Waterside Apartments Curaçao is een kleinschalige accommodatie, direct gelegen aan zee in de slangenbaai van Boca St. Michiel op Curaçao. Er zijn vier 2-slaapkamerappartementen op de begane grond, waarvan 3 met prachtig zeezicht vanaf het terras. De twee studio’s zijn gelegen op de 1e etage en hebben uitzicht op zee. Deze plek is ideaal voor iedereen die rust en ruimte zoekt buiten de toeristische gebieden op het eiland.
De appartementen zijn voorzien van airco en beschikken over wam water. Vanuit het huis is er direct toegang tot een klein lokaal strand waar u verkoeling in de zee kunt vinden. Duiktrips en -uitrusting zijn bij de beheerders van Waterside te regelen die zelf ook in het huis wonen. Ze kunnen bij aankomst een boodschappenpakket voor u verzorgen en halen u persoonlijk af van de luchthaven. We raden wel aan een auto te huren bij deze accommodatie. De beheerders hebben zelf een aantal kleinere type auto’s in de verhuur. Met gezinnen regelen we een grotere auto die u bij aankomst op de luchthaven ophaalt. De supermarkt ligt op 10 minuten rijden. Daarnaast is Boca St. Michiel ideaal gelegen ten opzichte van Willemstad en de Westpunt.

Lees wat onze klanten ervan vonden:
Wij zijn net een paar dagen terug van onze prachtige vakantie in Suriname en Curacao.
2-aug-2015
Graag laten wij iedereen die het wil horen, weten hoe fantastisch jullie deze reis hebben georganiseerd.
We zijn vertrokken vanuit Amsterdam naar Paramariobo met de KLM voor 13 dagen Suriname.
Eerst 2 dagen Paramaribo en daarna Fietsen naar de Plantages en ook nog naar de Wilde kust voor de schildpadden.
Wat was dat fietsen boven verwachting leuk, mooi weer, mooie omgeving, bootje op, bootje af en overal vriendelijk mensen, absoluut een aanrader.
Toen met een bootje door mangrove naar de Wilde Kust alleen de boottocht is al een belevenis, kaaiman gezien en ook wat regen maar dat mocht de pret niet drukken.
In de avond naar schildpadden zoeken…….wachten ………wachten…………..wachten, alle kids sliepen bijna totdat er een roodsignaal afgaat en ja hoor lederschilpad gespot die eiren legt.
Hoe cool is dat……….al het wachten is allang weer vergeten. Snel naar hangmat en lekker slapen. Nog weer een bijzondere trip na bijgekomen te zijn in Hosta Appartementen, kajakken op de Coropina kreek.
Alleen naar de kreek toe was al een belevenis, boom over weg Jeep keren, boten tillen, Jeep vast etc etc en ja hoor kleine schorpioen gezien, na al deze voor pret lekker kajakken en veel info van onze gids Aron.
En ook aapjes gespot, lekker zwemmend ananas gegeten en helemaal op het eind nog lekkere roti!! En dat moest natuurlijk met z’n allen worden afgesloten met wat djogo’s bij Zus en zo………
De dag daarna een lange reis voor de boeg met bus en korjaal afgehaald bij Hosta (kan je ook heerlijk eten!) wat een verzorging weer, in de bus broodjes, bananen chips, water……….. en aangekomen in de vertrek plaats van de boot weer een heerlijke lunch! Dan die prachtige boottocht alleen die is al de moeite waard op naar Pingpe Back to Basic. Wat een geweldige plek en de mensen daar, allemaal even vriendelijk, lekker eten, zwemmen, dansen en genieten, ja ja lachen is gezond (zegt cleon)!! Na dagje relaxen gaat het echte werk beginnen, naar de Jugle en 2 nachten hangmat, behoorlijk door stappen dikke 3 uur, maar dan kom je op een geweldige plek. Meteen gaan kijken of we konden vissen en we zagen een anjumara (zie foto) Silvano kreeg het voor elkaar om hem binnen te halen, wat een oermens is dat! Er was ook een kok bij die deze heerlijke vis heeft klaar gemaakt, echt heel erg lekker!!! Helaas hebben we er niet weer een kunnen zien of vangen. Wel heel veel kaaimannen gezien en natuurlijk onderweg de mooie vogelspin.
Absoluut niet missen deze back to basic trip voor de echte avonturier! Tja en dan zit Suriname erop…….., met pijn in ons buik vertrokken, maar gelukkig wel naar een andere fijne bestemming Curacao om uit te rusten van deze geweldige avonturen. Waterside Apartments is helemaal top om lekker te genieten van de zee.
Nogmaals allemaal heel erg bedankt voor het organiseren, gidsen etc etc etc. nog nooit een zo goed georganiseerde vakantie gehad.
Groetjes,
Lizeke, Pieter, Pien en Stan de Vries
Ede
Leve de uitvinder van het ‘hangmatteren’!
14-jul-2015
Voor de 1e keer naar Suriname, op zoek naar de roots van Fred wiens vader destijds vanuit Paramaribo naar Nederland was gekomen om te studeren.
Suzette van het zeer gespecialiseerde Suriname Holidays, toevallig in Haarlem op 10 min. lopen van mijn huis, heeft alle tijd genomen om ons te informeren over alle mogelijkheden die aan onze wensen voldeden. Uiteindelijk kwam er een prachtig reisprogramma uit voor 3 weken, met aansluitend een ontspannen verblijf van een week in Waterside Apartments op Curaçao, aan zee en lekker kleinschalig. In Paramaribo zijn we begonnen en geëindigd in Eco Resort Inn, dat echter niet veel onderdeed voor de kleinschaliger Hosta Appartementen met een heerlijk overdekt dakterras in de Keizerstraat, behalve dat het ontbijt in Eco Resort Inn werkelijk fantastisch was (eieren en pancakes op bestelling!). Tip voor Suriname Holidays: vertel de mensen expliciet dat bij Hosta een borg van € 100,- geëist wordt. Dit stond wel op de voucher, maar wat ons betreft niet opvallend genoeg. Onze trip naar Nieuw Nickerie was extra bijzonder omdat daar nog steeds een school staat die de naam draagt van Fred omdat de oprichter en ex-directeur een van zijn voorouders is. Een aparte ervaring! Wil je op een bijzondere plantage overnachten, ga dan naar ‘Bakkie’. Eigenares Masha heeft in korte tijd deze verwaarloosde plantage op een fantastische manier weten om te vormen tot een heerlijk oord met een prachtige botanische tuin met veel vruchtbomen, enkele vijvers en (tot nu toe) 3 schitterend gelegen lodges. Bovendien heeft ze een superkok in dienst! Omdat wij toevallig de enige gasten waren kregen we alle aandacht van haar, dat was geluk hebben.
Ook onze trip naar Frans Gyana en Galibi zullen we niet gauw vergeten. We zijn nog nooit zo nat geweest als ’s avonds in de boot op zoek naar de reusachtige schildpadden die op de stranden hun eieren leggen. Hoewel we tijdens al onze vaartochten onze spullen in tassen, vuilniszakken en onder een dekzeil stopten is toch niet voorkomen dat een fototoestel het tijdens deze tocht heeft begeven door waterschade. Men kan niet genoeg waterdichte zakken bij zich hebben op alle trips waar je tochten per korjaal maakt, en dat zijn er nogal wat in Suriname. Maar dat we schildpadden hebben gevonden, die net hun eieren hadden gelegd, was werkelijk een hele belevenis. Nooit geweten dat ze zo reusachtig groot waren.
