Goedemiddag Suzette,

Graag schrijf ik onze ervaringen voor je op, alleen al omdat het zo een ontzettende fijne vakantie was. Alles was goed georganiseerd en we werden enorm ont-zorgd. Taxi’s kwamen altijd op tijd, iedereen wist waar we naar toe moesten en iedereen gaf duidelijke informatie. En dit alles naast het feit dat Suriname voor ons echt één van de mooiste landen is, de mensen aardig, beleefd en geïnteresseerd.
We zijn geraakt door de schoonheid van het land en de cultuur.

Maar nu een (korte) samenvatting van onze ervaringen:

Het was superfijn dat we zo goed voorbereid waren door jou over de gebruiken in Suriname en hoe we een aantal zaken vooraf goed moesten regelen, zoals geldzaken en de visa die vooraf betaald moest worden. Ook het feit dat er bij de douane in Suriname een trage afhandeling is, we hebben er 2 uur over gedaan, maar dankzij jouw informatie vooraf waren we hier op voorbereid en hadden we gezellige gesprekjes in de rij.

Ons eerste huisje bij Pieter had niet beter gekund, wat hebben wij die dagen bij hem genoten en kunnen acclimatiseren. Iedere ochtend werden we vroeg wakker en dronken we een kop koffie op ons terrasje om te genieten van de Kapucijner aapjes die door tuin rende en op zoek naar eten waren. Soms hoorde je in de verte de brulapen, Pieter moest wel vertellen dat het het geluid van de brulapen was, dat hadden wij eerst nog niet door. De wandelingen met Pieter in het bos waren erg leuk en leerzaam. Wij (mijn man en ik) hadden daar echt nog wel even kunnen zijn, maar voor de meiden was het na drie nachten prima om verder op pad te gaan. (het was vooral ook fijn omdat we de enige gasten waren ;))

Peperpot is niet helemaal ons ding, erg TUI-achtig met een Nederlandse dame achter de receptie. Maar we hebben daar heerlijk gefietst, het eten in het restaurant was erg lekker, daar betaal je ook voor, maar het was echt lekker. Wat fijn dat je ons maar twee nachten in Peperpot hebt gepland, was genoeg voor ons.

Frederiksdorp is wellicht in de ogen van sommige een vakantiepark, maar het is een plek die je niet kunt overslaan. Het verhalenmuseum, de rondleiding en de Boni trail nemen je op een leuke manier mee in de geschiedenis van het land. Na een heerlijke tropen bui dachten wij een wandeling te maken en kwamen spontaan op de Boni trail uit, zo nieuwsgierig als we zijn, stapten we in de boot en gingen de trail lopen. Gezien de regen waren de muskieten ook wakker geworden, het werd een rennende en meppende trail 😅. Een dag later nog maar een keer in alle rust gelopen. Op een avond liepen onze dochters van hun huisje naar het restaurant en op eens ligt daar iets in het gras naar hun te staren…. Een echte kaaiman! Hij lag zo stil dat we even dachten dat het een neppe was 😂. Maar hij was zo echt als wat. De zonsondergang is in Frederiksdorp bij de steiger prachtig mooi, niemand gaat daar kijken, dus in alle stilte stonden we daar en zagen ook nog dolfijnen voorbij komen.
Ga vooral op tijd kijken of je in het nabij gelegen dorpje Johanna Margaretha lekker kunt lunchen, er zijn een paar zaakjes, maar niet altijd open. Vanwege de vele regenval konden wij niet met de fiets overal komen, voor ons geen probleem, als je echt nog op pad wilde, was het mogelijk om met een bootje te gaan.

Op naar Groningen, alles liep weer soepel en de taxichauffeur zorgde (weer) voor een lekkere snack onderweg. Groningen was ook top. Het luiaardencentrum bezocht, echt mooi op gezet en niet voor de toerist, maar echt voor de dieren om ze allemaal weer in het wild uit te kunnen zetten. Tijdens ons bezoek hebben we ook een luiaard uitgezet!🥳
We hebben daar gefietst, bij een warung geluncht, verdwaald en de weg weer gevonden, iedereen lachte ons uit om op het heetst van de dag te gaan fietsten zonder de weg te kennen en we dachten dat de short-cut via de zandweg wel leuk zou zijn….
Het eten van Kenneth was het beste dat we gegeten hebben, wat kan hij lekker koken, vooral de roti met de lekkerste bijgerechten. Het boottochtje met Harrie is echt een must-do. Om 07:00 uur met een kopje koffie op een bootje met kussen 😉 langs het bos varen, de brulapen horen en apen en vogels spotten. Harrie wist ook veel te vertellen, zou bijna een vast onderdeel van het verblijf in Groningen moeten zijn.

De maattour richting het westen en Nickerie begon al om 08:00 uur, maar het was zo een gave trip samen met Desmond de chauffeur dat we er graag vroeg voor opstonden! Deze tour kunnen wij echt iedereen aanraden en het is bijna niet te begrijpen dat veel toeristen dit gebied overslaan en direct door rijden naar Bigi Pan. Voor ons staat dit echt in de top 3! De stop in Totness was erg leuk met de uitleg over de mangrove en over het gebied. De museum-uitleg-meneer zong het plaatselijk lied voor ons😍.
De dijk gezien, waar we heerlijk nasi hebben gegeten (door Desmond geregeld) en twee ibissen hebben gespot. Wageningen bezocht en toen door naar Nickerie, ff zwemmen, bijkomen en dan 3 uur gevaren op Nickerie-rivier, dit was echt de kers op de taart. Wat hebben wij daar veel dieren gezien en wat een mooie tocht met leuke gidsen die enthousiast mee zochten naar wild. Een dode anaconda dobberde ook nog voorbij🤓. ’s avonds met Desmond plaatselijk lekker Surinaams gegeten en de volgende ochtend de markt in Nickerie bezocht, superleuk en allemaal lieve mensen daar die graag vertelde wat zij verkochten.

