Kasikasima jungle reis:
Allereerst al blij dat de reis door kon gaan, het was extreem lage waterstand en deze reis gaat zó ver de rivier op naar een afgelegen gebied dat het alleen met flink meesjouwen en tillen en zwemmen haalbaar was. Maar wat een ervaring! Vlucht naar Palumeu is al prachtig in klein vliegtuig: je bent dan al “of the grid”.

Eerste overnachting aldaar nog in lekker bedden met klamboe. Prachtig ontwaken met geluid van de vogels en in de verte brulapen.

Daarna met een grote korjaal (3 deelnemers en 6 bemanningsleden + alle gaar en voedsel) verder… in totaal 75km stroomopwaarts. Op 60 km hebben we een tussenkamp opgeslagen. Slapen in een Hammock (we hadden eigen mee wat ideaal was, maar niet perse nodig).

Volgende dag de laatste zwaarste 15km. Deels uitstappen en de boot tussen de rotsen door manoeuvreren of zelfs tientallen meters over houten balken naar boven schuiven/rollen). Ondertussen wordt er vis (anjumara en vegetarische piranha’s gevangen) voor het avondeten.

Op de eindbestemming 3 overnachtingen gehad (normaal 4 overigens). Vanaf de eindbestemming de hik naar Kasikasima ingezet met onderweg veel natuurschoon en een adembendemend uitzicht over de jungle als beloning. Spinapen, brulapen, de rotshaan en ara’s gezien. en een lanspuntslang veilig kunnen passeren. Ter plekke nog kleine oerwoud tracking gedaan en naar watervallen. En veel gezwommen.
Je bent volledig afgezonderd met je groepje van elke civilisatie en contact. Prachtig.

Terugweg naar Palumeu in 1 dag. Bij donker kwamen we aan . In Palumeu hebben we nog 2 overnachtingen gehad (normaal maar 1)

Ook daar nog van alles kunnen zien, bezoek aan het dorp, de omgevende jungle en gezwommen.

Het eten is prima geregeld. Advies is om in Palumeu een fles folkloristische Borgoe rum in te slaan. Dit dient als beloning na een dag hard “werken” tijdens de dagtochten.

Echt een belevenis als geen ander! Neem zonnebrand mee ene een zonwerende dunne kleding. En DEET (maar wij hadden bijna geen muggen). Met grote dank Aan Suzette van Suriname Holidays om dit voor ons mogelijk te maken!!

– Roy Sneijder