We zijn ook blij dat we zowel naar Palumeu als naar Awarradam zijn geweest. Alleen de vluchten al in een kleine Chesna zijn unieke ervaringen. De METS heeft in de jungle prachtige resorts verwezenlijkt, leuke houten huisjes met rustgevend uitzicht op de rivier, men werkt met fantastische gidsen die ontzettend veel weten en alles doen voor hun gasten. Elke jungletocht was weer anders en de moeite waard, en eten en drinken was altijd perfect verzorgd, ook onderweg. Veel heerlijke Surinaamse groenten en ons onbekende soorten fruit, zoals zuurzak. En leve de uitvinder van het ‘hangmatteren’! Het is leuk en leerzaam om kennis te maken met de manier van leven van de Inheemsen (zoals de Indianen graag genoemd worden) en de Marrons (bosnegers). Graag noem ik nog de naam van Desmond, onze privégids op onze dagtrip naar de Jodensavanne. Wat weet deze aardige man veel te vertellen…… Een heel bijzondere trip aangezien Fred van Joods-Portugese afkomst is en dit de allereerste Joodse nederzetting was in Suriname. Om al die blootgelegde graven op een grote vlakte bij elkaar te zien is werkelijk zeer indrukwekkend. Na 3 weken Suriname met zoveel belevenissen en zoveel informatie was het heerlijk ontspannend om nog een week op Curaçao te zijn. De eigenares van Waterside Apartments,Tine, is een schat. Ze heeft ons van het vliegveld opgehaald en weer ernaar toe gebracht. De studio met zeezicht (prachtige zonsondergangen) was zeer comfortabel, St. Michielsbaai is een mooie rustige plek en niet ver van Willemstad. Suzette had 3 dagen autohuur voor ons geregeld. Tine heeft ons een grote Nissan X-trail meegegeven bij gebrek aan een kleinere auto op dat moment. Een week was eigenlijk nog veel te kort, zoveel is er te zien op dit mooie eiland. Maar we hebben ook een paar dagen heerlijk gerelaxt op ons balkon, op het strandje en in de helderblauwe zee. Daar waren we wel aan toe na het volle intensieve programma in Suriname waar we uiteraard zelf om gevraagd hebben. En ook in Suriname zijn er nog veel plekken die we zouden willen zien en waar we zouden willen verblijven …. dus wie weet, komt er nog een volgende keer.
Ingrid & Fred, Haarlem
7 maart – 2 april 2015
Een Suriname experience
17-mei-2015
Na negen uur vliegen aankomen in een tropisch land waar Nederlands de voertaal is, is een heel bijzondere ervaring.
Daarna eerst wennen aan de hitte en Paramaribo, ‘de stad’ voor heel Suriname, ontdekken. Indrukwekkende oude houten gebouwen, die vaak wel een verfje kunnen gebruiken. Ook een smeltkroes van uiteenlopende culturen waarin de harmonie tussen de mensen met heel verschillende etnische wortels, opvalt.
Buiten de stad zijn geweldige dingen te beleven. Met busje en boot over de Suriname rivier door de eindeloze jungle met hier en daar een dorpje waar Marrons leven, de nazaten van de slaven uit Afrika die zich vrijvochten uit de slavernij, en wel eens de best bewaarde stukjes Afrika buiten Afrika genoemd. Bestemming: Anaula. Van daaraf jungle tochten om alles wat groeit en bloeit in de wildernis te leren kennen; boottochten naar stroomversnellingen in de rivier. En een bezoek aan Marrondorpen om nader met hun gewoonten en gebruiken kennis te maken.
Dan met de fiets naar de oude plantages ten oosten van de stad. Vanaf Paramaribo een paar rivieren oversteken per tentbootje. Aankomen in Frederiksdorp waar de plantagewoningen prachtig zijn gerestaureerd en er een comfortabel hotel is ontstaan. Mooie wandelingen en fietstochten, maar ook een boottocht door een prachtig moerasgebied met onafzienbare velden waterlelies, zingende vogels en springende visjes.
Afstammelingen van de oorspronkelijke inwoners van Suriname, verschillende Indianenstammen, wonen verder naar het zuiden. Per vliegtuigje vanaf het vliegveld ‘Zorg en Hoop’ naar Palumeu. Ook daar indrukwekkende tochten door de wildernis en over het water. De zeer geïsoleerd levende indianen (geen telefoon en internet) laten de bezoekers met graagte toe in hun dorp zodat ze ook hun eigen gewoonten en gebruiken kunnen laten zien.
Wat biedt Suriname toch een verscheidenheid aan prachtige belevenissen!
Onze dank aan Suriname Holidays voor de persoonlijke benadering en de perfecte organisatie!
Reina de Wit en Jos van den Heuvel
Die hele rivier is een grote familie. Fantastisch!
21-mrt-2015
Wat op mij de meeste indruk gemaakt heeft is de hartlijkheid van de mensen langs de rivier. Je voelt je overal gelijk thuis.
Hallo Suzette,
Sorry voor de late reactie. (Ziek, druk en weer ziek. Bleeehhhh).
De vakantie was top!
Eerst naar Curacao. De vlucht was super. Derde stoel naast ons bleef nml. leeg. Lekker de ruimte.
We werden netjes opgehaald van de luchthaven en afgeleverd in een prima appartement met GEVULDE KOELKAST!
Dus gelijk in de relax mode.
Volgende ochtend natuurlijk veeel te vroeg wakker. Dus bij het eerste licht gelijk de snorkel getest. Prachtig!
Wat een hoop vissen direct voor de deur bij Waterside appartements.
S’avonds naar de carnaval was ook een fantastische ervaring met enthousiaste en vriendelijke locals die je meeslepen in het feest.
Bij Twin Divers hebben we een introductie duik gedaan. Alles werd heel rustig uitgelegd. Na de nodige oefeningetjes in het ondiepe baaitje rustig richting open water. Alles heel gemoedelijk en ongehaast. Toch ong. 45 minuten echt gedoken. Heerlijke ervaring.
Probleem is dat we nu onze Padi willen halen. Haha
Alle prachtige baaitjes en stranden bezocht. Eigenlijk hadden we nog 2 daagjes langer willen blijven om echt alles gedaan en gezien te hebben.
De vlucht naar Paramaribo was ook goed geregeld. Netjes weer bij het hotel afgezet op zaterdagnacht om 01.30…. Dat was een lange dag. Hotel la Petit maison staat echter direct aan Waterkant. Op zaterdagavond is het op Waterkant tot diep in de nacht een groot feest met veel harde muziek uit de auto’s die daar dan staan. Gelukkig waren we zo moe dat we er moeiteloos doorheen sliepen. Het ligt wel mooi centraal met een mooi uitzicht. Op Waterkant is altijd wat gaande wat het leuk maakt om van het balkon lekker te kijken. Vooral zaterdagavond!
Paramaribo was op zondag rustig. Dus we konden op ons gemak alles bekijken.
Dat lukt wel in 1 dag.
Wel veel zwervers op waterkant die af en toe best lastig kunnen doen.
