GEZONDHEID

Beschermd op reis

Ter voorbereiding op uw Suriname reis is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met uw huisarts, een tropenarts of de GG&GD in uw woonplaats voor een up-to-date advies over de benodigde vaccinaties en maatregelen die u kunt nemen om zorgeloos van uw Suriname vakantie te genieten.
Raadpleeg alvast één van de volgende sites voor meer informatie: lcr.nl, GGD, wijsopreis.nl of tropenzorg.nl.

Houdt u er rekening mee dat de informatie op de genoemde sites van algemene aard is. Uiteindelijk bepalen, de verblijfsduur, het type reis, uw gezondheid en leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u persoonlijk gelden. Laat u zich daarom altijd persoonlijk adviseren door een deskundige (huis)arts of reizigersgeneeskundige instantie. Dit is extra van belang als u zwanger bent en/of wanneer u gezondheidsproblemen heeft.

Zorg ervoor dat u het verzekeringspasje van uw zorgverzekeraar meeneemt op reis en dat u een reisverzekering met werelddekking heeft afgesloten.

 

Gele koorts vaccinatie voor Suriname

Niet verplicht, wel aanbevolen

Gele koorts vaccinatie is momenteel niet meer verplicht voor alle reizigers naar Suriname maar wordt wel aanbevolen. De gele koorts vaccinatie is wel verplicht als u komt uit een land met hoog risico voor gele koorts of als u daar langer dan 12 uur in transit bent geweest. Als u tijdens uw verblijf in Suriname een uitstapje maakt naar Frans Guyana of Guyana is een vaccinatiebewijs tegen gele koorts ook verplicht. En mocht u na Suriname nog een bezoek brengen aan de Nederlandse Antillen, Trinidad & Tobago, dan is het ook verplicht in het bezit te zijn van een gele koorts vaccinatiebewijs.

Reizigers die doorreizen vanuit Suriname naar een (of meerdere) van de bovenstaande landen en niet gevaccineerd zijn, of dit niet kunnen aantonen, wordt de toegang geweigerd.

Momenteel zijn de gele koorts risico gebieden:

AFRIKA: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Chad, Congo, Côte d’lvoire, Democratische Republiek van Congo, Equatoriaal Guinee, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenya, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Zuid Sudan, Togo en Uganda.

ZUID AMERIKA: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad & Tobago, Venezuela.

Voorzorgsmaatregelen

In het tropisch regenwoud en de mangrovekust heeft u te maken met muggen en andere insecten die u kunnen steken. Ga daarom goed voorbereid op pad. Draag katoenen kleding (groen, beige en camouflage kleuren zijn het meest geschikt in de jungle)- overhemd of (UV-werende) shirts met lange mouwen en lange (afrits)broeken ter bescherming tegen de zon en insecten, draag sokken en dichte schoenen in het gras (helpt tegen chiggers (grasluizen)). Ook tijdens wandelingen in de jungle is het raadzaam om bedekkende kleding te dragen. Niet alleen als bescherming tegen de zon en insecten maar ook om te voorkomen dat u (snij)wonden oploopt aan uw armen en benen door scherpe takken, bladeren en doorns. Gebruik een goed antimuggenmiddel met bv. DEET. (in Suriname kunt u Tropical Bush kopen). Als u zonnebrandcrème gebruikt, smeer dit dan eerst en pas daarna het muggenwerende product.