Van harte aanbevolen!

2-nov-2014

Ha Suzette,
Dank zij jouw inzet, samenspraak en zorgvuldig samengestelde reis, met persoonlijke inbreng van beide kanten, hebben we weer een superreis gehad!

We waren nu met kinderen en kleinkinderen, jongste 4 1/2, oudste 12 jaar, vanwege een kroonjaar, in de herfstvakantie naar Suriname, totaal 13 man. De vliegreis vv. is prima verlopen, mede dankzij de goeie plaatsen in de comfortklasse, gezellig bij elkaar.

Sliepen in Torarica, Paramaribo, vanwaar we de excursies deden. Prima uitvalsbasis, prima kamers en eten en fijn zwembad, ook voor de kleintjes. Op zondag de stadswandeling met Cathrin, helaas de rondleiding in het Fort Zeelandia gemist vanwege hun beperkte openingsuren, maar wel lekker rustig in de stad, konden alles goed bekijken, ook de Basiliek. Maandag met de boot naar fort Amsterdam en de plantages, dolfijnen gespot! Geluncht op Frederiksdorp, heerlijk, rijst met kip. Daarna naar plantage Katwijk, in de pick-up de plantage op! Nu makkelijk vervoer in de auto, vroeger moesten de slaven 7 tot 10 km heen en terug lopen!! De manager heeft ons het proces van groei, bloei, oogst en verwerken verteld, erg interessant, ook voor de kinderen, daarna door naar Marsha, plantage Bakkie! Nieuwe guesthouses (3) eenvoudig maar schoon, en restaurant. Wat een geweldige en charmante gastvrouw, en wat kan ze heerlijk koken met producten van haar eigen “kostgrond”! De volgende dag door de Warappakreek! Top! Hoogtepunt! Marsha heeft de kreek tot de Atlantische Oceaan laten uitbaggeren, aan weerszijden waren plantages, nu moeras! Maar…wat een overweldigende natuur! Het was avontuurlijk, indrukwekkend, prachtig, ook voor de “kleintjes”. Wat een belevenis!

-goedhart 3 (1)

Woensdag richting de jungle. Tot Atjoni 3 uur in de bus, daarna een uur in de korjaal. Weer een belevenis voor jong en oud, vanwege de authenticiteit van de Maronnendorpen aan weerszijden van de Surinamerivier, de overweldigende natuur, de geluiden, de rijkdom aan gewassen, kruiden, voedsel en hun vreedzame samenleving. Ook in het Anaularesort: eenvoudige huisjes, met eigen toilet en douche, maar schoon! Ook het eten is eenvoudig, maar vindingrijk en smakelijk. Geen overdaad, maar dat zoeken we ook niet in het binnenland van Suriname, wel avontuur en kennismaking met het dagelijkse leven van de Maronnen in hun natuurlijke omgeving. Het bewegen in de sula en het spotten van kaaimannen was een aparte ervaring. Ook de uitval van stroom na tropische regenbui was een bijz. belevenis, dan is het echt pikdonker!! Gelukkig hadden we de onontbeerlijke zaklantaarn bij ons! Onze kinderen zouden geen Surinamereis boeken, omdat ze met kleintjes een strandvakantie prefereren, maar het was voor allemaal ( 13 totaal ) een superreis: avontuurlijk, een andere wereld qua natuur, andere gebruiken, riten en religies, schoon en veilig!
Van harte aanbevolen!

Hartelijke groet, Marlies Goedhart

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I