Maandag naar Pingpe aan de boven suriname rivier.
Drie uur met de auto naar Atjoni.
De chauffeur (zoon van chapeau) nam alle tijd om alles te laten zien onderweg.
In Atjoni maakten we kennis met het onthaast team. De gids Don Boy en de bootsman. Dat was even wennen.
Je kan beter je horloge thuis laten.
Maar alles gaat op een super leuke manier met humor. En ze nemen werkelijk alle tijd om alles te laten zien en je vragen te beantwoorden.
4 uur in de boot was wel een lange zit.
Maar een mooie reis waar weer alle tijd werd genomen om hier en daar een praatje te maken of spulletjes af te geven. Die hele rivier is een grote familie. Fantastisch!
Het resort in Pingpe is eenvoudig maar heeft alles wat je nodig hebt en alles wordt voor je gedaan. Wil je iets dan wordt gelijk geprobeerd om dat te regelen. Mogelijkheden zijn natuurlijk beperkt, want alles gaat met de kano.
Ook is stroom beperkt aanwezig.
Maar echt geen probleem. Je hebt niks nodig. De hele dag staat koffie en thee klaar. Ontbijt met heel lekkere vers gebakken broodjes uit het dorp.
Twee warme maaltijden per dag.
En wat voor maaltijden! Eenvoudig maar zooooo lekker. Elke dag wat anders.
O ja. Om 07.00 wordt koffie en thee bij je huisje gebracht om rustig op gang te komen. Mooie tijd, want dan komt ook de discoboot langs. Leuk om te zien en te horen.
Bij aankomst bleek dat wij de enigste twee gasten waren op dat moment.
Dus we kregen alle aandacht.
Douchen met koud water was even wennen.
Wassen in de rivier net als de locals beviel mij het best. Heerlijk water. Warmer dan de douche.
De back to basic ervaring was indrukwekkend. Zo vochtig tijdens de wandeling van 10 km. Je kan tegen het zweten niet op drinken. Alles werd onderweg uitgelegd en van veel vruchten geproefd. Overal zijn eetbare dingen te vinden. Vogels en apen hoor je wel maar zie je nauwelijks.
Insekten en amfibieën zie en hoor je overal.
Niks engs en geen muggen overigens.
Het kamp was zeer eenvoudig maar meer heb je niet nodig. Back to basic!
Don Boy maakte een super maaltijd.
Tijdens het vissen kreeg ik de schrik van mijn leven. Ik liep een beetje met mijn haak in het water te plonsen om de vissen te lokken toen er ineens een kaaiman om de hoek kwam kijken.
Die hapte net mijn haak mis. Pfoei
Dat was nog geen meter voor mijn voeten. S’ avonds regen. Dus geen kampvuur, maar lekker in de hangmat chillen. Dan komt ook het bos echt tot leven. Overal padden en kikkers. Wat een herrie kunnen die maken! Padden tot wel 30 cm hoog.
Bij de eerste ochtend schemer wakker.
Dus ik klom uit mijn hangmat.
Trap ik bijna op een kaaiman, die volgas door de bosjes vloog naar de kreek.
Ik denk dat we allebei evenveel geschrokken waren!
Toen ik me stond te wassen in de kreek pakte ik even mijn zaklamp erbij.
Bleken er drie kaaimannetjes vlak naast me te liggen. Mooi hoor.
Na het ontbijt opgeruimd en weer aan de terug reis begonnen. Na een kleine drie uur weer terug in Pingpe met knallende hoofdpijn. Toch te weinig gedronken.
Ongelovelijk dat je bij zo een kleine inspanning zoveel kan zweten. En ik ben best sportief.
Wat op mij de meeste indruk gemaakt heeft is de hartlijkheid van de mensen langs de rivier. Je voelt je overal gelijk thuis. Ook ben ik onder de indruk hoe de mensen daar nog leven. Al duurt dat niet lang meer denk ik. Iedereen heeft daar een mobiel en er is tot diep in het oerwoud bereik. Simkaart om mobiel te internetten kan je rustig kopen.
De laatste avond zei ik tegen Don Boy dat ik helemaal geen enge Insekten gezien had. Ik moest gelijk mee naar het toilet gebouw. Daar bleek dat ik al die tijd onder een vogelspin gestaan had. Die zat nog geen meter boven mijn hoofd.
Leuk.
De terugreis zou met het vliegtuig gaan maar die vloog niet vanwege te veel water op de baan. (Al denk ik dat hij gewoon niet vloog voor twee personen)
Dus weer met de kano en de auto terug.
Ging weer volgens dezelfde onthaast strategie als de heenreis. Al zaten we nu in de discoboot(lijnbus). Super leuk.
Al met al een top vakantie.
Zelfs een beetje heimwee naar Pingpe.
Groetjes Bart en Angie
Heel erg vertrouwd en veilig gevoel.
4-feb-2014
We hadden een hele bijzondere vakantie: veel natuur en veel historie. Ook beetje thuisgevoel in de Tropen met allemaal Nederlands sprekenden.
We begrijpen nu veel meer van het land. Je weet er al het nodige van en het lokt op een of andere manier daardoor uit dat je alles wilt weten. Dat ging bij ons van veel onderzoek, lezen en praten over slavernij, tot gesprekken over industrie en plantages die ten onder gingen, binnenlandse oorlog, vertrek van halve bevolking naar buitenland, politiek etc. Door die combinatie een meer complete vakantie dan in alle andere landen waar we al waren. Heel erg vertrouwd en veilig gevoel.
Ik herinner mij dat we van te voren nog spraken over eventuele onveiligheid in Paramaribo. Daar hebben we helemaal niets van gemerkt, we liepen ook ‘s avonds buiten. Hotels drongen wel aan op taxis en soms namen we die. Je voelt wel snel aan wat wel of niet kan. We hadden ook een hotel op een goede plek wat dat betreft.
Hadden ondanks ‘grote’ kleine regentijd erg veel geluk met het weer; waren op juiste momenten op juiste plaatsen.
Alles is vlekkeloos verlopen verder. Ik loop het nog even langs.
• Prima taximan die Desmond, zeer beleefd en betrouwbaar.
• Bloemendaal erg geslaagd, zeker als begin. Het was specifiek voor ons een gouden greep die eerste 3 nachten bij hen. We ontdekten de eerste ochtend dat de eigenaren onze oude buren waren uit Amsterdam. We spraken hen vroeger niet, maar ik wist dat hij een schip in Suriname ging bouwen en zij schreef daarover in het Parool; ik las de artikelen. Ik herkende haar en het schip en we hadden door deze situatie heel leuk contact met hen: wij vertelden over de buurt en zij over Suriname. Dit droeg zeker bij aan het direct thuisvoelen.
• Paramaribo was voor ons een groot dorp, niet te druk. Heel apart daar wel de tegenstelling tussen arm en rijk deel. Het hotel was erg prettig om steeds weer heen te gaan. Ideale lokatie met mooie veranda met zicht op de Surinamerivier. Een van de keren lekte de doucheslang enorm en toen kregen we 3 dagen de bruidssuite. Aardige mensen. Het ontbijtrestaurant was niet geweldig en we kregen steeds last van zandvlooien daarbinnen, maar over het geheel toch een goede keus.
