Reisverslagje Suriname, 14 maart – 2 april 2017

We (Marian, Peter en Hetty) zijn vorige week teruggekomen van een reis van 3 weken door Suriname. De reis is voor ons door Suriname Holidays (met name door Suzette) helemaal ‘op maat’ georganiseerd, dus op basis van onze wensen. Het is in alle opzichten een SUPER reis geweest! Alles was perfect georganiseerd: vervoer, gidsen, het verblijf en de communicatie ter plekke! In het bijzonder willen we Desmond noemen, die ons een aantal keren over grote afstanden over land heeft vervoerd en onderweg allerlei interessante dingen vertelde en liet zien o.a. over de stadjes waar we doorheen reden, de economie, de inwoners en de natuur.

Suriname is een prachtig land, met schitterende natuur en met ontzettend vriendelijke mensen. Het is echt een aanrader om hier naar toe te gaan.

Hoogtepunten van onze reis zijn geweest: de tocht met de fietsen (overigens pas ècht leuk nadat we Paramaribo verlaten hadden!) en korjaal naar de plantages Frederiksdorp en Bakkie. Hier zijn we een aantal nachten geweest. Het was heel interessant om ter plekke meer van de geschiedenis te horen, over de periode van de slavernij en daarna!

Een ander hoogtepunt van de reis was Bigi Pan in het uiterste westen van Suriname. Bigi Pan is een moerasachtig natuurgebied met zout en zoet water, een paradijs voor vogels. Vanuit onze eenvoudige lodge op palen in het water hebben we met een korjaal twee schitterende tochten gemaakt door het gebied tot aan de oceaan. We zagen daar onder andere rode ibissen, veel witte en blauwe reigers en flamingo’s. Het licht tegen de schemering en in de vroege ochtend was sprookjesachtig mooi.

Na het verblijf in Bigi Pan was het heerlijk om een paar dagen te verblijven in Bloemendaal. Hier hadden we een erg leuk huisje met veranda te midden van een prachtige bloementuin en er was zelfs een zwembad! De gastvrouw Anoushka en haar man (kok Kenneth) hebben er werkelijk alles aan gedaan om ons daar te verwennen en thuis te laten voelen.

Hoogtepunt van de reis was tenslotte ook de ‘jungle hopping’-tour. Met een busje en daarna met korjaal zijn we via de Surinamerivier naar het zuiden gereisd. Langs de rivier wonen de nakomelingen van de slaven (Samaraccanen) die in het verleden de plantages zijn ontvlucht. Ons verblijf op twee plekken vlak aan de rivier (Futunakaba en Gunzi) was eenvoudig, maar wel met eigen sanitair. Op deze plaatsen hebben we achtereenvolgens twee uitstekende gidsen en begeleiders gehad: Dennis en Kuksy. We hebben hier een paar prachtige wandelingen gemaakt door de dorpjes, de jungle en hebben veel gezien en gehoord over het leven van de Saramaccanen daar.

Het was al met al een onvergetelijke, indrukwekkende en ook ontspannen reis! Onze speciale dank aan Suzette die deze reis perfect heeft voorbereid en aan alle mensen in Suriname zelf die onze reis tot een succes hebben gemaakt.