Alles wat beloofd is, is ook waargemaakt!

Heel lang hebben we naar deze reis uitgekeken!

Nu hij achter de rug is kunnen we zeggen dat het nog fijner en mooier was als van te voren gedacht. We zijn ruim twee jaar eerder al een keer naar Suriname geweest om mijn roots te zoeken en mijn stamboom verder uit te pluizen, mijn opa komt uit Suriname. De eerste keer was het al een fijne reis, maar doordat ik van een rolstoel gebruik maak, liepen we toch wel tegen wat dingen aan (leuke woordspeling). O.a een logde met een hoge trap, of een huisje ver het bos in.

Ik had bij Suriname Holidays mijn plannen bekend gemaakt en zij hebben gekeken of dat wat we wilden ook daadwerkelijk kon. Zo heeft Suzette ons enkele excursies afgeraden en andere voorgesteld. Er is voor ons een heel mooi programma gemaakt. Bij iedere excursie werd er rekening gehouden met m’n loopafstand, zo zat ik alle keren voorin in de bus en bij alle boten stapte ik als laatste in zodat ik niet de hele boot door hoefde.

-image1

In het Hosta appartement is er een lift en hadden we een hele grote kamer met magnetron en koelkast. Overigens een fijn appartement met heel vriendelijk en behulpzaam personeel. Er is een binnenzwembad (koud water) en een dakterras waar je over de hele stad kijkt. Het enige minpunt is het ontbijt dat vrij sober is. Dat is misschien een punt van verbetering. ’s Avond’s kun je er prima eten! Als we weer naar Suriname gaan we zeker weer naar het Hosta appartement.

We zijn als eerste na een paar dagen Paramaribo naar Bakkie geweest met de Postboot. Taxi prima op tijd! Bakkie was heel fijn! Prima huisje en goed eten. Bas en Mascha hebben het daar goed voor elkaar! De Warappakreek in geweest. Heel interessant, er werd veel verteld door onze gids die zelf z’n hele leven al op Bakkie woont. Veel vogelsoorten gezien en aapjes in de bomen.
Een echte aanrader!

Weer een paar dagen Paramaribo en dan naar Anaula. Eerst met de bus naar Atjoni en dan met de boot verder naar Anaula. Weer hadden we het dichtstbijzijnde huisje. Reinier onze gids kon boeiend vertellen ( hij was wel streng) over het leven op Nieuw Aurora. We maakten kennis met de bewoners en hun gebruiken. De dames uit het dorp kwamen in de avond voor ons dansen.
Op zondag mee geweest naar de kerk, dat was een bijzondere belevenis, al die mensen die zo mooi uit volle borst zingen. We hebben een junglewandeling gemaakt, waarbij we veel uitleg kregen over de natuur. Mede doordat er een zwembad is en een hangmattenkamp, er er op Anaula volop de gelegenheid om tot rust te komen.

Na weer een aantal dagen Paramaribo, waarin we o.a de Zoo weer hebben bezocht ( mooi opgeknapt in twee jaar) gaan we naar Galibi. We worden opgehaald met een busje bij het hotel en na div. stops komen we na ong. 3 uur in Albina. We kunnen hier niet verder, de weg houd hier op. We gaan over in bootjes. We worden al gewaarschuwd van te voren dat je sowieso nat word omdat ze tegen de stroming in varen. Het word een leuk avontuur! We hebben weer het eerste huisje! ’s Avond’s gaan we naar de schildpadden. Dit is een echte aanrader! We hebben een hele fijne gids Terence. Hij is de kleinzoon van de Kapitein. Ons werd aangeraden om 2 nachten op Galibi te blijven en dat zou ik zeker doen. Het kan laat worden de eerste nacht en dan moet je de andere ochtend weer die lange reis maken. Wij bleven nog een nacht met een ander stel. We zijn die dag met de boot naar Frans Guyana geweest naar het schildpaddenmuseum en naar de Tijgerbank waar heel veel vogels waren met eb. o.a rode ibissen. ’s Avond’s muziek en dans door de bewoners van Christiaankondre (Inheemsen). De andere dag naar St. Laurent in Frans Guyana , naar de gevangenis waar “Papillon” ( van de gelijknamige film en boek) gevangen zat.
We boften want het was op zaterdag markt, dus daar zijn we ook geweest. We zagen de mensen van Galibi hun waren verkopen, daar krijgen ze er Euro’s voor.

Het hoogtepunt van onze reis was wel naar Palumeu. In een klein vliegtuigje vanaf Zorg en Hoop ongeveer 75 minuten vliegen over de stad en de broccoli velden. We werden er warm welkom geheten. Onze (jonge) gids Espanjol bleef 5 dagen bij ons. Een fijne jongen die veel van de natuur en het leven bij de Trio en Wajana indianen afwist. Het eten was er erg goed, heel afwisselend en lekker. We hebben er in de sula’s gezeten, brulapen gehoord en gezien. Eindelijk heb ik Ara’s en Toekans in het wild gezien. Ik heb met pijl en boog geschoten, en twee keer raak geschoten en gevist, waarbij ik een Piranha heb gevangen. We hebben hem op de BBQ gelegd, maar hij nam wraak, ik stikte bijna in een graat.

Suzette, nogmaals bedankt voor het in elkaar zetten van een heerlijke reis, die voor ons helemaal positief verlopen is….als we weer gaan weten we jullie te vinden!
Margreet en Hans

Surinamereis op maat van 17 februari t/m 18 maart 2015

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I