• Daarna geweldige tocht gehad naar Raleigh vallen. Zeer goede gids en mooie tochten gemaakt daar. De korjaal was niet van de vaste man blijkbaar. Lekte behoorlijk, maar met wat hozen ging het goed. Schipper manouvreerde goed, maar op het laatst sloegen we op een rots, waar we pas na een uur vanaf kwamen: Alle toeristen in het water! Daarna nog meer hozen…. Was wel goed voor de teambuilding en later lagen we ook nog graag in het water, hielden ons niet teveel bezig met wat er allemaal zwom…. Jan Willem en Nicolien die we bij 3 uitstapjes tegen kwamen waren goede en gezellige medereisgenoten; we konden erg goed met elkaar overweg. Was goede match!
• Toen 2 dagen in Paramaribo. Het leek toen wel erg veel te worden al die dagen die we daar zouden zijn. Hadden ook wel eerder willen vertrekken net als Jan Willem en Nicolien. Maar we huurden de fietsen een dag eerder en fietsten al veel die 2e dag. De fietsen waren niet geweldig; pas de 4e fiets had een versnelling waar ik 5 dagen mee dacht te kunnen fietsen….
• Fietsen was leuk, alleen was op 1e kerstdag het museum bij Nieuw-Amsterdam dicht. Verder erg goede rondleiding van de oude baas op Marienburg. Frederiksdorp was nogal vochtig en veel muggen, konden 26/12 niet echt naar buiten (Paramaribo stond toen onder water hoorden we later). Het was wel wat Spartaans ingericht in de huisjes. Daarna naar de Plantage waar het erg aangenaam was. Vanuit daar de Warappakreek waar wij geluk hadden met de muggen door wat wind en zon. Bakkie erg leuk en interessant, zouden een volgende keer best daar in een huisje willen.
• Daarna direct de volgende dag naar Pempe voor 5 dagen. Was erg leuk en mooi. Heel leuk om ook die rivier met al dat leven te zien en mee te maken. Leuk dat je contact hebt met de dorpen er vlakbij, omdat het van een dorpsbewoner is. Het voelde absoluut niet toeristisch. Dat geldt eigenlijk in heel Suriname. Oerwoud wandelingen blijven erg mooi. Ook hier goede gids.
• Na terugkomst direct volgende dag kanoën. Was best een aardig eindje reizen (4½ uur), maar verder erg geslaagd. Heel bijzonder om te kanoën door ‘het bos’. Veel dieren gezien en gehoord daar, mooi weer. Ook hier prima gids met veel kennis.
• En toen weer terug in de stad. Daar lag de Eendracht (zeilschip) uit Nederland waarop we binnen een half uur al aan de borrel zaten. Het kon niet op met dit soort leuke toevalligheden!
• Volgende dag lekker hele dag rustig in Paramaribo, we gingen inmiddels al aardig mee in het ritme van de stad! En toen was Suriname voorbij.
• Daarna afkicken in Curacao; was een flinke overgang! Luxe winkels en gewoon westers land. Onze appartementje was geweldig, reizen met het autootje ideaal, snorkelen voor de deur. We ontdekten pas de laatste dag dat er veel toeristen ‘getto’s’ waren, waar we echt niet in hadden willen zitten (Renaissance b.v.). Was al met al prima als tussenstap naar het normale leven en om even echt uit te rusten. Op zich was Bonaire voor ons misschien wat meer gepast geweest (minder toeristisch) maar we hadden ook hier een prima tijd.
Alles overziend was het een geweldige vakantie. Alle onderdelen leuk en in goede volgorde: steeds meer basic ook. Als we nog een keer zouden gaan wilden we toch ook naar Nickerie. O ja en ook bedachten we dat het leuk zou zijn geweest als we een van de jungletripjes (enkele reis) met een vliegtuigje zouden hebben gedaan; om het oerwoud van bovenaf te zien!
Maar dat zijn details; al met al prima verzorgd. Geen enkele wanklank! Dank voor de goede zorgen en het geduld.
We maken nu veel reclame voor Suriname en zullen jullie aanbevelen!
Ilse en Margreet
Suriname we will see you again.
22-aug-2014
In het najaar van 2013 bezochten we het reisbureau in Haarlem waar we meteen vertrouwd raakten met Suzette.
Ze luisterde goed naar onze wensen en stelde een prachtige reis voor ons samen waardoor wij in juli en augustus van 2014 drie weken hebben genoten van een prachtig land met zeer vriendelijke mensen. Vanaf de aankomst op Zanderij was alles perfect geregeld door Suzette en met de ondersteuning van Cathrin was het meestal tot in de puntjes ter plekke in orde. In Paramaribo logeerden we in hotel Hosta appartementen waar we ons snel thuis voelden en graag weer terug kwamen na de meerdaagse trips. Zeer vriendelijke en behulpzaam personeel, keurig frisse kamers en een inpandig zwembad. De Warappakreek met overnachting op plantage Bakkie waren de eerste ervaringen buiten Paramaribo. De drive om een stuk geschiedenis en natuur te herstellen, beleefden we in de kreek en in de verzorging en het verblijf in een van de huisjes op de plantage. De verhalen van de gids en gastvrouw brachten de sfeer van de slavernij goed over, om van te gruwen. De fietstocht door Crommewijne en een verblijf in Freriksdorp volgden daarop. De zwamptoer in de ochtend was geweldig als ook de kennismaking met de kaaimannetjes. De tocht naar Galibi (het gebied van de indianen en zeeschildpadden) was al mooi op zich, vooral het dorpje Albina, waar een kleurrijke markt dat beeld gaf zoals je het uit de vakantiebrochures tegen komt. En dan dat heerlijke Nederlandse taaltje of moeten we zeggen het Surinaams-Nederlands. Van wie is die taal met ingrediënten van alle bevolkingsgroepen vermengd met een exotisch tintje? Het zorgde voor ons in elk geval voor een ‘thuis zijn’ gevoel. Het logeergebouw in Galibi was minder geslaagd met de warme, vochtige kamers. Maar het proces van het leggen van de eieren van de zeeschildpad was de ultieme ervaring van deze trip. Na een zoektocht werden we beloond met machtig mooie beelden van een lederschildpad, in het legproces van ongeveer twee uur. En bij een opkomende zon de teruggang van het kolossale beest naar zee. Ook een bezoek aan Frans Gyana, dorpje Sint Laurent, was boeiend door een rondleiding in de gevangenis van Pappillon. En dan de vierdaagse tocht naar Pingpe!!!Eerst in het busje tot de weg op hield bij Atjoni. Onder een boom hebben we het schouwspel van het volladen van de korjalen bekeken, prachtige taferelen. Daarna zelf de tocht door de sula’s op de Boven Suriname rivier ondergaan, om aan te meren bij Pinge. Daar wachtte Chapeau met zijn crew op ons om ons te laten genieten van het regenwoud en de gebruiken van de Marrons waaronder een fantastische culturele avond met dansen en muziek. Onze terugreis maakten we met een kleine Cessna naar vliegveldje Zorg en Hoop. Echt te gek om vanaf een grasstrook de lucht in te gaan. Voor de laatste dagen gingen we naar Groningen naar de appartementen Bloemendaal. Een walhallah van vogels, rust en heerlijk relaxen in gezellige koloniale huisjes. In goede handen van de gastvrouw Anouska maakten we nog wat tochtjes op de fiets, in de auto of op het bootje de kleine Mi Gundu en hebben we allerlei dieren gespot waaronder een luiaard. Op 10 augustus zetten we weer voet op Nederlandse bodem met een rugzak vol mooie ervaringen, meer dan 1200 foto’s en heel wat vriendschappen rijker. Suzette bedankt. Suriname, w’ll see you again.
