Toen ik bij Suriname Holidays naar binnen stapte voor een reis in december 2018 werd ik direct gewaarschuwd voor de “kleine” regentijd. Maar ja, ik zou met een zeiljacht oversteken vanuit de Canarische eilanden. En ik kwam nou eenmaal in december aan. Ik had een paar wensen. Ik wilde kleinschalig en eenvoudig op reis. Ik zou graag meer zien en vooral voelen wat het slavernijverleden van Nederland in Suriname heeft teweeggebracht. Ik wilde veel natuur, met name vogels. En het moest avontuurlijk zijn. Nou daar kon Hélène wel wat mee, behalve dat het misschien moeilijk zou worden om tripjes in deze periode te boeken, omdat het rustig zou zijn in Suriname. Dat laatste bleek vooral een voordeel. Het was inderdaad rustig, maar alles kon doorgaan.

Ik heb een supervakantie gehad. Ik heb veel water- en moerasvogels gezien in Bigi Pan, overnacht in een voormalig vissershuis midden op het meer. Ik heb overnacht vlak naast een indianendorp aan de Maratakka-rivier. Tijdens een lange wandeling door de jungle kregen we uitleg over het leven in het oerwoud, wat kun je eten, wat niet, waar maak je touw van, enzovoort. Ik heb een fietstocht gemaakt langs een aantal plantages met overnachtingen, waar ik meer heb gezien en geleerd van het leven van de slaven en de planters. Ik heb Fort Zeelandia en Fort Nieuw Amsterdam bezocht. Ik ben 4 dagen wezen kayakken op de Coesewijne rivier, waarbij we kampjes hebben gemaakt langs de oever. Daar heb ik veel reuzenotters, apen en vogels gezien! En we zijn niet te vergeten een half uur lang met een zeekoe opgevaren. Dat was heel bijzonder. De kers op de taart was een verblijf van 5 dagen in op de Fredberg. Ik heb daar met gids Ralf door het oerwoud getrokken om vogels te spotten. Ralf is de beste gids die je je kunt voorstellen.

 Het hele programma voldeed voor 100% aan de vraag die ik had gesteld! En de regen was nog best wel meegevallen. Het was toch overwegend droog.

 

Hélène en Suzette, dank voor de fantastische reis en de persoonlijke aandacht.