Beste Suzette,

Jij, Hélène en Sandra, hebben ons een onvergetelijke reis bezorgd! Tot in de puntjes door jullie verzorgd waren de afspraken met gidsen, chauffeurs en de binnenlandse vliegtochten met Mets Tour en Travel!

Hierbij en zeker niet volledig mijn reisverslag.

Paramaribo en omgeving

Onze hoop op het ophalen van nostalgische herinneringen werd door onze gids-chauffeur bijzonder goed ingevuld! Hoewel van het woonhuis van Bethesda niets meer is te vinden door het op die plek gebouwde industrieterrein, was het bezoek aan de Coropina kreek, met EBG-kerkje en ernaast een in oude stijl gebouwd huis met waranda een schot in de roos! Het huis voldeed aan onze herinneringen aan het vakantiehuis waar we indertijd verbleven. Het daarvoor bekijken van de Afobaka stuwdam en varen op- en lunchen aan het indrukwekkende Brokopondo stuwmeer was iets, dat we niet graag hadden gemist!

De gids deed ook prima voorwerk voor de geslaagde bezoeken aan de zeer fraaie Grote Stadskerk, voor aanvang van de dienst en daarna de Wanicakerk, waar mijn zussen en Leendert de kinderdienst konden bijwonen!

Sylvia en ik werden intussen  naar een bloemenmarkt gebracht en daarna naar de Javaanse markt, waar ook wat later de anderen waren om e.a. te bekijken en te kopen. Het hierna bezochte dorpje Groningen gaf een interessant stukje geschiedenis prijs en met plezier lunchten we in een klein restaurant vlak naast de Saramacca rivier.

We bezochten eveneens plantage Bakkie (11-02-2019), na een fraaie boottocht heen en weer over de Commewijne, waar we weer veel van het rijke vogelleven waarnamen, zoals gieren, visarend, Amerikaanse kleine zilverreiger, kleine blauwe reiger en zelfs een grote school van Dolfijnen! Door Marsha werden we zeer welkom geheten op Bakkie en na haar gedreven verhaal over de renovaties van de oude gebouwen en het uitgraven van de Warappakreek, gaf haar oudste kind een mooie rondleiding in de nieuw aangelegde tuin met vele vruchtdragende bomen, struiken, die ook geneeskundige eigenschappen met zich meebrengen. Na het interessante museumbezoek was er een heerlijke lunch.

Met onze gids, maakten we twee dagen eerder een mooie fietstocht naar plantage Peperpot. Het herstel van het hoofdgebouw is fraai en de woningen achter de bestuursverblijven lieten zich op enige afstand zien als niet echt schamel, maar redelijk goed bewoonbaar. Rijdend door het Natuurpark, waren er met K leuke momenten met o.a. het ontdekken van cacao planten, dieren en vogels. Het educatie centrum wat verder in het park, biedt een prachtig overzicht van een stuk Surinaamse geschiedenis en de natuur in laag- en hoogland. We kregen een zeer smakelijke lunch aangeboden, die met de eigen vingers als vork en mes moest worden verorberd, een aparte en leuke belevenis. Wat ook best interessant was, was het rijden over slingerende weggetjes door het woongebied van Javanen en Hindoestanen, te zien hoe ze leven, wonen.

Het binnenland

We verbleven een week op Palumeu en Awarradam. In Palumeu werden we opgevangen door een gids, die samen met zijn hulp gedurende 4 1/2 dag ons meenam in een leuk en interessant programma, dat voorzag in bezoeken aan het dorpje Palumeu, met informatie over het dorpsleven (o.a. bereiden cassave en maken van hangmatten, de kinderopleiding in de dorpsschool) en op de laatste dag de afsluiting met muziek en met wat leuke aankopen van kralen kettingen en een mooi bewerkte kam.

Palumeu

Maar echt bijzonder was de wandeling door het tropische oerwoud naar Potihill, dat ondanks veel bewolking toch wat mooie uitzichten op het oerwoud en omringende bergen bood, zoals de Tebu top en Magneetrots. Wat nevelig vertoonde zich ook schimmig de Roseveltpiek. Tijdens de wandeling spotten we dank zij vooral Roy veel vogels en bijzondere kikkers, hij nam op mijn camera een pracht foto van een broedende vogel, die lijkt op de Grote Ani. De gids vertelde over de symbiose, die bomen en lager groeiend struikgewas kennen ten behoeve van het belang voor elkaars goede vitaliteit. Zwemmen en een waterval douche nemen was ook een aardige attractie evenals wat vissen met een snoertje aan een stokje, heel primitief. Een mooie herinnering is het boogschieten met fraaie pijlen en met een zwaar op spanning te brengen boog, een echt indiaans gebruik in de jacht. Hoewel we in het indiaanse dorp ook geweren zagen worden pijl en boog kennelijk nog actief gebruikt. Gids N was zeer enthousiast en ondernemend en muzikaal onderlegd, hij gaf een pracht voorstelling met zijn trommelstokken van zijn ritmische veelzijdige virtuositeit!

Na een fraaie vliegtocht in een kleine machine met alleen familie en door mooi zonnig weer met goed uitzicht op Potihill en Roseveltpiek en daarna het Van Asch Van Wijck Gebergte werden we begroet door onze nieuwe gids en zijn hulp. De voor Awarradam samengestelde groep was Nederlands en plezierig! Na aankomst op Awarradam eiland viel er aan dierlijk leven veel te bekijken, hagedissen, een groene slang, vleermuizen, vele vogelsoorten en het levendige leven met veel korjaal gebruik van marrons rondom dit eiland.

Ook deze gids was een enthousiaste gids en zijn hulp bleek van grote waarde, niet alleen bij het goed besturen van de korjaal, maar ook op de tweede en derde dag bij het spotten van verschillende kikker soorten en vogels o.a. rode specht, evenals apen, bloemen, vlinders, termieten, wilde bijen. Dit gebeurde tijdens een boswandeling en het bezoek aan marron kostgronden. Onverwacht was het spotten van kaaimannen tijdens de nachtelijke korjaal tocht!

Van zijn grote kennis van het planten en dierenleven werd dankbaar gebruik gemaakt en ook wist hij veel interessants te vertellen over het leven in enkele marron dorpen, die we bezochten, zoals Stonhoekoe, waar we met dans en gezang warm welkom werden geheten, waar hij een enerverende stokken dans deed.

Kostgrondjes met rijst, aubergines, kouseband, pompelmoes struiken, bananenbomen etc. werden bekeken en bijzonder waren enkele oude huisjes met kleurig hout en mooi versierend snijwerk!

awarradam dansavond

Tot besluit

De eerste dag na aankomst in Suriname was een vrije dag in Paramaribo, die ons allen heel goed beviel en een groot aantal plezierige herinneringen inhield voor Jaap en Annelies. Het weerzien met de voor een groot deel (nog) fraaie huizen aan de waterkant, het Presidentieel paleis, het Torentje van Financiën etc. was een heel plezierige beleving! In Spice Quest dineren we met veel plezier op het afscheid van onze mooie belevenissen!

Met een hartelijke groet,

Jaap Prinsen