Beste Suzette,

We hebben een heerlijke vakantie gehad in Suriname. Het doel van deze vakantie, relaxed deze oude kolonie bekijken, is zeer zeker geslaagd; al hebben we natuurlijk lang niet alles gezien!

Laten we bij het begin beginnen:

Na een voorspoedige vlucht  kwamen we aan op het vliegveld JA Pengel en het eerste wat ons ten deel viel toen we uitstapten was de warmte. We waren in de tropen en dat zouden we weten! De douaneformaliteiten duurden wel lang maar had als voordeel dat de koffers al netjes klaar stonden en we direct met de taxi naar ons hotel gebracht werden. Het hotel zelf zag er keurig uit. De omgeving echter niet zo, maar het bleek later dat dit voor heel Paramaribo geldt: schitterende gebouwen met daarnaast een bouwval. Hotel Greenheart heeft geen airco (dat wisten we) en dat viel met de temperatuur in Suriname toch wel wat tegen. De kamers zijn niet groot evenals de douche-/toiletruimte en in een aantal kamers heb je eigenlijk te kort ruimte om 2 koffers te plaatsen. Verder is het hotel wel schoon; is het ontbijt niet bijzonder en heeft het niet erg veel sfeer, maar dit laatste komt misschien ook doordat er erg weinig gasten aanwezig waren. Het personeel is wel heel aardig en als je iets vraagt of wenst zullen ze hun best voor je doen.

De tweede dag van ons verblijf hebben we ’s-ochtends een stadswandeling gemaakt onder begeleiding van Cathrin Judell de lokale agent van Suriname Holidays. Dit was erg leuk en informatief en helpt je gelijk aan een aantal adressen om geld te wisselen of om lekker te gaan eten en dergelijke. Handig want we zouden in de loop van deze reis nog een aantal keer in Paramaribo verblijven.

Dag 3 en 4 stonden in het teken van de plantages. Omdat we slechts 14 dagen in Suriname verbleven hebben we de plantages en alles wat daarbij hoort bekeken per taxi. Desmond, onze gids en chauffeur, heeft ons op prettige wijze laten kennismaken met dit deel van Suriname en onze gezamenlijke geschiedenis. Gezien de temperatuur vonden wij het vervoer per auto met airco i.p.v. de fiets ook niet verkeerd. Hierna werden we aan de Commewijnerivier afgezet en met een korjaal naar Frederiksdorp gebracht. De oude plantage Frederiksdorp is gerestaureerd en laat goed zien hoe er vroeger geleefd werd door de kolonisten op een plantage. De sfeer is erg goed en hartelijk, de kamer met airco is zeer ruim en de tuin erg mooi onderhouden.

De volgende dag hebben we de Warappakreek en plantage Reynsdorp bezocht. Helaas geen rode ibissen gezien, maar genoeg andere vogels en ook nog de doodskopaapjes. Een erg leuke en ontspannen dag met de boot in deze regio waar de jungle het verloren gebied weer op de plantages probeert terug te winnen. Wel goed insmeren met Deet of iets dergelijks, want er zijn muggen genoeg hier. We werden aan het eind van deze dag weer met de taxi teruggebracht naar Paramaribo.

Dag 5 t/m 8 stonden in het teken van het verblijf op het Anaula Nature Resort een uur varen met de korjaal ten zuiden van het Brokopondomeer in de jungle. Een leuk resort gelegen op een eilandje in de rivier. Kamers zijn royaal en schoon en hebben een fijn zitje/balkon aan de voorkant. Het eten is goed maar er is wel een vrij krappe tijdslimiet waarin je kan eten. Hier hebben we een wandeling over het eiland gemaakt dat nog voor een groot deel uit jungle bestaat. Ook hier weer de aapjes gezien alsmede diverse vogels en een goudhaas. Ons ‘tempo’ was, mede door de temperatuur, al lekker gezakt en we genoten alleen al van het verblijf in deze omgeving. Ook hebben we nog wel een Marrondorpje bezocht om te zien hoe de mensen hier nu leven. Laatste avond van een kleine muziekvoorstelling genoten en op dag 8 weer naar Paramaribo vertrokken.

Dag 9 t/m 14 werd het hoogtepunt van onze reis: Kabalebo Nature Resort. Dit resort ligt in het onbewoonde westen van Suriname en is alleen bereikbaar per vliegtuigje vanaf vliegveld Zorg & Hoop. (Wat een naam!) De ongeveer 1 uur durende vlucht over de jungle was al een hele belevenis en als je dan landt en uitstapt op de grasbaan van het lokale vliegveld voel je je net een ontdekkingsreiziger. Maar wat een prachtige plek midden in de jungle. En dan het resort zelf: werkelijk fantastisch met geweldig aardige en behulpzame medewerkers en gidsen. Hier voel je je direct op je gemak. De kamers ruim, met airco en een nette douche en toilet. Een keuken was gesitueerd op het eind van de 6 kamers tellende houten gebouw genaamd Inspiration Point. Wanneer je de kamer uitkwam stond je op een overdekte plaats waar je lekker kon lezen of in de hangmat liggen terwijl je uitkeek over de landingsbaan, de jungle en de berg ‘Misty Mountain’. Een mooi zwembad ontbreekt ook niet en is keurig onderhouden; heerlijk om even af te koelen onder het genot van een consumptie uit de daar aanwezige koelkast. De maaltijden werden verzorgd in het hoofdgebouw (ook van hout en met smaak ontworpen) en waren van zeer goede kwaliteit en zeer gevarieerd. Na het avondeten werd het programma van de volgende dag met en in overleg met de groep vastgesteld. De activiteiten bestonden uit diverse wandelingen en boottochtjes door de jungle waarbij altijd wel verkoeling gezocht kon worden in een van de vele watervallen aldaar. Ook een nachtwandeling door de jungle is (tegen betaling) mogelijk evenals het bespieden van een ocelot, een kleine katachtige.  Natuurlijk staat voor de fitte bezoekers ook een beklimming van de ‘Misty Mountain’ op het programma. Al met al is er genoeg te doen maar het belangrijkste is toch gewoon genieten van dit juweeltje in de jungle.

Helaas kwam het einde van ons verblijf in Kabelebo veel te snel en moesten we weer terug naar Paramaribo. Hier verbleven we nog een dag om een beetje bij te komen. Echter na Kabalebo was dit overbodig. We hebben nog wat rondgewandeld, lekker geluncht en gedineerd en ons opgemaakt voor de thuisreis de volgende dag. Een goede terugvlucht gehad en einde van een hele fijne vakantie in een bijzonder land, waarvoor onze dank. Het was allemaal heel goed georganiseerd en het liep allemaal heel vlot. Nooit hebben we moeten wachten omdat de taxi te laat was of hebben we ons zorgen hoeven te maken om het een of ander. Perfect geregeld en daarom hulde aan Suriname Holidays!

Als we de verschillende onderdelen een cijfer zouden moeten geven dan ziet het er als volgt uit:

Paramaribo                         6

Green Heart Hotel              4

Frederiksdorp                     8

Warappakreek                    7

Anaula                                7

Kabelebo                          10

 

Hierbij het einde van het reisverslag. We hopen dat dit een goed inzicht geeft over hoe wij onze vakantie hebben beleefd: veel gezien op een relaxte manier in een prachtig maar warm Suriname.

 

Met vriendelijke groeten,

Toos en Henri van Leeuwen