Wat weten de gidsen toch veel van de natuur, de planten en hun werking

Dag Suzette,

wat hebben wij enorm genoten. Van de cultuur, historie, fauna en flora en mensen van Suriname. Bij aankomst voelden we ons meteen al op ons gemak. Onze taxichauffeur stond ons op te wachten bij het vliegveld. Ik zie tegen Leo: oooo straks heerlijk een koud biertje. Het was ondertussen half 10 ‘s avonds. De attente chauffeur stopte bij de eerste supermarkt en bood spontaan aan om een koud biertje voor ons te halen. Heerlijk. In de taxi naar Groningen begon meteen onze kennismaking met Suriname door zijn fantastische verhalen.

Bij aankomst om 23.00 uur in Groningen werden we ook weer hartelijk welkom geheten door Anouschka en konden we nog even lekker op het balcon zitten bij het fantastisch huisje op Bloemendaal. Met inderdaad een goed gevulde koelkast. Daar hebben we heerlijk 2 dagen gefietst. En we hadden de mazzel: er waren twee luilaards gevonden in Paramaribo en die werden weer in de jungle uitgezet en we werden uitgenodigd om mee te gaan. Een prachtige ervaring. Ach zo kan ik nog wel uren doorgaan. Het heerlijke eten door Kenneth, de rust en de geluiden. Hadden nog wel een dagje langer willen blijven.

Maar weer door naar Paramaribo. Ook dit keer een taxichauffeur met een verhaal. Over de economie en politiek. Erg interessant. Paramaribo: ook dit keer mazzel want op dag 2 was het een nationale feestdag van de Hindoestanen. Natuurlijk moet je dan meefeesten. Het hotel Torarica is een aanrader. Je hebt gevoel dat je ondanks een hotel, toch veel privacy hebt en het is centraal gelegen met allerlei lekkere restaurantjes op loopafstand.

Toen naar plantage Bakkie. Ook zeker een aanrader. Door de kreek, een rode ibis zien, op een tractor, zittend op houten kratjes door een andere plantage. Dat was echt lachen. Het enige wat de gids zei naar een rechte weg heen, en dezelfde weg terug: BOOM! Hilarisch. Op Bakkie hebben we ook een nacht doorgebracht. Een prachtige lodge, heerlijk eten uit de tuin en de eigenaresse kan prachtig vertellen. Enige ‘minpuntje’ was dat het erg geregen had wat de vliegen (of is het muggen) heel erg fijn vonden…. Wij iets minder. Tip: smeer tijgerbalsem op plekken waar je gestoken bent. Zorgt dat de jeuk minder wordt. Wij hadden ook grappa gekocht, maar hadden het idee dat de vliegen dat heerlijk vonden. Wij vonden het heel erg stinken. Een weer naar Paramaribo. Even een warme douche.

De volgende dag heel vroeg met een binnenlandse vlucht naar Palumeu. En daar hebben we zo genoten. Wandelen in de jungle, varen in de korjaal, kanovaren, pijl en boogschieten, brulapen horen en nog veel meer andere dieren. De verhalen van de Gids. Wat weten zij toch veel van de natuur, de planten en hun werking. Dit was echt een hele ervaring. We hebben het er nog steeds over. Een lodge met uitzicht op de rivier. Zwemmen in de rivier, douchen met hetzelfde water. ‘s Avonds om 19.00 uur aanschuiven aan het diner, gezellig met andere mensen kletsen.

En weer naar Paramaribo. Omdat we zo’n leuke groep hadden in Palumeu hebben we ‘s avonds nog met z’n zevenen in Paramaribo gegeten.

En dan is het bijna tijd om afscheid te nemen van Suriname, wetend dat we zeker nog een keer terug komen. Tip: neem voldoende shirtjes mee omdat het klimaat erg warm en vochtig is.

Wat heel fijn was: nog een paar dagen Curacao er aan vastgeplakt. Bijkomen van alle ervaringen in Suriname. We hadden een heerlijk huisje in Julianadorp met keuken, barbecue en terras en supermarkt op loopafstand. Het werd tijd om nu zelf weer eens te koken.En een wasmachine….. dat was erg nodig want er waren in deze tijd tropische buien (ook wel geweldig om mee te maken) en door de vochtigheid kon je je kleren niet droog krijgen. Marianne de eigenaresse stond ons met open armen op te wachten. Met vijf minuutjes rijden op het leuke strand van Blaauwbaai of Kokomo. Bij het laatste strand kun je een prachtige rondwandeling maken. Flamingo’s spotten. Doe wel goed schoenen aan, want het laatste stuk moet je klauteren.

Ook nog naar het Christoffelpark geweest om de berg te beklimmen. En KLIMMEN is het. Een hele klus, maar als je boven bent en het is helder weer is het zeker de moeite waard.

Even een tip: in Curacao betaal je eerst voor de benzine voordat je kunt tanken.

En wat was alles goed geregeld Suzette. Complimenten. Nooit hoeven te wachten, behalve dan bij aankomst/douane. Maar dat wisten we. Hou zeker rekening met anderhalf uur.

 

Groet Leo & Ineke