Wil je onze reis tot in detail lezen, ga dan naar www.suriname2014.webklik.nl.
Anita en Jacques, Urmond.
Ik ben niet zo reisbureau minded…maar dit was nuttig en top geregeld.
8-mrt-2014
Vader en zoon Marcel en Manu (12 jaar) met reisdoel: jungle….
Wij zijn naar Suriname gereisd omdat Manu, mijn zoon, heel graag de jungle wilde ervaren. Vader en zoon op pad dus. 10 dagen uit en thuis. Het begon met een geweldig advies van Suriname Holidays. Ik ben niet zo reisbureau minded…maar dit was nuttig en top geregeld. Goede tip… Torarica Hotel Paramaribo, maar dan vooral ook de kamers aan de tuin. Helemaal goed. Prima kamer en een geweldig leuk hotel. Op dag 1 uitslapen, goed ontbijt, en een goede intake van het lokale contact van Suriname Holidays, ik geloof dat ze kathy heette… enorm gastvrij en altijd bereikbaar. Kantoor vlak bij de Kathedraal en die pak je dan even mee…. prachtig! En in de middag een dolfijnentrip op de surinamerivier. We hebben er heel veel gezien en trip verder goed verzorgd, goede boot, drankjes, hapjes en een prima gids. In de avond indonesisch eten in de wijk Blauwgrond. Niet teveel van voorstellen, vooral niet als je in Indonesie hebt gewoond, maar toch leuk. De trip naar Brownsberg hebben we even overgeslagen vanwege het weer. Erg veel regen. De dag erop gefietst met gids naar de plantages. Heel leuk, kleine groep en leerzaam. Paramaribo is trouwens een heel rustige leuke stad, en de markt aan de rivier moet je meepakken. De dag erop naar Awarradam. Voor mijn zoon het summum. En met een gids die grappig, ervaren, en zo aardig is: Nootje, een lokale beroemdheid. Vier dagen in de jungle. Een feest. Niet veel grote dieren maar wel een hele verzameling van kikkers, spinnen en kleine vogels gespot tijdens wandelingen door de jungle, vanaf de boot en op het kleine resort. Een resort dat prima was, heel basic, geen warm water, geen telefoon, maar prima eten en prachtige omgeving. Een hele ervaring om in zo’n klein 10-persoons vliegtuigje boven de jungle te mogen vliegen vanuit Paramaribo. Na 4 dagen basic natuur terug naar de stad. Laatste dag terug in Totarican hotel (warme douche…) en genieten van de stad, eten en zon. Terugvlucht in 8 uur en daarna weer heel erg wennen aan Nederland… een ervaring die niet alleen voor mijn zoon onvergetelijk was. Pappa heeft ook genoten… Dank voor deze mooie ervaring…. van ons beiden.
Overal voelden wij ons erg welkom.
17-feb-2015
Omdat de eigenaren van de onderkomens zonder uitzondering aangaven goede, persoonlijke contacten te hebben met Suriname Holidays. Vaak voelden wij ons daardoor bevoordeeld.
Recensie/reisverslag van de reis Bonaire, Suriname en Curacao van Elly en Anneke.
We maakten een schitterende reis en verbleven van 25-12-2014 tot 8-1-2015 op Bonaire, van 8-1-2015 tot 1-2-2015 maakten we een rondreis door Suriname en van 1-2-2015 tot 15-2-2015 verbleven we op Curacao.
Bonaire:
We zaten in Djambo, een kleurrijk, kleinschalig appartementencomplex, waar we hartelijk werden ontvangen.
De slaapkamer is heel ruim, er is een grote inloopkast, een safe en helemaal top is de outdoor kitchen, de porch. De porch is vijf/zes meter breed en zo’n drie meter diep met een goed uitgeruste keuken, een zitje, een grote koel/vrieskast, een eettafel met twee stoelen, een fan en de voorkant is afsluitbaar met een houten schuifwand.
Het is een gezellig en schoon onderkomen. De appartementen staan rondom het grote, eveneens heel schone zwembad.
Djambo is rustig gelegen en ligt op loopafstand van het strand en van het gezellige Kralendijk. Op het complex staan mooie planten en er zitten veel mooie vogeltjes. Vooral de suikerdiefjes en kolibrie zijn er altijd te zien. Er lopen ook mooie leguanen, salamanders en hagedissen Wij hebben op verschillende plekken mooi gesnorkeld, zoals op loopafstand bij Flamingo Diving, prachtige vissen daar.
Vanaf Karels Bar in Kralendijk zijn we met een taxiboot naar Klein Bonaire gevaren om te snorkelen. De boot voer een stuk met ons door naar een punt waar wij van de boot af in zee sprongen. Vervolgens konden wij met de stroming mee langs het mooie rif terugzwemmen en snorkelen naar het punt waar de boot ons weer opwachtte. Naast vissen zagen we ook een grote zeeschildpad.
Prima snorkelen was het ook bij het strand naast Eden Beach, vooral rond resten van een gebouw in zee.
Bij Lac Bay zagen we wel tien grote schildpadden in zee.
Voor de laatste twee plekken heb je wel een auto nodig om daar te komen.
Op Bonaire is geen openbaar vervoer en om meer te kunnen zien heb je echt een auto nodig. Ivm met de soms slechte wegen moet dat een auto met in ieder geval wat bredere banden zijn. Duikers huren allemaal een auto met een grote laadbak, wij huurden een Suzuki Grand Vitara, die prima beviel.
Je kan allerlei leuke tochten maken. Zo reden we een rondje naar de zuid-oostkant van het eiland. Eerst naar beneden langs de zee, langs de zoutpiramide’s. In het zoutmeer waren wat flamingo’s aan het fourageren. Bij de zuidpunt zagen we witte slavenhuisjes en verderop de rode. Bij het Sorobonstrand aan de Lacbaai hebben we wat gedronken. Het water is ongelofelijk mooi blauw daar. Er werd volop gesurft in de stevige wind. Bij de beachclub ernaast, Jibe-city heerste een bijna hippy-achtig sfeertje. Er is een winkeltje bij waar je veel keus hebt als je een shirt of badkleding of duikspullen wilt kopen.
Fantastisch en zeker de moeite waard om er heen te rijden is de grote route in het Washington Slagbaai National Park. De weg erheen langs de kust is op zich al mooi.
Na bij de entree 15 dollar p.p. Te hebben betaald reden we het park in en waren we meteen omringt door meters hoge cactussen, we hadden geluk en zagen al na kort rijden vijf grote roofvogels, caracara’s. We gingen bij alle aangegeven highlights kijken, enorme golven beukten tegen de kust. Een keer, toen we naar zo’n boca stonden te kijken werden we net toen we ons omdraaien van achteren af volkomen overspoeld door een onverwachte nóg grotere golf. Bij kleine beekjes wemelde het van grote leguanen, een brutale leek in de aanval te willen gaan. Bij de beekjes ook mooie vogels. We zagen er veel flamingo’s.
