Wij hebben met volle teugen genoten!

4-nov-2015

Wij hadden echt geluk; tijdens onze kajaktocht lag er een jaguar heerlijk te doezelen op de rivierbedding.

In januari dit jaar bedachten we dat een vakantie naar Suriname ons erg leuk leek. Naar wat zoeken op internet kwamen we al gauw terecht bij Suriname Holldays.
Na wat over en weer mailen en bellen kwam Suzette al snel met een prachtig reisvoorstel, waarbij bleek dat zij goed geluisterd had tijdens de informatieve telefoongesprekken.
Hier en daar nog wat aangepast en toen de reis geboekt.
Het zou nog erg lang duren voor we konden gaan genieten want het vertrek was gepland op 10 okt.

Op 10 okt jl. was het dan eindelijk zover na een prima vliegreis kwamen we dan eindelijk aan in Suriname alwaar we werden opgewacht door Desmond die de hele verdere reis het taxivervoer zou verzorgen.
De start was natuurlijk in Paramaribo waar we verbleven in Hotel “La Petite Maison” dat tevens steeds onze thuisbasis zou zijn na de verschillende trips.
Een leuk klein stadshotel aan de drukke Waterkant maar erg gezellig, met supervriendelijk en behulpzaam personeel.
Na 2 dagen Paramaribo te hebben verkend was het tijd voor onze 1ste trip.

Trip 1
Op de fiets naar Frederiksdorp.
Een leuke fietstocht waarbij je vanzelf rekening gat houden met de temperatuur en je je snelheid vanzelf gaat aanpassen. Denk er wel aan dat je onderweg nagenoeg niets tegenkomt waar je iets kunt eten e/o drinken neem dus zelf in ieder geval voldoende te drinken mee. Tijdens de fietstocht laat je je 2x overzetten met een bootje, fietsen aan boord en genieten vaan een kort maar leuk vaartochtje. Dan kom je aan in Frederiksdorp alwaar je aller hartelijkst wordt ontvangen, gezien er in de omgeving weinig tot geen eetgelegenheden zijn hebben wij ook steeds op de plantage gegeten, een aanrader en omdat wij tijdens de tweede avond de enige gasten waren werd er op ons verzoek heerlijk roti voor ons klaargemaakt.
Hier was voor ons ook nog een zogenaamde zwampentocht gepland, heerlijk een paar uur met een boot en gids dobberen door de zwampen.

-20151017_180917(1)

Op dag 2 hebben we ons nog een keer over laten varen naar Mariënburg om ook daar de oude plantage te bezoeken. We waren er al lang voorbij gefietst en omgekeerd met het idee dat we verkeerd waren toen er iemand ons tegemoed kwam.
Dhr. Soekardi, een oude maar trotse werknemer van de plantage die ons heel graag en rondleiding wilde geven. Zo gezegd, zo gedaan. Geweldig, hoe die man de meest boeiende verhalen bij elk stuk schroot wist te vertellen.
Na 2 dagen Frederiksdorp op de fiets weer terug naar Paramaribo waar we we 1 dag verbleven en ons konden voorbereiden op:

