GEZONDHEID

Beschermd op reis

Ter voorbereiding op uw Suriname reis is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met uw huisarts, een tropenarts of de GG&GD in uw woonplaats voor een up-to-date advies over de benodigde vaccinaties en maatregelen die u kunt nemen om zorgeloos van uw Suriname vakantie te genieten.
Raadpleeg alvast één van de volgende sites voor meer informatie: lcr.nl, GGD, wijsopreis.nl of tropenzorg.nl.

Houdt u er rekening mee dat de informatie op de genoemde sites van algemene aard is. Uiteindelijk bepalen, de verblijfsduur, het type reis, uw gezondheid en leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u persoonlijk gelden. Laat u zich daarom altijd persoonlijk adviseren door een deskundige (huis)arts of reizigersgeneeskundige instantie. Dit is extra van belang als u zwanger bent en/of wanneer u gezondheidsproblemen heeft.

Zorg ervoor dat u het verzekeringspasje van uw zorgverzekeraar meeneemt op reis en dat u een reisverzekering met werelddekking heeft afgesloten.

 

Gezond en zorgeloos op reis naar Suriname in 2021/2022

U dient zelf zorg te dragen voor de benodigde reisdocumenten en de eventuele (verplichte) inentingen.

Door de grillige ontwikkelingen van de COVID-19 pandemie passen autoriteiten voortdurend hun inreisrestricties aan. Om die reden is het essentieel dat u goed voorbereid op reis gaat. Het is raadzaam de TravelDoc-app via KLM.nl. Deze app wordt voortdurend geüpdatet door autoriteiten wereldwijd en geeft eenvoudig inzicht in:

  • Welke documentatie u op verzoek moet kunnen overleggen (bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring),
  • Welk type COVID-19 test u moet hebben ondergaan voor aanvang van de geplande reis (bijvoorbeeld PCR-test, RT Lamp test of antigene tests),
  • Wat de quarantaine richtlijnen zijn bij aankomst op bestemming en bij terugkeer in het land van vertrek.
  • Het is daarnaast ook raadzaam om de voorschriften van de eigen rijksoverheid en informatie op de speciale COVID-19 pagina’s van KLM.nl en Schiphol.nl (of een andere luchthaven van vertrek) mee te nemen in de reisvoorbereiding.

 

Gele koorts vaccinatie voor Suriname

Niet verplicht, wel aanbevolen

Gele koorts vaccinatie is momenteel niet meer verplicht voor alle reizigers naar Suriname maar wordt wel aanbevolen. De gele koorts vaccinatie is wel verplicht als u komt uit een land met hoog risico voor gele koorts of als u daar langer dan 12 uur in transit bent geweest. Als u tijdens uw verblijf in Suriname een uitstapje maakt naar Frans Guyana of Guyana is een vaccinatiebewijs tegen gele koorts ook verplicht. En mocht u na Suriname nog een bezoek brengen aan de Nederlandse Antillen, Trinidad & Tobago, dan is het ook verplicht in het bezit te zijn van een gele koorts vaccinatiebewijs.

Reizigers die doorreizen vanuit Suriname naar een (of meerdere) van de bovenstaande landen en niet gevaccineerd zijn, of dit niet kunnen aantonen, wordt de toegang geweigerd.

Momenteel zijn de gele koorts risico gebieden:

AFRIKA: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Chad, Congo, Côte d’lvoire, Democratische Republiek van Congo, Equatoriaal Guinee, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenya, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Zuid Sudan, Togo en Uganda.

ZUID AMERIKA: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad & Tobago, Venezuela.