Beste Suzette,

Drie weken lang hebben we met z’n tweeën door Suriname gereisd. De reis was door Suriname Holidays prima georganiseerd. We werden op de afgesproken tijd opgehaald/weggebracht wanneer het moest. De accommodaties voldeden (mocht van ons ook “basic”) aan wat we met je vooraf hadden besproken. Het was jammer dat Bigi Pan, dat we zouden bezoeken, als gevolg van de droogte door de lage waterstand gesloten werd. Maar in plaats daarvan verbleven we een extra dag in de River Lodge aan de Maratakka rivier.

Appartementen Bloemendaal is een prima plek om je reis te beginnen. Appartement met airco (het was bloody hot in Suriname tijdens onze reis), een zwembad en een uitstekende kok (Kenneth). Op de fiets een bezoek gebracht aan het luiaardopvangcentrum, erg leuk.

De River Lodge aan de Maratakka rivier is erg basic, maar wij vinden dit als afwisseling leuk. Zwemmen/baden in de rivier (uitgezonderd bij laag water als het eb is), een boottocht over de rivier, een wandeltocht in het bos. De accommodatie is erg simpel, slapen onder een klamboe, geen airco/fan, toekomstige reizigers moeten zich hier wel van bewust zijn. Ook van het feit dat je niet zelf van het kamp af kan. Maar geef je er aan over, pak een hangmat, kom tot rust! Het eten dat Gerda maakt is heerlijk, zeker gezien de omstandigheden waarin zij dit moet doen!
Omdat Bigi Pan gesloten was, waren wij hier samen met een ander gezin. Ik vind dit prima. Normaal gesproken ben je als groep alleen enkele nachten in de River Lodge.

De volgende plek was Paramaribo, waar we drie nachten verbleven in Villa Famiri. Dit is een prima hotel, op loopafstand van het centrum. Geen grote kamers, wel voorzien van airco, zwembad aanwezig en heel aardig en behulpzaam personeel. Je kan er drankjes krijgen en enkele eenvoudige snacks. In Paramaribo hebben we een stadstour op de fiets gedaan (vanuit Zus en Zo), een aanrader.

Vervolgens op de fiets naar plantage Mariënbosch. Dit is qua afstand prima te fietsen, maar realiseer je wel dat het (zeker in ons geval) erg heet was. Iets waar je rekening mee moet houden. Onderweg fort Nieuw Amsterdam bezocht. Mariënbosch is een erg mooi plantagehuis dat in de oorspronkelijk staat is opgeknapt. Het is ook gebruikt als set in de film  “Tuintje in je hart”. Ook hier waren we enige gasten. De slaapkamer is gelukkig voorzien van airco. Saoed is een erg aardige gastheer. Op de dag van aankomst een avondtocht in een boot naar het swamp gemaakt en een kaaiman uit het water gevist. De volgende dag een boottocht op de Marowijne rivier gemaakt op dolfijnen te spotten. Ook kan je zelf een wandeling maken naar b.v. plantage Frederiksoord of ga op de fiets naar plantage Rust en Werk.

Op de fiets naar Holiday Resort Sutopia. Wederom een erg hete fietstocht. Sutopia heeft prima kamers voorzien van airco en heeft een eenvoudig zwembad. Op bestelling kan je er ook dineren. Van hieruit hebben we overdag een wandeling gemaakt door plantage Peperpot en we hebben eenzelfde wandeling in de avond o.l.v. een gids gemaakt door Peperpot. Wat een verschil! Een avondwandeling is zeker aan te raden.

Terug op de fiets naar Paramaribo naar Villa Famiri. In Paramaribo een kookworkshop gevolgd. In ons geval hebben we getracht Roti te maken, maar het maken van de rotiplaten valt nog niet mee.

Tot slot opgehaald om naar de boven Surinamerivier te gaan. Deze reis ging in twee etappes. De eerste dag via de Joden Savanne naar Ston Eiland. De joden Savanne is een leuke plek om onderweg te bezoeken. Onze chauffer/gids behoorde tot de “Inheemsen” en vond het erg leuk om van alles uit te leggen. Onderweg ook nog even zijn ouders begroet, we kwamen er toch langs. Eind van de middag aangekomen op Ston Eiland, waar je je weer even kan afspoelen in het Brokopondo meer (afkoelen zal niet gaan, gezien de watertemperatuur 😊)

Op weg naar Atjoni om met een korjaal naar resort Sutikamia te gaan. Onderweg naar Atjoni kom je langs “goudmijnen”, mij doet dit mijn wenkbrauwen toch wel fronsen. We deden de tocht over de rivier in de algemene korjaal, dus er zitten diverse locals in de boot en we doen onderweg diverse dorpjes aan. Wij vinden dit erg leuk om mee te maken. Een bootreis met de korjaal is een belevenis. Verbazingwekkend hoe de bootsman en zijn helper op de boeg de lange boot door de stroomversnellingen loodsen. Twee keer moesten we uitstappen en een stukje lopen, omdat de waterstand van de rivier erg laag was (droogte en hitte) en stroomversnelling te heftig was.

Na ruim drie uur varen komen we bij Sutikamia aan en worden begroet door Remfrey en zijn vrouw Suzette. Ook in Sutikamia waren we de enige gasten, alhoewel er meer hutjes zijn. We vonden dit jammer, omdat je je dat wel enigszins op visite voelt en gesprekken met anderen mist. De accommodatie is eenvoudig, geen airco of fan, slapen onder klamboe en het dak kan een reparatie gebruiken. Maar toch hebben we het naar ons zin gehad. Zwemmen in de rivier i.p.v. een ochtenddouche, hangmatje, mooi uitzicht langs de rivier.

De excursie naar het Saamaka Maron museum is een aanrader, evenals een bezoek aan het traditionele dorp Pikin Slee. Ook hebben we met een korjaal de Tapawatra waterval bezocht en hebben een wandeling gemaakt naar de Ananasberg. Door de droogte en de lage waterstand was de waterval erg klein geworden. Maar we hebben er even onder gezeten. Wat was het water warm!

Al met al is ons Suriname prima bevallen. De mensen zijn erg aardig en behulpzaam en het land is erg mooi.
Het is ook divers: regenwoud, plantages, de stad Paramaribo, dorpjes langs de boven Surinamerivier. In de periode dat wij er waren was het ook voor Surinaamse begrippen erg heet en het was al enige tijd erg droog. Daardoor helaas lage waterstanden in de rivieren en Bigi Pan gesloten.

Ook indrukwekkend om mee te maken hoe alle verschillende bevolkingsgroepen en religies in Suriname prima met elkaar samenleven. Daar kan de wereld nog veel van leren.

We kijken met veel plezier terug op een prima vakantie die door Suriname Holidays goed was samengesteld en georganiseerd.

Ruud en Erna