TIO BOTO

Tio Boto is een klein onderkomen in de jungle van Suriname aan de Boven Suriname rivier dat gerund wordt door mensen van deze omgeving.

Prijs: vanaf € 295,00  per persoon

Highlights

 • weg van de gebaande paden
 • Tapawatra watervallen
 • contact met de bewoners
 • wandeling naar de Ananasberg
 • bezoek aan het Samaaka museum

TIO BOTO

Boven-Suriname
Dit kleinschalige en eenvoudige resort is prachtig gelegen aan de bovenloop van de Suriname rivier. Tijdens een verblijf op Sutikamia maakt u kennis met de plaatselijke bewoners van het naastgelegen Saramaccaanse dorp Botopasi. Ver weg van het drukke, gejaagde leven in de stad kunt u hier optimaal tot rust komen in alle eenvoud.

Het binnenland van Suriname
Vertrek vanaf Paramaribo vertrekt u in de ochtend met een busje richting Atjoni. Na zo’n 3 uur komt u aan in Atjoni. Hier kunt u in de plaatselijke supermarkten nog wat drankjes of versnaperingen kopen. Vanaf Atjoni vertrekt de korjaal, dit zijn de enige boten die over de rivier kunnen varen en gaat de reis gaat verder over de Boven-Surinamerivier. Afhankelijk van de waterstand en het aantal stops, zal de vaartijd ongeveer drie tot vier uur in beslag nemen. Deze manier van reizen is al een belevenis op zich. Onderweg geniet u van het landschap, de weg, het verkeer, de tussenstops en de drukte in het dagelijks leven van de Saramaccaanse bevolking.

Accommodatie en faciliteiten
Op Tio Boto zijn zeven kleine hutjes voor 3 – 8 personen te vinden. De huisjes zijn geïnspireerd op de traditionele woningen die men nog overal in de Saramaccaanse dorpen terugvindt. De huisjes zijn voorzien van bedden, voorzien van klamboes. Er zijn momenteel 3 huisjes voorzien van een eigen douche/toilet, overige huisjes delen de toiletten en de douches.

De missie van Tio Boto
Het team van Tio Boto wil u graag kennis laten maken met de cultuur en de leefomstandigheden van de Saramaccaanse bevolking. Zij koesteren veel tradities en leefwijzen die ze meekregen vanuit hun familielijnen en hun voorouders uit Afrika. Daarnaast kunt u hier ook heerlijk genieten van uw welverdiende vakantie en de ultieme rust in het Surinaamse binnenland. U vult de dagen met zwemmen, diverse vaartochten met de korjaal, wandelingen in de jungle en in de omliggende dorpen en niet te vergeten heerlijk eten! Visliefhebbers kunnen ook volop aan de slag en hoe leuk is het mee te helpen met het bereiden van de zelf gevangen vis op het kampvuur. 

 

Extra info

vertrekdagenop aanvraag
aantal dagen3 / 4
min. aantal pers.4
vervoerbus en boot
accommodatie en voorzieningenkeuze uit: eenvoudig hutje met bedden voorzien van klamboes of hangmat met klamboe

toiletten en douches zijn in 3 huisjes aanwezig voor privégebruik, overige huisjes delen sanitaire voorzieningen. 

verzorgingvolpension
activiteitenzie dag tot dag programma’s

 

Dag tot dag programma

Dag 1

‘s Ochtends vertrekt u op afgesproken tijdstip vanaf het centrum van Paramaribo met een busje zuidwaarts. Wij rijden in ca. 3.5 uur naar Atjoni. Vanaf daar stapt u over op de korjaal die u verder brengt richting Tio Boto. Afhankelijk van de waterstand zal u moeten rekenen op een vaartocht van 3,5 uur – 4,5 uur.  Bij aankomst wordt u rondgeleid en is het tijd om op te frissen na deze lange reisdag. Niets is lekkerder dan zo’n verkoelend bad in de rivier! Fris gewassen kunt u aanschuiven aan het avondeten en napraten over alle indrukken die u heeft opgedaan.

Dag 2

Na het ontbijt vaart u per korjaal naar Djumu. Onder begeleiding van de gids wandelt u via het dorp en onderneemt u een uitgebreide boswandeling. U krijgt informatie over de flora en fauna om u heen. U kunt een wandeltocht maken naar het Ananas gebergte in zo’n twee uur lopen door het oerwoud. Op de 219 meter hoge berg groeien er nog wilde ananassen (alleen in het seizoen te zien). Na de intensieve wandeling maakt u een boottocht naar de Tapawatra stroomversnelling, bij de samenvloeiing van de Gran- en Pikin Rio.

Dag 3

Na het ontbijt vertrekken we naar het dorp Semoisi of Massiah waar u een uitgebreid een dorpsbezoek krijgt. Afhankelijk van de activiteiten op die dag in het dorp krijgt u een goed beeld van de leefwijze, gebruiken en tradities. Na de lunch doen we even rustig aan om te ontsnappen aan de ergste warmte en kunt u tijd vrije maken om te relaxen of te zwemmen in de rivier. In de namiddag als de zon minder fel wordt gaan we op pad en wandelen we door de jungle naar een kostgrondje (lokale moestuin). Daar krijgt u een goede indruk wat er zoal groeit op deze opgekapte stukken grond in het bos en leert u meer over gewassen zoals cassave, de verschillende bananen, pinda’s en rijst. In het donker plannen we nog een vaartocht zodat we kunnen genieten van de indrukwekkende sterrenhemel en met een beetje geluk kaaimannen kunnen spotten.

Dag 4

Deze dag begint heel vroeg in de ochtend. Om half zes vertrekken we met de korjaal de rivier op. Onder genot van een kopje koffie of thee kunt u ervaren hoe het leven in de jungle ontwaakt en hoort/ ziet u hoe vroeg de mensen al starten met hun dagelijkse werkzaamheden langs de rivier. Als we terugkomen genieten van het laatste ontbijt hier op Tio Boto en maken we ons klaar voor vertrek. De korjaal brengt ons op de terugweg eerst nog naar Pikin Slee waar we het Saamaka museum bezoeken. Alles wat u nog niet wist over de Saramaccaanse samenleving hoort u hier en tijdens de rondleiding kunt u ook nog vragen stellen. Zeker aan te raden om op deze locatie een aandenken te kopen in het winkeltje. Er zijn houtsnijwerken, geborduurde pangi’s en tassen te koop die door mensen uit de omgeving worden gemaakt. Na het bezoek gaat de vaartocht verder naar Atjoni omdat we met de stroom meevaren, duurt de terugreis korter dan de heenreis. Vanaf Atjoni vertrekt het busje naar Paramaribo waar u tegen het einde van de middag terugkeert.

Accommodatie

Inbegrepen kosten bij excursies:

 

Reiskosten
 • Bus en boot (korjaal)
Verblijf
 • volpension
Excursies
 • De in het reisprogramma opgenomen activiteiten
 • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door een lokale, Surinaams Nederlandssprekende gids.

 

 

Bijkomende kosten bij excursies:

 

Verblijf
 • Alcoholische- en frisdranken.
Diversen
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Extra activiteiten zoals kalebas bewerken, een ritueel bad of vistripjes