Nog een paar tips over restaurants:
-lunchen bij Karels Bar is gezellig, lekkere cocktails en happy hour van vijf tot zes.
-De lekkerste vis aten we bij Flamingo Diving -‘s Avonds zit je naast lekker ook heel gezellig te eten bij het Cubaanse restaurant op het Wilhelminaplein in Kralendijk.
-Langs de weg richting Kralendijk vindt je Caprici, wat duurder, maar heerlijk eten, reserveren noodzakelijk.
-Ook dichtbij zit restaurant Unbelievable, waar we een verrukkelijke ribeye aten.
-Eveneens top is restaurant At Sea, ook daar moet je reserveren.
En voor wie zelf wil koken: er is een AH op Bonaire.
Surinamereis van 8-1-2015 tot 1-2-2015
Een geweldige reis, perfect georganiseerd door Suriname Holidays.
Hoogtepunten van deze reis waren ons verblijf bij Bigi Pan en het verblijf bij Kabalebo.
Ondanks dat het de kleine regentijd was viel het weer reuze mee. Slechts een dag regende het de hele dag, verder wel een aantal tropische buien die echter altijd kort duurden.
Voor en na de trips die varieerden van twee tot vijf dagen kwamen we steeds terug in Paramaribo in het Eco Resort Hotel.
Een eenvoudig hotel, maar het was steeds heerlijk terugkomen daar. De sfeer is heel gezellig en gastvrij, de locatie prima en het ontbijt was uitgebreid in een leuke, overdekte ontbijtruimte.
Wij zaten in het riverside gedeelte, geen riverview, dat is er niet, maar het is wel het rustigste gedeelte, dichtbij het kleine zwembad, waar je vanaf het terras daar had je prachtig uitzicht op de brede Surinamerivier. Hier had je ook wat verkoelende wind in tegenstelling tot het weliswaar luxere Torarica Hotel. Dat had wel een prachtig zwembad, maar vonden wij meer geschikt voor mensen met kinderen, die daar ook in grote getalen waren. Paramaribo is een gezellige stad, waar veel te zien is.
De mensen zijn, zoals overal in Suriname erg vriendelijk.
Diverse keren zeiden mensen tegen ons”fijne vakantie in Suriname!”
Het eten is steeds een feest.
Een paar tips: langs de rivier kan je heerlijk eten bij Gadri, de keuken is Javaans-Creools. Wij aten daar een verrukkelijke pindasoep die rijk gevuld was met kip en een eveneens heerlijke Moksi. Langs de rivier vindt je ook terrasjes waar het super gezellig is en je voor een habbekrats heerlijk kan eten en een Parbo-biertje kan drinken.
Later op de avond schijnt het er niet zo veilig te zijn, maar wij gingen vroeger en troffen alleen leuke mensen.
Op zondag is er een Javaanse markt in Paramaribo en dan is er ook een markt met Javaanse eetstalletjes. Wij kochten er Nassi Rammes in een bananenblad en dat was ongelofelijk lekker.
Javaans eten is ook fatastisch bij Sarina.
Bij Fort Zeelandia hebben ze heerlijke koffie op het terras met uitzicht op de rivier.
Het museum daar is ook een aanrader.
We maakten een aantal tours in Suriname:
Een 3 daagse individuele fietstocht Commewijne-Frederiksdorp:
Het is handig al een dag voor je deze tour maakt alvast de fietstassen bij de fietsverhuurzaak af te halen, zodat je de tassen op je gemak in je hotel kan meenemen.
De dag van vertrek kan je je dan met volle tassen per taxi naar de fietsenzaak laten brengen.
Het eerste stuk fietsen in Paramaribo was lastig, er zijn geen fietspaden en de auto’s rijden vlak langs je. Buiten de stad ging het beter en werd het een leuke, door de warmte ook wel pittige rit. Steeds als het kon kochten we een flesje zuurzak, goed dorstlessend was. Bij Mariënburg bezochten we de voormalige rietsuikerfabriek. Demachine waar ook de rietsuiker werd geperst was enorm en was zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Aanvankelijk werden we benaderd door een man die aan kwam racen met zijn brommer. Hij zei gids te zijn. Toen we bij de fabriek arriveerden werd hij weggejaagd door een bewaker, die ons alsnog rondleidde..
Daarna fietsten we door naar de rivier, waar we weer een tentbootje konden nemen.
We werden afgezet bij de plantage, waar we twee nachten bij Hotel Frederiksdorp hebben overnacht.
We sliepen in een leuk huisje op palen, kamer, slaapkamer, badkmer met koud water, klamboe boven het bed, netjes en in plantagestijl ingericht met een rotan zitje en een kleine veranda.
Onder het huis hingen hangmatten.
Het is een van de woningen van een commandant van de voormalige politiepost.
Ontbijt was inclusief en ‘s avonds kon je de dagschotel bestellen of iets van de beperkte kaart. De vrouw van de eigenaar kookte prima.
Dichtbij is een kreek, waar je als je ernaar toe loopt mooie vogels kan spotten.
Nu waren dat o.a. weaverbirds of pendula’s die volop voer brachten naar hun jongen.
We boekten/maakten een boottocht naar een swamp. Ook daar waren mooie vogels te zien, o.a. visarenden.
Een leuk verblijf voor twee nachten, waarbij je, mede door wat erover verteld word goed een indruk krijgt van hoe de plantages er vroeger uitzagen.
De fietstocht terug was minder zwaar, omdat we toen de wind mee hadden.
We reden terug via de plantage Peperpot. Bij/voor die plantage is een mooi stuk jungle met naast trails die je kunt lopen ook een pad waarover je kunt fietsen. Wij zagen er o.a. apen en vogelspinnen.
Vier dagen Anaula Nature Resort:
We werden per taxibus naar het Brokopondomeer gebracht, waar veel korjalen op passagiers lagen te wachten. De boottocht met aan weerszijden jungle was prachtig, puur genieten. Het vrijstaande huisje bij Anaula zag er van buiten luxer uit dan het van binnen bleek te zijn, maar het was o.k. Binnen stonden twee bedden met goede muskietennetten, een tafel, badkamer met ook hier alleen koud water, maar dat went in de tropen zo. Verder buiten een veranda, uitzicht op de rivier, waar steeds korjalen met hun passagiers over langs voeren. Er werd lekker voor ons gekookt. Twee vaste bewoners: mooie ara’s en ‘s morgens kwamen aapjes uit het bos kijken of er banaantjes werden uitgedeeld. We waren de enige gasten, waardoor er zoals bij meer dan tien gasten wel nu geen dansgroep werd uitgenodigd. Nou ja “elk nadeel heeft zijn voordeel” Extra leuk voor ons was nu wel dat wij slechts samen met de gids naar het Marrondorp konden varen. Een zeer boeiende trip! De Marrons zijn afstammelingen van de slaven die indertijd van de plantages zijn gevlucht. Zij keerden van de Indianen hoe ze konden overleven in de jungle.
