SUTIKAMIA

Sutikamia betekent ‘mooie plek’. Deze mooie plek ligt aan de Boven-Surinamerivier aan de rand van het Saramaccaanse dorp Botopasi.

Prijs: vanaf € 190,00  per persoon

Highlights

 • kleinschalig resort
 • toegang tot het dorp Botopasi
 • contact met de plaatselijke bewoners
 • wandeling naar Pikin Slee
 • bezoek aan het marron museum

SUTIKAMIA

Boven-Suriname
Dit kleinschalige en eenvoudige resort is prachtig gelegen aan de bovenloop van de Suriname rivier. Tijdens een verblijf op Sutikamia maakt u kennis met de plaatselijke bewoners van het naastgelegen Saramaccaanse dorp Botopasi. Ver weg van het drukke, gejaagde leven in de stad kunt u hier optimaal tot rust komen in alle eenvoud.

Op reis met de Saramaccaners
De reis begint op het moment dat u in de busje stapt in Paramaribo. U reist in een lokaal busje die ook andere reizigers meeneemt die bijvoorbeeld woonachtig zijn langs de rivier en op bezoek zijn geweest in de stad. Het is heel gebruikelijk om onderweg nog enige inkopen te doen voor het verblijf in het binnenland of dingen mee te nemen voor anderen die zelf niet naar de stad kunnen afreizen. Na ongeveer 4 uur komt u aan in Atjoni. Hier kunt u in de plaatselijke supermarkten nog versnaperingen kopen. Vanaf Atjoni vertrekt de korjaal, dit zijn de enige boten die over de rivier kunnen varen en gaat de reis gaat verder over de Boven-Surinamerivier. Afhankelijk van de waterstand en het aantal stops, zal de vaartijd ongeveer drie uur in beslag nemen. Deze manier van reizen is al een belevenis op zich. Onderweg geniet u van het landschap, de weg, het verkeer, de tussenstops en de drukte in het dagelijks leven van de Saramaccaanse bevolking.

Accommodatie en faciliteiten
Het resort bestaat uit vier eenvoudige traditionele hutten in Saramaccaanse bouwstijl, een groepshuis en een open hangmattenhut.  Het groepshuis biedt plaats aan zeven personen en bestaat uit drie slaapkamers waarvan een kamer met twee eenpersoonsbedden, een kamer met een tweepersoonsbed en een kamer met drie eenpersoonsbedden. Alle bedden zijn voorzien van klamboes. Toiletten zijn voor gezamenlijk gebruik, een eenvoudige douche is er ook, maar eigenlijk is het veel fijner om te baden in de rivier, net als alle bewoners in het gebied doen. Begin de dag met een verfrissend bad in de rivier. Net voor zonsondergang sluit u de dag af met hetzelfde ritueel. 

Sutikamia: te gast bij familie Eduards
Het Eco Resort Sutikamia (voorheen Moizoli) is eigendom van de Surinaamse familie Eduards, geboren en opgegroeid in het dorp Botopasi. Een deel van de familie woont nog steeds in Botopasi, maar een aantal familieleden zijn in de afgelopen jaren naar de stad Paramaribo verhuisd om daar te gaan werken. Sutikamia wordt sinds 2015 naast de broers Karel en Remfry Eduards mede gerund door de Nederlandse Yvonne Boksebeld en de Surinamer Ralph Weeks. De droom van Yvonne en Ralph, om naast hun baan in het onderwijs, tours te organiseren naar het binnenland van Suriname en mensen te laten genieten van de schoonheid van dit mooie land en deze plek, komt heel mooi samen met de droom van de Eduards. Samen met Karel en Remfrey Eduards zorgen zij er namelijk voor dat deze mooie plek kan blijven voortbestaan als vakantieverblijf waar natuur, rust en eenvoud de boventoon voeren. 

Samen werken en leven
De missie van het team achter Sutikamia is om mensen uit verschillende culturen in contact met elkaar te laten komen. Dit willen ze vooral bereiken door gasten en de bewoners van Botopasi en de omringende dorpen samen activiteiten te ondernemen en culturele avonden te organiseren waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Onze gasten kunnen bijvoorbeeld leren vissen op de Saramaccaanse manier, de kokkin helpen met het bereiden van een maaltijd en hierdoor de gebruiken en producten uit de omgeving te leren kennen. Omgekeerd vindt de kokkin het ook leuk om de eetgewoonten van u als gast te leren kennen. Om de  mensen in de omringende dorpen zoveel mogelijk te steunen, worden dorpsbewoners betrokken bij de activiteiten en betaald voor hun inspanningen en begeleiding. Met uw komst steunt u de plaatselijke bevolking!

