La Petite Maison is een sfeervol bed & breakfast, gevestigd in een gerenoveerd houten koloniale pand aan de historische Waterkant. Op loopafstand vindt u Fort Zeelandia, het Onafhankelijksheidsplein en de Centrale Markt. Aan de overkant bevinden zich de gezellige eetstalletjes van de Waterkant. Hier kunt u heerlijke saoto soep en saté bestellen of genieten van het uitzicht over de rivier. Houdt u er wel rekening mee dat er regelmatig lokale bezoekers met luide muziek bij de Waterkant verblijven. Toch blijft dit onderkomen een van onze favorieten omdat er zo’n typische Surinaamse sfeer heerst.
La Petite Maison biedt twaalf comfortabele kamers aan (1-4 personen). De vier kamers aan de voorzijde kijken uit over de rivier. Het balkon op de 1e etage is voor algemeen gebruik. Alle kamers zijn voorzien van airco, tv, telefoon, koelkast, badkamer met douche/toilet met warm/koud water en draadloos internet. Het ontbijtbuffet wordt geserveerd in het restaurant op de binnenplaats die van woensdag t/m zaterdag in de avonduren wordt omgetoverd tot een gezellige cocktailbar. U kunt ook gebruik maken van de wasservice.
Lees wat onze klanten ervan vonden:
Een aanrader en voor ons beslist voor herhaling vatbaar in de toekomst.
27-apr-2014
We zijn inmiddels weer een maand terug, maar de herinneringen aan de perfecte vakantie naar Suriname blijven levend en dagelijks hebben we het er nog over.
Hoe jullie het programma voor ons hebben samengesteld was echt heel erg fijn en goed bedacht voor ons. Er ging in de 23 dagen ook niets fout. Hiervoor in de eerste plaats onze dank.
Allereerst acclimatiseren in Groningen in het appartement Bloemendaal is een goede keuze. De dag na aankomst hebben we de omgeving per fiets verkend. Een eerste kennismaking met Suriname.
Het appartement was prachtig en het eten dat door de kok bereid werd was smakelijk.
De volgende dag zijn we met gids Cor naar Nieuw Nickerie vertrokken. Onderweg heeft Cor gedurende een uur of vijf, tijdens het rijden, een uitgebreide les Suriname gegeven.
Het stadje Nieuw Nickerie zelf is niet geweldig, maar het natuurgebied Bigi Pan is echt schitterend. Wat een prachtige natuur en wat een vogelpracht, met vooral de Rode Ibis als toppunt.
Hierna zijn we vertrokken naar Paramaribo en hebben aan de waterkant gelogeerd in La Petite Maison. Een oud koloniaal huis met vriendelijk en behulpzaam personeel.
Een prima hotel en centraal gelegen om Paramaribo te verkennen.
De volgende bestemming was Anaula. Leuke huisjes, heerlijk eten en prachtige excursies met als hoogtepunt een bezoek aan het dorpje Ladoani. Hier een goed beeld gekregen, hoe de bevolking hier leeft.
Na weer 2 dagen Paramaribo met de fiets vertrokken naar Frederiksdorp. Het eerste stuk langs de Surinamerivier naar Leonsberg was niet prettig. De auto´s jakkerden langs je heen, de minst prettige ervaring van de vakantie.
Ook weer een mooi appartement en er werd zeer smakelijk eten voor ons klaar gemaakt. De omgeving leende zich uitstekend om mooie fietstochtjes te maken.
Elke keer kom je terug in Paramaribo, wat beslist niet vervelend is. Paramaribo heeft veel te bieden en we hebben ons hier dan ook geen minuut verveeld.
De volgende bestemming was Kabelebo. Met 6 mensen (inclusief piloot en eigenaar van het resort) in een vliegtuigje en wat een belevenis om de jungle van Suriname onder je weg te zien glijden. Kabelebo mag je niet missen als je naar Suriname gaat.
Een pure verwennerij in een prachtig resort, waar het je aan niets ontbreekt. Vier dagen de jungle verkend; uren gelopen en gevaren; veel beesten gespot en het was beslist geen minuut te lang.
