PRAKTISCHE INFORMATIE

Klimaat

Suriname heeft een tropisch-regenwoud klimaat. Dat betekent warm (tussen de 27 en 35 graden) en erg vochtig. Zeker in de maanden oktober en november kan het zeer heet zijn.
Er zijn twee langere regenperiodes: van december tot eind januari (kleine regentijd) en vanaf mei tot eind augustus (grote regentijd). Dat wil niet zeggen dat het er verder nooit regent; sterker nog, u bent pas in Suriname geweest als u een ‘Sibi Busi’ (tropische stortbui) heeft meegemaakt. Omgekeerd wil het ook niet zeggen dat het in de regenperiodes de hele dag giet van de regen.
Een paraplu heeft u in Suriname altijd nodig, zowel als bescherming tegen de regen, maar ook tegen de zon. Ook een poncho is geen overbodige luxe.

Beste reistijd

Buiten de schoolvakanties zijn de vliegtickets naar Suriname een stuk goedkoper dan tijdens de zomer- en kerstvakantie.
Qua temperatuur zijn de beste reisperiodes tussen januari en mei, en in augustus en september het meest aangenaam.
Rond Kerst en Oud en Nieuw is het zeer gezellig in Suriname, maar wel heel erg druk omdat veel Surinaamse Nederlanders die feestdagen graag daar met hun familie willen vieren

weer regen

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het vijf uur vroeger in Suriname, in de wintermaanden is het tijdsverschil vier uur. Houdt u rekening met het tijdsverschil als u weer terugkeert naar Nederland. Neem altijd een paar dagen rust om te wennen aan de Nederlandse tijd en temperatuur voordat u weer met uw dagelijks leven begint. Ook na aankomst in Suriname is het aan te bevelen om eerst een paar dagen te wennen aan het klimaat.

Bellen en internet

Internet en gebruik van WiFi is op steeds meer openbare plaatsen mogelijk in Paramaribo, veel hotels en guesthouses bieden hun gasten kosteloos gebruik van WiFi aan. Lokaal contact met onze vertegenwoordigster verloopt tegenwoordig goed via What’s app. Daarom vragen we u een mobiel nummer door te geven waarop u bereikbaar bent tijdens uw verblijf in Suriname. Buiten Paramaribo is er niet overal verbinding met het internet beschikbaar. Sommige chauffeurs hebben tegenwoordig een mobiel Wifi kastje in hun auto. Bellen via een Nederlandse mobiele provider vanuit Suriname kan behoorlijk oplopen. Als u veel moet bellen in Suriname of naar Nederland, is de zg. tweelanden simkaart van Telesur de oplossing. Hiermee kunt u tegen lokaal tarief bellen en gebeld worden, zowel vanuit Nederland naar Suriname als andersom, als ook binnen Suriname. Zo kunt u tegen normale kosten contact houden met het thuisfront. Mocht u van plan zijn veel te bellen tijdens uw vakantie, maak dat kenbaar bij uw boeking, dan kunnen wij u een sim kaart aanbieden bij uw reispapieren.

Elektriciteit

Het voltage in Suriname is over het algemeen 110 volt. De grotere hotels hebben meestal wel 220 volt, soms beide voltages. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee, want de stopcontacten zijn overal weer anders. De meeste moderne apparaten en opladers kunnen zowel 110 als 220 volt aan. Check uw apparatuur voor vertrek.
In het binnenland is niet altijd elektriciteit beschikbaar, vaak alleen tussen ongeveer 19.00 en 23.00 uur. De stroom valt regelmatig uit, ook in Paramaribo.
Neem daarom in ieder geval altijd een goede hoofd- of zaklamp mee en laad uw telefoon en camera bij iedere gelegenheid op.

Valuta

De munteenheid van Suriname is de Surinaamse dollar (SRD), die door vooral oudere Surinamers nogal eens ‘gulden’ wordt genoemd. Check de actuele wisselkoers. De valuta is alleen in Suriname verkrijgbaar. Bij aankomst op de internationale luchthaven kunt u SRD’s pinnen of contant geld wisselen. Momenteel is er een beperking van kracht bij de pinautomaten in Suriname. Op de luchthaven kunt u maximaal 400 SRD opnemen en in de stad maximaal 1000-2000 SRD per opname of per dag (dit kan per bank verschillen) en er worden meestal wisselkosten berekend. In Paramaribo zijn veel banken en pinautomaten te vinden, daarbuiten niet of nauwelijks.
Vergeet niet uw pinpas te activeren voor gebruik buiten Europa!

Geld wisselen kan ook bij cambio’s. De wisselkoers is daar vaak voordeliger dan bij de banken, maar vraag vóór u gaat wisselen bij het loket altijd wat de actuele koers is, want die kan verschillen met wat buiten wordt aangegeven.

geld suriname

Wissel in geen geval geld op straat, hoe aanlokkelijk de aangeboden koers ook is! Ga liever niet alleen bij een automaat op straat pinnen en ook niet in het donker. In hotel Torarica is een geldautomaat in de lobby te vinden, als u liever niet op de openbare weg geld opneemt.

Pinnen in winkels en restaurants met uw bankpas kan vrijwel nergens. Betalen met een credit card kan alleen bij de grotere/luxere hotels en duurdere restaurants. Houdt u er rekening mee dat er daarbij vaak hoge kosten worden doorbelast. (meestal 3-5%).
U kunt een bedrag aan cash geld in euro’s meenemen uit Nederland om achter de hand te hebben. Houdt u er wel rekening mee dat u altijd meer risico loopt met veel cash op zak. Voor trips naar het binnenland raden wij aan contant geld (SRD) in kleine coupures mee te nemen voor persoonlijke uitgaven.
Mocht u tijdens uw reis Frans Guyana bezoeken, bijvoorbeeld tijdens een trip naar Galibi, dan kunt u daar euro’s pinnen. Het land is Frans grondgebied en de euro is er het wettig betaalmiddel.

FreeCurrencyRates.com
foto fotograaf

Fotograferen

In Suriname blijft u fotograferen; het land is ontzettend fotogeniek. Zorg dus voor voldoende batterijen, accu’s en SD-kaartjes zodat u nooit zonder zit. Is er WiFi beschikbaar, dan kunt u uw foto’s voor de zekerheid ook naar ‘de cloud’ uploaden.
Het is ongepast om zomaar mensen, de interieurs van huizen en dergelijke te fotograferen. Zelf stelt u dat waarschijnlijk in uw eigen woonplaats ook niet op prijs. Zeker in het binnenland vinden de mensen fotograferen een probleem. Ook religieuze plaatsen (zoals offerplaatsen) en ritualen mogen meestal niet worden gefotografeerd. Vraag vooraf altijd toestemming en overleg bij twijfel met uw gids of lodgehouder.
Als u tijdens uw vakantie mooie foto’s van lokale mensen heeft gemaakt, dan waarderen die het zeer als u een aantal afdrukken opstuurt.