 

Extra info

vertrekdagenop aanvraag
aantal dagen3 / 4
min. aantal pers.2
vervoerbus en boot
accommodatie en voorzieningenkeuze uit: eenvoudig hutje met bedden voorzien van klamboes of hangmat met klamboe

toiletten zijn gedeeld, baden kan in de rivier

verzorgingvolpension (warme lunch, ‘s avonds broodmaaltijd)
activiteitenzie dag tot dag programma’s

 

Arrangementen

Relaxtour - 3 dagen

Vanaf Paramaribo vertrekken we vroeg in de ochtend zuidwaarts. Onderweg maken we nog een aantal stops om bij onze vaste adresjes inkopen te doen voor ons verblijf. Aangekomen op Atjoni wordt de korjaal ingeladen voor de bootreis naar Botopasi. Afhankelijk van de waterstand zullen we tussen de 2/3 uur varen over de indrukwekkende Boven-Suriname rivier. Tijdens de boottocht varen we langs verschillende dorpen  en kunt u genieten van de prachtige omgeving. Na uw ontvangst op Sutikamia en kennismaking met het team, is er gelegenheid om te zwemmen in de rivier of te relaxen. Tijdens uw verblijf wordt u meegenomen voor een wandeling door de jungle richting Pikin Slee en een bezoek aan het Saamaka museum. Ook maakt u nader kennis met de plaatselijke bewoners in het dorp Botopasi, het geboortedorp van de beheerders van Sutikamia: de familie Eduards. Na twee nachten verblijf is het tijd om afscheid te nemen van iedereen bij Sutikamia en wordt u per korjaal weer teruggevaren naar Atjoni vanwaar u per busje naar Paramaribo wordt gebracht.

Sutikamia avontuur - 3 dagen

Vanaf Paramaribo vertrekken we vroeg in de ochtend zuidwaarts. Onderweg maken we nog een aantal stops om bij onze vaste adresjes inkopen te doen voor ons verblijf. Aangekomen op Atjoni wordt de korjaal ingeladen voor de bootreis naar Botopasi. Afhankelijk van de waterstand zullen we tussen de 2/3 uur varen over de indrukwekkende Boven-Suriname rivier. Tijdens de boottocht varen we langs verschillende dorpen  en kunt u genieten van de prachtige omgeving. Na uw ontvangst op Sutikamia en kennismaking met het team, is er gelegenheid om te zwemmen in de rivier of te relaxen. Tijdens uw verblijf wordt u meegenomen voor een enerverende dagtocht richting de Tapawatravallen en een junglewandeling naar de Ananasberg. Ook maakt u nader kennis met de plaatselijke bewoners in het dorp Botopasi, het geboortedorp van de beheerders van Sutikamia: de familie Eduards. Na twee nachten verblijf is het tijd om afscheid te nemen van iedereen bij Sutikamia en wordt u per korjaal weer teruggevaren naar Atjoni vanwaar u per busje naar Paramaribo wordt gebracht.

Sutikamia actief - 4 dagen

Vanaf Paramaribo vertrekken we vroeg in de ochtend zuidwaarts. Onderweg maken we nog een aantal stops om bij onze vaste adresjes inkopen te doen voor ons verblijf. Aangekomen op Atjoni wordt de korjaal ingeladen voor de bootreis naar Botopasi. Afhankelijk van de waterstand zullen we tussen de 2/3 uur varen over de indrukwekkende Boven-Suriname rivier. Tijdens de boottocht varen we langs verschillende dorpen  en kunt u genieten van de prachtige omgeving. Na uw ontvangst op Sutikamia en kennismaking met het team, is er gelegenheid om te zwemmen in de rivier of te relaxen. Tijdens uw verblijf wordt u meegenomen voor een enerverende dagtocht richting de Tapawatravallen en een junglewandeling naar de Ananasberg. Daarnaast maakt u een wandeling door de jungle richting Pikin Slee en brengt u een bezoek aan het Saamaka museum. Ook maakt u nader kennis met de plaatselijke bewoners in het dorp Botopasi, het geboortedorp van de beheerders van Sutikamia: de familie Eduards. Na drie nachten verblijf is het tijd om afscheid te nemen van iedereen bij Sutikamia en wordt u per korjaal weer teruggevaren naar Atjoni vanwaar u per busje naar Paramaribo wordt gebracht.

Accommodatie

Inbegrepen kosten bij excursies:

 

Reiskosten
 • Bus en boot (korjaal)
Verblijf
 • volpension (warme lunch en ‘s avonds broodmaaltijd)
Excursies
 • De in het reisprogramma opgenomen activiteiten
 • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door een lokale, Nederlandssprekende gids.

 

 

Bijkomende kosten bij excursies:

 

Verblijf
 • Alcoholische- en frisdranken.
Diversen
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.