Wij zijn 2 vriendinnen die elkaar kennen sinds het begin van onze studie geneeskunde en ons ingeschreven hebben voor een nascholing in Suriname voor huisartsen in maart 2024. Het was een gezellige en nuttige nascholing over tropische ziektes, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Een gedeelte van de nascholing was samen met artsen uit Suriname.

Omdat wij het land nog wat beter wilden leren kennen en er toch al waren hebben we Suzette gevraagd een plan te maken voor de laatste 6 dagen. We werden al voordat het vervolg van onze reis begon verrast door een welkomspakketje vol lekkere dingen en met “tropical bush” bij het hotel in Paramaribo waar wij logeerden. We werden opgehaald door een bus voor de vervolgreis en moesten nog “iemand” ophalen. Dat bleek niet een persoon maar een kooi met een moederpoes en 5 kittens. Zij gingen mee op reis naar Jaw Jaw a Tela. Dat betekende eerst in de bus, daarna boven op de bus en tenslotte met de boot mee. De reis is goed verlopen en ze hebben een nieuw thuis gevonden in Jaw Jaw.

Onderweg in de bus werd regelmatig gestopt voor personen die mee reisden. Bij een groot Chinees warenhuis werd alle bagage op de bus geladen, onder een zeil en gingen wij naar het einde van de weg in Atjoni. Daarna verder met de boot. In Jaw Jaw a Tela was Bamo (ik weet niet of ik het zo goed schrijf) onze gids. Hij was ook de zanger van de band die ’s avonds optrad. We hebben heerlijk kunnen swingen met de andere gasten. Fantastische muziek. Verder hebben we in Jaw Jaw kalebassen versierd, een kaaimantocht in het donker, spinnen zoeken, een jungletocht en zelf kokosolie gemaakt. Heel leuk om in het plaatsje rond te lopen, de verhalen te horen, mee te doen met de activiteiten en met de kinderen met ballonnen te spelen. De sfeer is gemoedelijk, relaxed, heel natuurlijk.

Bele heeft er voor gezorgd dat we ook even in het gezondheidscentrum met de verpleegkundigen konden spreken. Er zijn 3 verpleegkundigen die zelf spreekuur doen voor o.a. zwangeren, consultatie bureau, wonden, bloeddruk en diabetes controles. Zij hebben een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de inwoners van 3 dorpen. Als je naar het ziekenhuis moet, dan is het een dat een lange weg met de boot en daarna helemaal naar Paramaribo. Het is een groot verschil met de Nederlandse situatie. Verder was het dorp druk met de watervoorziening. Er is een speciaal waterproject. De waterstand was erg laag, wat voor problemen met vervoer verder op de rivier zorgde. Vanaf een kleine stroomversnelling konden we zien dat de boten de passagiers uit lieten stappen zodat ze een stukje moesten lopen en de boot met minder diepgang verder kon varen.

Na Jaw Jaw a Tela zijn we naar Plantage Peperpot gegaan voor onze laatste 2 dagen. Een heerlijk resort met veel luxe. We hebben een leuke fietstocht door het natuurpark gemaakt en ook stukjes gewandeld. Heel leuk om tussen de aapjes in de bomen te lopen. Veel mooie vlinders, bloemen, gigantische bamboe en ander hoge bomen. Prachtig park. Ik was in 2017 met mijn gezin ook in Suriname bij Peperpot. Toen was de koffieschuur nog een bouwval en nu is alles heel erg mooi geworden. We hebben heerlijk gegeten in het restaurant en ook genoten van het zwembad.

Nu weer terug in het koude kikkerland en het leven vol afspraken en verplichtingen.

 

Groeten Sophia en Cornelien.