Exclusieve Birding groepsreis
Wilt u naar Suriname komen om vogels te spotten en heeft u ook de behoefte om dit met andere gelijkgestemden te gaan ervaren? Dan is deze groepsreis waar maximaal vier personen voor kunnen aanmelden, waarschijnlijk een van de beste mogelijkheden voor u. Voor 2025 zijn er twee reizen gepland:
- 3-17 februari 2025
- 5-19 april 2025
Reisinformatie
Tijdens deze reis is er veel te zien. Om maar een paar Surinaamse specialiteiten te noemen, die tijdens deze 15-daagse reis een grote kans hebben om gespot te worden: Bloedkleurige specht, Pijlpuntdwergspecht, Rufous krabhavik, Guianan rotshaan, Kapucijnvogel, Bleekbuikige treurvogel, Scharlaken ibis, Blauwrugtangare, Roerdomp, Askeelhoen, Zwartbanduil, Groene ibis, Grote reuzennachtzwaluw, Puntstaartpalmkruiper, Cayenne gaai, Blauwrugmanakin, alle 6 soorten jacamars, Zwart- en karmijnrode kapmanakin, Saffraankuiftiranmanakin, Grijsvleugeltrompetvogel, Roodwaaierpapegaai en Guianan toekan. De zeldzame en in zijn verspreidingsgebied beperkte Witkeel-Piewee, die al 10 jaar niet meer is gezien, is weer teruggevonden, niet meer op het plateau van Brownsberg, maar op de bergweg ernaartoe. U hebt ook een goede kans om Crimson Fruitcrow, Zig-zag Heron, Green-throated Mango, Finsch’s Euphonia, Boat-billed Tody Tyrant en White-fronted Manakin te zien. Met een beetje geluk kunt u de prachtige Red-and-black Grosbeak op de Brownsberg zien, of de sluipende Band-tailed Antshrike bij de Fredberg, de Chapman Swift, Crimson Topaz, Guianan Red-Cotinga en Rose-breasted Chat. Tijdens alle tours bezoeken we een ‘Dwarf-Forest-on-White Sand’, ook wel ‘Low Savannah Forest’ genoemd. Nieuwe ontdekkingen hebben aangetoond dat drie vogelsoorten, waarvan werd gedacht dat ze zeldzaam waren, veel voorkomen in dit zeldzame leefgebied. Dit zijn Bronzy Jacamar, Saffron-crested Tyrant-manakin en Black Manakin.
Wat kunt u verwachten?
Een hoogwaardige birding trip waarbij persoonlijke aandacht en interesses hoog in het vaandel staan. Daarom is de maximum groepsgrootte voor deze reis gesteld op vier personen. U wordt begeleidt door Ashraf Tilburg en Ralph Boobo. Beide gidsen zijn opgeleid door ornitholoog Otte Ottema, medeauteur van o.a. The Field guide to the Birds of Suriname.
Ashraf Tilburg
Ashraf begon in 2014 met het begeleiden van Suriname trips. Toen hij in 2017 Otte Ottema vergezelde op een tour, werd zijn interesse in vogels aangewakkerd. Inmiddels is Ashraf uitgegroeid tot een kundig vogelgids en begeleidt hij ook regelmatig gasten van Suriname Holidays op individuele vogeltrips. hij geen vogeltours leidt, zorgt hij voor het vervoer voor de sightseeing tours, wat hem ook de mogelijkheid geeft om het gedrag van vogels in Suriname beter te leren kennen. Ashraf’s favoriete plek om vogels te spotten is het savannegebied.
Ralph Boobo
Ralph werd geboren en groeide op in Pokigron. Al op jonge leeftijd startte hij in het toerisme en begeleidde trips langs de Bovensuriname rivier. Toen hij merkte dat er steeds meer bezoekers interesse in vogels kregen, wilde hij zich daar in verdiepen. Sinds 2017 is Ralph net als Ashraf begeleider van vogelreizen geworden. Ralfs favoriete plek om vogels te spotten in Suriname is Fredberg.
