Fotoworkshop met Thijs Heslenfeld
Nieuwe datum voor 2023 of 2024 volgt. Neem alvast contact op bij interesse.
What he sees is what you get
Heeft u ook de behoefte om beter te leren fotograferen maar geen idee hoe u dat moet aanpakken? Om sprekende foto’s te kunnen maken is niet eens een kwestie van techniek, soms is het nodig een beetje uit de comfort zone te treden. Thijs Heslenfeld weet als geen ander hoe hij mensen met zijn foto’s weet te raken en wil u graag meenemen naar het land waar hij in 2011 zijn hart aan verloor tijdens de reis die hij maakte voor zijn boek AU, Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud.
Reisinformatie
Tijdens deze ontdekkingsreis komt de plantage historie in het Commewijne district aan bod. In de adembenemende jungle maakt u contact met de lokale bevolking in het gebied van de Gran Rio rivier. Tot slot gaan we alle opgedane ervaringen nog een keer in praktijk brengen in de drukte van alledag op de Centrale Markt en in de straten van Paramaribo. U gaat leren fotograferen met uw hart!
Wat kunt u verwachten?
Tijdens de workshops van Thijs wordt er zo min mogelijk aandacht aan techniek besteed. Hij beschouwt dat als iets secundairs. U springt met uw camera in het diepe en de focus ligt op mensen fotograferen. Gedurende de reis ontdekt u dat uw foto’s meer uitstraling krijgen naarmate u meer in het moment zelf kunt en durft te zijn. Het wordt een bijzondere en uitdagende reis door een land waaraan u waarschijnlijk net als wij uw hart gaat verliezen.
Vertrekdag | datum voor november 2022 volgt |
Aantal dagen | 10 dagen |
Aantal personen | min. 08 deelnemers max. 10 deelnemers |
Vervoer | bus, boot, vliegtuigje |
Accommodatie | 1 of 2-persoonskamers |
Reisschema | Verzorgd |
Reisschema
Dag 1 & 2 - Acclimatiseren in Commewijne
De reis begint met een kennismaking op een sfeervolle locatie in het Commewijne district. Iedereen kan hier loskomen van het drukke dagelijkse leven in Nederland. Aangenaam wennen aan het Surinaamse tropische hitte met een zwembad in de buurt. We maken kennis met Thijs en de andere deelnemers. De dag na aankomst wordt gestart met een goed verzorgd ontbijt op de veranda van de historische plantagewoning op Peperpot onder begeleiding van een melodieus vogel concert. De geur van vers gemaakte pindasambal, gebakken bananen chips en pejeh komt je tegemoet tijdens een wandeling door de naastgelegen kampong. De vriendelijke bewoners zijn altijd in voor een praatje of laten u rustig rondkijken terwijl ze zelf verder gaan met hun dagelijkse bezigheden. Hier kunt u alvast wat oefenen met de camera en wennen aan de Surinaamse lichtinval.
Dag 3 t/m 7 - Awarradam
Na twee nachten op de plantage vertrekken we naar het diepe binnenland richting het gebied van de Gran Rio rivier. Met een jungle vliegtuigje landen we op de airstrip van Kajana, een marron dorpje op zo’n 5 kwartier vliegen van de hoofdstad. Na een half uur varen komen we op de plek waar we 5 dagen zullen doorbrengen: Awarradam. Waarom we naar Awarradam gaan heeft een specifieke reden. Thijs beschrijft in zijn boek AU, Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud deze plek als het mooiste vakantieoord dat hij in Suriname kent. Ik kan deze mening absoluut met hem delen. Het eiland ligt in de rivier vol stroomversnellingen waar bij laag water zandbanken ontstaan. De locatie, het avondlicht en het uitzicht op elke plek van het eiland: alles klopt. De mensen die werkzaam zijn op Awarradam zijn uiterst vriendelijk en toegankelijk en doen er alles aan om ons alle dagen te verwennen met heerlijke maaltijden.
Op de laatste dag van ons verblijf vertrekken we tegen de middag met het vliegtuigje richting de stad. Daar zullen we nog twee dagen verblijven in een historisch pand langs de Waterkant.
Dag 8 & 9 - Paramaribo & terugvlucht
Dit wordt een pittige dag in de drukte van de stad na het verblijf in het rustige, groene binnenland. Paramaribo is als een reis rond de wereld, u stapt van het een op het andere continent. Fotograferen bij de Centrale Markt wordt de uitdaging van de dag. Dit is een fantastische, fotogenieke locatie. Daar waant u zich in Afrika bij diverse kramen met geneeskrachtige kruiden uit het binnenland, dan weer in India bij de viskramen van de Hindoestaanse vissers en vervolgens op Java bij de dames van de fruit- en groente stallen en de zelfgemaakte sambals. Zondagochtend – de dag van vertrek – is het Onafhankelijksheidsplein ‘the place to be’. Vroeg in de ochtend komt er een vaste club mannen met hun kostbaarste bezit – piepkleine zangvogeltjes in kooitjes – om mee te doen aan de wekelijkse zangwedstrijden. Een prachtige scene om vast te leggen voordat we vertrekken naar Pengel Airport voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Programma is onder voorbehoud van wijzigingen.
