‘s Morgens een fantastische zonsopkomst boven het meer

Goedenavond Helene,

Bijgaand een stukje over onze ervaringen in Suriname.

Van 29 oktober t/m 19 november met z,n vieren een geweldige reis gemaakt door Suriname. Proficiat zoals alles door jullie reisbureau geregeld was, werkelijk alles klopte.

Vanaf vliegveld Zanderij twee dagen naar Groningen, appartementen Bloemendaal. Fijne plek om uit te rusten van de vliegreis, erg genoten van de vaartocht op de rivier en de goede verzorging op het resort. Daarna door naar Nickerie, ‘s avonds een bezoekje gebracht aan de Zeedijk om van de zonsondergang te kunnen genieten.

De volgende dag door naar Bigi Pan. Het waterpeil op het meer stond erg laag, maar men heeft alle moeite gedaan om ons alle bijzonderheden van de omgeving, met name de grote concentratie vogels te laten zien. Overnachten op de lodge was ook erg bijzonder, een eenvoudige accommodatie, ‘s morgens een fantastische zonsopkomst boven het meer en dat hadden dit niet graag willen missen. Eten is prima en wat een lieve enthousiaste mensen.

Daarna naar Paramaribo voor twee dagen en hier de nodige bezienswaardigheden bezocht en erg lekker gegeten in de stad.

Vervolgens voor drie dagen op de fiets naar plantage Frederiksdorp. Ondanks de hoge temperatuur was het fietsen prima te doen. Fort Nieuw Amsterdam, het openluchtmuseum en de oude suikerfabriek in Marienburg bezocht, zeer bijzonder om de geschiedenis van Suriname wat beter te leren kennen op deze wijze.

In de namiddag een dolfijnen tocht gemaakt in de monding van de Suriname rivier en het kostte de bootsman niet veel moeite om een flink aantal dolfijnen te spotten, geweldig!  Volgende dag een dagtrip gemaakt naar Warrappakreek, mooie trip door de kreek met een bezoek en lunch op plantage “Bakkie” en ondanks het feit dat er behoorlijk wat muggen actief waren toch een prima dagtocht.

Teruggekomen in Paramaribo hebben we de nacht doorgebracht in Hosta appartementen aan de Keizerstraat. De volgende dag afgereisd voor 6 dagen naar Ping Pe. Ping Pe is een resort dat aan de bovenloop van de Suriname rivier ligt en dat betekent eerst een autorit van ongeveer 3 uur naar Atjoni en vervolgens een tocht in een korjaal naar de bovenloop van de Suriname rivier van ruim 5 uur. De waterstand op de rivier was erg laag, dus moesten we regelmatig meehelpen om de korjaal over de stroom versnellingen te trekken. Aangekomen op Ping Pe kregen we een huisje met uitzicht op de rivier. Ping Pe is geweldig, ligt op een prachtige locatie in de rivier. De accommodatie is eenvoudig, maar ruim voldoende voor een verblijf van meerdere dagen. Eten is prima en de mensen zijn erg vriendelijk en enthousiast. We hebben mooie wandelingen en korjaaltochten gemaakt in de omgeving en heerlijke gezwommen in de rivier.

De derde dag van ons verblijf hebben we deelgenomen aan een “back to basic” wandeling. Vergezeld van onze gids en drie dragers die de hangmatten en het eten en water droegen voor die avond en het ontbijt voor de volgende morgen, vertrokken we vanuit het dorp Ping Pe. Met een gemiddelde temperatuur van rond de 35 graden wandelden we in drie uur naar ons bivak voor de komende nacht. Dit betekende veel zweten en heel veel drinken. Het bivak is heel basic, slapen in een hangmat die opgehangen is aan een houten stellage, met als dak een plastic zeil voor een eventuele plensbui. Het eten was gezien de omstandigheden prima verzorgd en we hebben hierna een heel gezellige avond gehad met elkaar in het bivak. Die nacht nagenoeg niet geslapen van alle geluiden die je om je heen hoort in de jungle, echter een ervaring die we niet graag hadden willen missen.

Na Pin Pe zijn we vanuit Paramaribo direct weer doorgereisd naar Kabalebo. Vanaf vliegveld Zorg en Hoop vertrek je met een binnenlandse vlucht naar het Resort en het is een bijzondere ervaring om zo over oerwoud te vliegen. Kabalebo is een prima resort voorzien van fijne kamers (wij verbleven in Inspiration Point), een zwembad, prima eten en een prachtige ongerepte omgeving. Het personeel en de gidsen zijn erg enthousiast en proberen daar waar nodig al je wensen in te vullen. De jungle rondom het resort is nog ongerept en dat merk je goed aan de dieren die je daar veel eerder spot als op de locaties waar veelal mensen in de omgeving wonen. We hebben veel wandelingen gemaakt, waarvan de tocht naar “Misty Mountain” de pittigste was, maar beslist de moeite waard.

Na aankomst op vliegveld “Zorg en Hoop”, direct doorgereisd naar vliegveld Zanderij voor de vlucht naar huis.

Nogmaals bedankt voor de prima verzorgde vakantie!

Wim, Tineke, Arjan en Bart Koppenaal