Op het eind van de vakantie nog een excursie naar de Warappakreek gemaakt. Een tocht over water met een steeds veranderende natuur. Van de oude plantages is weinig over, maar de natuur heeft er een prachtig gebied van gemaakt.
Suriname is een belevenis. Het is verbluffend hoe zoveel verschillende bevolkingsgroepen zo vredig naast elkaar kunnen leven. De mensen zijn super aardig en je doet vele leuke contacten op. Ook voel je je nooit onveilig.
Een aanrader en voor ons beslist voor herhaling vatbaar in de toekomst.
Met vriendelijke groet,
Arja en Bert Drost
Ja en hoe lang dan?
15-apr-2014
Want we wilden toch wel vele delen van Suriname zien. Zou 3 weken genoeg zijn?
3 weken om niet te vergeten.
Een bezoekje aan het reisbureau “Suriname Holidays” in de Spaarnwouderstraat in Haarlem
is zeker de moeite waard!
Daar werken Suzette en Hélène. Met Hélène hebben we onze reis uitgezocht.
We hadden via vrienden te horen gekregen dat februari/maart de beste tijd was om te gaan. Dan was de kleine regentijd net afgelopen en de grote regentijd nog niet begonnen. Hélène bevestigde dat. Omdat we toch geen rekening hoeven te houden met schoolvakanties besloten we om in die tijd te gaan.
Ja en hoe lang dan? Want we wilden toch wel vele delen van Suriname zien. Zou 3 weken genoeg zijn?
Eerst bekeken we de kaart; een bezoekje aan het westen, oosten, plantages maar ook Paramaribo! De flyers en folders werden op tafel gelegd. En natuurlijk ook de kaart van Suriname. Een logeeradres hadden we ook al in het hoofd: Kolibrie aan de Jessurunstraat.
Het appartementencomplex bleek inmiddels een andere naam te hebben gekregen, geheel vernieuwd te zijn. De naam is nu Downtown Oasis. Een prima plek midden in de stad.
Nu moesten we kiezen! Onze voorkeur ging uit naar Nieuw Nickerie, een fietstocht naar Frederiksdorp, Albina en Galibi en bij elkaar 9 dagen Paramaribo.
Maar het binnenland dan? Met een binnenlandse vlucht ben je op een prachtige plek van waar uit je jungletochten, korjaaltochten etc. kunt ondernemen. Het resort heet: Kabalebo.
De folders logen er niet om. Prachtig. Goed nu zaten de 3 weken vol!!!!
Hélène zou kijken welke mogelijkheden er zijn en zal een reisschema voor ons maken.
Na ongeveer twee weken kregen we een prachtig schema toegestuurd. Na aankomst zouden we eerst drie nachten in een hotel aan de Waterkant zijn, daarna fietsen, even rust, dan naar Nieuw Nickerie, weer even rust, Kabalebo, een dag pauze en als laatste Galibi. De rustperiode zou dan voor Paramaribo zijn in Downtown Oasis. Het leek ons prima!
20 februari vertrokken wij.
Door het tijdsverschil ben je nog dezelfde dag in Suriname.
Ons eerste logeerplekje Hotel “La petite Maison”aan de Waterkant is in een prachtig oud huis met uitzicht op de Surinamerivier.
Natuurlijk gaan we direct op onderzoek uit. Langs de boulevard zijn kleine eettentjes
waar je lekker kunt eten en drinken.
Op deze plek kom je goed in de sfeer van Paramaribo. Vrijdag en zaterdag rijden er open bussen over Waterkant met vrolijke muziek. Bij de eettentjes wordt ook muziek gemaakt en wordt er veel gelachen bij het drinken van een Djogo (een grote fles bier die aan velen uitgeschonken wordt )
Op 23 feb. stappen we op de fiets die we halen bij Zus & Zo (voucher). De fietsroute hebben we de vorige dag van Cathrin Jüdell gekregen; medewerker van Suriname Holidays in Paramaribo.
Met haar hebben we toen ook alle afgesproken tours bekeken en gecontroleerd. Het is zondag dus lekker rustig op de weg. Dat is fijn omdat we toch wel even moeten wennen aan het links rijden. Het is erg leuk om op deze manier Suriname te bekijken.
