Een Rondje Suriname met 10 Brabantse vrienden en vriendinnen
Georganiseerd door Suriname Holidays
11 – 23 Oktober 2017
Verslag en review
11 oktober Aankomst Zanderij
Een uitgestoken hand en een oprechte glimlach! Wat een warme ontvangst van onze gids Desmond! Rust, hartelijkheid, vertrouwen, humor en kennis. Een uitstraling die de hele reis geen moment verbleekte.
Verblijf Eco Resort; een joviaal hotel op een wereldplek aan de Surinamerivier. Rust en ruimte.
12 oktober Meet & Greet in Eco met Cathrin Jüdell vertegenwoordiger van Suriname Holidays. Goedlachs en inspirerend mens, maar of het nu de schuld (!?) was van Desmond? Zij had eigenlijk niets meer toe te voegen.
13 t/m 16 oktober
Rondreis gedurende vier volledig verzorgde dagprogramma’s onder begeleiding van Desmond met onderweg inbegrepen extra begeleiding van lokale gidsen, entreegelden, vervoer eigen airco bus, overdekte boot, lunch, koffie, thee limonade en versnaperingen (waar Desmond het allemaal op het juiste moment vandaan toverde?!)
13 oktober historische stadstour P’bo; boeiend en interessant, aldus een goede start. Aansluitend bustocht door Commewijne met bezoek aan Plantage Peperpot (nieuw project wat niet van de grond blijkt te komen), Fort Nieuw Amsterdam (rondwandeling door zeer herkenbaar Nederlands erfgoed en Plantage Mariënburg (alwaar een rondleiding met de oudmedewerker en huidig bewoner Soekardi Toekijan); allemaal even indrukwekkend en overladen van historie.
Eerste overnachting in Het Bastion aan de Surinamerivier vlakbij Fort Nieuw Amsterdam. Ook weer een wereldplek met ‘borrel-steiger’ en overdekt open restaurant. Na een dag vol impressies met een grote koeler met ‘djogo’s’ op tafel voor ons en in de verte de uitvloeiing in de Atlantische Oceaan van de Surinamerivier en de Commewijne. Jammer was dat het personeel nogal strak in het keurslijf zat. Zij deden hun best maar kwamen erg ongemakkelijk over. Het logement,- appartementen en hotelkamers -, was luxe en van alle gemakken voorzien. Wij hebben er een fijne tijd gehad ondanks het enigszins zielloze beheer.
14 oktober
Vertrek per boot (fantastisch) van voornoemde steiger op Het Bastion naar de plantages Bakkie (voorheen Reynsdorp), Katwijk en Alliance. Desmond werd op deze dagtrip geassisteerd door een prachtige stagiaire, wiens naam te inheems was om te onthouden, die alle ruimte kreeg van Desmond (effe rust) om haar interessante verhaal te doen.
Vooral Plantage Bakkie had veel te bieden, zoals het kleine Museum waarvan eigenaar en conservator Bas zelf de rondleiding verzorgde en gedreven kon vertellen over de plaatselijke historie en niet in het minst over zijn bovenmenselijke inspanning om Warappa Kreek weer bevaarbaar te maken naar Warappa kanaal en de open verbinding naar de Atlantische Oceaan. Zijn vrouw en plantage-erfgenaam Marsha verzorgde de lunch en de rondleiding door haar tuin met huishoudelijke, culinaire en geneeskrachtige kruiden en planten. Een plek aldus, die precies paste in het wensenpakket van onze groep: historie, cultuur en natuur. Voor ons als kortstondige toeschouwer was de duurzame energie van deze inspirerende mensen voelbaar; hoe zij hun liefde voor de menigmaal wringende historie en de tegelijkertijd zware maar inspirerende weg naar een positieve toekomst eigen hadden gemaakt.
Na Bakkie ging de tocht verder langs de op een laag pitje sudderende Koffieplantage Katwijk en de nog in bedrijf zijnde Citrus-plantage Alliance. Aan het eind van de dag met de boot terug naar het Bastion, nog even zwemmen in het zwembad (!) en snel naar de steiger en de ondergaande zon.
Absoluut indrukwekkende dag en ook weer fantastisch verzorgd. Ik moet niet vergeten te vermelden dat gedurende de gehele trip er heel soepel rekening gehouden werd met de dieetwensen van enkelen van ons.
15 oktober
Met ‘onze’ bus en gids naar het Marrondorp van Sarramacaners aan de Saramaccarivier. De rondleiding door het dorp Santigron werd verzorgd door Pukkie, een rijzige jongeman met cowboyhoed die trots kon vertellen over het wel en wee van deze bijzondere samenleving. De Saramaccaners zijn afstammelingen van gevluchte slaven – de Marrons – die zich in de bossen gevestigd hadden. Dit dorp is het laatste dorp aan de rivier wat nog over de weg bereikbaar is; alle dorpen verder stroomopwaarts (naar het zuiden) alleen per korjaal.
Na de lunch bezoek aan het Bird Paradise, waar een rondleiding door de dochter van de Hr. Graanoogst gegeven werd. Het zijn voornamelijk inlandse vogelsoorten die hier in grote volières leven en waarin je op bezoek gaat bij deze vogels alsof zij in vrijheid leven.
Aansluitend busreis naar onze overnachtingsplek, Marina Resort Waterland, District Para, aan de Surinamerivier tussen Domburg en Paranam. Voor ons gevoel lag het resort ‘helemaal in het niets’. In een prachtig aangelegde tuin hadden wij de beschikking over 5 van de 7 woningen. Luxe en comfortabel. Aan het einde van de middag was het goed toeven langs het strandje met een hapje en een drankje en ’s avonds een heerlijke maaltijd. Noël en zijn vriendelijk personeel hebben ons verwend, een heerlijke plek!