Ongelofelijk hoe de regels hier nog zijn. We bezochten twee dorpen naast elkaar, een Christelijk en een niet-Christelijk dorp. Vooral in het laatste dorp. Er stond een soort afgodsbeeld waar absoluut geen foto van mocht worden gemaakt. Sowieso is het netjes om altijd via je gids toestemming te vragen voor je een foto maakt. Vrouwen verblijven als ze ongesteld zijn in een apart vrouwenhuis. De meeste mannen hebben twee of meer vrouwen. In beide dorpen staan met riet bedekte houten woninkjes. Men leeft van de jacht en van wat men verbouwt, vnl cassave. Ieder dorp heeft vijf kapiteins, herkenbaar aan een stok die ze dragen. Een topper, deze excursie.
We zijn tijdens ons verblijf een paar keer de rivier opgegaan en steeds was dat genieten.
Tip: wij hoorden het te laat, maar wat verderop schijnt ook een museum te zijn over de Marrons.. De gids had het ons niet verteld omdat de benzinekosten van de boot te duur zouden zijn voor slechts twee personen.
Verder was het een fijne tour.
Drie daagse tour Nickerie-Groningen/Saramacca:
Van de rit naar Nickerie werd door onze chauffeur Desmond een fantastische dagexcursie gemaakt. Hij stopte bij diverse mooie punten, wees ons op koloniale huizen uit de tijd van de slavernij de zgn Bruynzeel/pakketwoningen. Helemaal te gek en bijzonder was dat hij ons liet uitstappen bij de rivier bij Wageningen, post Utrecht 1, waar hij ons in een bootje liet stappen. Na wat over de rivier te hebben gevaren konden we kennismaken met een kapitein, een vrouw dit keer, van een Indianenstam, de Arawakken. Een bijzondere ontmoeting.
Nickerie boeide ons niet en in het hotel kregen we een (te) warme kamer. Gelukkig was het maar voor een nacht.
Maar wat daarna kwam was absoluut een van de hoogtepunten van onze reis:
Bigi Pan!
Alleen al de vaartocht naar dit resort op het Bigi Panmeer is geweldig.
Je vaart over een acht kilometer lang smal kanaal met aan weerszijden bomen vol vogels en zoals we later tijdens een nachtexcursie zagen slangen. In de bomen zagen we oa een prachtige grote uilen.
Het onderkomen bij Stephanie’s Lodge is zonder meer primitief te noemen. In je deels open kamer staan twee bedden, waarop een onderlaken en een deken die zeer ws door meer gasten is gebruikt. Er zijn klamboes boven de bedden, niet geheel in tact, dus een paar knijpers mee om de boel te dichten is handig. Eigen toilet en wasbakje met net als de gezamelijke douche buiten de kamer uitsluitend zout water. Klinkt niet aantrekkelijk, maarrrrr Absoluut doen! De ontvangst was geweldig, evenals het eten, maar de excursies zullen we nooit vergeten. Er zijn toeristen die een dagexcursie Bigi Pan bezoeken. Best leuk, maar zij missen de hoogtepunten die alleen te zien zijn als je overnacht op het resort: om 17.30 Uur voeren wij met hun bootje naar het roze lint dat wij verderop het meer al hadden gezien. Dat bleken minstens 500 flamingo’s te zijn. Fantastisch om te zien, vooral toen ze een paar keer massaal opvlogen om een stukje te verkassen. Zoals de immer enthousiaste gids Amad ons al had voorspeld kwamen om 18.15 uur de eerste rode ibissen aanvliegen. Van alle kanten kwamen er in lange slierten steeds meer aanvliegen om zich voor de nacht te nestelen in bomen voor ons, minstens duizend totaal. Daarbij kwamen er ook heel veel witte reigers aanvliegen en we zagen de bomen veranderen in prachtig opgetuigde kerstbomen.
‘s Morgens om zes uur werden we gewekt en na een snelle kop thee of koffie voer de boot ons weer snel naar dezelfde plek, nu om de vogels weer met veel kabaal uit te zien vliegen. Dus: geen dagexcursie, maar verblijf minstens een nacht en twee nachten is nog beter. Steeds worden tochtjes aangeboden en je kan ook gratis een kano gebruiken.
Zo fijn ook om mee te maken dat de eigenaren en werkers daar zelf nog zo enthousiast zijn bij het spotten van dieren alsof zij het ook voor de eerste keer zien.
Hierna volgden twee overnachtingen bij appartementen Groningen Tjong, dat was wel luxe na onze kamer op Bigi Pan. Een ruime woonkamer met keuken, een tweepersoons bed èn een warme douche. Verder ook een groot zwembad. De eigenaren lieten zich aanvankelijk niet zien, er was een ander Nederlands echtpaar waarvan de vrouw op verzoek voor ons kookte en met haar echtgenoot hebben we een ontspannen boottochtje op de rivier gemaakt.
Kort samen gevat was het een relaxte plek om weer even bij te komen.
Na opnieuw een overnachting in Paramaribo volgde een volgend hoogtepunt van onze reis: vijf dagen in het Kabalebo Nature Resort.
Er zijn verschillende onderkomens te kiezen. De meeste staan in de buurt van het gebouw waar ook het ontbijt, de lunch en het diner wordt gegeven. Super eten overigens. En er is een lekker zwembad.Wij kozen voor een van de drie cabana’s, een geweldig verblijf. We werden met een golfwagentje via een ritje over de landingsbaan en door een stukje oerwoud naar onze cabana aan de rivier gebracht. We kregen een portofoon mee voor het geval we iets nodig mochten hebben of als we extra wilden worden afgehaald naast de afgesproken ritjes voor het eten en excursies.
De cabana had een leuke varanda met een hangmat en met zicht op de rivier. Binnen een grote koelkast met heel veel inbegrepen sapjes en flesjes water. Daarnaast zakken vol chips, nootjes, het kon niet op. Twee prima bedden met klamboe.
De cabana beviel ons heel erg, maar je moet niet bang zijn uitgevallen, het is wat meer afgelegen en iets minder luxe dan de andere huisjes. Maarrr.. Als je dat geen probleem vindt en wilt genieten van de pure natuur..
Alleen maar lof voor Kabalebo, voor het verblijf, de ontvangst, de verzorging, de excursies in de jungle en de boot-/kanotochten met de zeer deskundige gidsen.
Na nog een nacht in het Eco Resort vlogen we door naar Curacao .
En verbleven we twee weken in Waterside Apartments in Boca St.Michiel.
Daar hadden we een fantastisch verblijf. Waterside ligt pal aan zee, de appartementen hebben op een appartement aan de achterkant na allemaal zeezicht. Het appartement aan de achterkant is wel heel ruim en nieuw ingericht.
Eigenlijk hebben we geen speciale tip, want de kamers zijn goed geprijsd naar kwaliteit en wat je er qua indeling en uitzicht voor krijgt. Over de eigenaresse ook niets dan lof.
Een auto is wel erg handig, naar Willemstad is het een kwartier rijden. Er zijn veel mooie baaien,duik-en snorkelplekken waar je een auto voor nodig hebt om naartoe te komen. Een paradijsje in een vissersdorp op Curacao.
Alles was perfect en snel geregeld en ook toen wij tijdens de reis nog verlenging wilden. Wat een service.
De foto albums voor een reis impressie:
Suriname:
http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/06a52bba-6b75-4b47-a81f-6dd696cf5eb6
Curaçao en Bonaire:
http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/d0488c2d-d8cf-4075-b15c-8f7aa6d60ac5
Het heerlijke huisje was primitief, maar in de hangmat op de veranda was het prima vertoeven,
18-aug-2014
elke ochtend het oerwoud wakker zien worden…luxe!