Het einddoel is Frederiksdorp, een oude plantage waar we 2 nachten zullen blijven. Onze eerste stop is Leonsberg waar we de Surinamerivier worden overgezet in een tentbootje.
Vanuit Nieuw Amsterdam fietsen we over de dijk langs de Commewijnerivier en na verloop van tijd arriveren we bij Mariënburg waar we de Commewijne over moeten om bij Frederiksdorp te komen.
Ook dat gebeurt met een tentbootje; onze fietsen met fietstas worden door een vriendelijke bootsman in en uit het bootje gebracht.
Frederiksdorp ziet er prachtig uit. We brengen onze bagage naar ons appartementje. Even op verkenning uit. Wát een groot terrein!!!!
De volgende dag maken we een zwamptour. In een kleine korjaal met bootsman varen we door een prachtig gebied vol met waterlelies. De bootsman vertelt onderweg over de vogels en de bloemen. Na deze tocht wandelen we terug naar de Plantage waar we op de veranda genieten van de rust.
De derde dag fietsen we weer terug naar Paramaribo via spannende weggetjes. We steken de Surinamerivier over bij Meerzorg vlak onder de “Bosjes brug”. Het toeval wil dat het de dag van de Revolutie is.
Een bijzondere dag!!!!!
Vanaf nu logeren we in Downtown Oasis. In een prachtig appartement.
De 2e tour naar Nieuw Nickerie is verrassend. Totaal anders dan Frederiksdorp.
We rijden met een gids langs rijstvelden, een heel vlak land.
Vanuit Nickerie maken we een boottocht naar Bigi Pan op zoek naar de rode Ibis.
Een zéér uitgestrekt natuurgebied, de gids brengt ons op bijzondere plekken waar kaaimannen stilletjes liggen te wachten en de gieren boven ons vliegen op zoek naar “eten”.
Na deze tour is een aantal dagen Paramaribo gepland. Zonder gids vinden wij onze weg in deze stad.
Met een goede plattegrond vind je waar je naar toe wil.
Uiteraard bezoeken we Zeelandia, gaan op zoek naar plekken waar de geschiedenis over vertelt : Anton de Kom, Nola Hatterman, de gerestaureerde Kathedraal (nu Basiliek ), Het onafhankelijkheidsplein…………….Ennog véél meer!!!!!!!
De 3e tour begint met een binnenlandse vlucht. In een vliegtuigje voor 12 pers.
worden we naar Kabalebo gebracht. Een luxe resort met mooie appartementen en een zwembad. Per dag kunnen we kiezen uit verschillende tours: korjaaltochten, wandelen door de jungle of een combinatie daarvan. Ook is er een mogelijkheid om zelf in een kajak over de Kabolebo te varen.
Tussendoor heerlijk zwemmen in een stroomversnelling!! Alles is onder begeleiding van een gids.
Wat een fijne dagen hadden we daar ook. En dan is het heel bijzonder om weer in Paramaribo rond te lopen. En natuurlijk gaan we heerlijk eten bij De Gadri vlakbij Zeelandia aan de rand van de Surinamerivier met achter ons het standbeeld van koningin Wilhelmina. Dan zijn we alweer aan onze laatste tour toe. Met een busje rijden we met nog andere toeristen
naar Albina van waar we over de Marowijne naar Galibi zullen varen. Voordat we in Albina aankomen hebben we een zeer bijzondere plek bezocht, Moiwana. Daar is een monument gemaakt door Marcel Pinas. Héél indrukwekkend! In Galibi zullen we ’s avonds laat zee-
schildpadden gaan zien. Dat is gebeurd!!! Niet te geloven dat een dier in zo’n korte tijd zó veel eieren legt. De tocht er naar toe en weer terug is prachtig. De maan zorgt voor een betoverende tocht.
De volgende dag wordt die betovering verbroken door de nuchtere gedachte dat de terugreis naar Nederland niet lang meer op zich laat wachten.
We hebben een prachtige reis gehad!!!!!!!!!!!!!!!!!! dankzij jullie.
