We hebben enorm genoten van de diversiteit

 

Geachte Mevrouw Eeltink,

Zoals beloofd zouden we u nog even laten weten hoe onze vakantie in Suriname is geweest.

Wij hebben een fantastische vakantie gehad. Alle door u georganiseerde onderdelen klopten, alle transfers waren op tijd en werden prima uitgevoerd. We hebben enorm genoten van de diversiteit van de onderdelen, het verschil in onderdak. Zoveel verschillende dingen in toch een betrekkelijk korte tijd: drie weken.

Het is een boeiend land. We hebben op heel veel verschillende plekken met heel veel mensen gepraat. Het leverde ook een gevarieerd beeld op. We constateerden ook dat er, ondanks de moeizame economische situatie, veel veerkracht is en veel kleine initiatieven. Dit zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de financiële banden, die veel mensen privé nog hebben met Nederland.

Kortom, vast nog wel een land om naar terug te gaan. We kloppen dan ongetwijfeld weer bij u aan.

Nogmaals hartelijk dank dat u kans zag op zo korte termijn deze reis voor ons te organiseren,

A.G.M. Kamphuis-Pieterse

Hieronder nog wat korte opmerkingen:

 1. In Groningen hebben wij uitgebreid gesproken met de eigenaren. We hadden net het boek “Boeroes” van Karin Sitalsing gekocht. Mevrouw Wagenaar heeft het binnen 24 uur uitgelezen. In ruil voor het lenen van het boek kregen wij haar gebundelde columns (“Mi Gudu, mijn schatje”) over haar vertrek naar Suriname en de bouw van het schip. Leuk om te lezen. Heeft u het? Wij hebben het meegenomen naar Nederland, maar misschien is het een aanvulling op uw bibliotheekje. Wij sturen het u graag toe.
 2. Downtown Oasis is een heerlijke plek. De eigenaresse maakt fantastische ontbijtjes, maar is bovenal een top gastvrouw en een onuitputtelijke bron van informatie en gezelligheid. DTO is ook buitengewoon goed gelegen, wanneer je, zoals wij, veel dingen lopend willen doen.
 3. Desmond is niet alleen een goede chauffeur, maar ook een hele goede gids. Hij weet veel en weet het ook met de nodige humor te vertellen. We hebben veel van hem geleerd.
 4. In Paramaribo waren de vogeltjes, de rondleiding in Fort Zeelandia door mevrouw Neus op zondagmorgen, het Koto Museum (waar we meer dan twee uur zijn geweest, omdat we met de eigenaresse en andere gasten in gesprek raakten), de Kathedraal en de Hervormde Kerk aanraders. We hebben heerlijk gegeten, o.a. bij Sarinah en Souposo.
 5. Frederiksdorp is mooi. Het was leuk om daar te verblijven. Evenwel, het is overgenomen door vier investeerders, die er tien moderne huisjes en een zwembad met zonnedek en bar achter hebben gebouwd. Alles staat zo dicht op de oude bebouwing dat de charme verloren gaat. Hoewel de nieuwe huisjes ongetwijfeld heerlijk zullen zijn, zullen wij iedereen aanraden alleen in de oude plantagehuisjes te verblijven. Dit soort cabana’s vind je ook bij Landal Green Parks.
 6. Bakkies was geweldig. Wat een enthousiasme! We hebben daar een paar heerlijke dagen gehad, heerlijk gegeten en gevaren door de kreek. Überhaupt was het varen over de Commewijne enig, zeker wanneer je Helman (“De Stille Plantage”) en de boeken van McLeod hebt gelezen.
 7. De Lodgehopping. Hier plaatsen we wel wat kanttekeningen, hoewel het een van de leukste onderdelen van de reis was. We wisten dat er door de extreem lage waterstand aanpassingen zouden zijn. We weten niet of u de accommodaties ook persoonlijk kent.
 8. Dat het busje niet airconditioned was, daar zaten we niet mee, maar dat het van binnen zo smerig was, is iets wat niet nodig is. De chauffeur overtrad continu de snelheidslimieten, zelfs nadat hij door de politie langs de weg staande was gehouden!
 9. Op het eiland in het Brokopondomeer was het onderdak heel primitief. Er waren geen klamboes nodig, zei men; evenwel bezochten de muggen ons de hele nacht!. Er was een toilet op verre afstand en een douche ontbrak, zodat er gebaad moest worden in het meer. Dat had ook wel zijn charme.
 10. Kotohati was prima. Daar zwaaide een vrouw de scepter. Het was schoon, de klamboes waren heel. Na een vaartocht van ruim vier uur kwamen we daar tegen 18.30 uur aan en haar welkom was heel warm.
 11. In Gunsi, de thuisbasis van onze gids, kregen we een kamer met uitzicht op de rivier. Prachtig. We hebben het daar goed gehad, veel gezien, het dorp New Aurora bezocht, de school, het ziekenhuis, heerlijk gegeten, ook nog een lokaal gerecht. We begrepen dat deze huisjes er sedert 1991 staan, en dat is ook wel te merken. Er is achterstallig onderhoud. Toen de stortbak van het toilet dusdanig lekte dat het de kamer binnen dreigde te stromen, was de oplossing om dan maar de hoofdkraan van deze kamer af te sluiten. We konden verhuizen naar een andere kamer of, omdat daar geen gasten zaten, het sanitair van deze kamer gebruiken. Daar was helemaal geen verlichting (had er ooit wel gezeten) en de druk van het water was zo laag, dat we besloten beneden in de rivier te baden. De lokale bevolking doet dat ook. Wij zaten daar verder niet zo mee. Jammer zou zijn wanneer andere gasten hierdoor afgeschrikt worden. Iemand met een kritische blik zou er eens moeten gaan kijken en advies geven. Hele klamboes (!), wat spijkers of haakjes om je kleding aan te hangen, want ze drogen niet wanneer je ze ’s nachts over de balustrade buiten laat hangen. Integendeel! En vooral goed schoonmaken! Maar, nogmaals, we hebben dit onderdeel van onze vakantie als geweldig ervaren. Zeker ook het varen op de Suriname rivier en het uitstappen bij de sula’s.
 12. Na dit redelijk primitieve deel van de reis, was Torarica een kleine ‘cultuurschok’! Airco en een warme douche! Het was leuk om hier te zitten, maar DTO is toch persoonlijker. Volgende keer opteren we daar voor.
 13. Kabalebo: heerlijk! Alle onderdelen waren prima: het vliegen,de accommodatie, het daar geboden programma (varen, jungletochten, kajakken etc.), het eten…..

Kortom, een vakantie met een sterretje. We hebben veel gepraat met mensen, het programma zat behoorlijk vol, de temperatuur met zijn luchtvochtigheid was ook wel een vermoeiende factor. We zijn niet eens toegekomen aan alle boeken die we hadden meegenomen. Maar lezen kan ook thuis…