Dan Bigi Pan, het was hoog water en daarmee waren er weinig vogels, maar voor ons kon dat de pret niet drukken want de kamers met het uitzicht zijn onbeschrijfbaar. Wat een uitzicht, wat een leuk concept, zelfs het modderbad was geweldig, maar de zonsopgang…… ongekend mooi. Misschien geen vogels in groten getale, maar we hebben wel heel veel kaaimannen en een paar slagen gezien bij de nachtelijke boottocht. Ook hier weer heerlijk Surinaams gegeten! Wij houden heel erg van de lokale keuken als we op reis zijn, als je daar niet van houdt, dan heb je het af en toe wel zwaar, denk ik.
Bigi Pan kan je eigenlijk niet overslaan als je in Suriname bent.

Paramaribo! Eindelijk gaan we dan naar de stad, we komen aan met een enorme tropische bui, maar dat mocht de pret niet drukken. We werden heel vriendelijk ontvangen in ons knusse hotel helemaal van hout. Wat een klein paradijsje in de drukke stad. De kamers zijn mooi, wel even wat kleiner dan al die huisjes waar we tot dan toe in gezeten hebben. Op het binnenterras zaten twee gasten wiet te roken, dat vonden wij wel heel bijzonder, maar kennelijk vonden de mensen van het hotel het heel gewoon. Voor ons was dat wel even de vraag: waar zijn we terecht gekomen? De volgende dag waren deze mensen er niet meer en hebben wij verder geen andere gasten wiet zien roken.
De rondleiding in de stad met Desmond was weer geweldig, zo een leuke mooie verhalen en zo een positieve tour guide, alles kan je vragen en Desmond weet veel antwoorden. Op zaterdag en zondag zijn de musea gesloten, hierdoor hebben wij het Koto museum niet kunnen bekijken. Mocht iemand echt graag de musea willen bekijken dan is het goed om doordeweeks in Paramaribo te zijn. Voor ons geen probleem, doen we gewoon andere dingen in de stad😎. Beetje rondslenteren, winkels bekijken, de markten nogmaals bekijken bij de rivier kijken en lekker eten.

Nu dan eindelijk het binnenland in, tja ook dat was weer goed geregeld. Deze chauffeur had ook drinken en wat te eten geregeld (net als alle andere chauffeurs, heel fijn!). Deze meneer heeft waarschijnlijk gedacht dat wij wel weer aan een brood kaasje of ei toe waren, deze keer dus geen nasi, bara, bami, pasteitje of iets anders Surinaams. Maar de busrit maakte dat helemaal goed, prachtige rit langs al dat oerwoud en kleine dorpjes met hutjes. Vervolgens komen we bij de bootjes aan die op alle toeristen liggen te wachten en alle touroperators weten precies wie hun toeristen zijn en zorgen goed voor ze. Hier werden we een soort onderdeel van een kleine gemeenschap, zo hebben wij dat ervaren, heel mooi en fijn. Mijn darmen speelde hier op, maar iedereen wist het en er werd goed voor me gezorgd. De overnachting in de jungle was een fantastische ervaring, deze werd iets aangepast i.v.m. mijn darmen, echt heel lief, want achterblijven was volgens de begeleiders geen optie: mama laat je niet achter! De gids wist veel te vertellen en had een paar neefjes die hielpen met het koken en de hangmatten voor de nacht klaar maken. Een echte aanrader om voor één nacht echt de jungle in te gaan, dichter bij de natuur kom je bijna niet. Gezwommen in een klein beekje, lianen geslingerd, palmbladeren gevouwen, brulapen gehoord en een mega onweers- en regenbui over ons heen gehad, maar de hangmatjes bleven mooi droog onder het afdak.

Dan zit het er bijna op, wij kozen voor de laatste dagen voor een wat westers resort, dus geen Surinaams eten meer dat vonden wij wel jammer.  Maar de meiden vonden het heerlijk om een ijskoffie in het zwembad te kunnen drinken 🤩 , een grote chique kamer te hebben in combinatie met een heerlijk zwembad met muziek erbij (smaken verschillen 😇). Omdat het aan de rivier ligt, stond er een lekker fris windje. Nog een bezoekje aan Domburg gebracht, daar was heel veel dicht maar het was leuk om een beetje rond te lopen en wat te lunchen.

En dan zit het erop!

Heel veel dank aan alle mensen die zo goed voor ons gezorgd hebben en alles in de puntjes georganiseerd hebben. Wij hebben geen ervaring met een organisatie die onze vakantie voor ons regelt, dit was de eerste keer. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een groot succes was, alle locaties klopte precies bij onze wensen, de snelheid van reizen (heerlijk overal 3 dagen verblijven) was ontzettend goed geregeld daardoor hebben we op veel plekken mooie contacten gehad met de plaatselijke bevolking. De informatie vooraf van Suzette was heel waardevol en maakte dat de vakantie voor ons geen teleurstellingen kent. Onze verwachtingen waren best hoog van Suriname en deze zijn meer dan waar gemaakt door alle lieve mensen die we hebben mogen ontmoeten en het totale programma dat Suzette er om heen heeft geweven.

Warme groet, wij hopen ooit nog terug te gaan!

Lisette

PS het was heerlijk dat we overal twee kamers hadden, dit maakte het al met al best een dure reis, maar we hebben er geen seconde spijt van gehad. Iedereen had zijn privacy, rust en ruimte!