Vertrekdagen 2025 | 3 februari en 5 april |
Aantal dagen | 15 dagen |
Aantal personen | min. 2 deelnemers max. 4 deelnemers |
Vervoer | bus, boot |
Accommodatie | 1 of 2-persoonskamers |
Reisschema | Verzorgd |
Reisschema
Dag 1 - Aankomst op Colakreek
Vanaf het moment dat u aankomt begint u reis op de internationale luchthaven, J.A. Pengel Airport. Boodschappen voor het ontbijt doen we meteen na aankomst in het dorp Zanderij. Daarna vertrekken we richting Colakreek waar we na ongeveer een kwartier zullen arriveren. Op Colakreek hebben we de beschikking over een eenvoudig gastenverblijf met slaapkamers, ingericht met bedden en gedeeld sanitair. De woning heeft een ruime veranda waar het diner in de buitenkeuken wordt klaargemaakt.
Dag 2 & 3 - Colakreek - Zanderij
Vanaf 07:00 uur beginnen we met vogels spotten in de nabije omgeving. Bij zonsopgang zijn Roodschouder- en Roodbuikara’s zeer waarschijnlijk te spotten, evenals Oranjevleugelamazones. Er is een redelijk goede kans om een groep Cayenne Jays tegen te komen. Vaak horen en zien we toekans. Na het ontbijt gaan we vogels spotten in de buurt en aansluitend gebruiken we de lunch in restaurant in Zanderij. In de namiddag gaan we bij de landingsbaan birden. Op of bij het hek van de luchthaven zijn vaak Burrowing Owls te vinden. De witkopmoerastiran zullen we vinden net als de graslandmus en de oostelijke weideleeuwerik. Meestal zijn er ook veel zwarte en wat geelkopgieren zien. Plain-crested en Rufous-crowned Elaenia’s leven in de struiken en verspreid over de savanne. In het laag savannebos zitten de zwarte manakin, saffraankuiftiran manakin en bronzy jacamar. Na terugkeer bij Colakreek en het diner is er nog tijd in de avond om op zoek te gaan naar uilen, waaronder de Black-banded Owl. De volgende dag besteden we ook tijd in dezelfde omgeving om andere soorten te kunnen waarnemen en bijvoorbeeld goed te kunnen fotograferen.
Dag 4-5 & 6 - Brownsberg
Na een vroege starten om 05:30 uur rijden we via de savanne van Powakka en Phedra waar heel veel bijzondere vogels te spotten zijn. Dit is de favoriete locatie van Ashraf. We rijden richting Brownsberg waar we tegen lunchtijd arriveren. Daar maken we ons klaar voor de komende dagen verblijf in een van de eenvoudige gastenverblijven op het plateau. Het verblijf is uitgerust met gastenkamers voorzien van bedden en gedeeld basic sanitair. De komende dagen spenderen we op Brownsberg om alle voorkomende soorten te kunnen spotten. Het plateau is de beste plek om vogels te spotten. We kunnen wandelen over de brede wegen bij de lodges of de Mazaroniweg nemen. Deze wegen bieden een goed uitzicht op het bladerdak. We zullen veel soorten miervogels tegenkomen. Interessante soorten die regelmatig zijn waargenomen zijn de Guianan Red Cotinga, Red-and-black Grosbeak, Ringed Woodpecker, Collared en Black-tailed Trogon en White-throated en White-fronted Manakins. Het park is zonder twijfel de beste plek om Grey-winged Trumpeters te vinden. Elke ochtend worden ze gevoerd met rijst en kunnen ze vanaf 5 meter worden gefotografeerd. De bijna endemische White-throated Pewee, die veel voorkwam op het plateau, was sinds 2009 niet meer waargenomen, is onlangs weer aangetroffen langs de bergweg naar het plateau.