Ridi en Klaas
We zien uit naar een volgende keer, die zal er zeker komen.
14-apr-2014
Ook dit jaar heeft Suriname Holidays onze reis (voor de 5e keer) prima geregeld.
Leuk reisbureau, met veel kennis over het land.
Ons eerste bezoek is elke keer Cathrin (kantoor Suriname Holidays in Paramaribo) te begroeten op het Kerkplein. Zij staat altijd voor ons klaar voor vragen en tips en begroet ons elke keer weer hartelijke. Een gezellig koffiemoment om even weer bij te praten.
We verbleven eerst in La Petite Maison, aan de Waterkant. Een heel gezellig, eenvoudig en schoon pension.
Leuke veranda met zitjes, hier ‘s avonds lekker gezeten met een drankje en dan naar de Surinamerivier kijken en alle gezelligheid van de Waterkant.
We hebben genoten van Anaula, zeker een aanrader om dit resort te bezoeken. Eenvoudige huisjes met een fantastische natuur zoals de stroomversnellingen.
Eten is prima, het is wat de pot schaft en zeer smaakvol. ‘s Morgens was het rustig wakker worden en dan op de veranda met een pot koffie, die elke ochtend om 07.00 uur wordt gebracht, genieten van de omgeving.
Na het ontbijt de aapjes begroeten en bananen voeren. Leuke belevenis.
Overbridge is ook heel mooi resort aan het water. Helaas is het personeel te jong, te onervaren en worden de toeristen niet of nauwelijks begeleid. Jammer.
We zien uit naar een volgende keer, die zal er zeker komen.
Groetjes, Waldi en Harma
Suriname is, zoals je ons al had had verteld, een geweldig land.
3-sep-2012
Dank voor je attente email.
We hebben een prachtige reis beleeft. Veel gezien, gedaan en meegemaakt.
Suriname is, zoals je ons al had had verteld, een geweldig land. De mensen zijn erg vriendelijk,
de natuur overweldigend, de historie en Nederlandse roots -slavernij/plantages- zeer interessant en het eten is heerlijk. We willen je zeer bedanken voor de goede organisatie van de reis. Onze vakantie is vlekkeloos verlopen, alles liep op rolletjes. De excursies, de verblijven en het vervoer: alles was perfect geregeld.
La Petit Maison, Plantage Peperpot, Torarica, Galibi, Warappakreek, Anaula. Met geweldige gidsen die ons zoveel leuke en interessante
wetenswaardigheden over Suriname, de natuur en geschiedenis hebben verteld. Ook de kinderen vonden het erg leuk.
We hebben ook een ochtend gezellig zitten kletsen met Cathrin Judëll, die alle tijd had en ons hartelijk ontving.
Ze heeft het hele programma met ons doorgenomen en waar nodig toegelicht. Erg prettig.
We hebben een onvergetelijke vakantie in Suriname gehad en ieder moment genoten.
Ook hebben we het zeer plezierig gehad in Curacao (Lion’s Dive, prachtige stranden, Wet & Wild, met dolfijnen zwemmen en rondkijken
in Willemstad), maar Suriname is toch wel een klasse apart.
We willen jou en je collega’s bij Suriname Holidays heel erg bedanken!
Met warme groet,
Familie Delfos
Foto: 15/08/2012 Dolphin Sunset, vlnr: Marie, Sophie, Liesbeth, Ernst & Willemijn
Jos en Mattie Kroonenberg uit Te Aroha, New Zealand
15-dec-2011
Te Aroha, 10/12/2011
Dear Suzette
Na alweer bijna anderhalve maand terug te zijn van onze vakantie in de Verenigde Staten, Curacao en Suriname lijkt alles alweer een droom te zijn.
Wij vlogen met de SLM van Miami naar Parimaribo De SLM is een uitstekende vligmaatschappij vriendelijke bediening.
