Avontuur en actie in het Surinaamse regenwoud
Brownsberg kapucijneraap

Een avontuurlijke reis voor kinderen vanaf ca. 12 jaar die actief en sportief zijn ingesteld, geïnteresseerd zijn in de natuur en geen moeite hebben met primitieve omstandigheden.

Prijs v.a. € 2.539,- per persoon (excl. vlucht)
(op basis van 2 volwassen en 2 kinderen >12 jaar)

Highlights

 • Paramaribo
 • Fietsend op verkenning door de historie
 • Slapen in de ongerepte Surinaamse jungle
 • Weg van de gebaande paden

Reisinformatie

Tijdens de ondernemende reis Avontuur en Actie in het Surinaamse regenwoud vervelen u en uw kinderen zich geen moment tijd. U gaat na aankomst rechtstreeks naar het district Saramacca waar u een boottocht kunt maken of de luiaardenopvang kunt bezoeken. Vervolgens gaat u naar het Westen van het land en logeert langs de Maratakka rivier in een eenvoudig kampje waar u veel wild kunt spotten. De laatste dag overnacht u op het water van het natuurreservaat Bigi Pan, een vogelparadijs. Via de stad gaat u naar het district Commewijne waar u al fietsend op pad gaat naar de plantage Marienbosch. Vervolgens heeft u weer een vrije dag in de stad en gaat u op een glamping overnachten in een tipi. Suppen behoort hier tot de mogelijkheden voor de waterliefhebbers. Vervolgens trekt u de jungle in en beklimt u de Fredberg en overnacht u in de hangmat in een eenvoudig kampje. Dan verblijft u een paar dagen in de jungle en maakt kennis met de marrons en hun authentieke cultuur. U sluit uw vakantie af op Palulu waar u kunt genieten van de heerlijke kreek en het bos. Kortom, een lifetime experience waar u en uw kinderen nog lang over na zullen praten!

VertrekdagenDonderdag
Aantal dagen23 dagen / 21 overnachtingen
Min. aantal personen2 volwassenen / 2 kinderen vanaf 12 jaar
VervoerBus, fiets en boot
Accommodatie2 aparte kamers en/of lodges voor 4 personen, hangmattenkampjes (zie programma)
ReisschemaNiet gespecificeerd

Reisschema

Dag 1 - Aankomst in Suriname

Bij aankomst op de luchthaven van Suriname, de Johan Adolf Pengel International Airport, staat de chauffeur klaar die u per busje naar Appartementen Bloemendaal in Groningen brengt. De eerste dagen kunt u rustig acclimatiseren in deze kleinschalige en gezellige accommodatie met zwembad. Het complex biedt maaltijdservice. Indien er na aankomst een diner gewenst is, kunnen wij deze vooraf bestellen.

Dag 2 t/m 3 - Groningen

Anoeska, de bedrijfsleidster, informeert u graag over de mogelijkheden voor uitstapjes. Een absolute aanrader is een boottochtje in de vroege ochtend over de Saramacca rivier. U kunt ook een ritje per fiets maken naar een lokale warung in Groningen of naar het nabijgelegen opvangcentrum voor luiaards. Vanwege het ontbreken van fietspaden is fietsen in het donker niet aan te raden. Daarom raden wij u ook voor deze avond de maaltijdservice bij het appartementencomplex aan. De laatste dag wordt u opgehaald voor de transfer naar het junglekamp langs de Maratakkarivier.

Dag 4 - Maratakka

In de ochtend wordt u opgehaald voor de tour naar Maratakka en Bigi Pan. Per comfortabele minibus met airco maakt u een trip door de districten Saramacca en Coronie. Uw gids vertelt u onderweg over de historie van de Nederlandse kolonisten die zich hier vestigden om de landbouw te bedrijven. Onderweg worden de nodige stops gemaakt voor een kopje koffie of om mooie plaatjes te schieten van de prachtige architectonische houten huisjes en wisselende landschappen. In Coronie bezoekt u een klein vliegveld om de landbouwvliegtuigen te bezichtigen die in deze omgeving actief zijn. Om ongeveer 13.30 uur staat er een uitgebreide lunch voor u klaar bij een Javaanse dame thuis te Wageningen. Vervolgens stapt u aan boord van de boot en vaart u in ongeveer 1 uur naar het jungle kamp aan de Maratakka rivier. Het betreft een zeer eenvoudig slaapverblijf met enkele bedden en hangmatten. Op het terrein is een eenvoudig toilet en een douche aanwezig. Baden is overigens ook aan te raden in de rivier. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk zoals een wandeling door de jungle, een bezoek aan het Inheemse dorp Cupido, varen door de kreekjes op zoek naar wild, etcetera. In dit gebied worden veel dieren gespot zoals apen, neusbeertjes, ara’s, zeekoeien en reuzenotters Zelf vonden wij het ‘magisch’ om in het donker op het vlonder aan de rivier een drankje te nuttigen te midden van de vele vuurvliegjes; terwijl er in de jungle keuken door kokkin Yvonne een zalige maaltijd bereid wordt.

