De flora en fauna waren overweldigend

 

 

Suriname, december 2017-januari 2018

Via vrienden kwamen we bij Suriname Holidays. We wilden in de kerstvakantie naar Suriname om na 35 jaar familie te bezoeken in Paramaribo, maar zeker ook om ‘iets van het land te zien’. We hadden alleen een vaag idee over ‘het binnenland zien’ en ‘varen op de rivier’. Het was duidelijk dat we wat advies nodig hadden.

Wij ervoeren bij Suriname Holidays precies de goede balans van ruimte om onze eigen ideeën vorm te geven en adviezen en suggesties. Het was duidelijk dat de mensen van SH zeer goed geïnformeerd zijn en ook een goed netwerk binnen Suriname hebben. In een prettige sessie kwamen we samen vrij vlot tot een programma dat goed aan onze wensen voldeed en/of ons heel aantrekkelijk leek. Het resultaat was een volledig geregelde en daardoor onbezorgde, prettige en indrukwekkende vakantie dat onze verwachtingen ruim overtrof.

In ons programma was tijd in de stad rond de feestdagen opgenomen, waar we verbleven in het Eco Resort hotel—service en ontbijt waren goed, de kamer schoon en comfortabel. De prijs was passend. Alle transfers waren door Suriname Holidays geregeld—zo ook het vervoer naar het hotel vanaf de luchthaven. De chauffeur had gekoelde flesjes water voor ons klaarstaan. Alle transfers in onze vakantie waren overigens zeer goed geregeld. Alle chauffeurs, bootsmensen en gidsen stonden steeds op tijd voor ons klaar en waren zeer adequaat.

Paramaribo is een drukke, moderne stad en heeft veel te bieden: markante koloniale architectuur, een fraaie palmentuin, restaurants, winkels, een prachtige houten kathedraal, fraaie moskee, maar ook verval en armoede. We hadden een huurauto voor een aantal dagen en hebben de rest van de tijd gebruik gemaakt van de vele taxi’s in de stad; deze waren toegankelijk en goedkoop. Oudjaar werd vooral overdag groots gevierd in de stad.

Ons eerste uitstapje was naar Frederiksdorp—een voormalige plantage aan de Commewijnerivier. We kwamen daar met de auto en de boot. Het reizen met de boot over de rivier was overigens steeds een groot genot—een attractie op zich. Frederiksdorp was ooit een grote plantage en is nu een resort voor toeristen. Een groot deel van de oorspronkelijke bebouwing is er nog en in goede staat. Wij verbleven in een voormalige politiewoning. Het personeel is bijzonder vriendelijk en behulpzaam. We genoten van de fraaie begroeiing en het bijzonder goede eten. De flora en fauna waren overweldigend. De vele vogels floten continu. Enig minpuntje waren de muggen; lange broek, lange mouwen en deet waren de remedie.

Voor ons gehele verblijf in Frederiksdorp kregen we een gids toegewezen: een jonge man met de kennis en wijsheid van een oude ziel. Hij maakte het verschil, met zijn informatie over de geschiedenis, bevolking, flora en fauna van de plantage en de omgeving. Begeleid door hem gingen we dolfijnen spotten, maakten we twee fietstochten in de omgeving en een boottocht door het moeras. Zeker de boottocht was een bijzondere belevenis. Een aanrader voor vogelliefhebbers!

Onze volgende bestemming was Brownsberg: een beboste berg ten zuiden van Paramaribo, met een natuurpark. Ook hier werden we begeleid door uitstekende gidsen. We reden naar een station van het natuurpark op de top van de berg. Het uitzicht op het nabijgelegen stuwmeer was adembenemend. Vanuit het station maakten we onder begeleiding een stevige junglewandeling naar twee watervallen. Het ruwe oerwoud was indrukwekkend en bijzonder mooi. We zagen vogels en apen en leerden veel over de planten en bomen in het bos.

De volgende bestemming, op dezelfde dag, was Ston Island, een resort aan het stuwmeer, waar we één nacht verbleven in een eenvoudige cabin. De meegereisde kok maakte een goede maaltijd voor ons. De volgende dag stonden we vroeg op om de mooie zonsopkomst mee te maken en ons te verwonderen over het aanzicht van het meer, waar de boomtoppen nog boven het wateroppervlak uitstaken. Weer onder begeleiding van een gids maakten we een boottocht over het meer en bezochten een eiland.

Vanuit Ston Island reden we verder door het heuvelachtige landschap in zuidelijke richting naar Atjoni. Daar stapten we over op de boot om verder te reizen naar onze volgende bestemming: het Anaula Nature Resort, dat alleen per boot bereikbaar is. Anaula is een fraai en comfortabel resort aan de Suriname rivier, waar we verbleven in comfortabele cabins. De koks maakten goede en gevarieerde maaltijden. Ook Anaula beschikte over uitstekende gidsen die zeer veel konden vertellen over flora, fauna, geschiedenis en bevolking. Vanuit Anaula maakten we verschillende uitstapjes: wandelen in het oerwoud, baden in de stroomversnelling (heerlijk!), kaaimanspotten. Ook bezochten we Aurora, een traditioneel dorp van Saramaccaanse marrons (afstammelingen van gevluchte slaven). We werden rondgeleid door een bewoner van het dorp zelf.

Teruggekeerd in Paramaribo waren we tot de nok volgeladen met intense indrukken. Via ogen, oren, neus, huid en smaakpapillen kwam het land bij ons binnen. Terwijl we de laatste souvenirs kochten in de stad, daags voor ons vertrek, verwonderden we ons over het relatief lage aantal toeristen. Suriname is beslist een aanrader; wij gaan zeker nog eens terug. Voor iedereen die Suriname overweegt, kunnen we Suriname Holidays van harte aanbevelen! Het vooraf organiseren van de reis heeft voor ons het verschil gemaakt. Suriname Holidays heeft dat uitstekend gedaan en we zijn hen bijzonder dankbaar voor een onvergetelijke, goed georganiseerde en zorgeloze vakantie!

Michael Echteld en Monica Trommelen

 

Hieronder een paar foto’s van Michael en Monica. Meer van hun prachtige materiaal kunt u bekijken op onze website.