Dag 7 t/m 11 - Fredberg
In de loop van de middag vertrekken we vanaf Brownsberg en rijden we verder richting Fredberg waar we ons bij aankomst klaarmaken voor ons verblijf van de komende dagen. Het verblijf op het basiskamp zal plaatsvinden in een van de onderkomens die voorzien zijn van kamers met bedden en gedeeld sanitair. Maaltijden worden gezamenlijk genuttigd in de eetzaal. Het bos waar het kamp zich bevindt ligt in de kapconcessie en is een secundair bos. Er is nog steeds een heel interessant bos overgebleven en door de houtkap zijn vogels veel gemakkelijker te zien. We rijden langs de wegen om de vogels te zoeken. Ergens langs de hoofdweg is een lek van de Capuchinbird. De zeer zeldzame en moeilijke Band-tailed Antshrike is vaak gezien. De prachtige en zeldzame Blue-backed Tanager is tot nu toe op elke tour gezien. De nog zeldzamere en spectaculaire Crimson Fruitcrow wordt regelmatig gespot. Brown en Paradise Jacamars zijn algemeen en gemakkelijk te zien. Glossy-backed Becard wordt regelmatig gezien en de zeer zeldzame Green-backed Becard is gespot. Er zijn verschillende waarnemingen van de Harpy eagle. Meest gewilde vogel in deze omgeving zal de Rotshaan worden. Fred Pansa ontdekte vlakbij zijn kamp een nieuwe lek van de Rotshaan, die heel gemakkelijk te bereiken is. De Rotshaan is hier tijdens elke standaardtour gespot tijdens het broedseizoen, van december tot april. Buiten het broedseizoen is er nog steeds een goede kans om deze vogel te zien. De zeer zeldzame Dusky Purpletuft is gefotografeerd niet ver van de lek van de Cock-of-the-Rock. Veel soorten van de papegaaienfamilie zijn te vinden, evenals vijf soorten toekans. Op de laatste dag vertrekken we in de loop van de middag naar Paramaribo waar we in een hotel in de stad gaan overnachten.
dag 12 - Commewijne, Warappa en kustgebied
Vertrek per auto om 5:30 uur richting Leonsberg. Vanaf daar per boot naar Bakkie. Boottocht naar Warappa richting de zee. We hebben kans op een grote diversiteit aan kustvogels met als een van de hoogtepunten de rode Ibissen. Na de lunch en afhankelijk van het getij keren we terug richting de Commewijne rivier. We zullen tegen het einde van de middag, begin van de avond terugkeren bij het hotel in de stad. Waar we ‘s avonds in een restaurant zullen dineren.
dag 13 - Zuid West Paramaribo en Peperpot
Vertrek om 06:30 om vogels te spotten ten zuid westen van Paramaribo waar we moerasvogels zoals de kleine roerdomp, asgrauwe waterhoen kunnen vinden. Na lunch en middagrust vertrekken we na het diner voor een avondtour bij Natuurpark Peperpot. Peperpot is een verlaten koffieplantage. Het staat vol met koffiestruiken die begroeid zijn met klimplanten met een bladerdak van koffiemoederbomen die de koffie beschermen tegen de zon. De koffiebessen worden door veel vogels gegeten. Omdat dit een goede locatie is om overdag en ‘s nachts waar te nemen, brengen we twee bezoeken aan het park. Vanavond gaan we op zoek naar uilen en andere nachtvogels waaronder de mysterieuze Great Potoo is vaak gezien. We keren tegen middernacht terug in het hotel in Paramaribo.