Dag 5 & 6 - Maratakka en Bigi Pan

In de ochtend is er voor het vertrek naar Bigi Pan nog tijd voor een activiteit. Uiteraard wordt er ook een heerlijk ontbijtje klaargemaakt. Het terug varen is een tweede kans om de grote ruggen van de zeekoeien en de vele vogels  te zien. Vanaf Wageningen reist u dan vervolgens naar Nieuw Nickerie waar wederom de boot gepakt wordt voor de tocht door het Bigi Pan natuurreservaat.

Tijdens deze tocht door de mangrove zult u een diversiteit aan vogels kunnen spotten. Veel steltlopers, reigers, maar ook roofvogels en spechten voelen zich hier helemaal thuis. Met wat geluk komt u ook rode ibissen tegen die door het eten van krabbetjes en garnalen prachtig donkerrood van kleur zijn. Regelmatig worden er ook kleine kaaimannen gespot. U  verblijft in een eenvoudige accommodatie op het Bigi Pan meer. Douchen is mogelijk middels mandien (met een emmertje). Vanaf de accommodatie op het meer worden er diverse boottochtjes gemaakt. Een prachtig tijdstip is de schemer, de lucht wordt mooi oranje gekleurd en de vogels gaan zich klaarmaken voor de nacht in de bomen. Afhankelijk van de waterstand wordt er ook een boottocht gemaakt naar het modderstrand waar zich kunt wentelen in de heilzame modder. Op de laatste dag wordt u weer afgezet bij de steiger waar de chauffeur op u staat te wachten voor de transfer naar de stad. U verblijft daar in het comfortabele onderkomen Holland Lodge, dat op loopafstand van het uitgaanscentrum van Paramaribo ligt.

Dag 7 - Paramaribo

Deze dag is vrij in te vullen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op een van de vele kleurrijke markten van de stad en ga ‘s avonds eten in een van de voortreffelijke restaurantjes die Paramaribo rijk is. Uiteraard zullen wij u voorzien van goede adresjes. Mocht er interesse zijn voor het zelf bereiden van Surinaamse gerechten dan kunnen wij tegen bijbetaling de Njan Switi citytour/kookworkshop aanvullend op dit programma aanbieden. Dit is een combinatie van een city tour / marktbezoek met een kookworkshop. Ook belangrijk om u vandaag voor te bereiden op het vertrek van de volgende dag. Neem samen de paklijst nog een keer door en zorg dat alles klaar staat.

Dag 8 t/m 10 - Fietsen naar Marienbosch

Na het ontbijt haalt u de huurfietsen op en pakt de bagage die u de komende drie dagen nodig heeft in de fietstassen. U stapt met een goede plattegrond op de fiets en gaat naar het district Commewijne. U steekt tweemaal de rivier over met een kleine boot en komt in de loop van de dag aan in Marienbosch. U vult uw dag zelf in, bepaalt hoe snel u fietst en wanneer u stopt om even rond te kijken, foto’s te maken of iets te eten of te drinken.

Op Marienbosch staat een bed in een eenvoudige kamer voor u klaar en ook een lekkere maaltijd. De volgende dag maakt u een tocht met de boot door de zwamp (moeras) en in het legseizoen gaat u naar de legstranden van de reuze schildpadden. De laatste dag fietst u weer op uw tempo terug door het district Commewijne naar Paramaribo.

Dag 11 - Paramaribo

Vrij te besteden

Dag 12 & 13 - Seliba Glamping - Suppen

Per busje gaat u in de ochtend vanaf Paramaribo naar Ayo, en vanaf daar vaart u door naar Seliba, een gerieflijke locatie langs de Surinamerivier. Vooral jongeren en waterliefhebbers zullen hier aan hun trekken komen. Deze locatie biedt namelijk gelegenheid om te suppen maar heeft ook een zwembad waar het heerlijk relaxen is.

U overnacht op deze Glamping in authetieke tipi’s, een belevenis! Tijdens uw verblijf worden jungle wandelingen en een bezoek aan Jodensavanna gemaakt. ‘s Avonds is het heerlijk toeven onder de sterrenhemel bij een knapperend kampvuur.