Dag 10 - Aankomst in Amsterdam
Tegen de ochtend komen we aan op Schiphol Airport Amsterdam.
Achtergrond informatie
De eerste ontmoeting met Thijs in 2011
Het was in dat jaar dat ik Thijs ergens in een resort aan de Bovensuriname rivier voor het eerst ontmoette. Ik was voor mijn werk op pad. Na een lange reisdag zat ik in de avonduren bij te praten met een aantal gasten op het resort toen er opeens vanuit het donker een verwilderde man kwam langslopen. Hij zeulde een vracht aan peperdure camera’s met zich mee. Later die avond maakte ik kennis met Thijs. Hij was in z’n uppie op pad om te werken aan zijn fotoboek over de jungle van Suriname. Hij liet me wat van zijn foto’s zien die hij die dag had gemaakt in een van de nabijgelegen dorpen. Ik zag meteen op het kleine schermpje van de camera waar het om ging. De foto’s van Thijs komen door zijn oog voor detail in combinatie met de juiste compositie en lichtinval bijna tot leven en raken me tot diep in mijn hart. Net als ik heeft hij een zwak voor Suriname en we hebben vaak gesproken over het organiseren van een foto-workshop in Suriname. Dit jaar kunnen wij het plan eindelijk concreet uitvoeren en kunt u mee op een unieke workshop naar Suriname.
Meer over Thijs Heslenfeld
Thijs Heslenfeld (1965) is één van Nederlands meest vooraanstaande reisfotografen. Zijn foto’s van alle continenten verschenen in internationale tijdschriften als National Geographic, GEO Saison, The Flying Dutchman, Professional Photographer en Holland Herald. Hij publiceerde zes fotoboeken over plekken op de aarde waar de mens niet veel te vertellen heeft, zoals Antarctica, de Australische outback en het Surinaamse oerwoud en won daarmee verschillende prijzen.
Verder reist hij elk jaar twee maanden in een 4WD door de meest afgelegen delen van Namibië, waarbij telkens één of twee gasten een week of langer meereizen. In de Afrikaanse bush laat hij mensen ervaren hoe het is om volledig op jezelf aangewezen te zijn in de wilde, ongerepte natuur.
Heslenfeld verzorgt regelmatig fotoworkshops waarin hij deelnemers laat beleven dat meer contact met jezelf en de wereld om je heen een betere manier is om mooiere foto’s te gaan maken dan een nieuwe camera kopen: ‘Als je jezelf openstelt voor de wereld, voor andere mensen maar ook voor dieren, de natuur, dan krijg je dat altijd terug.’
‘Door al mijn positieve ervaringen met mensen van over de hele wereld – uit welke cultuur dan ook – heb ik geleerd dat bijna alle mensen van goede wil zijn. En dat je de beste resultaten boekt als je fotografeert vanuit contact met anderen. Dát is de kern van mijn workshops. Natuurlijk besteed ik ook aandacht aan techniek. Maar ik wil mensen vooral helpen hun eigen creativiteit aan te boren. En dat is geen technisch verhaal; je kunt het ook leren met een iPhone.’
Suriname is volgens Thijs een uitstekende bestemming om aan je fotografische vaardigheden te werken: ‘Het is een prachtig land met een bijzondere en cultureel heel gevarieerde bevolking. De natuur is van een ongekende schoonheid en je kunt hier echt op spectaculair ongerepte plekken in het oerwoud verblijven. Juist die mix van prachtige mensen en heel bijzondere natuur maakt Suriname één van mijn favoriete bestemmingen.’
Vindt u het leuk om de ervaringen van eerdere deelnemers van workshops met Thijs te lezen? Lees dan eens de verhalen en bewonder de beelden van Hermann van Hoof en Henk Willem Otten die met hem mee gingen naar Marrakesh.
Accommodaties
Voorzieningen per locatie
- Boutique Hotel Peperpot, voormalige plantagewoning, eigen douche/toilet /airco. Logies incl. ontbijt.
- Awarradam: eenvoudig houten huisje, bedden met klamboes, eigen douche/toilet (alleen koud water).
- Paramaribo: kleinschalig, centraal gelegen hotel, eigen douche/toilet/ airco. Logies incl. ontbijt.
Aanvullende informatie Fotoworkshop
Inbegrepen kosten bij de reis:
Reiskosten |
|
Belasting |
|
Verblijf |
|
Begeleiding |
|
Excursies |
|
Informatie |
|
Bijkomende kosten bij de fotoworkshop
Niet inbegrepen:
Reiskosten |
|
Verzekeringen |
|
Verblijf |
|
Excursies |
|
Diversen |
|
KLM vlucht informatie
Fotoworkshop incl KLM vlucht
Suriname Holidays stelt deze workshop naar Suriname samen op basis van aansluitende KLM vluchten. Mocht u uw verblijf in Suriname willen verlengen of de reis willen combineren met een afsluiting op de Antillen, kunt u dit door ons laten verzorgen.
Landarrangement
Wilt u liever zelf uw vlucht regelen of heeft u al een vlucht geboekt, boekt u dan het landarrangement van deze fotoworkshop.