Beste Suzette,

Een bijzondere en indrukwekkende reis is het voor ons geworden.
Allereerst de transfers, die waren perfect geregeld met goede chauffeurs; uitzondering de chauffeur die ons in Atjoni 1,5 uur liet wachten.

Saramacca
Hoogtepunten waren voor ons wel Groningen met een prima appartement en een mangoboom met rijpe mango’s voor de deur. We troffen het dat ook juist een binnengebrachte luiaard werd losgelaten. Heel bijzonder was de spontane ontmoeting met ‘de laatste’ Boeroe Tammenga, tijdens onze wandeling in het boerenland.

Commewijne
Ook Mariënbosch was voor ons een toppertje. Dolfijnen treffen in hun natuurlijke leefomgeving van de Commewijne rivier geeft een goed gevoel. De avontuurlijke tocht door het moerasgebied leverde ons naast veel muskieten ook een mooie kaaiman in handen. Tussendoor veel aangename tijd om ons eigen ding te doen en informatieve gesprekken met de eigenaar. Leuk om de grote plantagewoning te ervaren en (voor ons) voorzieningen genoeg. Overigens: het zwembad is kapot en prut.

Paramaribo
Vier dagen Paramaribo was minstens een dag te lang. Historisch toch wel een heel interessante stad! Gewoon gaan lopen, en we hebben ook niet anders gedaan. Nodig ook om de grote verscheidenheid van culturen, mensen en religie goed tot je door te laten dringen. Je kunt er met verstand goede, dure en goedkope eetgelegenheden vinden; wel even goed de openingstijden controleren! Een prachtig voorbeeld voor een zeer goedkoop, proper Javaans restaurantje is Felicia. Heerlijk gegeten.
Ons verblijf in Villa Famiri was comfortabel en prettig. Het overigens keurig verzorgde zwembad gaf ons het gevoel dat je samen met anderen in bad ging. Geen gebruik van gemaakt, we hadden er ook geen tijd voor!
…..Kies je toch voor 4 dagen Paramaribo dan lijkt ons (achteraf bezien) een uitstekende optie om met de boot, vooral zelfstandig, een dagtrip te maken naar Nieuw-Amsterdam en eventueel op dezelfde manier zo’n trip naar De Peperpot.

Bovensuriname rivier
Vanuit Paramaribo met de pendelbus naar Atjoni verliep prima, maar is niet erg romantisch en een hele zit. Eenmaal in Atjoni aangekomen zaten we snel in een korjaal richting Jaw Jaw a Tela. Een uurtje tuffen en slingeren tussen de rotsblokken van de Suriname rivier door is echt heel verfrissend en avontuurlijk. Het werden boeiende dagen in Jaw Jaw. Een zeer gastvrij Saramaccaans transmigratiedorp met zo’n 500 inwoners. Geen achtergebleven gebied want ook hier lopen heel wat mensen met een smartphone rond. Hoewel doodmoe, toch de eerste avond onder een stralende sterrenhemel op de rivier om nog eens kaaimannen en ook de stilte te ontdekken. Aansluitend nog even vogelspinnen zoeken en over je hand laten lopen. Lieve beestjes, doen geen kwaad. In Jaw Jaw overnachtten we in kleine hutjes met klamboe op het ‘dorpsplein’. Sanitaire voorzieningen zijn er niet alleen anders maar ook uiterst basaal. Wel zeer goed schoongehouden en er overkomt je dus niets. In het open dorpshuis was er telkens op min of meer gezette tijden royaal en heerlijk ontbijt, lunch en avondeten voor de gasten, tevens de plek om anderen te ontmoeten. Zwemmen in de stroomversnellingen van de Suriname rivier hoort er bij en is echt een verfrissende ervaring. Gecombineerd met een bezoek aan een resort voor toeristen verderop aan de rivier vonden wij dan weer afbreuk doen aan het geheel. De beste ervaringen hadden wij door zelf er op uit te trekken en dorp, mensen, dieren en planten te ontdekken. Al met al een bijzondere en indrukwekkende ervaring kennis te maken met de Marroncultuur. Te veel om in een kort verslag op te nemen.

Palulu Paradise
De tijd vliegt. Tenslotte komen we dan op onze laatste verblijfsplaats Palulu Paradise, prima basic verblijf in een stukje jungle met als nadeel dat je de lodge vaak deelt met anderen. Het was er genieten van de foeragerende doodshoofdaapjes pal voor de deur, de kikkers op de grond en tegen de muur, wandelende blaadjes en de meest prachtige vlinders. Verder een leuk doolhof richting de kreek die wel erg laag stond vanwege de droogte. Toch lekker gezwommen in het ‘colawater’ en genoten van rust en natuur rondom. Een mooie afsluiting te midden van een zeer gevarieerde flora en fauna.

We hebben veel maar toch maar een heel klein beetje van dit prachtige land ontdekt.

Hartelijke groet Henk en Ella.