FIETSTOCHT FREDERIKSDORP
frederiksdorp fiets

Plantage Frederiksdorp is een geschikte locatie om per fiets te bereiken vanaf Paramaribo voor iedereen die gewend is aan wat onaangepaste situaties (Suriname is niet het fietsland bij uitstek) en niet bang is voor een tropische hoosbui (ook wel Sibi Busi genoemd) onderweg.
Zelf regelt u de oversteek per boot over de Suriname en de Commewijnerivier naar de linkeroever van de Commewijnerivier waar Plantage Frederikdorp is gelegen. Onderweg maakt u praatjes met de mensen in de buurt. Iedereen is vriendelijk en wil u graag helpen als u de weg wilt weten. Daarnaast is er altijd tijd voor een praatje over het weer of over de familie in Holland.

Highlights

 • Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam
 • Marienburg
 • Verhalenmuseum
 • Boni Trail

Reisinformatie

Als u zelfstandig het Commewijne district wilt verkennen op eigen tempo, dan is de fiets het ideale vervoersmiddel. Na een enerverende dag op de fiets langs diverse bezienswaardigheden zoals het Openluchtmuseum Nieuw Amsterdam en de suikerfabriek van Mariënburg laat u zich door een lokale bootsman overzetten tot op Frederiksdorp. U logeert op de gerenoveerde plantage Frederiksdorp in een van de onderkomens op de plantage. Tijdens uw verblijf wordt u goed verzorgd door de lokale crew.

De plantage Frederiksdorp is in 2016 van eigenaar veranderd. Na de overname is de plantage omgetoverd in een resort met diverse faciliteiten. De historische woningen zijn gerenoveerd en deels gemoderniseerd, voorzien van warm/koud water en airco. Daarnaast zijn er nieuwe moderne cabana’s gebouwd, geschikt voor 2 tot 4 personen. Er is ook een zwembad met zonnedek, lounge en restaurant te vinden op het resort.

Vooral tijdens weekenden en feestdagen is Frederiksdorp tegenwoordig een zeer drukbezochte locatie en worden er regelmatig activiteiten, bruiloften en feestelijke optredens georganiseerd. Mocht uw voorkeur uitgaan naar een rustiger onderkomen is een verblijf op de historische plantage Mariënbosch wellicht een goed alternatief. 

vertrekdagendagelijks
aantal dagen2 of meer
min. aantal personen2
vervoerfiets en boot 
Accommodatiegerenoveerde politiewoning of cabana
Verzorgingontbijt
Activiteitenu krijgt route tips voor onderweg

 

Programma

Per fiets vertrek vanaf de stad naar Leonsberg, op zo’n 9 kilometer ten noorden van Paramaribo. Hier liggen bootjes klaar en kunt u voor een paar euro naar de overkant van de Surinamerivier gevaren worden. De fiets neemt u mee aan boord.
Breng onderweg een bezoek aan Nieuw Amsterdam. Dit fort werd gebouwd ter versterking van de verdediging nadat in 1712 de Fransen een succesvolle inval deden. Na 1863 werd het fort in gebruik genomen als gevangenis. Tegenwoordig is het een openluchtmuseum. U vindt hier onder andere oude kanonnen, kruithuizen en koetsen.

Mariënburg
Onderweg komt u ook langs de voormalige plantage Mariënburg waar de ruïnes van de suikerfabriek en het monument te bezichtigen zijn. Wilt u meer over deze geschiedenis lezen, neem dan het boek van Cynthia McLeod mee: Tweemaal Mariënburg.
Blijft u meerdere dagen dan kunt u langs naastgelegen plantages fietsen; er zijn talloze zandpaden door een prachtige natuur. Frederiksdorp en omgeving is een perfecte plek om bijzondere vogels te spotten. Neem een goede verrekijker en wat handzame vogelboekjes mee als u hierin geïnteresseerd bent.

Plantage Resort Frederiksdorp
Plantage Frederiksdorp is het eindpunt van de fietstocht. Hier kunt u in de schaduw heerlijk bijkomen in een van de hangmatten. Wandel over de prachtig gerenoveerde plantage en bezoek het verhalenmuseum wat te vinden is in de voormalige directeurswoning. Ook de interactieve Boni Trail kan interessant zijn als u meer over het slavernijverleden te weten wilt komen. De rest van het verblijf kunt u zelf invullen, neem in ieder geval een goed boek mee en geniet van de rust op de plantage.

Fietsroute voor de terugreis
Terugfietsen naar Paramaribo kan op twee manieren. De tocht kan langs dezelfde weg als op de heenreis, maar interessant is ook de iets langere fietstocht via Alkmaar/Tamanredjo richting Meerzorg. Het Javaanse plaatsje Tamanredjo heeft een zeer strategische ligging aan de oost-west verbinding (de weg tussen Paramaribo en Albina). Hier zijn talloze eethuisjes (warungs) te vinden waar u een stop kunt maken voor een lekkere Javaanse lunch of koop onderweg tropisch fruit bij een van de kraampjes langs de weg.

Accommodatie

CABANA OF POLITIEWONING MET EIGEN SANITAIRE VOORZIENINGEN

Inbegrepen kosten bij excursies:

 

Reiskosten
 • stadsfiets incl. 2 waterdichte fietstassen
Verblijf
 • ontbijt

 

 

Bijkomende kosten bij excursies:

 

Vervoer
 • boot om rivier over te steken
Verblijf
 • Overige maaltijden
 • Alcoholische- en frisdranken.
Activiteiten
 • Facultatieve activiteiten en excursies
Diversen
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.
 • Borg fietshuur
 • evt. upgrade naar MTB of fitnessbike