De trip over de Bovensuriname rivier naar Sintiadam was fantastisch. Een enorme belevenis en een mooie herinnering erbij.

Weg van de bewoonde wereld

Sintiadam Suriname Onderweg naar Sintiadam

De boottocht naar Sintiadam was wel lang. Vier uur op de eerste dag tot Pingpe en dan nog ruim 9 uur op de tweede dag. Daar moet je je wel even op instellen. Onderweg trekt er wel een prachtig landschap aan je voorbij. Dus saai is het nooit. Het was erg laag water, vandaar dat de reis ook wat langer duurde en we regelmatig uit de boot moesten om stroomversnellingen te passeren. Waterschoentjes zijn daarbij een must!
Het verblijf op Sintiadam is primitief, maar prima. Heerlijk om even helemaal weg van de bewoonde wereld te zijn. Slapen in de hangmatten vond ik eigenlijk wel prettig, maar die mening deelde niet iedereen.

Een sidderaal van 1,5 meter

Sintiadam Suriname Sintiadam Suriname

De wandeling naar de Schilpaddenberg is erg mooi, maar ook erg zwaar. Een klim van circa 350 meter bij 34 graden en een zeer hoge luchtvochtigheid was voor mij wel erg pittig. Maar wel veel gezien: apen slangen, gifkikker, ara’s en verschillende andere vogels. De tweede dag hebben we het rustig aan gedaan met een mooie (vlakke) junglewandeling. Mooiboy (onze gids) heeft hier veel verteld over de verschillende planten en dieren. ’s Middag gevist, waarbij we een sidderaal van 1,5 meter aan de haak hadden en ’s avonds op kaaimannentocht. De terugweg ging via het dorp waar Mooiboy woonde. Leuk om te zien, maar na de intense belevenis van Sintiadam, was de animo hiervoor niet heel hoog. Beter is het om dit op de heenreis in te plannen (volgens mij was dit ook in de oorspronkelijke reisplanning op de heenweg opgenomen). ’s Avonds weer overnacht in de jungelodge Pingpe waar we nog een “culturele avond” kregen voorgeschoteld. De verwachtingen waren niet al te hoog (zal wel een toeristenattractie zijn, dachten we), maar de zang en dans kwam toch wel erg authentiek over en was dus best wel leuk.

Terug in Paramaribo

Plantage Frederiksdorp Dolfijnen spotten Suriname
Hotel Villa Famiri in Paramaribo is prima. Knus, schoon en in een rustige wijk. Zoals we hadden aangegeven. Via het hotel hebben we nog een excursie geregeld naar plantage Frederiksdorp en Rust en werk. Op de boottocht veel rivierdolfijnen gezien.

We hebben dus een goede tijd gehad in Suriname. Zeker voor herhaling vatbaar!

Dank voor je advies en hulp bij plannen van onze reis.

Johan