Nou Suzette hierbij ons verslag!

Na 44 jaar samen met mijn zoon terug naar mijn geboorteland en op ons verlanglijst stond:
Geschiedenis, cultuur en avontuur en daar tussen door een eenvoudig hotel.
En Suzette ging aan de slag!

Paramaribo móet je echt gezien hebben, maar het was zeker niet de stad die ik óóit had achter gelaten en voor mij was het behoorlijk slikken.

Gelukkig konden wij na 2 dagen de stad ontvluchten op de fiets, ( zonder er bij stil te staan dat dit de heetste periode van het jaar was en onderweg nergens schaduw te vinden was) op weg naar de
Plantage Marienbosch en dát was een warm thuiskomen bij de familie Abdoelrahman!
Daar is de film een tuintje in mijn hart opgenomen, (om een beeld te krijgen) Zulke lieve hartelijke mensen, waarbij wij deelgenoot werden van hun leven.
Op het programma stond o.a een boottocht door het moerasgebied en wij vertrokken net voor de schemer inviel. Dit was een super ervaring met als afsluiting een heerlijke roti bij de moeder van de gids en de volgende dag stond dolfijnen spotten op het programma, als wij een stuk of 40 hebben gezien is dat zéker niet overdreven!

Tussen de trips door sliepen wij in Holland Logde, met gastvrije eigenaars en vriendelijke bediening! Waarbij wij onze vuile was na iedere trip konden inleveren en 3 uur later weer schoon op ons bed lag!
Na een stevig ontbijt de volgende ochtend stond de bus alweer klaar voor de volgende trip.

Hierbij sloten nog 3 anderen aan, de sfeer zat er gelijk in en wij gingen vol vertrouwen op weg.
Via de Jodensavanne belanden wij op Brokopondo waar ik de eerste jaren van mijn leven heb doorgebracht en er was alle tijd en ruimte om hier doorheen te wandelen en weg te mijmeren.
De volgende stop was het Stuwmeer waar wij overnachten in een logde aan het water en daardoor uit bed zo het water in konden duiken.
Hierna trokken wij verder naar het Boven Suriname gebied. Met een korjaal via Gunsi (waar wij overnachten) een toevallige wereldreiziger met gitaar zat bij een kampvuur met een breed répertoir en zijn wij de nacht zingend ingingen. Ook bezochten wij het dorp onder begeleiding van een plaatselijke gids met de nodige kennis en verhalen over oa de tradities, het geloof en de rituelen.
Via de nodige stroomversnellingen (een metertje omhoog dus ook omlaag) belandden wij in Pikin Slee.
Wij bezochten het museum van de Marons ,en de Totomboti (dit zijn vijf kunstenaars die actief bij het museum betrokken zijn), een van hen begeleidde ons naar hun buiten werkplaats die via een flinke tocht door de jungle bereikbaar was. Hier werken ze aan een opdracht voor het Tropenmuseum, 3 kunstwerken voor een kindertentoonstelling die van start gaat in het voorjaar in Amsterdam. En wij hebben in de kraamkamer van deze kunstwerken gestaan!! ( dat is wel heel uniek!)?

Joni die de leiding over het museum heeft, sloot zich s’avonds bij ons aan en vertelde veel over de cultuur en de geschiedenis van de Marons, dat werd afgesloten met het optreden van een dansgroep.
Tussendoor was het heerlijk poedelen in de stroomversnellingen, vissen, een slang bewonderen die voor onze voeten voorbij kroop. En natuurlijk HANGMATEREN een nieuw werkwoord voor “ons” ? en die houden wij er zeker in (-:
Samen met de kinderen uit het dorp liedjes gezongen en gedanst, waarbij ze de camera voorgeschoten met selfies (met prachtige foto’s tot resultaat!!)
Maar ook aan deze geweldige trip kwam helaas een eind.

Tot nu toe waren wij zeer tevreden en stappen vol verwachting in de taxi op weg naar Palulu op Zanderij (onze laatste trip) om onze wild life gids Dion en James de kok te ontmoeten die ons gingen begeleiden naar ons einddoel Apura…….

Wat wij tijdens deze trip beleefd hebben met zijn vieren…….. was een SUPER GROOT AVONTUUR!!!!!
De sfeer, de muziek, de humor, het vertrouwen…..
Wij lieten alles achter ons en leefden alleen op de stand van de zon, de maan en de sterren……. Kwamen op plekken die je van tevoren nooit had kunnen bedenken. Sliepen “onder” een 1000 sterren hotel met de brulapen om ons heen in een hangmat.
Ieder denkbaar dier ontsnapt niet aan de aandacht van Dion!! ( ook niet onder het rijden) Hij ving ze om van dichtbij te kunnen bekijken. Wij hebben op het dak van de bus gezeten midden in de jungle tijdens het rijden, de Blanche Marie waterval “ondergaan en overwonnen” midden in de nacht langs de kant van de weg “even” een vuurtje gestookt om 2 visjes te bbq en op een brug de het gevoel van de nachtelijke jungle te ervaren! Dion is zo puur en een met de natuur en met zóveel respect voor alles wat leeft……
Als je de jungle echt wíl beleven is Dion de júiste man en een goed koppel in combinatie met James!!
Een echte aanrader!!!!!

Dus Suzette, je hebt van onze gekoesterde droom werkelijkheid gemaakt en daarvoor onze oprechte dank!

Marvin en Fanny