Omdat de eigenaren van de onderkomens zonder uitzondering aangaven goede, persoonlijke contacten te hebben met Suriname Holidays. Vaak voelden wij ons daardoor bevoordeeld.

Recensie/reisverslag van de reis Bonaire, Suriname en Curacao van Elly en Anneke.

We maakten een schitterende reis en verbleven van 25-12-2014 tot 8-1-2015 op Bonaire, van 8-1-2015 tot 1-2-2015 maakten we een rondreis door Suriname en van 1-2-2015 tot 15-2-2015 verbleven we op Curacao.

Bonaire:
We zaten in Djambo, een kleurrijk, kleinschalig appartementencomplex, waar we hartelijk werden ontvangen.
De slaapkamer is heel ruim, er is een grote inloopkast, een safe en helemaal top is de outdoor kitchen, de porch. De porch is vijf/zes meter breed en zo’n drie meter diep met een goed uitgeruste keuken, een zitje, een grote koel/vrieskast, een eettafel met twee stoelen, een fan en de voorkant is afsluitbaar met een houten schuifwand.
Het is een gezellig en schoon onderkomen. De appartementen staan rondom het grote, eveneens heel schone zwembad.

fullsizerender-18

Djambo is rustig gelegen en ligt op loopafstand van het strand en van het gezellige Kralendijk. Op het complex staan mooie planten en er zitten veel mooie vogeltjes. Vooral de suikerdiefjes en kolibrie zijn er altijd te zien. Er lopen ook mooie leguanen, salamanders en hagedissen Wij hebben op verschillende plekken mooi gesnorkeld, zoals op loopafstand bij Flamingo Diving, prachtige vissen daar.
Vanaf Karels Bar in Kralendijk zijn we met een taxiboot naar Klein Bonaire gevaren om te snorkelen. De boot voer een stuk met ons door naar een punt waar wij van de boot af in zee sprongen. Vervolgens konden wij met de stroming mee langs het mooie rif terugzwemmen en snorkelen naar het punt waar de boot ons weer opwachtte. Naast vissen zagen we ook een grote zeeschildpad.
Prima snorkelen was het ook bij het strand naast Eden Beach, vooral rond resten van een gebouw in zee.
Bij Lac Bay zagen we wel tien grote schildpadden in zee.
Voor de laatste twee plekken heb je wel een auto nodig om daar te komen.
Op Bonaire is geen openbaar vervoer en om meer te kunnen zien heb je echt een auto nodig. Ivm met de soms slechte wegen moet dat een auto met in ieder geval wat bredere banden zijn. Duikers huren allemaal een auto met een grote laadbak, wij huurden een Suzuki Grand Vitara, die prima beviel.
Je kan allerlei leuke tochten maken. Zo reden we een rondje naar de zuid-oostkant van het eiland. Eerst naar beneden langs de zee, langs de zoutpiramide’s. In het zoutmeer waren wat flamingo’s aan het fourageren. Bij de zuidpunt zagen we witte slavenhuisjes en verderop de rode. Bij het Sorobonstrand aan de Lacbaai hebben we wat gedronken. Het water is ongelofelijk mooi blauw daar. Er werd volop gesurft in de stevige wind. Bij de beachclub ernaast, Jibe-city heerste een bijna hippy-achtig sfeertje. Er is een winkeltje bij waar je veel keus hebt als je een shirt of badkleding of duikspullen wilt kopen.
Fantastisch en zeker de moeite waard om er heen te rijden is de grote route in het Washington Slagbaai National Park. De weg erheen langs de kust is op zich al mooi.
Na bij de entree 15 dollar p.p. Te hebben betaald reden we het park in en waren we meteen omringt door meters hoge cactussen, we hadden geluk en zagen al na kort rijden vijf grote roofvogels, caracara’s. We gingen bij alle aangegeven highlights kijken, enorme golven beukten tegen de kust. Een keer, toen we naar zo’n boca stonden te kijken werden we net toen we ons omdraaien van achteren af volkomen overspoeld door een onverwachte nóg grotere golf. Bij kleine beekjes wemelde het van grote leguanen, een brutale leek in de aanval te willen gaan. Bij de beekjes ook mooie vogels. We zagen er veel flamingo’s.
Nog een paar tips over restaurants:
-lunchen bij Karels Bar is gezellig, lekkere cocktails en happy hour van vijf tot zes.
-De lekkerste vis aten we bij Flamingo Diving -‘s Avonds zit je naast lekker ook heel gezellig te eten bij het Cubaanse restaurant op het Wilhelminaplein in Kralendijk.
-Langs de weg richting Kralendijk vindt je Caprici, wat duurder, maar heerlijk eten, reserveren noodzakelijk.
-Ook dichtbij zit restaurant Unbelievable, waar we een verrukkelijke ribeye aten.
-Eveneens top is restaurant At Sea, ook daar moet je reserveren.
En voor wie zelf wil koken: er is een AH op Bonaire.

