We hebben echt een onvergetelijke vakantie gehad

 

Beste Helene,

Hierbij een reactie over onze Suriname Vakantie: in één woord…..geweldig!!!! We hebben een hele fijne vakantie gehad, een prima uitgestippelde reis en alle afspraken klopten gewoon als een bus. Dit is op zich al een hele prestatie want als je een tijdje in Suriname bent is dit niet een heel logisch gegeven!!

Tijdens onze lodge hopping trip waren De kok Rikas(?) en gids Kuksi geweldig en zeer behulpzaam. Het transport (Marcel) was ook in orde en er is vaak en adequaat geïmproviseerd. Zo is op het laatste moment besloten om de lodge hopping tour in omgekeerde volgorde te doen in verband met de weersvoorspelling. Het zou nogal gaan spoken op het Brokopondro meer vandaar dat we eerst vanuit Atjoni met de staatsboot richting Tapawatra zijn gegaan (van vijf uur varen krijg je overigens wel een houten kont). We waren de enige gasten op het eilandje in de rivier (“Kumalu”). Puntje van kritiek is dat de sfeer daar een beetje vreemd was, nog maar een paar hutjes in bedrijf en de meeste voorzieningen “op sterven na dood”. Het al jaren lang ontbreken van een kapitein in het dorp plus een nogal betwiste verkoop van het resort  heeft dit eilandje in de ban gedaan en er zijn een tijd terug zelfs vijf hutjes in brand gestoken. Fantastisch mooie plek overigens. Tocht door de bush naar de Ananasberg was een belevenis!! Tweede stop Koto Hati was prima het was daar zo vol met Surinamers en Surinaamse Nederlanders dat we met zijn drieën een hutje moesten delen. Geen punt, kraantje en douche werkte en een hele mooie plaats voor bezoek aan het Samakka museum en zwemmen in de stroomversnelling. Gezellige boel daar met hele fijne beheerder.

Laatste plek in het Brokopondromeer was eigenlijk onder de maat, zeker gegeven het feit dat we zeer weinig noten op onze zang hebben. Er was daar op het eilandje (Goisakong Nature Island) niets voorbereid en we voelden ons nauwelijks welkom. Ze  (e.o.a. Rasta) vonden dat we met zijn drieën in een piepklein hutje met één bedje moesten slapen. Na enig gediscussieer en powerplay van onze begeleiders werd er met tegenzin nog een bedje ergens neergezet. Eilandje is overigens wonderschoon. Op één toiletpot na is er helemaal niets en wassen in meer krijgt een andere dimensie als je de avond ervoor de ene na de andere Piranha uit het water hebt gehengeld. Tijdens nachtelijk noodweer bleek onze, en ook Joop’s, hut zo lek als een mandje. Grote gaten in het dak hebben dit tot een “onvergetelijke” ervaring gemaakt. Als dit de eerste plek was geweest waren we waarschijnlijk omgekeerd richting Stad.

Voor de rest…Greenhart Hotel (Yayo) is oké mits ze niet continu hun zwembadje verhuren voor lokale kinderpartijtjes. Fietsen waren zoals ik had verwacht….half kapot maar ze reden en het Bastion Hotel was uitstekend. Niveau voorzieningen en kamers is heel hoog, we waren echter de enige gasten omdat ze nog aan het opstarten waren. Wel vreemd zo’n groot restaurant waar je met zijn tweetjes zit en waar de hele staf (kok, bediening, etc) aanwezig is om je het naar het zin te maken. Zaterdagavond was daar ineens een jazz event op de pier en een grote hoeveelheid bootjes kwam van “de overkant” en ineens zaten we met meer dan 100 man te swingen  op deze prachtige plek.

Groningen (Bloemendaal) was een fantastisch (verhaal van Leonoor en René is bekend) en Anouschka is een uitstekende bedrijfsleidster.

Grappig is trouwens dat we van iedereen op diverse locaties en Desmond, Marcel, etc, etc, blijmoedig  hoorden dat Suzette eraan kwam!!!!!!!!!

Je moet bovenstaande ervaringen niet zien als klagen, want we hebben echt een onvergetelijke vakantie gehad maar wellicht hebben jullie nog iets aan onze opmerkingen. Overigens hoorden we daar overal met respect over Suriname Holidays spreken….waarvan acte en de complimenten.

Warme groet

Peter en Laura van der Knaap