Dag 13 t/m 15 - Fredberg & Zintete

Vanuit Seliba wordt u opgehaald met een busje voor de tocht naar de Fredberg gebracht. Voor echte avonturiers, liefhebbers van natuur en birdwatchers is dit gebied een van de meest indrukwekkende plekken waar u in Suriname de puurheid van de natuur kunt ervaren. Het tropisch regenwoud in dit onbewoonde gebied aan de Boven-Saramacca is ongerept, waardoor er veel wild voorkomt. Een zeldzame vogelsoort die u hier kunt spotten is de Cock of the Rock. De bergen bij Pikin Saamaka zijn recentelijk ontdekt en beklommen door Fred Pansa. Boven op de Fredberg heeft u een adembenemend uitzicht over de Surinaamse jungle. Ontwaak ‘s ochtends boven op de berg in uw hangmat en ervaar het oerwoud in de puurste zin van het woord.

Fred is diep in het binnenland van Suriname opgegroeid aan de Boven-Suriname rivier bij het marron dorpje Apiapaati, Hij is een natuurmens pur sang met ogen die alles zien.

Er is ook tijd om te zwemmen en te ontspannen bij de rivier.

Dag 16 t/m 21 - Boven Suriname & Sintia Dam

Vandaag start de avontuurlijke tour door de jungle in het Boven-Suriname gebied & Sintia Dam. Dit gebied wordt bewoond door de Marrons die nog steeds leven volgens oude tradities. In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en reist met de bus naar Atjoni, waar u overstapt in een korjaal. Na een mooie boottocht dwars door de jungle komt u aan het eind van de middag aan in Pikin Slee. De overnachting vindt  plaats in eenvoudige hutjes langs de rivier.

De volgende dag bezoekt u het Saamakamuseum in het dorp waar u veel te weten komt over de cultuur van de Saramaccaanse bevolking. De reis gaat vervolgens verder per korjaal naar de Kosindo River lodge waar u tegen de avond aankomt. Onderweg passeert u imposante stroomversnellingen zoals de Tapawatra en de Gran Dam. Ook hier overnacht u in eenvoudige hutjes.

Op de derde dag stapt u na het ontbijt  in de korjaal en verlaat u de bewoonde wereld. Tijdens de 4 uur durende tocht wordt de natuur steeds spectaculairder. De korjaal zal af en toe door imposante stroomversnellingen heen getrokken worden. Doordat er weinig mensen in dit gebied wonen, is er grote kans om dieren te spotten langs de rivier. Aangekomen bij de Sintia Dam wordt een junglekamp ingericht met hangmatten en klamboes. Er zijn verder geen voorzieningen. Uw eerste avond en nacht in de jungle is een ervaring om nooit meer te vergeten. Ook de bushmaaltijd, die de gids op authentieke wijze maakt, smaakt op de een of andere manier nog lekkerder.

De volgende dat gaat u de schildpaddenberg beklimmen. Als het helder is, heeft u uitzicht over het hele oerwoud en ziet u de bergtoppen van o.a. Kasikasima, Duivelsei en Rosevelt Piek. Onderweg worden regelmatig rotshaantjes (Cock of the Rock) gezien. Deze zeldzame vogels hebben hier een vaste plek en de gids weet waar ze zich bevinden. De wandeling naar de top neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Tegen het einde van de dag keert u terug op het kamp bij de Sintia Dam. Als de gelegenheid zich voordoet wordt er een kampvuur gemaakt en komen er vast mooie kampvuurverhalen onder het genot van een drankje.

Op dag vijf vaart u vanaf het kamp bij Sintia Dam in de loop van de ochtend terug met de stroom mee naar Kosindo, waar u ook overnacht.

De laatste dag van uw jungleavontuur is alweer aangebroken. Tegen de middag vertrekt u met een vliegtuigje vanaf de airstrip van Kajana voor de terugvlucht van zo’n 5 kwartier naar Paramaribo/ vliegveld Zorg & Hoop. U wordt bij aankomst opgewacht door onze chauffeur die u naar Palulu Paradise brengt, een locatie vlakbij de luchthaven.

Dag 21 & 22 - Palulu Paradise & dag van vertrek

Grote kans dat u gewekt bent door het Palulu-ochtend-orkest. Het Palulu ontbijt staat al klaar met zelf gemaakte jam en brood en een scharreleitje. In overleg met de beheerders kan er een mooie wandeling gemaakt worden. Er zijn diverse mogelijkheden met of  zonder de begeleiding van een gids. De beheerders vertellen u hier graag meer over. Palulu is ook heel geschikt om te ontspannen in een hangmat en te zwemmen in de frisse kreek. Niets moet; alles mag. U wordt in de middag opgehaald voor de transfer naar de luchthaven.

Dag 23 - Aankomst

Aankomst op Schiphol Airport in de ochtend.