Surinamereis van 8-1-2015 tot 1-2-2015
Een geweldige reis, perfect georganiseerd door Suriname Holidays.
Hoogtepunten van deze reis waren ons verblijf bij Bigi Pan en het verblijf bij Kabalebo.
Ondanks dat het de kleine regentijd was viel het weer reuze mee. Slechts een dag regende het de hele dag, verder wel een aantal tropische buien die echter altijd kort duurden.
Voor en na de trips die varieerden van twee tot vijf dagen kwamen we steeds terug in Paramaribo in het Eco Resort Hotel.
Een eenvoudig hotel, maar het was steeds heerlijk terugkomen daar. De sfeer is heel gezellig en gastvrij, de locatie prima en het ontbijt was uitgebreid in een leuke, overdekte ontbijtruimte.
Wij zaten in het riverside gedeelte, geen riverview, dat is er niet, maar het is wel het rustigste gedeelte, dichtbij het kleine zwembad, waar je vanaf het terras daar had je prachtig uitzicht op de brede Surinamerivier. Hier had je ook wat verkoelende wind in tegenstelling tot het weliswaar luxere Torarica Hotel. Dat had wel een prachtig zwembad, maar vonden wij meer geschikt voor mensen met kinderen, die daar ook in grote getalen waren. Paramaribo is een gezellige stad, waar veel te zien is.
De mensen zijn, zoals overal in Suriname erg vriendelijk.
Diverse keren zeiden mensen tegen ons”fijne vakantie in Suriname!”
Het eten is steeds een feest.
Een paar tips: langs de rivier kan je heerlijk eten bij Gadri, de keuken is Javaans-Creools. Wij aten daar een verrukkelijke pindasoep die rijk gevuld was met kip en een eveneens heerlijke Moksi. Langs de rivier vindt je ook terrasjes waar het super gezellig is en je voor een habbekrats heerlijk kan eten en een Parbo-biertje kan drinken.
Later op de avond schijnt het er niet zo veilig te zijn, maar wij gingen vroeger en troffen alleen leuke mensen.
Op zondag is er een Javaanse markt in Paramaribo en dan is er ook een markt met Javaanse eetstalletjes. Wij kochten er Nassi Rammes in een bananenblad en dat was ongelofelijk lekker.
Javaans eten is ook fatastisch bij Sarina.
Bij Fort Zeelandia hebben ze heerlijke koffie op het terras met uitzicht op de rivier.
Het museum daar is ook een aanrader.
We maakten een aantal tours in Suriname:

Een 3 daagse individuele fietstocht Commewijne-Frederiksdorp:
Het is handig al een dag voor je deze tour maakt alvast de fietstassen bij de fietsverhuurzaak af te halen, zodat je de tassen op je gemak in je hotel kan meenemen.
De dag van vertrek kan je je dan met volle tassen per taxi naar de fietsenzaak laten brengen.
Het eerste stuk fietsen in Paramaribo was lastig, er zijn geen fietspaden en de auto’s rijden vlak langs je. Buiten de stad ging het beter en werd het een leuke, door de warmte ook wel pittige rit. Steeds als het kon kochten we een flesje zuurzak, goed dorstlessend was. Bij Mariënburg bezochten we de voormalige rietsuikerfabriek. Demachine waar ook de rietsuiker werd geperst was enorm en was zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Aanvankelijk werden we benaderd door een man die aan kwam racen met zijn brommer. Hij zei gids te zijn. Toen we bij de fabriek arriveerden werd hij weggejaagd door een bewaker, die ons alsnog rondleidde..
Daarna fietsten we door naar de rivier, waar we weer een tentbootje konden nemen.
We werden afgezet bij de plantage, waar we twee nachten bij Hotel Frederiksdorp hebben overnacht.
We sliepen in een leuk huisje op palen, kamer, slaapkamer, badkmer met koud water, klamboe boven het bed, netjes en in plantagestijl ingericht met een rotan zitje en een kleine veranda.
Onder het huis hingen hangmatten.
Het is een van de woningen van een commandant van de voormalige politiepost.
Ontbijt was inclusief en ‘s avonds kon je de dagschotel bestellen of iets van de beperkte kaart. De vrouw van de eigenaar kookte prima.
Dichtbij is een kreek, waar je als je ernaar toe loopt mooie vogels kan spotten.
Nu waren dat o.a. weaverbirds of pendula’s die volop voer brachten naar hun jongen.
We boekten/maakten een boottocht naar een swamp. Ook daar waren mooie vogels te zien, o.a. visarenden.
Een leuk verblijf voor twee nachten, waarbij je, mede door wat erover verteld word goed een indruk krijgt van hoe de plantages er vroeger uitzagen.
De fietstocht terug was minder zwaar, omdat we toen de wind mee hadden.
We reden terug via de plantage Peperpot. Bij/voor die plantage is een mooi stuk jungle met naast trails die je kunt lopen ook een pad waarover je kunt fietsen. Wij zagen er o.a. apen en vogelspinnen.

