KASIKASIMA EXPEDITIE
kasikasima mets suriname

Pure jungle ervaring en kennismaking met inheemse cultuur.

Highlights

  • indianen cultuur
  • intensieve bergbeklimming
  • spectaculair uitzicht
  • ongerepte natuur

Reisinformatie

De Kasikasima jungle expeditie is een ideale tour voor de avontuurlijke, natuurliefhebbers die een uitdaging niet uit de weg gaan. U vliegt van Paramaribo naar Palumeu, een jungle lodge gelegen langs de Boven Tapanahony rivier, naast het gelijknamige inheemse dorp.

De volgende dag vertrekt u per boot voor een 6 daagse tocht op de rivier door het Amazone Regenwoud. Het unieke van deze trip is dat u kennis zult maken met het ongerepte regenwoud, via uw tocht op de Palumeu rivier over verschillende stroomversnellingen zult varen en overnachten zeer primitieve hangmattenkampjes in de jungle. U vertrekt vanuit het basiskamp, idyllisch gelegen aan de voet van de Sawaniboto stroomversnelling, voor een klimtocht naar één van de toppen van het granieten Kasikasima gebergte. Deze wandeling en klimtocht door het regenwoud duurt ongeveer 7 uur (heen en terug), waarbij u 1 uur op de top zult doorbrengen. Met helder weer ervaart u een machtig uitzicht over de boomtoppen van de jungle beneden u.

vertrekdagenmaandag en vrijdag
aantal dagen8 verkorte versie 5 dagen ook mogelijk
min. aantal personen4
vervoervliegtuig en korjaal
accommodatie en voorzieningenLogeergebouw en hangmattenkamp
verzorgingvolpension
activiteitenzie dag tot dag programma

.

Dag tot dag programma

Dag 1 - vlucht naar Palumeu

We vertrekken vanaf het lokale vliegveld Zorg en Hoop naar de airstrip bij het indianendorp Palumeu, op zo’n 75 minuten vliegen ten zuiden van Paramaribo. Het vakantieoord ligt op steenworp afstand van het dorp Palumeu, waar Trio en Wajana indianen wonen. U zult al snel de eco-uitgangspunten van het oord herkennen. De jungle lodges zijn gebouwd in traditionele stijl en voor de sfeervolle verlichting wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. De maaltijden worden op een houtvuur bereid met voornamelijk Surinaamse ingrediënten. De medewerkers zijn deskundige Trio en Wajana indianen.

Nadat u bent ingecheckt in uw logeerverblijf vertrekken we naar het mooie Palawa eiland voor een picknick lunch. U kunt hier ook heerlijk zwemmen in het koele rivierwater. In de namiddag bezoeken we het indianendorp Palumeu en maakt u kennis met de alleroudste bewoners van het Amazone woud die in hun leefwijze en kunstnijverheid eeuwenoude tradities hebben bewaard.  ’s Avonds bereidt de gids u voor op de expeditie. U krijgt tips over veiligheid, comfort en het respectvol gebruik van dit stuk ongerepte jungle.

Dag 2 - Boottocht naar kamp Kamakabari

Het groepsgevoel ontstaat meteen bij het gezamenlijk inladen van de korjaal. Niets mag vergeten worden. Iedereen zal het moeten doen met wat wordt meegenomen. U leeft een paar dagen in de eenvoud van de jungle, zonder telefoon of radiocontact met de rest van de wereld, als een ware ontdekkingsreiziger. De korjaal brengt ons over de Tapanahony rivier en de Palumeu rivier naar het kamp Kamakabari. Deze boottocht duurt, afhankelijk van de waterstand, 3 tot 7 uur. In het kamp bereidt de meereizende kok een smakelijke lunch. Onder  begeleiding van de gids richten we ondertussen samen het hangmattenkamp in. De gids legt uit hoe we comfortabel kunnen slapen in een hangmat en hoe het geregeld is met de sanitaire voorzieningen in de jungle. In de late namiddag, als de kok alweer bezig is met het avondeten, heeft u tijd om te zwemmen, uw rug te laten masseren door het water in de stroomversnelling (als de waterstand dit toelaat) of te vissen.