Parimaribo viel ons in’t begin een beetje tegen, natuurlijk erg heet, maar dat wisten we, het vuil dat weggegooit wordt op straat wisten we niet. Maar volgens de laatste berichten gaat de regering daar wat aan doen en worden er straffen uigedeeld die niet mis zijn aan mensen die vuil weggooien. Het is de mensen ook misschien ook niet kwalijk te nemen want alles wat in de winkels te koop is zoals ook in onze westerse cultuur zwaar verpakt in plastic en dat is in Suriname pas de laatste 15 jaar. Toch groeide Parimaribo aan ons de mensen zijn vriendelijk en kleurrijk.
Wij verbleven in Parimaribo in hotel “la petite maison” een prima hotel schone kamer en een goed verzorgd ontbijt.
Het hotel beschouwden we als onze basis waar we dan op terugvielen als we terug kwamen van onze vele straat en binnenlandse tochten!
Onze eerste grote tocht was naar Kabalebo Nature Resort vervoer per eenmotorig vliegtuigje een hele ervaring voor mensen die de luxe vliegtuigen gewend zijn. Kabalebo ligt ongeveer 60 km van de grens met Guyana. Het heeft en prachtige natuur en zoals alle resorts ligt aan een brede rivier. We hadden trektochten door het bos en zagen ook wat apen, over het algemeen is het dierenleven in het oerwoud niet overvloedig. Maar ja de wilde dieren zitten niet op ons te wachten! Als je werkelijk de echte dierenwereld wil beleven moet je dieper het bos in en je niet lang gebaande paden begeven. Het is natuurlijk ook zo dat veel dieren er s’nachts op uit trekken.We hadden ook enkele tochten over de rivier waar enkele van onze groep een hengeltje uitgooiden en dan terugkwamen met soms aanzienlijke vissen o.a Piranha’s en behoorlijk grote zo’n 25 tot 30cm. De hele bek is gevuld met tanden als beitels. We zagen ook de reuze otters en langs de rivier een slapende anaconda met een aanzienlijke verdikking in z’n buik, hij of zei had waarschijnlijk net een haas te pakken gehad en heeft dan rust nodig om z’n prooi te verteren. De behuizing in Kabalebo was behoorlijk hoewel we geen airco hadden! Wij overnachten in de Kabalebo inspiration point lodge en waren het enige echtpaar de anderen van onze groep waren in het hoofd gebouw gelegered waar wij ook liever hadden gebleven, vooral s’avonds wat meer gezelligheid en reuring!
Vervolgens vertrokken we naar Palumeu weer vanuit Paramaribo vanaf het vliegveldje zorg en hoop een angstaanjagende naam, vooral de hoop dat je in het kleine vligtuigje van 1981 of daaromtrend weer veilig op je bestemming komt! Palumeu heeft ons hart gestolen. De betrekkelijke koele hutten waar we verbleven de natuurlijke ongebondenheid en vooral ook onze inneemende indiaanse gids Seymour die het voorelkaar kreeg om van onze groep een eenheid te maken en gedurende de vele tochten over land en water een gezellige leerzame sfeer wist te bewerkstellen. Onze maaltijden hadden we altijd gezamelijk bij het avondeten lichte hij eerst de pan deksels op en vertelde wat er onder lag, als dat was gebeurd en we allen zaten was het “aanvalluhh” Na afloop een biertje of een rum-cola. We konden dan altijd terugzien op een interessante dag. Een van de hoogte punten was de vroege ochtend tocht langs de rivier om dan in alle stilte de rivier af te drijven met als doel de dierenwereld te horen ontwaken en de bosgeluiden te horen. Of een tocht naar een eilandje in de rivier waar dan Seymour met enige helpers voor ons verwende toeristjes de hangmatten te voorschijn haalde. Iets heel bijzonder om nooit te vergeten. Ik geloof ook dat veel reizen is leuk en aardig maar het mooiste zijn de belevenissen die altijd bij je blijven! Op z’n Hollands gezegd “waar voor je geld krijgen”
Na Palumeu terug naar Parimaribo waar we na enkele dagen ons weer naar zorg ene hoop begeven om naar Anuala Nature Resort te vertrekken. Ook daar weer veilig aangekomen en met de korjaal met hun sterke Yamaha buitenboordmotor naar het resort gevaren. Ook Anaula een uitstekende verzorging met vriendelijk personnel en een street- wise gids Ben die ik vertelde dat hij voor filosofie moet gaan studeren in een Nederlandse universiteit. Deze jongen deed ook z’n best om ons te vermaken en meestal slaagde hij hierin. Hij organiseerde trips boven en benedenstooms naar een Creoolse plantage en een andere nederzetting van inheemsen. Vooral het inlandse Creoolse drum-orkest met een Creoolse gezette danseres maakte een plezierige en aangename indruk op ons. Mattie en ik hadden veel plezier toen ze heupwiegend met zinnewekkende bewegingen naar wat Nederlandse gasten liep en hun uinodigde om met haar te dansen. Je had hun gezichten moeten zien! Ik heb wel met haar gedanst en toen ze vertrok vroeg ze Mattie of ik getrouwd was!