Trip 2 Pingpe Jungle Resort.
We werden om 08.00 u opgehaald met een busje voor een 3 uur durende rit naar Atjoni alwaar we aan boord gingen van een korjaal om vervolgens in 4,5 uur varen aankwamen in Pingpe. Tijdens de vaartocht moesten we diverse keren i.v.m. de lage waterstand en de diverse stroomversnellingen uit de korjaal zodat de schipper de korjaal veilig kan manouvreren.
Tip: zorg voor een waterdichte fototas en bedek jezelf tegen de zon. In de boot krijg je regelmatig een plens water over je heen, heerlijk maar niet best voor je fotocamera en je vaart op het heetst van de dag dus verbranden is een Zeer groot risico.
De tocht naar Pingpe is geweldig al die bedrijvigheid in en langs de rivier is prachtig om te zien.
In pingpe aangekomen werden we allerhartelijkst verwelkomt en naar ons verblijf gebracht.
Dat was even slikken, een eenvoudig houten hutje zonder luiken, zonder horren en een deur die niet sloot. Het idee hier 3 nachten met gelukkig wel een klamboe te moeten slapen……maar goed het is niet anders. Maar……wat een geweldige stek en wat hebben we heerlijk geslapen met al die junglegeluiden om ons heen.
En wat een geweldig uitzicht vanaf ons balkon. Het gekwaak van de padden, het getjilp van de cycaden en het gebrul van de brulaap, horen en zien verging je vaak in de nacht en toch heerlijk geslapen. En ook de kok was prima, heerlijk gegeten. Op het Pingpe Resort was een programma samengesteld waaraan we uiteraard hebben deelgenomen, een boswandeling, bezoek aan het dorpje Pingpe, relaxen in de waterval, alles met zorg voorbereid door de gidsen. We hadden hier een geweldige tijd en kunnen zeggen dat dit toch wel het hoogtepunt van de Surinamereis is geweest. Na 3 nachten en 2 volle dagen genieten dezelfde reis weer terug naar Paramaribo.
Voor 1 nacht maar want dan vertrekken we weer voor trip 3.

Trip 3 Kabalebo.
Hier kwam Desmond ons weer halen om ons naar luchthaven Zorg & Hoop te brengen voor de binnenlandse vlucht naar Kabalebo. Alweer een leuke ervaring met zo’n klein vliegtuigje over de jungle van Suriname vliegen en dan te landen op een grasveld. Ook hier weer een allerhartelijkst ontvangst.
Maar zo primitief als Pingpe was zo luxe is Kabalebo, prachtige lodges midden in een onbewoond gebied in de jungle van Suriname.
Het programma, er is voor elk wat wils, van zware bergtochten tot rustige jungletochten en heerlijk kajakken of een dagje relaxen aan het zwembad. De verzorging is prima, tijdens de tochten een heerlijke picknick en elke avond een prima buffet. Natuurlijk hoopt iedereen wat dieren te kunnen spotten. Apen zie je meestal wel ergens hoog in de bomen maar waar iedereen eigenlijk op uit is is de jaguar zeldzaam als je die ergens ziet.
Maar tijdens onze kajaktocht lag er een jaguar heerlijk te doezelen op de rivierbedding. Dit is wat je noemt geluk hebben en dat hadden wij dus!
Kortom Kabalebo is een avontuur met een vleugje luxe.
Na nog een nachtje en een halve dag Paramaribo tot slot onze laatste trip.
Hier even onze complimenten voor Desmond en zijn team, na terugkomst uit Kabalebo was ik mijn camera kwijt. Waarschijnlijk in de taxi laten liggen. Paniek alom natuurlijk maar na een telefoontje door de receptioniste van La Petite Maison stond na 15 min. de chauffeur met m’n camera bij de receptie van het hotel.

Trip 4.
Nog even een paar dagen heerlijk relaxen.
Dat gaan we dan doen in Groningen bij Bloemendaal Appartementen. Een betere afsluiting kun je niet bedenken, een prima stek om even bij te komen en alle indrukken te verwerken. Heel comfortabele appartemten en ook hier doet men alles voor je om het je naar de zin te maken. Het eten, dat we daar maar meteen voor alle dagen hadden besteld was prima.
Hier hebben we nog wat korte fietstochtjes gemaakt (fiets kun je hier huren) en hebben we nog een leuke vaartocht gemaat die ze vanuit de appartementen organiseren. Verder is er in Groningen e.o. niet zoveel te beleven maar voor ons was dit een prima afsluiting van een geweldig mooie vakantie.
Iedereen in Suriname heel hartelijk dank en Suzette, complimenten voor het samenstellen en organiseren van deze reis. Wij hebben met volle teugen genoten.
BEDANKT

Saskia & Yvonne

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I