Nadat we 11 jaar geleden Suriname hadden bezocht, wilden we nu weer naar Suriname. Suzette van Suriname Holidays heeft aan de hand van ons wensenlijstje een prachtige reis samengesteld. Onze basisplaats was La Petite Maison aan de Waterkant in Paramaribo, een kleinschalig complex met prima verzorging. Steeds als we terugkwamen van een tour konden we aan de overkant onder de amandelbomen nagenieten onder het genot van een Djogo.
Paramaribo was voor een groot deel mooi opgeknapt, vooral de kathedraal (nu basiliek) was indrukwekkend mooi met al het hout!
Kabalebo was een prachtig, luxe resort midden in de jungle met een overweldigende mooie natuur. Heerlijk genieten in de korjaal, sula of op de veranda van Inspiration Point!
Fietsen naar de plantages langs de Commewijnerivier was een leuke ervaring, hoewel het langs de Anton Dragtenweg erg druk was. Eenmaal aan de overkant was het lekker rustig en konden we meer om ons heen kijken. Alle mensen waren erg vriendelijk en we zwaaiden heel wat af! Frederiksdorp was prachtig opgeknapt! 11 jaar geleden hebben we het begin hiervan gezien en nu geslapen in het resultaat ervan! Hulde aan de vrouw van de eigenaar, wat kan zij lekker koken!! De volgende dag teruggefietst langs diverse plantages en ook nog even langs Peperpot gereden, 11 jaar geleden een bouwval en nu ook prachtig gerestaureerd!
De weg naar Pingpe was lang (2 ½ uur in de bus en dan nog eens 3 uur in de korjaal), maar bijzonder mooi. Het verblijf daar was ook erg leuk en indrukwekkend. De gids Chapeau heeft ons veel verteld over het ontstaan van deze Marrondorpen aan de Boven Surinamerivier. Het heerlijke huisje was primitief, maar in de hangmat op de veranda was het prima vertoeven, elke ochtend het oerwoud wakker zien worden…luxe!
De laatste tocht ging naar de Jodensavanne, een indrukwekkend stuk geschiedenis van de Surinaamse joden en slavernij. Onze gids Desmond kon prima vertellen hierover. Het boek en de film “Hoe duur was de suiker” werd hier werkelijkheid.
Helaas mochten we bij Overbridge niet zwemmen. Na een ongeval met piranha’s werd het strand en zwemgedeelte aangepast, zodat de piranha’s niet meer in het zwemgedeelte kunnen komen.
Hierna hebben we nog een week genoten op Curacao, waar we veel bekende plekjes opgezocht hebben uit de periode dat we daar woonden. Het Waterside appartementencomplex met “eigen” baaitje voor de deur was daarvoor een prachtig uitgangsplek.
Met dank aan Suzette hier in Nederland en Cathrin in Paramaribo, die een perfecte reis hebben geregeld, waarbij alles precies klopte, kijken wij terug op een mooie vakantie in Suriname. Nog niet alles gezien, dus wie weet nog een keer terug voor Galibi en Nickerie!
Peter en Muriël Nohlmans
Alles klopte!
8-okt-2014
Suriname is een prachtig land met aardige mensen, een schitterende natuur en een deel van onze geschiedenis, die we nu veel beter kennen en begrijpen.
In mei van dit jaar besloten we naar Suriname te gaan. Na wat zoeken op Internet kwamen we uit bij Suriname Holidays. De website en de aangeboden reizen spraken ons meteen al aan.
We besloten dan ook om bij Suriname Holidays te boeken en dit bleek een goed besluit te zijn.
Op 12 september vertrokken we naar Suriname. Dag 1 hebben we Paramaribo verkend. Een smeltkroes van culturen en wat ons het meeste opviel was dat de Synagoge en de Moskee broederlijk naast elkaar staan.
We hebben twee keer gefietst. Een keer naar Groningen waar we in Bloemendaal hebben overnacht. Prachtige huisjes met een heerlijk zwembad. ‘s Ochtends een trip over de rivier gemaakt met Harrie en daarbij Toekans, apen en papegaaien gespot. We fietsten met name over verharde wegen, het was wel warm, maar door een rijwindje was het goed te doen.
De andere fietstocht ging naar Frederiksdorp: een voormalige plantage. Leuke wegen, twee keer met de boot over en onderweg Fort Amsterdam bezocht. De moeite waard: het geeft een beeld van de geschiedenis van de slaven. Daarna nog langs Marienburg, een voormalige rietsuikerplantage. Daar kregen we een rondleiding van de heer Soekardi, een oud werknemer van de plantage. Hij heeft een schriftje met foto’s en tekeningen van de plantage. De plantage is gestopt in 1995 maar nu al bijna geheel overwoekerd met lianen en bomen.
Vanuit Frederiksdorp in de Warappakreek gevaren. Doel was om o.a. de rode Ibis te spotten. En gelukkig na een prachtige tocht door de kreek kwamen we op het strand bij de Oceaan, waar we in de verte de rode Ibis en nog tal van andere vogels konden spotten. Heerlijk verblijf in Frederiksdorp.
Daarnaast twee keer de Jungle in geweest. Eerst naar PingPe. Na een 2,5 uur durende autorit vervolgens 3,5 uur in de korjaal. Een spektakel, waarbij we het rivierleven konden aanschouwen. Aangekomen in PingPe werden we hartelijk ontvangen door Chapeau. Hij heeft een mooie mix gecreëerd van toerisme en de lokale Marrons uit het dorp Pempe. De locatie is eenvoudig, maar door de gezelligheid en de mooie ligging wordt dit ruimschoots gecompenseerd.
Daar een nacht in de jungle doorgebracht. Oorspronkelijk zouden we twee nachten in het basiskamp slapen en dan terugkeren naar Pingpe. Maar na 1 nacht besloten we terug te gaan. De tocht naar het kamp was leuk, wel inspannend door de warmte, slapen in de hangmat en badderen in de rivier prima te doen. Echter twee nachten in de jungle vonden wij te veel. Ter plekke was weinig te doen. Als alternatief hebben we de Ananasberg beklommen en gelukkig nog verse ananas kunnen eten.
De andere junglebelevenis was in Kabalebo Nature resort. Een resort alleen te bereiken met een klein vliegtuigje. We hebben daar gelogeerd in de river cabins. Geweldige huisjes aan de rivier met voor de deur een privé strandje aan de Kabalebo rivier. Er waren veel leuke activiteiten te doen: wandelen, boottochtjes, zwemmen in de rivier, beklimmen van Misty Mountain en kajakken. En ook hebben we vele dieren kunnen spotten. Waaronder de ocelot , een sidderaal, kaaimannen, leguanen, verschillende soorten apen, vele vogels o.a. ara’s en nog veel meer.
De verzorging in de lodge is super, er is een heerlijk zwembad en een goede keuken. Kortom een goede afsluiting van de vakantie.
Wat we heel positief vinden is de professionele werkwijze van Suriname Holidays. Alles verliep volgens planning. We hebben een heerlijke vakantie gehad in Suriname en vooral ook veel over het land geleerd. Zeker een aanrader.