De behuizing in Anuala was
vrij luxe, hoewel de kamers erg heet waren vooral s’nachts de reden: ze hebben de wijsheid gehad om een plafond aan te brengenvan geplastificeerde platen of schroten die de warmteafvoer naar het dak belemmeren en dus een broeikas maken van de slaapruimte.
Weer terug naar Parimaribo waar we ontdekten dat t’Vat broodjes oorlog en frikandellen met patat verkopen dat was smullen na alle kip!
Onze laatste trip door jou georganiseerd een week naar Curacao waar we een auto huurden en het hele eiland afgesjeesd hebben met als hoogtepunt natuurlijk Willemstad. Ook daar spreken ze nog Nederland alhoewel dat over de volgende 10,20 jaar zal veranderen want Papiamento is nu de officiele voertaal, het lijkt erg veel op Spaans. Dat maakt het makkelijker om straks overgenomen te worden door Venzuela. De oliemaatschappij op het eiland wordt al gerund door een Venzolaanse maatschappij! Ze zullen er spijt van krijgen ben ik bang voor. Op het vliegveld staan dag en nacht grote Amerikaanse verkenningsvlietuigen klaar en die staan daar niet voor niets. Ons verblijf in het luxe appartement van Marianne was heel speciaal met zwembad en een eigen kookgelegenheid. Overdag als je op je overdekte terrasse de tuin inkeek zag je de kolibrie honing te vergaren uit de vele rood kleurige bloemen, ook weer iets om nooit meer te vergeten. Al met al een reis om nooit meer te vergeten.
Veel liefs Mattie en Jos.
Hoop je te zien in Amsterdam op onze volgend tocht eind september 2012.
De opbouw was er een van “zuur naar zoet”
10-nov-2011
We kijken terug op een heerlijke vakantie die ons alles en nog meer heeft gebracht dan we ervan verwacht hadden.
Dank daarvoor.
Hallo beste mensen,
De beste manier om nog even in gedachten in Suriname te blijven is gelijk beginnen aan je fotoalbum.
Dan moeten de laptop en de desktop ” het wél doen “…
Maar nu alles weer draait is het de hoogste tijd om jullie te laten weten dat we erg hebben genoten in en van Suriname.
Zowel jullie voorbereiding als de hulp ter plaatse van Cathrin hebben hier zeker aan bijgedragen.
We hebben oude kennissen opgezocht en nieuwe kennissen gemaakt.
De opbouw was er een van “zuur naar zoet” (om JP de premier te citeren).
Eerst 5 dagen op de rivier en in de hangmatten; daarna 3 dagen in de warmte fietsen en herinneringen ophalen met Ton Hagemeyer op Fredriksdorp; 5 dagen meer dan verwachte luxe op Anaula en tenslotte nog eens extra genieten van elkaar op Berg en Dal.
We kijken terug op een heerlijke vakantie die ons alles en nog meer heeft gebracht dan we ervan verwacht hadden.
Dank daarvoor.
Vriendelijke groeten en succes in de toekomst,
Sandra van der Draaij en Marcel de Pauw
NB. de aanbeveling om in La Petite Maison te verblijven was hélemaal goed. Alle kamers zijn even fraai en je loopt zó naar de Waterkant en binnenstad.
oktober 2011