Vier dagen Anaula Nature Resort:
We werden per taxibus naar het Brokopondomeer gebracht, waar veel korjalen op passagiers lagen te wachten. De boottocht met aan weerszijden jungle was prachtig, puur genieten. Het vrijstaande huisje bij Anaula zag er van buiten luxer uit dan het van binnen bleek te zijn, maar het was o.k. Binnen stonden twee bedden met goede muskietennetten, een tafel, badkamer met ook hier alleen koud water, maar dat went in de tropen zo. Verder buiten een veranda, uitzicht op de rivier, waar steeds korjalen met hun passagiers over langs voeren. Er werd lekker voor ons gekookt. Twee vaste bewoners: mooie ara’s en ‘s morgens kwamen aapjes uit het bos kijken of er banaantjes werden uitgedeeld. We waren de enige gasten, waardoor er zoals bij meer dan tien gasten wel nu geen dansgroep werd uitgenodigd. Nou ja “elk nadeel heeft zijn voordeel” Extra leuk voor ons was nu wel dat wij slechts samen met de gids naar het Marrondorp konden varen. Een zeer boeiende trip! De Marrons zijn afstammelingen van de slaven die indertijd van de plantages zijn gevlucht. Zij keerden van de Indianen hoe ze konden overleven in de jungle.
Ongelofelijk hoe de regels hier nog zijn. We bezochten twee dorpen naast elkaar, een Christelijk en een niet-Christelijk dorp. Vooral in het laatste dorp. Er stond een soort afgodsbeeld waar absoluut geen foto van mocht worden gemaakt. Sowieso is het netjes om altijd via je gids toestemming te vragen voor je een foto maakt. Vrouwen verblijven als ze ongesteld zijn in een apart vrouwenhuis. De meeste mannen hebben twee of meer vrouwen. In beide dorpen staan met riet bedekte houten woninkjes. Men leeft van de jacht en van wat men verbouwt, vnl cassave. Ieder dorp heeft vijf kapiteins, herkenbaar aan een stok die ze dragen. Een topper, deze excursie.
We zijn tijdens ons verblijf een paar keer de rivier opgegaan en steeds was dat genieten.
Tip: wij hoorden het te laat, maar wat verderop schijnt ook een museum te zijn over de Marrons.. De gids had het ons niet verteld omdat de benzinekosten van de boot te duur zouden zijn voor slechts twee personen.
Verder was het een fijne tour.

Drie daagse tour Nickerie-Groningen/Saramacca:
Van de rit naar Nickerie werd door onze chauffeur Desmond een fantastische dagexcursie gemaakt. Hij stopte bij diverse mooie punten, wees ons op koloniale huizen uit de tijd van de slavernij de zgn Bruynzeel/pakketwoningen. Helemaal te gek en bijzonder was dat hij ons liet uitstappen bij de rivier bij Wageningen, post Utrecht 1, waar hij ons in een bootje liet stappen. Na wat over de rivier te hebben gevaren konden we kennismaken met een kapitein, een vrouw dit keer, van een Indianenstam, de Arawakken. Een bijzondere ontmoeting.
Nickerie boeide ons niet en in het hotel kregen we een (te) warme kamer. Gelukkig was het maar voor een nacht.
Maar wat daarna kwam was absoluut een van de hoogtepunten van onze reis:
Bigi Pan!
Alleen al de vaartocht naar dit resort op het Bigi Panmeer is geweldig.
Je vaart over een acht kilometer lang smal kanaal met aan weerszijden bomen vol vogels en zoals we later tijdens een nachtexcursie zagen slangen. In de bomen zagen we oa een prachtige grote uilen.
Het onderkomen bij Stephanie’s Lodge is zonder meer primitief te noemen. In je deels open kamer staan twee bedden, waarop een onderlaken en een deken die zeer ws door meer gasten is gebruikt. Er zijn klamboes boven de bedden, niet geheel in tact, dus een paar knijpers mee om de boel te dichten is handig. Eigen toilet en wasbakje met net als de gezamelijke douche buiten de kamer uitsluitend zout water. Klinkt niet aantrekkelijk, maarrrrr Absoluut doen! De ontvangst was geweldig, evenals het eten, maar de excursies zullen we nooit vergeten. Er zijn toeristen die een dagexcursie Bigi Pan bezoeken. Best leuk, maar zij missen de hoogtepunten die alleen te zien zijn als je overnacht op het resort: om 17.30 Uur voeren wij met hun bootje naar het roze lint dat wij verderop het meer al hadden gezien. Dat bleken minstens 500 flamingo’s te zijn. Fantastisch om te zien, vooral toen ze een paar keer massaal opvlogen om een stukje te verkassen. Zoals de immer enthousiaste gids Amad ons al had voorspeld kwamen om 18.15 uur de eerste rode ibissen aanvliegen. Van alle kanten kwamen er in lange slierten steeds meer aanvliegen om zich voor de nacht te nestelen in bomen voor ons, minstens duizend totaal. Daarbij kwamen er ook heel veel witte reigers aanvliegen en we zagen de bomen veranderen in prachtig opgetuigde kerstbomen.
‘s Morgens om zes uur werden we gewekt en na een snelle kop thee of koffie voer de boot ons weer snel naar dezelfde plek, nu om de vogels weer met veel kabaal uit te zien vliegen. Dus: geen dagexcursie, maar verblijf minstens een nacht en twee nachten is nog beter. Steeds worden tochtjes aangeboden en je kan ook gratis een kano gebruiken.
Zo fijn ook om mee te maken dat de eigenaren en werkers daar zelf nog zo enthousiast zijn bij het spotten van dieren alsof zij het ook voor de eerste keer zien.