dag 14 - Peperpot, Weg naar Zee
Vertrek om 06:30 om overdag vogels te spotten in Natuurpark Peperpot. Dit is een goede plek om de Ashy-headed Greenlet, Blood-colored Woodpecker, Arrowhead Piculet, Painted Tody Flycatcher, Straight-billed en Striped Woodcreeper te zien. Green Ibis en Slender-billed Kite kunnen over onze hoofden vliegen, terwijl we luisteren naar het gezang van de Cinnamon Attila, Blackish, Silvered en Black-throated Antbird. De spectaculaire Spotted Puffbird komt hier voor, maar is moeilijk te lokken. Hopelijk zien we de Black-capped Donacobius zwaaiend met hun staarten in het hoge gras bij de ingang van het park. Green-tailed Jacamars zijn hier zeer algemeen. Na de lunch vertrekken we richting Weg naar Zee, een weg van ongeveer 5 km lang door moerassige weilanden, met veel slakkenwouwen. Soms zien we een langvleugelharrier of een limpkin. Roodborstleeuweriken, met hun ongelooflijk rode borsten, zijn algemeen. Toco toekan is hier ook gezien. Uiteindelijk zijn er twee plekken waar we de Atlantische Oceaan kunnen bereiken: een Hindustani-tempel en een crematorium. Hier kunnen we duizenden Noord-Amerikaanse kustvogels zien in het juiste seizoen. Buiten hun broedseizoen, van september tot april, foerageren rode Ibissen op de slikken bij eb. Drie soorten zilverreigers zijn algemeen. Dit is waarschijnlijk de op één na beste plek ter wereld om een Rufous Crab-Hawk te spotten. Tot nu toe hebben we hem nog nooit gemist. In de mangrovebossen langs de kust hebben we een goede kans om de Bicolored Conebill te vinden. In een moerasbos niet ver van ‘Weg naar Zee’, vernoemd naar de Cocoa Thrush ‘Chocopot’, maken we een stop om de Crimson-hooded Manakin te zien.
dag 15 - Einde van de groepsreis
Afhankelijk van uw terugvlucht wordt u in de loop van de dag naar de luchthaven gebracht.
Het bovenstaande programma is onder voorbehoud van wijzigingen.
Accommodaties
Voorzieningen per locatie
- Colakreek, lodge voorzien van twee aparte slaapkamers. Eén kamer heeft een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed. De andere kamer heeft twee eenpersoonsbedden. De kamers zijn voorzien van airconditioning. Er is een toilet en een douche. Handdoeken zijn aanwezig. Er is een koelkast en een volledig uitgeruste keuken. Het diner wordt verzorgd door Colakreek.
- Brownsberg: De lodge die we meestal gebruiken heet Kapasi (Gordeldier). Het is gebouwd op een klif, een steile berghelling. De accommodatie hier is erg basic, maar het uitzicht vanaf het balkon op het bladerdak is prachtig en vanaf dit balkon kunnen veel mooie vogels worden gespot. Er zijn twee slaapkamers, elk met een tweepersoonsbed en een stapelbed (twee eenpersoonsbedden boven elkaar) en een kleine keuken met één stapelbed. Vier deelnemers kunnen in de twee slaapkamers slapen, terwijl de gids en de chauffeur in de keuken slapen. We hebben een koelkast en er is elektriciteit. Alle maaltijden worden geserveerd in de kleine maar goede eetgelegenheid op het plateau.
- Fredberg: kleine basic houten lodges met meerdere slaapkamers voorzien van bedden met klamboes. U deelt toilet en douche gelegenheid met de andere gasten. U moet uw eigen handdoeken meenemen.
- Paramaribo: centraal gelegen hotel, eigen douche/toilet/ airco. Logies incl. ontbijt, lunch en diner in lokale restaurants.
Aanvullende informatie Birding reis
Inbegrepen kosten bij de reis:
Reiskosten |
|
Belasting |
|
Verblijf |
|
Begeleiding |
|
Programma |
|
Informatie |
|
Bijkomende kosten
Niet inbegrepen:
Reiskosten |
|
Verzekeringen |
|
Verblijf |
|
Diversen |
|
KLM vlucht informatie
Birding reis incl KLM vlucht
Suriname Holidays kan deze reis naar Suriname samenstellen op basis van aansluitende KLM vluchten. Mocht u uw verblijf in Suriname willen verlengen of de reis willen combineren met een afsluiting op de Antillen, kunt u dit door ons laten verzorgen.
Landarrangement
Wilt u liever zelf uw vlucht regelen of heeft u al een vlucht geboekt, boekt u dan het landarrangement.