Wie nog twijfelt, NIET doen, het is er fantastisch!!

Na jaren twijfelen of we wel of niet naar Suriname zouden gaan, eindelijk de knoop door gehakt. Dom dat ik daar al die jaren over getwijfeld heb.
Wat een land, met al zijn cultuur, natuur en geschiedenis.

Vertrokken op een donderdag met de KLM naar Paramaribo (ons de luxe van een comfort-klasse stoel gepermitteerd, wat zeker de moeite waard was!)
Aangekomen in Suriname stond de chauffeur al op ons te wachten, die ons naar “down town oasis” bracht. Dit was gedurende onze tijd in Suriname, steeds de plek waar we terug kwamen na een tour van een paar dagen. Een prachtig appartement met grote tuin, midden in de stad.
Na een paar dagen Paramaribo ontdekt te hebben, zijn we op de fiets gestapt naar Plantage Peperpot. Prachtige dieren en natuur gezien, en natuurlijk een heerlijke roti gegeten.

Op dag 5 van onze vakantie begon onze trip naar Plantage Frederiksdorp, met een prachtige tocht over de Commewijnerivier werden we opgewacht door de goedlachse Valery, die ons naar onze cabana bracht voor de komende 3 nachten.
Wat een fijne tijd hebben we daar doorgebracht, Phil onze jonge maar gedreven gids was niks te veel. Eerst een rondwandeling over de plantage zelf, s ’middags na 13.00 u zijn we gaan dolfijn spotten. Echt mooi om die beestjes te zien. Om 16.00u moesten we klaar staan voor de “zwamp” toer, varen door het moerasgebied, op zoek naar mooie vogels, helaas liet de rode Ibis zich niet zien. Nog even bij Dhr. Robby langs geweest, om zijn rijke bezit van 13 speciale koeien te bezichtigen. Bij terugkomst, knorrende magen, heerlijk gegeten (ik hou van de Javaans/Surinaamse keuken)

Dag 2 op Plantage Frederiksdorp hebben we een fietstocht gemaakt naar Plantage Kroonenburg. S ’middags een vrije middag, met een boek in de hangmat.

Dag 3 zijn we naar Rust en Werk gereden, hierbij passeerde wij de Fam. De Paay, de vrouw des huizes liet ons zien hoe ze van haar kokosnoten oogst kokosolie maakt. Dhr. De Paay was druk bezig met het planten van zijn groentes voor het nieuwe seizoen. S ‘middags terug naar Paramaribo. Wij hebben zeer genoten van de mensen die het verblijf op Plantage Frederiksdorp zo aangenaam hebben gemaakt, een goed team!

   

Een nachtje slapen en door naar Anaula Nature Resort, een flink stuk rijden over de “highway”, aangekomen in Atjoni, zijn we in een korjaal gestapt, die ons naar Anaula heeft gebracht, 12 Nederlanders en 40 Chinees-Nederlanders. Je begrijpt wel, van rust was geen sprake meer, maar wij hebben zeer veel lol gehad.
Aangekomen in Anaula werden we ontvangen door onze gidsen, Jeroen en Alex, die ons gelijk een lunch aanboden. Daarna heerlijk afkoelen in de rivier, ook wel de Ferulassi stroomversnelling genoemd. Na het avondmaal opzoek naar de “kaaimannen”, en gevonden! Maar nog indrukwekkender vond in de sterrenhemel, wat een pracht.

Dag 2 in Anaula hebben we een bezoek gebracht aan een van de Marrondorpen, nog een mooie omslagdoek voor mezelf gekocht.
Bij terugkomst op Anaula even tijd voor de lunch en ons zelf, om 16.00u klaar staan voor een wandeling door het bos. Aapjes en prachtige vogels gezien. S ’avonds een optreden van de Marronbewoners en een speciaal optreden van onze Chinese medereizigers.

Dag 3 hadden we vrij, genieten van de rust, aangezien de groep Chinese een 3-daagse tour hadden, heerlijk de dag doorgebracht met een boek in de hangmat, op de achtergrond het geruis van de rivier. S ‘avonds nog eens naar de kaaimannen. De volgende dag terug naar Paramaribo.
Weer terug in Paramaribo, genieten van onze laatste 3 dagen, opnieuw een bezoek gebracht aan Fort Zeelandia, vandaag was deze wel open, een goede lunch gegeten bij “zus en zo”. S ‘middags een relax middag.

   

Onze een na laatste dag in Suriname zijn we nog met de taxi naar Leonsberg gereden, daar met de boot over naar Fort Nieuw Amsterdam, een openluchtmuseum, hier kun je goed zien hoe de Surinamerivier en de Commewijnerivier in elkaar vloeien, en natuurlijk nog dolfijnen gezien. Terug naar huis geen boot te zien, gelukkig was het politiebureau bemand en heeft een agent voor ons een bootje besteld, weer terug in Leonsberg, geen taxi te bekennen, wel een warung, en hongerig als we waren, een overheerlijke bami met kip besteld, en als toetje een bakabana met satesaus. Mmmmmm wat hebben we gesmuld.

Inmiddels 14 nachten verder, tijd om de koffer te pakken om naar huis terug te keren. Wij hebben genoten van dit prachtige land, met al zijn historie, natuur en cultuur. Wel jammer om te zien dat het niet zo heel goed gaat in en met Suriname. We gaan zeker nog eens heen, wat we hebben de helft nog niet gezien.

Wie nog twijfelt, NIET doen, het is er fantastisch.

Nicolette Dekker