Hierna volgden twee overnachtingen bij appartementen Groningen Tjong, dat was wel luxe na onze kamer op Bigi Pan. Een ruime woonkamer met keuken, een tweepersoons bed èn een warme douche. Verder ook een groot zwembad. De eigenaren lieten zich aanvankelijk niet zien, er was een ander Nederlands echtpaar waarvan de vrouw op verzoek voor ons kookte en met haar echtgenoot hebben we een ontspannen boottochtje op de rivier gemaakt.
Kort samen gevat was het een relaxte plek om weer even bij te komen.

Na opnieuw een overnachting in Paramaribo volgde een volgend hoogtepunt van onze reis: vijf dagen in het Kabalebo Nature Resort.
Er zijn verschillende onderkomens te kiezen. De meeste staan in de buurt van het gebouw waar ook het ontbijt, de lunch en het diner wordt gegeven. Super eten overigens. En er is een lekker zwembad.Wij kozen voor een van de drie cabana’s, een geweldig verblijf. We werden met een golfwagentje via een ritje over de landingsbaan en door een stukje oerwoud naar onze cabana aan de rivier gebracht. We kregen een portofoon mee voor het geval we iets nodig mochten hebben of als we extra wilden worden afgehaald naast de afgesproken ritjes voor het eten en excursies.
De cabana had een leuke varanda met een hangmat en met zicht op de rivier. Binnen een grote koelkast met heel veel inbegrepen sapjes en flesjes water. Daarnaast zakken vol chips, nootjes, het kon niet op. Twee prima bedden met klamboe.
De cabana beviel ons heel erg, maar je moet niet bang zijn uitgevallen, het is wat meer afgelegen en iets minder luxe dan de andere huisjes. Maarrr.. Als je dat geen probleem vindt en wilt genieten van de pure natuur..
Alleen maar lof voor Kabalebo, voor het verblijf, de ontvangst, de verzorging, de excursies in de jungle en de boot-/kanotochten met de zeer deskundige gidsen.

Na nog een nacht in het Eco Resort vlogen we door naar Curacao .
En verbleven we twee weken in Waterside Apartments in Boca St.Michiel.
Daar hadden we een fantastisch verblijf. Waterside ligt pal aan zee, de appartementen hebben op een appartement aan de achterkant na allemaal zeezicht. Het appartement aan de achterkant is wel heel ruim en nieuw ingericht.
Eigenlijk hebben we geen speciale tip, want de kamers zijn goed geprijsd naar kwaliteit en wat je er qua indeling en uitzicht voor krijgt. Over de eigenaresse ook niets dan lof.
Een auto is wel erg handig, naar Willemstad is het een kwartier rijden. Er zijn veel mooie baaien,duik-en snorkelplekken waar je een auto voor nodig hebt om naartoe te komen. Een paradijsje in een vissersdorp op Curacao.

Alles was perfect en snel geregeld en ook toen wij tijdens de reis nog verlenging wilden. Wat een service.

De foto albums voor een reis impressie:

Suriname:
http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/06a52bba-6b75-4b47-a81f-6dd696cf5eb6

Curaçao en Bonaire:
http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/d0488c2d-d8cf-4075-b15c-8f7aa6d60ac5

Meer foto’s op: www.deblikvandick.nl

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I