantoor, georganiseerd hebt.

Het doel van onze reis was dat we een idee kregen waar en hoe de grootouders van Denise opgegroeid zijn. De herinneringen die zij aan haar grootouders heeft en met name wat ze aan Suriname mee genomen hadden in hun Nederlandse leven. Onbewuste herinneringen zijn weer levend geworden. We hebben zelfs een achterneef van Denise ontmoet die heel veel weet over de geschiedenis van Nieuw Nickerie en over onze gezamenlijke voorouders. Dat was een bijzondere ontmoeting.

Atjoni Recensie Denise en Jan

De afwisseling tussen bush, primitief en stads was heel fijn. We waren blij met het Greenheart Hotel als hub. Hele aardige en bijzondere mensen daar en fijn dat wij onze bagage daar mochten laten staan. En iedere keer dat heerlijke kokosijs aangeboden krijgen, mmm…

In nieuw Nickerie zaten we in een accommodatie die aan de zeedijk ligt. Een fijne accommodatie met een lekker zwembad maar helaas zonder ontbijt of eetgelegenheid. De gids heeft dat heel goed opgevangen en ons heel goed verzorgd. Een nadeel van het ver uit de stad zitten is wel dat je niet even wat kan ronddwalen door de stad in je eigen tempo.

Hoe bijzonder zijn de verblijven aan de Maratakka rivier bij tante Gerda en Kassidi en in Jaw Jaw a Tela bij Bele en zijn familie. We hebben bij beiden enorm genoten. We realiseerden ons na afloop dat hoe je het verblijf in Jaw Jaw ervaart mede afhankelijk is van de andere gasten die er zijn. Wat dat betreft hebben we enorm geboft. We hebben heel veel plezier gehad en ook hele leuke gesprekken gehad met iedereen die daar aanwezig was. De sfeer was bijzonder. Onvergetelijke ervaringen zijn het.

De laatste dagen in Peperpot waren ook fijn. Even tot rust komen en het een en ander herkauwen.
We hebben nog een tip voor een verblijf daar. Ze hebben daar overdekte boten. Het hoort tot de mogelijkheden om als reisorganisatie met zo’n boot een tour te maken naar Domburg en de Jodensavanne. Peperpot zelf biedt het niet aan, alhoewel er net een nieuwe manager zit dus je weet maar nooit of ze dat zelf gaan aanbieden.

We hebben tijdens onze reis veel leuke en bijzondere mensen ontmoet. Zowel inwoners van Suriname als andere reizigers. Wat de laatsten betreft waren dat allemaal mensen die met een reden naar Suriname komen. Iedereen heeft een verhaal te vertellen en vaak kom je elkaar ook een paar keer tegen tijdens je verblijf daar. Je vertelt elkaar waar je geweest bent en waar je naartoe gaat met als gevolg dat je nog een aantal tips voor trips krijgt want ieder reisbureau heeft zo zijn eigen tours.

We hebben geleerd dat je altijd een taxi met een meter moet nemen. Bij Greenheart belden ze dan 1690 of 1688, ze zijn er zo en de chauffeurs zijn allemaal aardig en goed in hun vak.

Verder merken wij dat als wij geen contact met de contactpersoon opnamen, dat we dan niet wisten hoe laat we klaar moesten staan met ons boeltje. Misschien een tip dat ze daarin iets pro-actiever zijn. De terugreis over de weg vanuit Jaw Jaw was, denken wij, niet geregeld. We reden mee terug met een van de andere gasten die toevallig een huurauto in Atjoni had staan. Maar hé, het is Suriname, alles gaat op zijn eigen tijd en eigen wijze.
Al met al was het een onvergetelijke ervaring om door dit prachtige, kleurrijke, chaotische en vervallen land met een wonderschone natuur te reizen. Heel veel dank voor al jouw inspanningen, we zijn er heel blij mee.

Hartelijke groet,

Jan en Denise