Dag 3 - Boottocht naar basiskamp Kasikasima

Na de eerste junglenacht en het ontbijt breken we het kamp weer af. Alles gaat mee in de boot op weg naar de volgende bestemming, het basiskamp Kasikasima aan de Sawaniboto waterval. De bootsmannen moeten hun korjaal door verschillende stroomversnellingen loodsen. Bij laag water zullen ze uw hulp vragen om de korjaal over ondiepte plekken heen te trekken. Eén stroomversnelling is niet te bevaren: de Trombakasula. Hier wordt de boot uitgeladen. Alle spullen moeten te voet over een heuvel vervoerd worden. En daarbij geldt, vele handen maken licht werk. Stroomopwaarts ligt de korjaal klaar waarmee de bootslui u naar het basiskamp brengen. Daar komen we laat in de middag aan. Als de hangmatten weer hangen kunnen we even lekker ontspannen. Na het avondeten vertelt de gids meer over het hoogtepunt van deze expeditie: de klim naar één van de toppen van het Kasikasimagebergte.

 

Dag 4 - Beklimming Kasikasimagebergte

Na een stevige jungletocht over verschillende kleine heuvels bereiken we de voet van het Kasikasimagebergte. Onderweg zal de gids ons op geluiden en voetsporen wijzen en vertellen over de mythische kracht die inheemsen aan dit gebergte toekennen. Met een beetje geluk zien we aan de voet van de berg het rotshaantje, een zeldzame oranje vogel.

De tocht duurt heen en terug ongeveer 7 uur. Eén uur daarvan brengen we door op de top, met een schitterend uitzicht over het Amazonewoud vanaf het plateau. Bij helder weer kunt u de grens met Brazilië zien. Op het plateau gebruiken we de lunch, te midden van tropische rotsplanten. De afdaling is minstens zo avontuurlijk. Als we dan terugkomen in het basiskamp is het tijd voor een welverdiende, ontspannende massage in het koele water van de stroomversnelling. De kok zorgt intussen voor een goede maaltijd. Later (als het weer het toelaat bij een kampvuur) is er heel wat te vertellen.

Dag 5 - Boswandeling naar Kodebaku watervallen

’s Ochtends vroeg vertrekken we voor een flinke boswandeling naar de Kodebaku watervallen. Onderweg vertelt de gids allerlei wetenswaardigheden over de flora en fauna van het tropisch regenwoud. Bij de Kodebaku watervallen kunt u genieten van het waterspektakel. Het verderop gelegen indianenkampje wordt ook bezocht indien de twee families die daar verblijven aanwezig zijn. Terug in het basiskamp staat een lunch klaar. Daarna heeft u tijd vrij voor uzelf. Misschien wilt u met de meereizende bootsmannen gaan vissen of gewoon stilletjes genieten van dit stukje ongerept Amazone regenwoud. Na het avondeten maken we een tocht over de rivier, om te genieten van de nachtelijke oerwoudgeluiden.

Dag 6 - Vrije dag

In de vroege ochtend in de schemering, drijven wij een stukje de rivier af met de boot en kunnen in alle stilte het ontwaken van het oerwoud ervaren. Na het ontbijt kunt u deze dag verder naar eigen inzicht besteden. Als er meer liefhebbers zijn kunt u nog een boswandeling maken. U kunt ook gewoon heerlijk niks doen, een beetje zwemmen, oefenen in pijl en boog schieten, peddelen, of vissen.

Dag 7 - Terugreis naar Palumeu

Nadat het kamp is afgebroken beginnen we aan de terugreis naar Palumeu. Stroomafwaarts, dus sneller dan op de heenreis. We hebben opnieuw kans om dieren te zien, zoals brulapen in de boomtoppen, kaaimannen op een strandje langs de rivier, en misschien zelfs een reuzenotter. De lunch wordt onderweg geserveerd. Als u dan in de namiddag voldaan terugkomt op het oord in Palumeu, zult u een gekoeld drankje kunnen waarderen als nooit tevoren. Na het avondeten nemen we afscheid van de kok en bootsmannen.

Dag 8 - Vlucht naar Paramaribo

 ’s Ochtends geeft de gids een rondleiding door het dorp. Onderweg kunt u traditionele, handgemaakte souvenirs kopen. Na de lunch vliegen we terug naar Paramaribo.

Accommodatie

EENVOUDIG LOGEERGEBOUW IN PALUMEU EN PRIMITIEVE KAMPJES 

Voorzieningen en faciliteiten

  • Hangmattenkamp: hangmatten met klamboes
  • Logeergebouw: bedden met klamboes
  • Sanitaire voorzieningen: zeer eenvoudig tot afwezig, baden in de rivier