Kabalebo is een plek die niet onder woorden te brengen is; dat moet je zien

Na een lange vliegreis geland in Suriname.

We werden opgewacht door Desmont taxi service en gebracht naar Groningen appartement Bloemendaal waar we vriendelijk onthaald werden door de Anouska de gast vrouw met een heerlijk koud biertje en een glaasje wijn.

Bloemendaal is een rustig appartement om even heerlijk te acclimatiseren, we zijn daar 2 dagen geweest, op de tweede dag over de rivier gevaren om aapjes te spotten.

Na Bloemendaal zijn we weer opgehaald door Desmont en gebracht naar Bigi pan. Over een smalle kreek gevaren waar we verschillende vogels hebben gespot zoals IJsvogels en reigers en net voor het eind een Rode Ibis, één van mijn wens soorten. In de avond zijn we weer rond gaan varen over het Bigi pan meer om vogels te gaan spotten, tientallen Rode Ibissen en zo’n honderd Flamingo’s gezien en gefotografeerd. Het is een prachtig meer met mooie zon’s ondergangen.

De tweede dag weer vroeg op om te gaan varen, waar we Schaarbekken en verschillende snippen hebben gespot en natuurlijk de Rode Ibis. Daarna hard en veel regen.

Bigi pan is zeer de moeite waard.

Terug gebracht naar Paramaribo om even bij te komen en ons gereed te maken voor 7 dagen met een vogel natuurgids. (Sean Dilrosun, voor vogelaars is dit de beste gids die Suriname kent). We bezochten eerst de peperpot, een oude koffie plantage waar we verschillende aapje zagen en veel vogels. Op weg naar de cultuurtuin raakte we verzakt met onze vierwiel drive en konden niet meer op eigen kracht uit de modder komen. Sean, onze gids, heeft een vriend gebeld om ons weer uit de bagger te trekken. Ondertussen gewoon door gaan met vogels kijken en zagen onze eerste Zonneral een bijzonder beest. Daarna 28 apen die naar beneden sprongen naar de volgende boom en zo’n 15 meter vrij rond vlogen soms met jong op hun rug, een prachtige ervaring om dit te zien. Nadat we weer uit de bagger bevrijdt waren kwamen we onze eerste slang tegen; een Bruine spitsneusslang.

Daarna door gereden naar de Colakreek een prachtige plek om vogels te spotten o.a de Common Potoo en 3 soorten uilen, daar zijn we twee dagen geweest. Doorgereden naar Brownsberg een mooie plek om een paar dagen te zijn, we zagen daar kikkers en paden van enorme afmeting o.a de Reuzenpad – Cana toad een pad die wel 24 cm groot kan worden en de Trompetvogels lopen gewoon over het terrein.

 

Vanuit Brownsberg door gereden naar Fredberg, een nog maar pas ontdekte berg die vernoemt is naar de ontdekker Fred. Een mooie maar een beetje modderige plek waar nog volop gebouwd wordt.

Daar hebben we het Rotshaantje gezien een prachtige vogel verschillende soorten slangen en kleurrijke kikkertjes.

Na Fredberg terug gereden naar Paramaribo en afscheid genomen van onze gids Sean.

Even lekker relaxen en dan de volgende dag naar Warappakreek een plek die gerund word door Bas en Marsha die ons heel veel info gaven van de slaven tijd en de Warappakreek.

We hebben daar een mooie rondvaart gemaakt door het regenwoud helemaal naar de zee.

Marsha vertelde veel over de planten in haar tuin en de genezende kracht daar van.

Terug naar Paramaribo om de volgende dag naar Kabalebo te vliegen een plek die alleen te bereiken is via een vliegtuig, na ongeveer een uur vliegen kom je daar aan.

Dit is een plek die niet onder woorden te brengen is dat moet je zien.

Prachtige rondvaarten, wandelingen, dieren spotten.

Een korte samenvatting wat we gezien hebben, verschillende Ara’s, Tapir, Ocelot (zie foto), Anaconda, Capibara, Kikkers, Papegaaien, Nachtzwaluwen, Red-rumped agouti (goudhaas).

Daar 5 dagen geweest, een prachtige afsluiting van onze vakantie.

 

Hartelijk dank Suzette we hebben genoten van Suriname.

Onze reis was volledig verzorgd door Suriname Holidays.

 

Ton en Lia Nagtegaal

http://www.pbase.com/tonbenrob/surname_trip_january_2017