16 oktober
Bustocht naar Jodensavanne, een voormalige vestiging van Portugese Joden. Een rondleiding door een medewerker van de Stichting JodenSavanne over de oude begraafplaats aan de Cassipora Kreek en de overblijfselen van de bakstenen Synagoge. In het museum ter plekke wordt de geschiedenis van deze Jodensavanne tentoongesteld. Een vreemde verstilde plek in het bos aan de Surinamerivier waar het vooral heel erg warm was!
Vervolgens in de bus naar BlakaWatra; een plek langs de weg in het bos waar een kreek met colakleurig water al meanderend eilandjes vormt met op ieder eilandje sfeervolle open hutten voorzien van tafels en banken onder schaduwrijke daken van palmbladeren. Een uitnodigende plek waar Desmond met de hulp van enkele lokale kookprinsessen in no time een heerlijke maaltijd verzorgde. Er was gelegenheid om te zwemmen maar wij besloten als groep om op tijd naar Berg en Dal, het volgende resort, te vertrekken om daar nog een paar uurtjes te kunnen zwemmen. Even rust, met daarna afscheid van Desmond.
Berg en Dal is een vrij groot resort waar 5 huisjes pal aan de rivier voor ons gereserveerd waren. Met ook weer een open paviljoen met een grote bar in het midden en uitzicht over de rivier. Het was hier wat drukker dan in de voorgaande overnachtingsplaatsen, daardoor wat onpersoonlijker maar desondanks weer een prettige plek met verrassend ingedeelde lodges. En ’s avonds in de grote lodge een dansavond verzorgd door de plaatselijke marrons.
17 oktober
Na ontbijt en uitchecken in Berg en Dal was daar zoals vanouds weer ons busje met onze vaste chauffeur. Wij gingen ervan uit dat Cathrin i.p.v. Desmond ons zou vergezellen op de bustocht naar Atjoni alwaar zij de honneurs over ons als groep en bagage zou overdragen aan Nelson, de baas van Knini Paati River Resort, die ons verder per korjaal zou begeleiden. Het was echter de broer van Nelson die ons in zijn korjaal opwachtte en die samen met onze chauffeur alle bagage in de boot overbrachten. Deze prachtige boottocht over de Surinamerivier wist ons ongemerkt los te maken van de civilisatie, alsmaar verder weg van het gebied dat nog met de auto bereikbaar was. Na 2 uur zagen wij voor ons de lichtgroen geverfde steiger van Knini Paati, onze nieuwe overnachtingsplek. Een kleinschalig resort van 6 huisjes waar wij de komende 4 nachten in 5 huisjes zouden vertoeven. Het hele resort, al het personeel en Nelson waren er eigenlijk alleen voor ons. Zo nu en dan kwamen er nog wat gasten van het andere eiland langs voor lunch en diner. Knini was gezellig en intiem; ook Nelson; kordaat en in camouflagebroek, bleek helemaal niet de vechtjas die kleding en naam (!) zouden kunnen suggereren, maar was een absoluut aimabel en zorgzaam mens. Vooral bij het zwemmen in de stroomversnellingen badderde hij mee en hield niet alleen de zwakkeren ter been voortdurend in het oog en soms stevig bij de hand maar ook eenieder die door eigen over-enthousiasme in de sterkere stroming op drift dreigde te raken.
Knini Paati River Resort voldeed aan al onze wensen, precies zoals Suriname Holidays het beschreven had (!) ik zou geen ‘verbeterpunten’ kunnen noemen; hoewel….de nachtelijke kaaimantocht viel niet tegen; de oogst van één kleine kaaiman in het stikdonker was wat mij betreft genoeg. En niet te vergeten de immens heldere sterrenhemel met melkweg! Top was het! Top was alles; de huisjes, de omgeving, het eten! En niet te vergeten gids Reinier met dagtripje naar Nieuw Aurora. Ook de tweedaagse wandeltocht met hangmat overnachting in de bush was voor 4 personen een geweldige ervaring. ‘Once in a lifetime’.
Na Knini Paati weer terug met de korjaal naar Atjoni, het bedrijvige, chaotische ‘overslagpunt’ vanuit de korjaal en weer in ons trouwe busje, afscheid van de bush en met heimwee terug naar Paramaribo en ons oude vertrouwde Eco Resort. Fantastisch!
Onze hele groep was laaiend enthousiast over de hele rondreis; een verbluffend resultaat ervan uitgaande dat er in den beginne verschillende personen echt overgehaald moesten worden om mee naar Suriname te gaan.
‘Cultuur, historie en natuur’ was ons thema, en werd zorgvuldig opgebouwd door Suriname Holidays. De overnachtingslocaties moesten vooral comfortabel zijn, niet perse luxe maar toch wel erg graag met airco en in ieder geval ventilatoren, zoals in Knini Paati.
Suzette en Hélène, wij zijn van begin tot eind verwend! Suriname blijkt een geweldig vakantieland te zijn! Bij een laatste zondag in Paramaribo wilden wij graag de Vogeltjesmarkt bezoeken, maar bij aankomst op het Onafhankelijkheidsplein bleek het plein leeg, geen vogel te zien! waarop de taxichauffeur onze teleurstelling opgewekt verwoordde.….’de vogeltjes zijn gevlogen’!
Fera Jaspers