Accommodaties

Voorzieningen per locatie

 • Bloemendaal: appartement met balkon, open keuken, eigen douche/toilet/ventilator. Keuze uit  een 2-persoonsbed of 2 aparte bedden. Doe-het-zelf ontbijt.
 • Maratakka en Bigi Pan: de slaapzaal van het basic jungle kamp, keuze uit hangmat, bed of veldbed, voorzien van klamboes. Eenvoudig gedeeld sanitair met stromend water uit de rivier. Bigi Pan heeft een gezamenlijke slaapruimte voorzien van bedden met klamboes, gedeeld toilet en een wasgelegenheid met mandi (rivierwater). Volpension.
 • Marienbosch: eenvoudige kamer met ventilator en gedeelde douche/toilet  (koud water). Volpension.
 • Seliba River Glamping:  glamping tent (tipi), voorzien van bedden, sanitair is gedeeld. Volpension.
 • Fredberg&Zintete: hangmat met klamboe, primitieve sanitaire voorzieningen. Volpension.
 • Gran Rio & Sintia Dam:  2 nachten in basis hangmattenkampje en 3 nachten in eenvoudig houten huisjes in authentieke stijl met bedden, klamboes, eigen douche/toilet (koud water) op diverse plekken langs de Suriname rivier. Volpension
 • Palulu Paradise: Vijver lodge voorzien van een halfopen, volledig ingerichte keuken, barretje met stoelen en fauteuil en bankstel. De twee slaapkamers op de bovenverdieping zijn beide voorzien van een 2 persoonsbed + 3e bed (incl. klamboe, beddengoed en handdoeken), balkon. Volpension.
 • Paramaribo: kleinschalig, centraal gelegen Guesthouse/ appartementen complex met eigen douche/toilet/airco. Logies incl. ontbijt.

Aanvullende informatie rondreizen

Inbegrepen kosten bij rondreizen:
Reiskosten
 • Vervoerskosten en  transfers (ook van en naar de luchthaven)
Belasting
 • Lokale belastingen
Verblijf
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt  (2-persoonskamer  tenzij anders aangegeven) conform  reisprogramma
 • Bij verblijf  in het binnenland zijn alle maatlijden (incl. koffie, thee en water)  inbegrepen.
Excursies
 • De in het reisprogramma opgenomen excursies in het binnenland.
 • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door  een Nederlandssprekende gids.
Informatie
 • Informatie ter voorbereiding bij de bevestiging, verstuurd per mail.
 • Reisbescheiden en vouchers per mail (of versturen per post met extra’s tegen bijbetaling).

Bijkomende kosten bij rondreizen

Niet inbegrepen:
Reiskosten
 • Intercontinentale vluchtkosten en luchthavenbelasting
 • Ticketingkosten
 • Eenmalige reserveringskosten (€ 30,00)
 • Toeristenkaart of visum voor Suriname, meer informatie op Consulaat-Generaal van de Republiek Suriname.
 • evt. verplicht gestelde gezondheidsverklaringen en / of  vaccinatiebewijs.
 • In geval van een fietstocht betaalt u een borg voor uw fietshuur (€ 50,00 per fiets).
Verzekeringen
 • Reis- en annuleringsverzekering.
  Voor reizen naar het binnenland is een reisverzekering verplicht.
Verblijf
 • Niet genoemde maaltijden in het reisprogramma.
 • Tijdens de trips naar het binnenland de alcoholische- en frisdranken.
 • Bij deze rondreis zijn wij uitgegaan van twee volwassenen. Uiteraard zijn andere samenstellingen mogelijk. De prijs en kamerindeling is dan op aanvraag.
Excursies
 • Facultatieve excursies.
Diversen
 • Upgrades.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.

KLM vlucht informatie

Rondreis incl./excl. KLM vlucht
Deze reis wordt aangeboden exclusief vlucht vanwege de fluctuerende vluchtkosten en beschikbaarheid in het hoogseizoen. Suriname Holidays kan uw rondreis naar Suriname ook aanbieden incl. vlucht op basis van KLM vluchten. Bij de combinatie rondreizen met Curaçao wordt uw KLM terugvlucht vanaf Curaçao geboekt. De doorvlucht vanaf Paramaribo naar Curaçao wordt ook voor u geboekt. Deze vluchten worden meestal uitgevoerd door Surinam Airways dat is de best beschikbare optie op dit moment.

Landarrangement
Wilt u liever zelf uw vlucht regelen of heeft u al een vlucht geboekt, boekt u dan het landarrangement van deze rondreis. Belangrijk is dat u ons uw vluchtgegevens doorgeeft zodat wij uw rondreis goed laten aansluiten op uw aankomst- en vertrekvlucht.  De meeste rondreizen zijn uitgewerkt op basis van een bepaalde vertrekdag. Als u op een andere dag arriveert, is het mogelijk de volgorde van het programma aan te passen zodat het aansluit op uw vluchtschema.
Houdt u rekening met evt. meerkosten als er iets in de volgorde van de reis verandert.

knop reis boeken klein

Reissoort:    ~icon_sleeping  -icon_nature  -icon_history  ~icon_culture